Машина за производство на енергија

Статус
Затворена за нови мислења.

проф.

Величието е едноставно..
Член од
12 април 2009
Мислења
387
Поени од реакции
9
Армагедон е еврејски збор, мислам прв пат се споменува во Библијата

16 I sabra ih na mesto koje se jevrejski zove Armagedon.

Член од
4 април 2009
Мислења
1.311
Поени од реакции
21
Армагедон друг пат,само тој процес е започнат,и не значи ништо друго туку битка на умовите - Но би сакал да се повториме за гравитацијата според Исак Њутн,за кој не толку преставена,бидејки со неговата теорија сите ние завршуваме.Бидејки за некои работо во универзумот и тој нема одговор.

Но треба да имате во предвид заборавив дека Аристотел не е за потценување ако ја работите ова тематика (целото знаење античките филозофи го црпеле од инките ) и не смееме да заборавиме дека 5века пред Христа се зборувало за атомите.

Член од
18 март 2009
Мислења
1.120
Поени од реакции
343
Армагедон друг пат,само тој процес е започнат,и не значи ништо друго туку битка на умовите - Но би сакал да се повториме за гравитацијата според Исак Њутн,за кој не толку преставена,бидејки со неговата теорија сите ние завршуваме.Бидејки за некои работо во универзумот и тој нема одговор.

Но треба да имате во предвид заборавив дека Аристотел не е за потценување ако ја работите ова тематика (целото знаење античките филозофи го црпеле од инките ) и не смееме да заборавиме дека 5века пред Христа се зборувало за атомите.
Izvini mozi za godinite da mi odgovoris.
Atomot bil spomnat vo 5 vek pne no samo kako poim deka telata se napraveni od nedelivi cestici a mn podocna e navlezeno vo vnatresnosta na atomot.
Aj kazi mi konkretno so te interesira za Njutn ne mozam cela teorija za gravitacija da ja pisuvam.
Ova za Armagedon ne mozam da go sfatam borba na umovi. Arm znaci covek a gedon ne znam sto znaci taka da mora da e povrzano nesto so covekot a ne bitka na umovi.

Член од
4 април 2009
Мислења
1.311
Поени од реакции
21
Според Исак Њутн гравитацијата е послдица на материјата и нејзината сила која зависи од нејзината големина.По ова логика и атомот поседува гравитација,но со незабележливо мала сила,додека пак големите небески тела кои се составени од безброј атоми се носители на голема гравитациона сила,кој Њутн ја дефенира гравитацијата како взаемно привлечна сила на телата.Таа делува помеѓу Вас и земјината топка,но поради доминацијатаод страна на земјата,вие сте привлечни кон неа.Дали се согласуваме до овде.

Член од
18 март 2009
Мислења
1.120
Поени од реакции
343
Excuse moi za koj inki zboruvas onie so ziveele vo Juzna Amerika. De objasni mi kako go crpele tie znaenjeto od niv, so gulabi pismonosci. Tie vo toa vreme ne ni znaele deka postojat.

Според Исак Њутн гравитацијата е послдица на материјата и нејзината сила која зависи од нејзината големина.По ова логика и атомот поседува гравитација,но со незабележливо мала сила,додека пак големите небески тела кои се составени од безброј атоми се носители на голема гравитациона сила,кој Њутн ја дефенира гравитацијата како взаемно привлечна сила на телата.Таа делува помеѓу Вас и земјината топка,но поради доминацијатаод страна на земјата,вие сте привлечни кон неа.Дали се согласуваме до овде.
Da da se soglasuvame.
Ako mozi godinite ke ve molam a ako ne sakas da gi kazis togas kazi mi da ne te prasuvam po 100 pati.

