Мачки (општи дискусии)

Член од
3 јули 2010
Мислења
1.230
Поени од реакции
1.863
Дали е наглув? Пошо викаат тие што имаат хетерохромија најчесто и се глуви.
Таман му е слухот :). Инаку мајка му се породила пред некоја недела и едно од мачињата е со хетерохромија и е скроз глуво :(

Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.189
Поени од реакции
37.804
Пред некој ден едно комшиче ни донесе малечко маче (месец до два старо) што го нашол фрлено на улица. Го прибравме, му дадовме јадење и иако отпрво другите три мачки кои ги чуваме не го прифаќаа, на крај сепак испадна да си играат со најмалиот мачор. Он си игра со него ко со глувче. Ми беше страв да не го изеде, зошто буквално си игра со малово ко со глушец, ама сепак е здраво-живо се уште.

Денес, после дождот на пат кон автобуска слушнав жално мјаукање на истото место каде што го фрлиле првото маче. Меѓу тротоарот и ѕидот на една куќа видов уште едно, целото склопчено, мокро, се тресеше од студ и едвај, без душа мјаукаше. Какви бездушници се тие што ги оставаат така мачињата, мене стварно не ми е јасно. На враќање кон дома го зедов мачето (среќа уште беше живо), но сега немаше сили ни да мјаукне. Само се тресеше, склопчено во рака кај мене. Го однесов дома, го избањав и го исушив со фен. Заспа. Попладнево се разбуди, почна да се движи и повторно да мјаука. Му дадов и да јаде, и по малиот оброк повторно заспа и се уште спие. Кутрото, којзнае колку му било ладно додека го врнел дождот. Другите мачки и него не го прифаќаат, но неговото малку постаро врсниче (или можеби братче) си игра со него.

Утре од сабајле ќе одам и двете да ги прочистам од глисти и болви. Е сега, пошто навистина е премногу 5 мачки, и не сум во можност да ги чувам сите, ве молам - доколку има некој што сака да вдоми две прекрасни мали душички, нека пише. Се надевам ќе се најде некој таков.

RickyLFC9

Модератор
Член од
28 март 2012
Мислења
19.565
Поени од реакции
41.148
Пред некој ден едно комшиче ни донесе малечко маче (месец до два старо) што го нашол фрлено на улица. Го прибравме, му дадовме јадење и иако отпрво другите три мачки кои ги чуваме не го прифаќаа, на крај сепак испадна да си играат со најмалиот мачор. Он си игра со него ко со глувче. Ми беше страв да не го изеде, зошто буквално си игра со малово ко со глушец, ама сепак е здраво-живо се уште.

Денес, после дождот на пат кон автобуска слушнав жално мјаукање на истото место каде што го фрлиле првото маче. Меѓу тротоарот и ѕидот на една куќа видов уште едно, целото склопчено, мокро, се тресеше од студ и едвај, без душа мјаукаше. Какви бездушници се тие што ги оставаат така мачињата, мене стварно не ми е јасно. На враќање кон дома го зедов мачето (среќа уште беше живо), но сега немаше сили ни да мјаукне. Само се тресеше, склопчено во рака кај мене. Го однесов дома, го избањав и го исушив со фен. Заспа. Попладнево се разбуди, почна да се движи и повторно да мјаука. Му дадов и да јаде, и по малиот оброк повторно заспа и се уште спие. Кутрото, којзнае колку му било ладно додека го врнел дождот. Другите мачки и него не го прифаќаат, но неговото малку постаро врсниче (или можеби братче) си игра со него.

Утре од сабајле ќе одам и двете да ги прочистам од глисти и болви. Е сега, пошто навистина е премногу 5 мачки, и не сум во можност да ги чувам сите, ве молам - доколку има некој што сака да вдоми две прекрасни мали душички, нека пише. Се надевам ќе се најде некој таков.
Анима Мунди другарче, рекламирај одма таму. Сите сакаат малецки маченца, глеј со убава камера да ги сликаш да се видат убаво, раскажи им ја приказната, напомени и дека се прочистени, рекламирај еднаш дневно и евентуално ќе се јави некој :)

Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.189
Поени од реакции
37.804
Анима Мунди другарче, рекламирај одма таму. Сите сакаат малецки маченца, глеј со убава камера да ги сликаш да се видат убаво, раскажи им ја приказната, напомени и дека се прочистени, рекламирај еднаш дневно и евентуално ќе се јави некој :)
Веќе им пишав, никој не се јавува. :'(

RickyLFC9

Модератор
Член од
28 март 2012
Мислења
19.565
Поени од реакции
41.148
Веќе им пишав, никој не се јавува. :'(
Нема да биде преку ноќ друже, јбг. Рекламирај си ти секој ден, чувај си ги, и ја не верував дека ќе успеам да ги дадам сите али ете, се случи :)

Lucy in The Sky

A girl with kaleidoscope eyes
Член од
8 март 2009
Мислења
304
Поени од реакции
34
Здраво, пред околу две недели вдомив маченце (женско), го земав од улица, планирам да го чувам само дома поради лоши искуства со чување надвор, го избањав со шампон за вошки, му купив и ремче да не фаќа пак иии сега сакав да ве прашам за совет, кога треба да го носам на ветеринар, какви вакцини/апчиња треба да прими и слично. Уште нешто, го хранам до сега со храна за мали мачиња од Whiskas i Kit Kat тие малите кесички наутро, а преку целиот ден јаде крекери, дали е тоа добро за него или да почнам да му давам друга храна бидејќи приметувам дека има течна столица и често оди да врши нужда. Мислам дека е старо околу два месеци. Фалаа однапред за советите ! :)

