Za 3 i 3 se 1/36. Dvojno pomali od 3 i 6.Znam deka dobri matematicari ima ovde pa zatoa ke se obratam na temava.
Kolkavi se shansite izrazeni vo % da mi se padne 6 i 3 koga frlam so dve kocki.A kolkavi mise shansite da mi padne 3 i 3?? Znam deka vi e mackina kaslica ova prasanje i ne go postavuvam kak ozagatka tuku cisto me interesira.
Se zamisliv za ova zatoa sto odvaj uspeav dase dokazam so drugarov deka 6 i 3 da ti padne e so pogolema shansa odklu 3 i 3.
Ne e ista. Za 6 i 3 imas dva povolni nastani, na prvata kocka 6 i na vtorata 3, ili obratno na prvata 3ka a na vtorara 6ka. A za 3 i 3 e eden povolen nastan - istovremeno na dvete kocki da e 3kaа може иста е шансата. комбинација си е комбинација, шансата да се падне е иста како и секоја друга комбинација.
разлика има само во шансите одреден збир да ти се падне.
Pa za 3 i 3 da mi padne-Prvata kocka mora da bide 3ka (16,5% shansi) i potoa ako bide na prvata kocka 3ka, na vtorata ke mi treba pak 3ka (pak 16%).а може иста е шансата. комбинација си е комбинација, шансата да се падне е иста како и секоја друга комбинација.
разлика има само во шансите одреден збир да ти се падне.
(x+y) mod 9 = 0 (за да биде деллив со 9)-Одреди ги сите броеви од видот 23x7y што се деливи со 45.
A x 1.1 x 0.8 = 220Пресметај ја оригиналната цена ако таа била прво зголемена за 10% и потоа
намалена за 20% и се добила цената 220еур?
Одговорот на задачата е 250 евра.
Може помош ?
Незнам ни јас..на интернет ја најдов..па ме интересира како се решава.A x 1.1 x 0.8 = 220
A = ...
не знам само дали така треба да се смета или друг некој метод имате во учебникот па по тој треба да решавате
Не е битно како решавате во школо, размислувај со твоја глава.Незнам ни јас..на интернет ја најдов..па ме интересира како се решава.
ако цената на јајце зависи од неговата грамажа тогашАко 10 јајца, секое со маса 68 грама, чинат 52 денари
Тогаш колку чинат, 30 јајаца, секое со маса 58 грама?