Математичка мистерија

L

Luki Junior

Гостин
Најди го 5 цифрениот број, делив со 3, чии што први три цифри формираат број кој е квадрат на некој природен број, а последните три цифри формираат трицифрен број кој е куб на некој природен број.

Мачорка

Shining Star of Paektu Mountain
Член од
25 февруари 2011
Мислења
1.955
Поени од реакции
12.543
Најди го 5 цифрениот број, делив со 3, чии што први три цифри формираат број кој е квадрат на некој природен број, а последните три цифри формираат трицифрен број кој е куб на некој природен број.
22 512?

Btw, прееска за малку ме претрка за загатката на Branchez, ја таква среќна дека сум го нашла решението, а ти веќе си го пишал. :icon_mrgr:

Мачорка

Shining Star of Paektu Mountain
Член од
25 февруари 2011
Мислења
1.955
Поени од реакции
12.543
Ахх, ми ја зема пред нос. Треба да почнеш да гледаш фудбал.
Па твојата Луки ми ја зема пред нос. :D
А иначе фудбал глеам, или поточно брат ми има пуштено, а ја чекам Калински да одвали нешто. :D

L

Luki Junior

Гостин
Нова ќе турам.
Најди сите 3 цифрени броеви со различни цифри за кои важе a^2-b^2-c^2 = a-b-c

a^2 значе а на квадрат.
--- надополнето: 7 ноември 2012 во 22:32 ---
22 512?

Btw, прееска за малку ме претрка за загатката на Branchez, ја таква среќна дека сум го нашла решението, а ти веќе си го пишал. :icon_mrgr:
хехе.. таа со комбинациите ја имам решавано у друг контекст и ми текна шо е финтата (inferred rules for SAT checking)...
А оваа со кецо, требе само човек да му текне как да ги репрезентира броевите.

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Браво за исте на темава...поштено си ја исчитав цела и можам само да ви кажам браво...каква штета шо мозокот ми е насочен кон општествеи науки...буквално ме фасциниравте...
Не се предавај....
Математиката е забава,
Во САД излегуваат илјадници списанија во кои се поставуваат задачи ради забава .. има и награди. Инаку познато е дека правниците се обично добри математичари поради својата особина да рационално размислуваат.

L

Luki Junior

Гостин
Докажи дека збирот на шест последователни природни броеви, од кои ниту еден не е делив со 7, е делив со 21, а не е делив со 42. Определи шест такви броеви чиј збир е четирицифрен број и претставува квадрат на некој природен број.

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
( 7к + 1) + ( 7к + 2 ) + (7к + 3 ) + ( 7к + 4 ) + ( 7к + 5 ) + ( 7к + 6 ) = 42к + 21 = 21 * ( 2к + 1 )
Ова е одговор на првото прашање, а за второто ... нека повели некој друг

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.096
Поени од реакции
11.504
Определи шест такви броеви чиј збир е четирицифрен број и претставува квадрат на некој природен број.
Едно решение се броевите кои се последователни и ниту еден не е деллив со 7: 659, 660, 661, 662, 663, 664. Збирот им е 3969, што четирицифрен број и е квадрат на 63.

Kajgana Shop

На врв Bottom