Математика + ЛОГИКА

СпаЈдеР

DissentiveMoron202
Член од
1 март 2006
Мислења
3.201
Поени од реакции
52
Fantom_oh напиша:
Со сигурност ќе добиеме пар, ако извлечиме 46 чорапи, бидејќи првите 45 извлечени може да се само бели или само црвени.
Ама чекај малку,треба да добиеме пар,а под пар се подразбира да бидат и двете чорапи исти,така?Зар ќе носиме една бела и една црвена чорапа:toe: Значи треба да бидат извлечени 3 чорапи за да се добие пар чорапи(бидејќи ако првата е црвена,втората е бела,третата ќе биде една од овие првите две и обратно. Ова со сигурност,ако сме среќни може и со второто извлекување ќе извадиме иста чорапа ко првата) :helou:

СпаЈдеР

DissentiveMoron202
Член од
1 март 2006
Мислења
3.201
Поени од реакции
52
mystery girl напиша:
Dadeni se pet shapki od koi tri se crni a dve se beli.Trojca logicari A,B,i C se postaveni eden pred drug,taka sto A gi gleda shapkite na B i C, B ja gleda na C,a C nemoze da vidi nicija shapka.Site po red se zaprasani za bojata na svojata shapka.A odgovara: ,,Ne znam,, B odgovara ,,Ne znam,, a C odgovara ,,Znam,,. Kakva boja e shapkata na B i kako dosol do odgovorot?
mystery girl напиша:
Ama C ne gi gleda drugite,
Мистери,оваа загатка е решена меѓу првите. Бојата на капата на човекот е црна,да дадам објаснение ме мрзи(разлистај назад) .Читајте што загатки се поставени доколку сакате и вие да поставувате загатки а не се едни исти да се одговараат :smir:

Ashley

بين الحياة والموت
Член од
26 јануари 2007
Мислења
1.043
Поени од реакции
35
Ц доаѓа до заклучок од А и Б дека му е црна капата.. На начин што А незнае и можни се три комбинации: Бцрна Ццрна, Бцрна Цбела, Ббела Ццрна. Втора не е зашто ако би била, Б би знаел дека има црна капа.А во другите две комбинации капа на Ц е црна :)

Член од
27 март 2007
Мислења
91
Поени од реакции
1
СпаЈдеР напиша:
Ама чекај малку,треба да добиеме пар,а под пар се подразбира да бидат и двете чорапи исти,така?Зар ќе носиме една бела и една црвена чорапа:toe: Значи треба да бидат извлечени 3 чорапи за да се добие пар чорапи(бидејќи ако првата е црвена,втората е бела,третата ќе биде една од овие првите две и обратно. Ова со сигурност,ако сме среќни може и со второто извлекување ќе извадиме иста чорапа ко првата) :helou:
Da taka e

Член од
27 март 2007
Мислења
91
Поени од реакции
1
СпаЈдеР напиша:
Мистери,оваа загатка е решена меѓу првите. Бојата на капата на човекот е црна,да дадам објаснение ме мрзи(разлистај назад) .Читајте што загатки се поставени доколку сакате и вие да поставувате загатки а не се едни исти да се одговараат :smir:
Sorry bas misev deka gi imam procitano site zagatki ama izgleda ovaa sum ja skoknala:toe:.Izvinete nema da se povtori:nesum::nesum:

Член од
4 април 2006
Мислења
9.179
Поени од реакции
3.073
mystery girl напиша:
Sorry bas misev deka gi imam procitano site zagatki ama izgleda ovaa sum ja skoknala:toe:.Izvinete nema da se povtori:nesum::nesum:
Е ако де немат гајле .... Спајдер или некој друг
ајде нова :)

СпаЈдеР

DissentiveMoron202
Член од
1 март 2006
Мислења
3.201
Поени од реакции
52
Eве една лесна :)
Tи си истражувач на некој непознат остров на кој штотуку имало земјотрес преку кој се откриле три сандаци. Едниот сандак е дрвен,другиот покриен со мермер и третиот е железен. Според една легенда, еден од трите сандаци е покриен со многу големо богатство,додека во другите два се кријат големи питони кои касаат веднаш штом те погледнат. Додека човекот се мислел кој да го отвори дувнало ветер и ги открило трите изречениа на секој од сандаците
Дрвен Сандак:
Богатството е во овој сандак
Мермерен Сандак:
Богатството не е во овој сандак
Железен сандак:
Богатството не е во мермерниот сандак

Според народот од изречениата на сандаците едно од нив е вистина,едно е лага,а третото може да биде било што. Кој сандак би требало да го отвориш за да го пронајдеш богатството?

Инаку оваа загатка има две решенија. Лесна е :helou:

BusHav

Е ајде де.....можеш и така
Член од
5 декември 2005
Мислења
4.343
Поени од реакции
81
Гарант е во мермерниот-дупла негација има за тој,што значи позитивно е хахахаха

СпаЈдеР

DissentiveMoron202
Член од
1 март 2006
Мислења
3.201
Поени од реакции
52
Ах Бушав,не можам да кажам дали е точен одговорот бидејќи ако е точен сите други ќе повтараат по тебе(најнормално) а ако не е точен ќе останат уште два сандака за погодување и така е полесно. Така да останувам без комент и очекувам уште 4-5 души да погаѓат(има две решенија,објаснете како дојдовте до нив) и ќе го кажам точниот одговор:smir:

KohlBass

Dechak iz vode
Член од
1 јуни 2006
Мислења
1.485
Поени од реакции
36
1. Железниот. Ако е вистина тоа дека богатството не е во мермерниот, лага е тоа дека богатството е во дрвениот, така што останува само железниот.

2. Дрвениот. Тоа е точното.

СпаЈдеР

DissentiveMoron202
Член од
1 март 2006
Мислења
3.201
Поени од реакции
52
KohlBass напиша:
1. Железниот. Ако е вистина тоа дека богатството не е во мермерниот, лага е тоа дека богатството е во дрвениот, така што останува само железниот.

2. Дрвениот. Тоа е точното.
Епа дека никој не погодуваа ќе ги кажам одговорите
1. Точно:Железниот,бидејќи
-Едно треба да биде вистина,второ лага,третото може да биде и лага и вистина:
Дрвениот:Богатството е во овој ковчег(лага)
Мермер:Богатството не е во овој ковчег(вистина)
Железо:Богатството не е во мермериот(вистина)
така да има лага и вистина,а третото е вистина,но тоа не е важно.

2.Дрвениот не е точно бидејќи:
Дрвен:Богатството е во овој ковчег(вистина)
Мермер:Богатството не е во овој ковчег(вистина)
Железо:Богатството не е во мермерниот ковчег(вистина)
Значи има три вистини,а треба да има лага.
Вториот точен одговор е
Нема богатство,тоа е легенда измислена од народот :helou:

KohlBass

Dechak iz vode
Член од
1 јуни 2006
Мислења
1.485
Поени од реакции
36
СпаЈдеР напиша:
Вториот точен одговор е
Нема богатство,тоа е легенда измислена од народот :helou:
Еј, не се важи! Трошев мозочни ќелии за второто решение! :)

Kajgana Shop

На врв Bottom