Математичка мистерија

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Мотор , комбе и кола тргнуваат од град А и град Б истовремено со константна брзина од 60 , 80 и 120 км/ч. Моторот и комбето тргнуваат од градот А кон градот Б , додека автомобилот од градот Б кон градот А. Автомобилот го поминува моторот 2 минути откако го поминал комбито.
Која е должината меѓу градовите и каде се случиле разминувањата?
Растојанието меѓу А и Б е 90 км
Разминувањето со моторот е на 30 км од А ( 30/60 = 60/120 )
Разминувањето со комбето е на 36 км од А ( 36/80 = 54/120 )

Член од
22 мај 2012
Мислења
65
Поени од реакции
62
Растојанието меѓу А и Б е 90 км
Разминувањето со моторот е на 30 км од А ( 30/60 = 60/120 )
Разминувањето со комбето е на 36 км од А ( 36/80 = 54/120 )
мала помош: замени км/ч во км/мин и кажете како се ставаат спојлери
искористи ја моќта на заградите
--- надополнето: 23 август 2012 во 13:56 ---
Најди го бројот на природни броеви помали од 100 кои не се деливи ниту со 5 ниту со 7.
само 35 и 70 се деливи со 5 и 7 имаш 99 пр. броеви помали од 100 така да 99 - 2 = 97

Џ

ЏинЏер

Гостин
мала помош: замени км/ч во км/мин и кажете како се ставаат спојлери

искористи ја моќта на заградите
--- надополнето: 23 август 2012 во 13:56 ---

само 35 и 70 се деливи со 5 и 7 имаш 99 пр. броеви помали од 100 така да 99 - 2 = 97
Задачата вели „ниту со 5, ниту со 7“, значи ако бројот е делив со 5,а не е делив со 7 или обратно, исто така ќе влезе во групата. Во спротивно ќе се бараа броеви кои „не се деливи со 5 и 7 истовремено“.

Мачорка

Shining Star of Paektu Mountain
Член од
25 февруари 2011
Мислења
1.955
Поени од реакции
12.543
Член од
22 мај 2012
Мислења
65
Поени од реакции
62
Задачата вели „ниту со 5, ниту со 7“, значи ако бројот е делив со 5,а не е делив со 7 или обратно, исто така ќе влезе во групата. Во спротивно ќе се бараа броеви кои „не се деливи со 5 и 7 истовремено“.
68

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
мала помош: замени км/ч во км/мин
Не барав помош, туку дадов решение
Еве уште еднаш - растојанието меѓу А и Б е 90 км
Сега чекам да објавиш кој е точен резултат.

D

draft

Гостин
Трик: Со поместување на една бројка добиј точно равенство
101-102=1​
101+1=102

Кецот го поместив меѓу 101 и 102.

А ти над мене не си поместил ни една бројка а во задачата пишува да поместиш една. :D

Член од
22 мај 2012
Мислења
65
Поени од реакции
62
Не барав помош, туку дадов решение
Еве уште еднаш - растојанието меѓу А и Б е 90 км
Сега чекам да објавиш кој е точен резултат.
60km од А до Б ,на 24км се сретнува со комбето на 20км со моторот.Ако те интересира постапката пиши ќе ти ја пратам на ПП.
Време е ти да пратиш нешто.

Член од
17 август 2012
Мислења
18
Поени од реакции
14
Еве две математички задачи од мене:

1. На една полјана паселе неколку магариња. Пристигнале неколку момчиња. Качувајте се по еден на магаре! - наредило најголемото момче. Едно момче останало без магаре. - Слегувајте! Качувајте се двајца на магаре! - повторно наредило најголемото момче. Едно магаре останало без ниту едно момче.

Колку магариња и колку момчиња имало на полјанката?

2. Селанец имал млада овца, која родила за прв пат и јагнето било женско. Секое родено јагне, кога ќе наполнело 3 години, исто раѓало по едно женско јагне и потоа продолжувало да раѓа секоја година по 1 женско јагне.

Колку јагниња и овци би имал селанецот 9 години после раѓањето на првото јагне, ако сите се живи?

T

Tetro

Гостин
Детето имало 10 денари.
Една мастика чини 3 денари.
1 услов: “Ако купам 3 мастики, ќе ми остане 1 денар“ ---> 3х3 = 9. Детето има 10 - 9 = 1 денар кусур

2 услов: Ако купам 4 мастики, ќе ми фалат 2 денари“ ---> 3х4 =12. Детето има 10, ќе му фалат 2.

Ваљда сум прав :)
а детето машко или женско било???
дупла мистерија

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
60km од А до Б ,на 24км се сретнува со комбето на 20км со моторот.Ако те интересира постапката пиши ќе ти ја пратам на ПП.
Може и на ПП но подобро стави ја на пост, сите да видат ...

1. На една полјана паселе неколку магариња. Пристигнале неколку момчиња. Качувајте се по еден на магаре! - наредило најголемото момче. Едно момче останало без магаре. - Слегувајте! Качувајте се двајца на магаре! - повторно наредило најголемото момче. Едно магаре останало без ниту едно момче.

2. Селанец имал млада овца, која родила за прв пат и јагнето било женско. Секое родено јагне, кога ќе наполнело 3 години, исто раѓало по едно женско јагне и потоа продолжувало да раѓа секоја година по 1 женско јагне.

Колку јагниња и овци би имал селанецот 9 години после раѓањето на првото јагне, ако сите се живи?
Задачите се интересни, само остави ни 24 часа да можеме повеќе учесници да ги решиме

The_Red1

значи фактички
Член од
18 септември 2009
Мислења
4.209
Поени од реакции
4.756

По мои пресметки и чкртања за вторава задача ми испаднаа се на се 39. И сеа по логика 37 офци и 2 јагниња.
Точно е?

Kajgana Shop

На врв Bottom