Мајсторска работа

Член од
3 март 2020
Мислења
2.413
Поени од реакции
5.066
Мене ми се случило од оглас да викнам мајстор, и супер да се погоди, еве скоро имав дома, и го препорачав веднаш натаму.
А се случило и ова: од оглас мајстор доаѓа, ги растури во кујна алатите, требаше таму нешто да поправи, и за кратко си побара кафе, па со кафето ракија, не ни почна да работи. Татко ми жаллив, му нали една, па втора и ако не се лажам и трета, и мајсторот не можеше на нозе да стои, тргна да си оди, ги остави алатите растурени. Кога свикавме јас и мајка ми, па се врати од врата, си ги собра алатите, и си замина. И не дојде веќе. Другиот ден зедовме друг мајстор.

Наравоучение ми е од тогаш да не давам алкохол на мајстор, може едно пиво, и тоа пред крај на работата.

Член од
24 април 2008
Мислења
11.030
Поени од реакции
12.544
Наравоучение бр. 2: Муштеријата секогаш е во право, мајсторот не е дојден ниту на гости, ниту е дојден да командува, туку е дојден да работи.

Наравоучение бр. 2.1 : Иако муштеријата секогаш е во право, мора да биде подготвен за компромиси од типот "не може вака, мора онака" или "тоа не е изводливо".

И секако златното правило: Секогаш побарај второ, трето, четврто... х мислење од други луѓе.

Ти не си незаменлив како муштерија, но истото важи и за мајсторот на кого му текнало да се вдомува кај тебе дома како да ти дошол на гости, наместо да му текне да и` се посвети на работата.

Кога ставав дополнителен радијатор веднаш под прозорец, а истовремено над креветот кој беше веднаш до прозорецот, не бев дома кога го поставувале, но од самиот почеток замислата беше да се постави мал радијатор доволно низок за да го собере помеѓу креветот и прозорецот, за да може креветот да остане до самиот ѕид под прозорецот. Но бидејќи не бев дома кога го поставувале радијаторот, кога се вратив ме начека изненадувањето: радијатор со 60 cm висина и 50 cm должина од подот до прозорецот и креветот повеќе не може да биде до прозорецот бидејќи радијаторот му смета.

Објаснувањето на "мајсторот": тоа бил најмал радијатор што постоел и немало помали радијатори.

Веднаш откако дојдов дома, телефонот во рака, вртам во Техно Ауто во Три Бисери во Аеродром, ми потврдуваат дека имаат на залиха радијатор со 30 cm висина и 100 cm должина, веднаш го резервирам, за саат време го донесов дома, наредниот ден барав вистински мајстор за да го извади тоа ѓубрето 60 x 50 cm и да го замени со малиот радијатор 30 x 100 cm што го купив.

И се разбира, креветот повторно го собира под радијаторот до ѕидот.

Последно уредено:
Член од
4 јуни 2014
Мислења
123
Поени од реакции
40
Каков мајстор да викам за да ми закачи тв на ѕид? И препорака ако имате.

Ѕидот не е со тула, гипс е, сендвич систем.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.896
Поени од реакции
42.593
Каков мајстор да викам за да ми закачи тв на ѕид? И препорака ако имате.

Ѕидот не е со тула, гипс е, сендвич систем.
Ти треба васервага, бормашина, дипли и шрафови. Ова све заедно не кошта више од 3000 денари. А ќе ти се најдат бормашината и васервагата и во иднина.

Член од
17 ноември 2013
Мислења
32
Поени од реакции
13
Здраво дечки, дали може да ми кажете отприлика која е цената која ја земаат водоводџиите? Вака имаме 3 чешми за менување внатре,исто така ни пукна цевка за вода и треба да се сменат цевките тоа е до 50 метри и околу 15 метри канализација, меѓутоа ќе се врзе на цевките надвор. Работна рака побара за се 7000 денари. Дали е многу или е малку?

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.119
Поени од реакции
7.790
Здраво дечки, дали може да ми кажете отприлика која е цената која ја земаат водоводџиите? Вака имаме 3 чешми за менување внатре,исто така ни пукна цевка за вода и треба да се сменат цевките тоа е до 50 метри и околу 15 метри канализација, меѓутоа ќе се врзе на цевките надвор. Работна рака побара за се 7000 денари. Дали е многу или е малку?
Za 3 ceshmi da smenish i ne e golema filozofija , mozhebi i komshijata bi svrshil rabota so 500 denari pochastuvanje.
Zaradi puknata cevka ne morash cela naselba da ja renovirash osven ako ne se 50 god stari.
Go sechish puknatoto parche, rezhosh dva navoi, stavash mufna na ednata strana,dodavash parche cevka , stavash holendar i toa e toa.
Bez cevkite od 50m i so tvoi cheshmi mislam deka 1500 den se povejche od dovolno

Член од
17 ноември 2013
Мислења
32
Поени од реакции
13
Za 3 ceshmi da smenish i ne e golema filozofija , mozhebi i komshijata bi svrshil rabota so 500 denari pochastuvanje.
Zaradi puknata cevka ne morash cela naselba da ja renovirash osven ako ne se 50 god stari.
Go sechish puknatoto parche, rezhosh dva navoi, stavash mufna na ednata strana,dodavash parche cevka , stavash holendar i toa e toa.
Bez cevkite od 50m i so tvoi cheshmi mislam deka 1500 den se povejche od dovolno
Цевките беа пукнати на повеќе места и мораше да се сменат, од водовод така ни кажаа.. Само шо не знам како одат цените за ништо.. вкупно за се кажа толку..

