Мачки (општи дискусии)

Член од
23 мај 2009
Мислења
958
Поени од реакции
727
Ај вака еден совет од вас поискусните што сте со мачки. Имам женско маче, старо околу 6-7 месеци, ми го подарија на роденден само пошто 2 пати им спомнав дека би сакал мачка да гледам (значи низ муабет, без да иам претходно некакви информации како се чува мачка). Кога ми ја донесоа беше 2 месеци старо, претходно живеела у двор со други мачки, а ја живеам у стан. Не е ни вакцинирано ни стерилизирано инаку. Такво си е бесничко малце али претпоставувам такво е пошто е мало, ваљда кога ќе потпорасне ќе се смири (?). Инаку секогаш си излегува на тераса или на прозор и гледа нанадвор, кога отвараме врата одма трча да излезе, а неколку пати му има успеано али го враќавме дома иако гребеше и мјаукаше како очајно да сака да излезе. Сега пред 3 дена дур сум спиел јас оно се лизнало од терасата (4ти спрат) и паднало доле, моите кога се симнале да го земат го немало. Ме извади од памет пошто знам дека му е време за парење, плус невакцинирано страв ми беше да не затрудне, болест да не фати некоја или пак да не е повредено и да умре. Следниот ден се појави кај мене у влез со уште едно маче, не знам дали женско или машко, па кога го прибрав ова другово мјаукаше по него жално, а моево сакаше исто да излезе. Моето цело беше испрљано па го избањав на негово противење. Е сеа не знам како да дознаам дали е трудно, секој потег му го анализирам, денеска дури 2 пати се измоча надвор од кутијата што никад досега го нема направено, не знам дали има некаква врска. Ако е, ја нема теоретски шанси да се грижам за мали мачиња, па дајте некој совет што би правел во тој случај. Ако пак не е, тогаш има друг проблем. Сега виде како е надвор и пак сака да излезе, па може поубаво му е надвор да си седи отколку кај мене, не можам да го знам тоа. Али знам дека ако го пуштам надвор пак ќе сака некад да се врати дома, а да седи такво невакцинирано надвор па после дома да шета, башка прљаво, ни тоа не иде у обзир. Од една страна си го сакам, ама од друга страна не можам да му пружам услови какви што треба да добие една мачка за да се грижам за неа, нити ако сакам да го задржам, нити ако сакам да го пуштам да шета надвор. Размислував за опцијата и да најдам некој што ќе се грижи за него во двор или нешто, само тоа би се компликувало доколку испадне дека е трудно. А и да не е, не знам кај да најдам таков човек.

Каков совет би ми дале вие?

Според мене, фер би било, доколку не си во можност да го чуваш во станот, да го пуштиш надвор. Оставај му храна пред влезот-мачка е тоа, ќе се снајде за све остало сама (дури и ако е скотна, ќе си најде место, ќе си ги роди и така...) Така мислам, бидејќи потрагично од мртва мачка (од прегазување, болест и др.) е кастрирана мачка, осудена на 60м2 и во постојано и единствено друштво на луѓе...

Еј, и ко шо самиот рече, понуди го на некој другар што живее, на пример, во населба, во куќа со двор. Таму мачето би било среќно сто посто.

Член од
30 јануари 2010
Мислења
468
Поени од реакции
573
268495_209178085794725_1020867_n.jpg
--- надополнето: 19 февруари 2013 во 19:10 ---
комшија гулабар имаме ги отру скоро сите мачина во близина
он и гулабите а не го бендиса му го кине вратот и ги фрла специалка е невидена
така да ги учи да јадат гулаби после матер им ебава
поради него човек неможе да земе да чува
зш кога тогаш че го среди
--- надополнето: 19 февруари 2013 во 19:11 ---
не е проблем да му ги средиме гулабите ама не сме такви луге

Член од
17 јули 2012
Мислења
21
Поени од реакции
23
Овој период со парењето навистина ме нервира, мојот мачор кој инаку го чувам дома цел месец е по надвор. А откако излезе надвор дома обавезно доаѓа валкан, и секоја недела го бањам, а до кога? излезе надвор и за три часа е како скитничка мачка или некое прасе :mad:. Залудно потрошен труд и шампон од 350 ден. (n)

Hiperaktiv

Султан :P
Член од
16 февруари 2012
Мислења
1.590
Поени од реакции
923
Овој период со парењето навистина ме нервира, мојот мачор кој инаку го чувам дома цел месец е по надвор. А откако излезе надвор дома обавезно доаѓа валкан, и секоја недела го бањам, а до кога? излезе надвор и за три часа е како скитничка мачка или некое прасе :mad:. Залудно потрошен труд и шампон од 350 ден. (n)
Епа кастрација,1000-1500 ќе те чини,значи ќе заштедиш 4 шампони и толку труд.Мојот бенгалски мачор е кастриран,оти кога не беше се палеше и на мојата рака.Чудесно се променуваат откако ќе се кастрираат :D И подолго живеат

Член од
22 февруари 2013
Мислења
7
Поени од реакции
2
Сакам да купам персиско маче...да не знае некој да ми помогне

Член од
5 јануари 2012
Мислења
9.288
Поени од реакции
4.961
Вака сега не знам како да почнам , имам мачка појма немам колку е стара брат ми ја донесе после нова година од надвор го видел и го донесе дома , да ве прашам има некоја храна што не треба да им се дава на мачки пошто оваа мојава е специфична све што има зготвено дома јаде освен варен компир и ориз , е сега интересно ми е не јаде варен компир туку лушпи од компири варени јаде тоа ми е најсмешно , некој викаат дека благо не им се давало на мачки точно ли е тоа ?

Член од
14 јануари 2013
Мислења
81
Поени од реакции
16
Вака сега не знам како да почнам , имам мачка појма немам колку е стара брат ми ја донесе после нова година од надвор го видел и го донесе дома , да ве прашам има некоја храна што не треба да им се дава на мачки пошто оваа мојава е специфична све што има зготвено дома јаде освен варен компир и ориз , е сега интересно ми е не јаде варен компир туку лушпи од компири варени јаде тоа ми е најсмешно , некој викаат дека благо не им се давало на мачки точно ли е тоа ?
opsto ne se dava na zivotni blago mada ja imav edna beshe luda po blago ama mn retko i daavav inaku pazi na pileshkite koski mn se ostri da ne i napravat partal vo ustata ne i davaj mn mrsno dziger svaren mozes da i dades i hrana za macki

Член од
23 декември 2012
Мислења
1
Поени од реакции
0
Прегледај го приврзокот 58583
--- надополнето: 19 февруари 2013 во 19:10 ---
комшија гулабар имаме ги отру скоро сите мачина во близина
он и гулабите а не го бендиса му го кине вратот и ги фрла специалка е невидена
така да ги учи да јадат гулаби после матер им ебава
поради него човек неможе да земе да чува
зш кога тогаш че го среди
--- надополнето: 19 февруари 2013 во 19:11 ---
не е проблем да му ги средиме гулабите ама не сме такви луге
Pa stanete takvi luge

Член од
24 февруари 2013
Мислења
2
Поени од реакции
0
Најпрво здраво до сите јас сум нова во форумов и имам едно прашање до сите вас кој може да ми одговори. Имам мачор стар 9 месеци го чувам од 2 месеци,но пред 6 дена во 21 часот го пуштив надвор и од тогаш ми го снема.:facepalm:........ Ве молам ако некој знае да ми каже дали му е време за парење и од прилика колку време може да го нема. Претходно не ви кажав, но мачорот си живееше внатре, а кога и да посака да излезе го пуштавме надвор така што мислам дека не е избеган од дома. Навистина ве молам ако некој знае нека каже нешто.;)

Kajgana Shop

На врв Bottom