Математичка мистерија

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
12.089
Поени од реакции
18.565
Една зелена лента има должина од 714 сантиметри.
Лентата треба да се подели на 8 делови, така што секој дел треба да е 2 пати подолг од претходниот.
Колку се должините на сите делови?
 
Член од
16 април 2014
Мислења
4.828
Поени од реакции
5.525
Не го решив со некои посебни математички формули.Го решив со некоја си моја математика.
714цм е вкупниот збир.8 делови вкупно од кои секој нареден е х2 од претходникот.Појдов од бројот 1 како прв.
1+2+4+8+16+32+64+128
1 е првиот а 128 е осмиот дел.Кога ќе ги соберам сите овие се добива 255.
714 го делам со 255 и добивам 2.8 т.е вредноста на бр.1
После дуплирам за наредните делови.
 

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
12.089
Поени од реакции
18.565
На 25 луѓе им се дава да извлечат една картичка од 100 картички кои содржат броеви од 1 до 100.
Колкава е шансата да има барем еден пар кој ќе има извлечено ист број?
 

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
5.803
Поени од реакции
10.497
На 25 луѓе им се дава да извлечат една картичка од 100 картички кои содржат броеви од 1 до 100.
Колкава е шансата да има барем еден пар кој ќе има извлечено ист број?
BP.png
 
Член од
10 април 2018
Мислења
2.252
Поени од реакции
2.525
На 25 луѓе им се дава да извлечат една картичка од 100 картички кои содржат броеви од 1 до 100.
Колкава е шансата да има барем еден пар кој ќе има извлечено ист број?
чек сеа, сите картички се различен број, односно последователно од 1 до 100. и секој влече по една и си ја задржува? тогаш 0%
 

Паланчански

ГрЕбач
Член од
12 јануари 2008
Мислења
2.017
Поени од реакции
2.730
На 25 луѓе им се дава да извлечат една картичка од 100 картички кои содржат броеви од 1 до 100.
Колкава е шансата да има барем еден пар кој ќе има извлечено ист број?
Ако влечат од ист шешир одговорот е веќе даден - 0%.
Јас ќе појдам од претпоставка дека влечат од различни шешири (или го враќаат назад извлечениот број). Добивам парадоксален резултат од 300%.

Бидејќи знам дека овој резултат нема да биде признаен, тогаш мојот конечен одговор е 96,2382326678126%
 
Последно уредено:

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
12.089
Поени од реакции
18.565
Се подразбира дека од различен.
Точниот одговор е од @Xibalba
 

Паланчански

ГрЕбач
Член од
12 јануари 2008
Мислења
2.017
Поени од реакции
2.730
ДИГИТАЛНА МАТЕМАТИКА

Мат.png


Да видам колку ме бива за математички заврзлами.

Со преместување на две кибритчиња треба да го добиете најголемиот можен број.
 

zxcv

tu ti tu rum tu
Член од
23 октомври 2010
Мислења
118
Поени од реакции
125
На врв Bottom