Член од
27 мај 2018
Мислења
935
Поени од реакции
1.596
Цевките беа пукнати на повеќе места и мораше да се сменат, од водовод така ни кажаа.. Само шо не знам како одат цените за ништо.. вкупно за се кажа толку..
Generalno ne ti pobaral mn za rabotna raka...

Член од
6 ноември 2024
Мислења
305
Поени од реакции
488
да 1500 во декември 07ма

Член од
30 јуни 2020
Мислења
3.087
Поени од реакции
11.508
Зошто @Ocajna не си пишиш од тој јузер туку од овој „резервниот“ и уште колку „резервни“ ли имате маму му јебем?

Добро бе, шо е толку проблем да се праша за глувци или за водовод од истиот јузер со кој го дрвиш на форумот туку мора во текот на годините 15 да отвориш и да ги хендлаш паралелно.

Па мајката му ја ебавте и на дискусии и на сичкото со тоа дуплите јузери, штета нема начин или не се замара никој да ве испобанираат насекаде па дури и вака кога имате мака да не можете да прашате нешто.

@Zlatikevichius ти ги имаме потечено мадињата брат ама банирај ги овие ко тафтабици шо се размножени пошто преку Миле се дојдени.

И ЧИСТО ИНФОРМАТИВНО, да мајсторот ти побарал нормална цена доколку е материјал + раб рака (под услов да ги имаш чешмите). Исто @vouager ти кажа колку ќе кошта и какво би било решението за евтини пари, ако имаш некој да ти смени (шо не е филозофија).

Ај сега врати се од другите профили пиши, филозофке ака очајна ака дарк лејди ака ... уште кој знае колку ги имаш. :D

Инаку, да е чешитот поголем си има јузер веќе @Darklady и да знае кои сè ја копираат за какви сè глупости да пишат ќе се отруе :D

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.896
Поени од реакции
42.593
Очајна треба да научи да користи клешти и коноп. Сигурно низ годиниве имам ушпарано преку 200 евра на овие работи.

Член од
17 ноември 2013
Мислења
32
Поени од реакции
13
Зошто @Ocajna не си пишиш од тој јузер туку од овој „резервниот“ и уште колку „резервни“ ли имате маму му јебем?

Добро бе, шо е толку проблем да се праша за глувци или за водовод од истиот јузер со кој го дрвиш на форумот туку мора во текот на годините 15 да отвориш и да ги хендлаш паралелно.

Па мајката му ја ебавте и на дискусии и на сичкото со тоа дуплите јузери, штета нема начин или не се замара никој да ве испобанираат насекаде па дури и вака кога имате мака да не можете да прашате нешто.

@Zlatikevichius ти ги имаме потечено мадињата брат ама банирај ги овие ко тафтабици шо се размножени пошто преку Миле се дојдени.

И ЧИСТО ИНФОРМАТИВНО, да мајсторот ти побарал нормална цена доколку е материјал + раб рака (под услов да ги имаш чешмите). Исто @vouager ти кажа колку ќе кошта и какво би било решението за евтини пари, ако имаш некој да ти смени (шо не е филозофија).

Ај сега врати се од другите профили пиши, филозофке ака очајна ака дарк лејди ака ... уште кој знае колку ги имаш. :D

Инаку, да е чешитот поголем си има јузер веќе @Darklady и да знае кои сè ја копираат за какви сè глупости да пишат ќе се отруе :D
Втф. Прво, ниту знам кој и чив профилот, ко второ како клеветиш некој кога појма немаш?? Форумов е очигледно за дискусија и да,имам проблем к со глувци и не е твоја работа кој и шо ќе прашат. Профилов го имам одамна и сигурно немат да барам кој каков јузернејм имат. Тебе никој не те повика, ако нешто не ти одговарат, одмини го постот и чао пријатно. Изгледа имаш многу слободно време чим се занимаваш со статистики кој шо прашвит

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.119
Поени од реакции
7.790
Ako menuvash cevki che te koshta povejche zaradi kopanjeto.
Inache cevkite ne se skapi no vo toj sluchaj , SE zaedno, ponudenata cena za pocinkovani cevki ne ti e skapa podobro receno e mnogu evtino.
Ama mozhish da si stavish i plastichni cevki i toa bi ti izleglo poevtino.

Член од
17 ноември 2013
Мислења
32
Поени од реакции
13
Ako menuvash cevki che te koshta povejche zaradi kopanjeto.
Inache cevkite ne se skapi no vo toj sluchaj , SE zaedno, ponudenata cena za pocinkovani cevki ne ti e skapa podobro receno e mnogu evtino.
Ama mozhish da si stavish i plastichni cevki i toa bi ti izleglo poevtino.

Ме интересира цената само за работа рака без материјал за се како е. Инаку благородарам многу

Kajgana Shop

На врв Bottom