Мачки (општи дискусии)

STEALTH

God is a DJ
Член од
25 ноември 2011
Мислења
10.678
Поени од реакции
14.560
Photo 11.9.14 13 09 12.jpg

@SaltNPepa

Ја опериравме мачката (во Штип) пред скоро 10 дена, и извадија матка (полна со гној) и јајници. 5-6 дена ја боцкаа отпосле со антибиотик.
Првите 1-2 дена беше како дрогирана кокошка, смешно беше, ама и жалосно хахах, а зениците и беа како 5 денарки. После се мачевме некој ден, нејќеше да јаде и пие, па и дававме се преку шприц директно у уста. Дали од болка, првите 4-5 дена дури и не предеше кога ја галам (што не се десило никогаш). Горе над раната имаше огромен подлив, ама за повлече за некој ден. Сега е ОК, пожива е, а и јаде како шо треба.
Ваљда ја спасивме :D

SaltNPepa

Other's envy, owner's pride!!!
Член од
14 септември 2012
Мислења
1.945
Поени од реакции
2.523
Pa dobro, sepak e razlicna klima ovde i vo Makedonija..
Za kolku vreme mozam da mu izvadam nekakov dokument so koj kje moze da ja pomine granicata, posto kje ostanam samo 6 dena. I kakvo e toa apce za spienje?
Мачорот мора да има микрочип и побитно, да биде вакциниран против беснило. Е сега што е зезнатата работа, што 30дена после вакцинација, мора да се извади крв за да се направи титар тест за антителата. А тоа се прави на ветеринарен факултет. Потоа добиваш сертификат дека мачорот е здрав и дека може да патува. Ако патуваш наскоро, тешко дека ќе можеш да го носиш со тебе, бидејќи и да пробаш шверц-комерц, ако те фатат на граница нема да те пуштат, а не дај боже и некоја казна може да ти зашијат.

Прегледај го приврзокот 102027

@SaltNPepa

Ја опериравме мачката (во Штип) пред скоро 10 дена, и извадија матка (полна со гној) и јајници. 5-6 дена ја боцкаа отпосле со антибиотик.
Првите 1-2 дена беше како дрогирана кокошка, смешно беше, ама и жалосно хахах, а зениците и беа како 5 денарки. После се мачевме некој ден, нејќеше да јаде и пие, па и дававме се преку шприц директно у уста. Дали од болка, првите 4-5 дена дури и не предеше кога ја галам (што не се десило никогаш). Горе над раната имаше огромен подлив, ама за повлече за некој ден. Сега е ОК, пожива е, а и јаде како шо треба.
Ваљда ја спасивме :D
Кај вас ја правивте или кај нас? :D Мачката ти имала пиометра и добро е што навремено сте реагирале. Со помин нека е.

STEALTH

God is a DJ
Член од
25 ноември 2011
Мислења
10.678
Поени од реакции
14.560
У Штип, од вечер за утре испадна. Дали оти малце постара, додека ја оправиме...

SaltNPepa

Other's envy, owner's pride!!!
Член од
14 септември 2012
Мислења
1.945
Поени од реакции
2.523
У Штип, од вечер за утре испадна. Дали оти малце постара, додека ја оправиме...
Моето скромно знаење од хирургијата вели дека таков шав не се става на кожа(инаку утре полагам хирургија :D)

A ako gi podmitam, pali li toa :cautious: Oni neka me kaznat, samo da ne mi go zemat tamu i da ne go vidam nikogas povekje:unsure:
Зависи кај ќе подмитуваш :D На граница не знам како ќе пројдеш, ама на клиника кај нас тешко, бидејќи без поминати најмалку 30 дена, нема ни крв да ти извадат, а ако кажеш дека е вакциниран порано и извадат, титарот секако ќе биде низок, што значи пак ништо. А на граница, според мое мислење е дека ќе го викнат одговорниот ветеринар, ќе ти го стават мачето во карантин и ќе си платиш ко на поп. Јас не би ризикувала.

M

Moon Child

Гостин
Znaci nemozam da go donesam ovde. Prvo zatoa sto nema mikrocip, vtoro zatoa sto e praven operacija na okoto, t.e. ima samo edno oko, taka da nema sansi da mi dadat dokument deka e zdrav.:place:

STEALTH

God is a DJ
Член од
25 ноември 2011
Мислења
10.678
Поени од реакции
14.560
Како лаик за зоо здравје, ама физички недостаток не се третира како болест. Нив ги интересира дали има заразни болести, а не дали е без нога, уше и сл.
Исто е и за луѓето, овие од Нигерија што ги ставија у карантин ги ставија заради покачена температура, не поради тоа што имале/немале око, рака...

SinisteR.

Is this your homework Larry?
Член од
10 јуни 2011
Мислења
2.823
Поени од реакции
7.033
20140911_134922.jpg pred nedela dena od nigde nikade se pojavi v dvor I ne mu se bega na palenoto, nie ne go pribravme samoto se vdomi kaj nas :) A pitomo e I se gleda deka e cuvano vo domasni uslovi. Nema nekoj vo okolinata da go pobara ili pa ova da si se vrati, izgleda tuka poubavo mu e :-D

Член од
12 јануари 2014
Мислења
1.464
Поени од реакции
1.892
Колку чини кастрацијата на машко и женско маче? По 6 месеци се, и некако гледам ги фаќа веќе лудилото. :D

M

Moon Child

Гостин
Nemozam da vi opisam predhodniot pat koga me vide kako mi se izraduva. Me nemase videno 4 meseci, samo koga stignav doma prvo nego go viknav koga ja otvoriv vratata, lugje moi, kako sto lezel kaj sestra mi vo skut, koga mi go slusnal glasol skoknal i so trcanje pravo kaj mene vo race. Jas go zemav pocnav da se tresam i placam na glas, nemozev da veruvam deka pak go drzam... Po 2dena si otidovme, sestra mi mi kazuvase deka ne izleguval od sobata kaj sto spiev, nejkel ni da jade nekolku dena od taga... Mnogu sum srekna zatoa sto vikate deka me pamti, i posle nekoj ke rece deka mackite ne cuvstvuvaat ljubov i privrzanost.

Cruise

Ja sam taj iz Cadjavice
Член од
1 јануари 2013
Мислења
2.038
Поени од реакции
940
Кои се најквалитетните храни за мачки? За сува храна мислам. Пошто гледам дека едното маче, со црно крзо, почнува да му црвенее крзното. Не, нема бубрежни болести, се е океј, до тирозинот е.
Вари му по едно јајце дневно и нема гајле..Во белката има многу протеини,на секое живо суштество му треба протеини..Остај ти ова-она..Што јадеш и ти,тоа давај и нејзе..Колбавче малку,паштета,млеко,чорба..Нема да и биде ама баш ништо..

Член од
12 јануари 2014
Мислења
1.464
Поени од реакции
1.892
Океј, пред малце најдов маченце, не повеќе од 3 месеци старо. Многу е мирно и цело време се гали, ама веќе чувам две мачкишта шо се огромни и многу територијални, па никако не би го прифатиле.
Како шо гледате, јаде сува храна, има хигиенски навики, здраво и право е, нема никакви проблеми. Па кој би сакал да го вдоми, шо е можно поскоро, нека ми пише ПП. :)

Cruise

Ja sam taj iz Cadjavice
Член од
1 јануари 2013
Мислења
2.038
Поени од реакции
940
Знаете ли дека и мачките прдат..И тоа ептен корне..

Kajgana Shop

На врв Bottom