Математика + ЛОГИКА

BusHav

Е ајде де.....можеш и така
Член од
5 декември 2005
Мислења
4.343
Поени од реакции
81
rymz напиша:
Личност А = 1 минута
Личност Б = 2 минути
Личност Ц = 5 минути
Личност Д = 10 минути

А+Д = 10 минути
А се враќа сам со светилката за 1 минута
Б+Ц = 5 минути
Б се враќа сам за 2 минути
А+Б = 2 минути

Значи 10+1+5+2 = 18 минути
И уште 2 минути што си ги забораил во математиката-20 хахахха

СпаЈдеР

DissentiveMoron202
Член од
1 март 2006
Мислења
3.201
Поени од реакции
52
rymz напиша:
Личност А = 1 минута
Личност Б = 2 минути
Личност Ц = 5 минути
Личност Д = 10 минути

А+Д = 10 минути
А се враќа сам со светилката за 1 минута
Б+Ц = 5 минути
Б се враќа сам за 2 минути
А+Б = 2 минути

Значи 10+1+5+2 = 18 минути
10+1+5+2+2=20 минути

Инаку не е тоа решението

Не знам за другите,јас четворицата луѓе ги земав како А,Б,Ц и Д...е сега
А-1 минута
Б-2 минути
Ц-5 минути
Д-10 минути
Можат да минуват по двајца,а потоа едниот се враќа да ја врати светилката и доаѓаат други двајца(или тој што ја враќа светилката +1 ) :)

Најбрзо ќе стигнат на овој начин:

-А и Б поминуваат = 2 минути
-А се враќа со светилката = 1 минута,вкупно 1+2=3 минути
-Ц и Д поминуваат=10 минути,вкупно 3+10=13
-Б се враќа со светилката=2 минути,вкупно 13+2=15 минути
-А и Б поминуваат=2 минути,вкупно 15+2=17 минути
Конечен одговор 17 минути
:smir:

П.С.Бев го пишал одговорот пред да ги дадете вие одговорите ама го избришав и повторно го постирав бидејќи не го забележaвте :)

J

JohnnyMass

Гостин
Ај сега ново од мене.
Воз од Скопје тргнува кон Куманово во 15:00 со брзина од 80 km/h, а воз од Куманово до Скопје тргнува во 15:15 со брзина од 120 km/h.Точно во 15:30 двата воза се пресретнуваат.Во тој момент кој е поблиску до Скопје?
А сега да ве видам.Не е тешко само "пуштете" му нитро на мозокот.:zlo:

СпаЈдеР

DissentiveMoron202
Член од
1 март 2006
Мислења
3.201
Поени од реакции
52
JohnnyMass напиша:
Ај сега ново од мене.
Воз од Скопје тргнува кон Куманово во 15:00 со брзина од 80 km/h, а воз од Куманово до Скопје тргнува во 15:15 со брзина од 120 km/h.Точно во 15:30 двата воза се пресретнуваат.Во тој момент кој е поблиску до Скопје?
Колку километри има од Куманово до Скопје?

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
5.994
Поени од реакции
24.434
JohnnyMass напиша:
Ај сега ново од мене.
Според ова дистанцата е 70 километри меѓу двата града (што не е точно). Иначе и двата се на 30 километри од Скопје значи исто.

СпаЈдеР

DissentiveMoron202
Член од
1 март 2006
Мислења
3.201
Поени од реакции
52
Sussaro напиша:
Според ова дистанцата е 70 километри меѓу двата града (што не е точно). Иначе и двата се на 30 километри од Скопје значи исто.
Тој од Скопје поминал 40 километри од 15:00 до 15:30,а тој од Куманово поминал 30 километри од 15:15 до 15:30
Ако дистанцата е 70 километри и двата воза се 40 километри оддалеченост од Скопје,ако е друга дистанцата одговорот ќе се измени :smir:

Narkos

...::enter my mind::...
Член од
12 април 2007
Мислења
677
Поени од реакции
5
amaaan so tie macki i vozovi,me potsetuvat na osnovnoto,na matematika.poveke mi se svigat tie kako toa prvoto,pa kako CSI

J

JohnnyMass

Гостин
СпаЈдеР напиша:
Колку километри има од Куманово до Скопје?
32 км.Спајдерчо,а ма не гледам причина да ми го бараш овој податок - не е потребен.Само читај убаво.

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
5.994
Поени од реакции
24.434
СпаЈдеР напиша:
Тој од Скопје поминал 40 километри од 15:00 до 15:30,а тој од Куманово поминал 30 километри од 15:15 до 15:30
Ако дистанцата е 70 километри и двата воза се 40 километри оддалеченост од Скопје,ако е друга дистанцата одговорот ќе се измени :smir:
Ако двата воза се пресретнуваат:helou: значи се на исто место во исто време тогаш нели одалеченоста од Скопје за двата воза е иста.

J

JohnnyMass

Гостин
Sussaro напиша:
Ако двата воза се пресретнуваат:helou: значи се на исто место во исто време тогаш нели одалеченоста од Скопје за двата воза е иста.
БРАВОООО!!!!!!!
Овие брзини и часови само ги лупнав онака без врска.Само читајте убаво.Одлично, ајде има ли некој нова загатка или пак да пишам?

Мартин$

Модератор
Член од
2 март 2007
Мислења
5.234
Поени од реакции
148
Fantom_oh напиша:
Секоја втора среда во месецот, четворица пријатели се собирале и играле карти, секогаш во иста соба. Во собата имало еден шифоњер, еден тросед, еден двосед, фотелја, телевизор, четири триножни столчиња и маса. Пријателите секогаш играле на масата кај четирите столчиња. Една вечер, ненадејно светлото се згаснало, и кога се запалило, еден од пријателите бил мртов. Дошол детектив за да ја испитат работата, и зел изјави од трите негови другари. Прашањето било шо праеше ко се згасна струјата?
1. Отидов да ја запалам.
2. Делев карти.
3. Местев подметач под столот за да не ми се нишат.

Од овие три изјави, детективот веднаш открил кој е убиецот.

Е па, кој е?
Ќе си пишам по мое, верви не ги имам читано долните 3-4 коментари, тие кај шо кажувет дека ... то де знајте шо.
1. Првиот не е зш пошол да запалит, напрајл арно дело.
2. Овај можит е, зш делиш карти и ко ќе се изгаснит струјата незнајш кај фрлаш (можит во вратот му закачил).
3. Е овај не го сфатив. :smeshko:

и не само то туку и едно :nesvest: за тропањево...мое. :uvo: :icon_lol:

СпаЈдеР

DissentiveMoron202
Член од
1 март 2006
Мислења
3.201
Поени од реакции
52
1.Ако си на 8 метри оддалеченост од вратата,и со секој чекор постигнуваш пола од потребното за да стигнеш до вратата,колку чекори ќе ти требаат за конечно да ја допреш?

2.
------------------- 19-------------------35--------------------------------65--------------
Јануари Февруари Март Април Мај Јуни Јули Август Септември Октомври Ноември Декември

Најдете конекција помеѓу бројкиве и кажете ја бројката која ќе стои на месец Септември

Мартин$

Модератор
Член од
2 март 2007
Мислења
5.234
Поени од реакции
148
------------------- 19-------------------35--------------------------------65--------------
Јануари Февруари Март Април Мај Јуни Јули Август Септември Октомври Ноември Декември

Најдете конекција помеѓу бројкиве и кажете ја бројката која ќе стои на месец Септември
Septemvri e 55??:nesum:

Ако си на 8 метри оддалеченост од вратата,и со секој чекор постигнуваш пола од потребното за да стигнеш до вратата,колку чекори ќе ти требаат за конечно да ја допреш?
2?

Член од
19 февруари 2007
Мислења
30
Поени од реакции
0
vremeto potrebno da se pomine eden most e 10 min. na sredinata na mostot se naoga eden strazar koj spie i se budi na sekoi 5 min i ne dozvoluva da se premine mostot.na ednata strana na mostot stoi covek koj treba da go pomine a na drugata strana...(zaboraviv so imase :)) kako covekot ke go premine mostot??

Kajgana Shop

На врв Bottom