Член од
7 октомври 2011
Мислења
9.377
Поени од реакции
11.748
Дечки кажете ми штетно ли е да му дадам апче против глисти на мачорот ако ги нема?
Он беше неарен ,ама многу неарен, мислев инфекција е пошо имал јака тепачка со некој мачор и имаше две рани , му давав вибрамицин и со хидроген го чистев , се подобри па после некој ден наеднаш беше уште полош, нит вода нит храна, најдов ветеринар ми рече само јаглен ,му давав на сила и се опорави ,али многу е ослабен ,целиот е коска и кожа буквално , си јаде нормално ,си пие вода и само стомакот му штрчи на него.
Не знам дали да му давам такво апче ,да не му наштети нешто ми е страв пошо само он ми остана.

SaltNPepa

Other's envy, owner's pride!!!
Член од
14 септември 2012
Мислења
1.945
Поени од реакции
2.523
Дечки кажете ми штетно ли е да му дадам апче против глисти на мачорот ако ги нема?
Он беше неарен ,ама многу неарен, мислев инфекција е пошо имал јака тепачка со некој мачор и имаше две рани , му давав вибрамицин и со хидроген го чистев , се подобри па после некој ден наеднаш беше уште полош, нит вода нит храна, најдов ветеринар ми рече само јаглен ,му давав на сила и се опорави ,али многу е ослабен ,целиот е коска и кожа буквално , си јаде нормално ,си пие вода и само стомакот му штрчи на него.
Не знам дали да му давам такво апче ,да не му наштети нешто ми е страв пошо само он ми остана.
Нема ништо да му наштети. Практикувај да го прочистуваш и на три или четири месеци. Доколку шета надвор, тоа е заштита и за вас домашните.

Член од
12 јануари 2014
Мислења
1.464
Поени од реакции
1.892
Кои се најквалитетните храни за мачки? За сува храна мислам. Пошто гледам дека едното маче, со црно крзо, почнува да му црвенее крзното. Не, нема бубрежни болести, се е океј, до тирозинот е.

M

Moon Child

Гостин
Jas imam edno prasanje, ako nekoj imal iskustvo slicno neka mi odgovori.
Ne sum doma vekje godina i nekolku meseci, a macorot mi ostana tamu. E sega:
Dali me pamti uste?
Dali moze da izdrzi pat od 12 saati voznja?
I dali moze da se navikne na ovaa klima ovde (jas ziveam vo Crna Gora).
Macorot e star 4 godini, jas planiram sega koga kje dojdam da si go zemam so mene, i nema nikakvi dokumenti, mozam li da go prosvercuvam bez pasos i dali na granica pravat problem za zivotni?

Член од
3 јули 2010
Мислења
1.230
Поени од реакции
1.863
Jas imam edno prasanje, ako nekoj imal iskustvo slicno neka mi odgovori.
Ne sum doma vekje godina i nekolku meseci, a macorot mi ostana tamu. E sega:
Dali me pamti uste?
Dali moze da izdrzi pat od 12 saati voznja?
I dali moze da se navikne na ovaa klima ovde (jas ziveam vo Crna Gora).
Macorot e star 4 godini, jas planiram sega koga kje dojdam da si go zemam so mene, i nema nikakvi dokumenti, mozam li da go prosvercuvam bez pasos i dali na granica pravat problem za zivotni?
Да, те памти. Но, не очекувај реакција како на кучињата од филмовите кога ќе те види.
Може да издржи пат од 12 часа. Ќе му дадеш апче за спиење и нема да има гајле.
Да, може да се навикне - зошто да не би можел? Не иде на Сибир :P
За шверцување... потешко.

M

Moon Child

Гостин
Да, те памти. Но, не очекувај реакција како на кучињата од филмовите кога ќе те види.
Може да издржи пат од 12 часа. Ќе му дадеш апче за спиење и нема да има гајле.
Да, може да се навикне - зошто да не би можел? Не иде на Сибир :P
За шверцување... потешко.
Pa dobro, sepak e razlicna klima ovde i vo Makedonija..
Za kolku vreme mozam da mu izvadam nekakov dokument so koj kje moze da ja pomine granicata, posto kje ostanam samo 6 dena. I kakvo e toa apce za spienje?

Член од
3 јули 2010
Мислења
1.230
Поени од реакции
1.863
Pa dobro, sepak e razlicna klima ovde i vo Makedonija..
Za kolku vreme mozam da mu izvadam nekakov dokument so koj kje moze da ja pomine granicata, posto kje ostanam samo 6 dena. I kakvo e toa apce za spienje?
Нов документ не знам точно за колку време можеш да му извадиш, но имај во предвид дека за да го извадиш мачорот мора да ги има примено сите вакцини што се пропишани. Апчето за спиење ќе ти даде ветеринарот ако му побараш и објасниш зошто ти треба. Всушност, целата процедура би било подобро ако ја изведеш во контак со ветеринар.
Стапи во контакт со некој ветеринар уште од сега, за да имаш време да завршиш сЕ за тие 6 дена.

Kajgana Shop

На врв Bottom