Член од
4 април 2009
Мислења
1.311
Поени од реакции
21
Izvini mozi za godinite da mi odgovoris.
Atomot bil spomnat vo 5 vek pne no samo kako poim deka telata se napraveni od nedelivi cestici a mn podocna e navlezeno vo vnatresnosta na atomot.
Aj kazi mi konkretno so te interesira za Njutn ne mozam cela teorija za gravitacija da ja pisuvam.
Ova za Armagedon ne mozam da go sfatam borba na umovi. Arm znaci covek a gedon ne znam sto znaci taka da mora da e povrzano nesto so covekot a ne bitka na umovi.
33год. Да АРМАГЕДОН Е ПОВРЗАН СО ЧОВЕКОТ И БИКАТА НА ЧОВЕКОВИОТ УМ КОЈ КЕ БИДЕ ПРЕДИЗВИКАН КАКО ПОСЛЕДИЦА НА МАТЕРИЈАТА,БИДЕЈКИ ПОСЛЕДНИВЕ 2000ГОД.ВРЕМЕТО БЕШЕ ЗАМРЗНАТО ЗА НАС ЛУГЕТО,ЗНАЧИ НЕ СЕ ДВИЖЕЈА СТРЕЛКИТЕ НА ЧАСОВНИКОТ Т.Е.МИРУВАА,НО ТЕ МОЛАМ ОБЕМНА ТЕМА Е АРМАГЕДОН И НИ ТРЕБА ГОЛЕМА ПОСВЕТЕНОСТ ЗА ДА СЕ РАЗБЕРИМЕ.

Член од
18 март 2009
Мислења
1.120
Поени од реакции
343
33год. Да АРМАГЕДОН Е ПОВРЗАН СО ЧОВЕКОТ И БИКАТА НА ЧОВЕКОВИОТ УМ КОЈ КЕ БИДЕ ПРЕДИЗВИКАН КАКО ПОСЛЕДИЦА НА МАТЕРИЈАТА,БИДЕЈКИ ПОСЛЕДНИВЕ 2000ГОД.ВРЕМЕТО БЕШЕ ЗАМРЗНАТО ЗА НАС ЛУГЕТО,ЗНАЧИ НЕ СЕ ДВИЖЕЈА СТРЕЛКИТЕ НА ЧАСОВНИКОТ Т.Е.МИРУВАА,НО ТЕ МОЛАМ ОБЕМНА ТЕМА Е АРМАГЕДОН И НИ ТРЕБА ГОЛЕМА ПОСВЕТЕНОСТ ЗА ДА СЕ РАЗБЕРИМЕ.
Ok ne sum dovolno zapoznaen so Armagedon znaev samo tolku deka pretstavuva kraj na covekot. Dobro e so imate 33 god si rekov da ne razgovaram slucajno so nekoe detence pa da se karame za djabe.Treba da vi persiram ili ne mora posto ne ste bas star za persiranje ama sepak ste duplo postar od mene. Aj ako sakate mozi da prodolzime so gravitacijata.

Член од
4 април 2009
Мислења
1.311
Поени од реакции
21
Excuse moi za koj inki zboruvas onie so ziveele vo Juzna Amerika. De objasni mi kako go crpele tie znaenjeto od niv, so gulabi pismonosci. Tie vo toa vreme ne ni znaele deka postojat.

Вие така мислите но ке дојдеме и до тоа прашање,само не верувајте многу на работи што некој ви ги сервира.
Понатаму за Њутн - Привлечната моќ опага како што се одалечуваме од земјата,така што во еден момент кога доволно ке се одалечите ке стане безначајна.На прв поглед нели све си е на свое место.

Член од
18 март 2009
Мислења
1.120
Поени од реакции
343

Вие така мислите но ке дојдеме и до тоа прашање,само не верувајте многу на работи што некој ви ги сервира.
Понатаму за Њутн - Привлечната моќ опага како што се одалечуваме од земјата,така што во еден момент кога доволно ке се одалечите ке стане безначајна.На прв поглед нели све си е на свое место.
da se soglasuvame i do ovde

Член од
4 април 2009
Мислења
1.311
Поени од реакции
21
Значи привлечната моќ според Њутн опага како што се одалечуваме од земјата така како што во еден момент кога доволно ке се одалечиме ке стане безначајна.Така.

Член од
18 март 2009
Мислења
1.120
Поени од реакции
343
Значи привлечната моќ според Њутн опага како што се одалечуваме од земјата така како што во еден момент кога доволно ке се одалечиме ке стане безначајна.Така.
Taka e

Член од
4 април 2009
Мислења
1.311
Поени од реакции
21
Мое прашање сега - ,,ако поголемите тела ги привлечуваат помалите,зошто тогаш целиот универзум не е собран во едно големо небеско тело?која е таа сила што и се спротиставува на гравитација и го балансира универзумот?

