Математички и логички задачи

kokolo_sk

Фаринго Егзофагијален Дивертикулум
Член од
8 јуни 2006
Мислења
261
Поени од реакции
8
Mi postavi ja edna logicka zadaca i probav sekako a ja deka sum logicar (na kengur zemav 2ro mesto) i zakluciv deka ima greska u matematika aj videte:

bile A, B i C i sme i dale na D po 10 denari da kupi leb..(znaci vkupno
30) D otisol i lebot bil 25. se vratil so 5 denari kusur. Za nego si zemal 2 denari a na A, B i C im vratil po 1 denar.. Znaci ispaga deka A, B i C dale po 9 denari taka? (dale po 10 i D vratil 1 ispaga 9 taka?)... ako A B i C dale po 9 denari, ispaga deka 9 * 3 = 27 i + 2 denari so gi zemal D = 29 denari... kaj e EDNIOT DENAR?

kokolo_sk

Член од
8 јуни 2006
Мислења
261
Поени од реакции
8
fala moze :eek:ftopic:

СтрумичанецО

infinite harmonies...
Член од
21 март 2006
Мислења
506
Поени од реакции
46
па за таков логичар/математичар што земал второ место на кенгур ова не би требало да биде проблем
лебот бил 25 денари , 2 денари земал за себе а на А Б и Ц им дал по 1 денар, не знам кај е овде големото мозгање и логиката??
25 + 2 + 3*1 = 25+2+3=30

иначе математика имам тројка:helou:

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.498
СтрумичанецО ме претрка.хехее
Оваа загатка им ја поставувам на скоро сите професори по математика,а финтата е што се испревртува од самиот почеток.Да ја читаш внимателно ќе ја решиш.

KoNtEjNeR

sapun
Член од
19 декември 2005
Мислења
2.306
Поени од реакции
44
fintata e sto te naveduva na pogresna ravenka...
so sto ne ti dava resenie..
ako sam si postavis ravenka na svoe LOGICKO razmisluvanje ke ja resis zadacata.
ne znam sto logicar si ti ama aj...

kokolo_sk

Член од
8 јуни 2006
Мислења
261
Поени од реакции
8
kokolo_sk напиша:
Mi postavi ja edna logicka zadaca i probav sekako a ja deka sum logicar (na kengur zemav 2ro mesto) i zakluciv deka ima greska u matematika aj videte:

30) D otisol i lebot bil 25. se vratil so 5 denari kusur. Za nego si zemal 2 denari a na A, B i C im vratil po 1 denar.. Znaci ispaga deka A, B i C dale po 9 denari taka? (dale po 10 i D vratil 1 ispaga 9 taka?)... ako A B i C dale po 9 denari, ispaga deka 9 * 3 = 27 i + 2 denari so gi zemal D = 29 denari... kaj e EDNIOT DENAR?
ja uspeav da ja resam no ne bev siguren deka e so greska u matematika

Бејко

unregistered user
Член од
14 ноември 2005
Мислења
222
Поени од реакции
1
добро де, и ако ја прифатиме поинаквата поставеност:
3*9=27
е тука, „плус 2” шо ги зел, е всушност -2 за да се добие цената на лебот.
27-2=25
задачата е со јазична финта, логиката и формализмот си остануваат на место.
како дете памтам, првпат ко се сретнав со дропки, се чудев како „од” всушност е „по”.

ајде пробајте го ова:
едно јаже запалено од еден крај гори НЕКОНСТАНТНО за половина час.
како со две такви јажиња ќе измериме време од 45 мин?

Никола

Државник
Член од
18 април 2005
Мислења
5.074
Поени од реакции
333
Бејко напиша:
ајде пробајте го ова:
едно јаже запалено од еден крај гори НЕКОНСТАНТНО за половина час.
како со две такви јажиња ќе измериме време од 45 мин?
Па првото ќе го оставиш да изгори, одма после ќе го запалиш другото ама од двата краја.

Бејко

unregistered user
Член од
14 ноември 2005
Мислења
222
Поени од реакции
1
Никола напиша:
Па првото ќе го оставиш да изгори, одма после ќе го запалиш другото ама од двата краја.
:aplauz:

со трите светилки го знајте?

Имате една соба со три прекинувачи , секој прекинувач е врзан само со една од трите светилки што се наоѓаат во друга соба.
Вие се наоѓате во собата со прекинувачи, правете што ви паѓа на памет и потоа појдете во другата соба и кажете која светилка со кој прекинувач е поврзана.

Никола

Државник
Член од
18 април 2005
Мислења
5.074
Поени од реакции
333
Бејко напиша:
:aplauz:

со трите светилки го знајте?

Имате една соба со три прекинувачи , секој прекинувач е врзан само со една од трите светилки што се наоѓаат во друга соба.
Вие се наоѓате во собата со прекинувачи, правете што ви паѓа на памет и потоа појдете во другата соба и кажете која светилка со кој прекинувач е поврзана.
Ќе го прашаш цимерот кој е во соседната соба и тој ќе ти каже.:)
Оваа мислам беше во Нумерус пред едно 15 години.
Ај да не го кажувам решението, ќе ви текне.
т.е. нема да ве чекам, ќе го кажам.
Се работи за разликата во температурата на сијалиците.
Ќе вклучиш еден прекинувач и ќе почекаш некоја минута.
После ќе го изгасиш и ќе вклучиш друг.
Ќе влезеш во собата, едниот е за таа што свети, другиот е таа што е топла, значи која била вклучена, третиот е за... третата.:)

Член од
3 декември 2007
Мислења
3.718
Поени од реакции
772

Zadacata e postavena so "jazicna finta". Toa e celata rabota. Inace toj denar e kaj D koj go zemal kusurot.

Член од
22 јуни 2008
Мислења
17
Поени од реакции
3
Petkovsky напиша:
The Riddle of The Three Wise Men

Once upon a time there lived a very wise king. Because he knew that he was old, he decided to look for a successor. He found three men, and since only one of them could be king, he wanted to choose the wisest among them. He turned to them and said:
"Now everybody will close his eyes, and I will mark everybody's forehead eighter with a RED or a GREEN or a BLUE circle. I can choose the colors in any combination, and I can also choose the same color for everybody. After that you can open your eyes and look around. If you see a GREEN circle on any of the other's forehead, raise ONE of your hands, and if you can figure out what the color of your circle is, then raise BOTH your hands."
After he finished talking everybody closed his eyes, and the king marked everybody's forehead with a GREEN circle. The candidates opened their eyes, looked around, and each of them raised one hand. One minute passed, two minutes passed, and after 5 minutes one man raised BOTH his hands and said that he had a GREEN circle.
How did he figure it out?

Еве нешто вакво. Како што разбрав ова прашање е дел од тест поставен од Ајнштајн тврдејки дека 98 проценти од луѓето не би можеле да го решат. Епа ајде да видиме колку не бидува :)

мм.. тоа било кралска одаја така? мора да имало огледала. :)
во моментов не ми текнува ништо попаметно ама ај може ќе ми текне.

Член од
22 јуни 2008
Мислења
17
Поени од реакции
3
мм.. тоа било кралска одаја така? мора да имало огледала. :)
во моментов не ми текнува ништо попаметно ама ај може ќе ми текне.
уствари ми текна па кога ќе види дека тој што ќе го погледне кренал рака, ќе му светне дека и он има зелено на челото. така??
а и + може за двајцата по една рака да крене.

Kajgana Shop

На врв Bottom