Њутн вели - телата се движат по прави линии поради инерцијата што ја имаат,а поради привлечното дејство на гравитација се наоѓаат во кружна патека.Земјата се наога на одредено растојание од сонцето,по сончевата привлечна гравитација е изедначена со земјината брзина(инерција)така што е постигнат биланс на силите.

Да напомениме (периодот 1642 - 1727 0СЕ СМЕТАЛО ДЕКА СОНЦЕТО Е ВО ФИКСНА ПОЛОЖБА,СТАТИЧНО,А ЗЕМЈАТА Е ТАА ШТО СЕ ДВИЖИ ОКОЛУ НЕГО,ДОДЕКА ПО ИСТАТА ЛОГИКА И ДРУГИТЕ ПЛАНЕТИ.
НО ОД КАДЕ ИНЕРЦИЈАТА НА ЗЕМЈАТА ,КОЈ И ГО ДАЛ ТОА ЗАБРАЗУВАЊЕ?

Член од
18 март 2009
Мислења
1.120
Поени од реакции
343
Мое прашање сега - ,,ако поголемите тела ги привлечуваат помалите,зошто тогаш целиот универзум не е собран во едно големо небеско тело?која е таа сила што и се спротиставува на гравитација и го балансира универзумот?
Kako prvo ova prasanje mozat da go odgovorat samo najgolemite naucnici na svetov no jas eve ke se potrudam da dadam kakov takov odgovor. Prvo po moe mislenje posle big bengot kojsto pretstavuva eden singularitet i od nego nastanala vselenata odnosno posle eksplozijata na toj singularitet materijata pocnala mnogu brzo da se dvizi na nadvor, taka bliskite cesticki pocnale da se sudiraat formirajki drugi pomasivni cesticki itn se po red se do denesniot izgled na vselenata. No kako sto znaeme deka telo se dvizi ramnomerno pravoliniski se dodeka nekoja sila ne dejstvuva na nego tie cestici a podocna i dzvezdite i galaksiite se dvizat seuste nanadvor a silata na gravitacija deluva samo na bliskite objekti i svedoci sme na toa od raznite sudiri na dzvezdi i galaksii. Samata vselena e dovolno golema za da ne mozi duri i najmasivnoto telo sto mozime da go zamislime da privleci nesto sto e oddaleceno 10 milijardi svetlosni godini na pr. Dr teorija e oficijalnata teorija na temna materija i temna energija koi se nasekade okolu nas no ne mozeme da gi vidime. Tie se tie sto deluvaat vo nekoja mera sprotivno na gravitacijata i predizvikuvaat sirenje na vselenata.Za ovie prasanja treba da si viknime naucnik od NASA pa da ni gi objasni. Ne znam kolku ve zadovoli odgovorov, se nadevam deka e sega pojasno zosto vselenata ne se sobira na edno mesto. Mozebi vo idnina ke se soberi vo edno mesto bidejki velat deka vselenata e edno osciliranje na materijata i deka prvo se siri za posle pak da se soberi materijata vo edno mesto no toa nema da bidi zaradi gravitacijata tuku zaradi drugi pricini sto se isto taka teski za objasnuvanje, na pr dokolku vremeto naednas pocni da se vraka nanazad.

Член од
24 ноември 2008
Мислења
1.035
Поени од реакции
44

Њутн вели - телата се движат по прави линии поради инерцијата што ја имаат,а поради привлечното дејство на гравитација се наоѓаат во кружна патека.Земјата се наога на одредено растојание од сонцето,по сончевата привлечна гравитација е изедначена со земјината брзина(инерција)така што е постигнат биланс на силите.

Да напомениме (периодот 1642 - 1727 0СЕ СМЕТАЛО ДЕКА СОНЦЕТО Е ВО ФИКСНА ПОЛОЖБА,СТАТИЧНО,А ЗЕМЈАТА Е ТАА ШТО СЕ ДВИЖИ ОКОЛУ НЕГО,ДОДЕКА ПО ИСТАТА ЛОГИКА И ДРУГИТЕ ПЛАНЕТИ.
НО ОД КАДЕ ИНЕРЦИЈАТА НА ЗЕМЈАТА ,КОЈ И ГО ДАЛ ТОА ЗАБРАЗУВАЊЕ?
и логичкиот одговор според тебе би бил ????

Член од
26 јануари 2007
Мислења
830
Поени од реакции
842
Луѓе дај кажете како со федери да напраам Вселенски брод :smir:

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom