Масони

S

smart ass

Гостин
Штом го ставил, веројатно вреди, за нешто или барем некој кој немал поим за Масони ќе научи нешто, не мора веднаш да го фаќате за гуша и да го напнувате.
ма нека образложи има ова и ова,од почетокот на масоните па делби...

се разбираме нели.:smir:

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
образложи за што станува збор,дали е интересен.

Дали ВРЕДИ ДА ИЗГУБАМ ВРЕМЕ.

Лично измамата наречена обама го изгледав и многу добра комедија е.

Ако е овој филм со Ден Браун измишљотини да не губиме време.
Тоа за "Obama Deception" во некои размери е точно. За масоните не баш. За илуминатите малку е филувано. Но за NWO агендата е било што него комедија. Особено не е смешно после сите потези кои ги направи Обама одкога стапна во Белата Куќа. Уште не ми се верува дека го закитија со Нобелова награда за мир, а човекот води две војни. Дали до толку логиката и здравиот разум ја изгубиле својата улога во нашите животи?

21 век, 2009 година, а сеуште водиме војни. И се нарекуваме цивилизирано општество? Со таа дефиниција не ја заслужуваме ни придавката интелигентни.

S

smart ass

Гостин
МИР без Војна немало и нема да има.

Општеството е такво,не луѓето.И јас неќам да убивам.....ама ако некој ми дојде во мојата држава..да коле бомбардира силува жени...е брат нема да седам и да гледам.

Така одат работите денеска,светот се вооружува,ете индија купува оружје вредно милијарди..Кина се крева...:toe:

Јас барем за мојата татковина ДА-ќе го убијам човекот во мене со тоа што ќе убијам друг.

Ама веруј,за разлика од некои психи не би уживал во тоа.:toe:

Член од
14 декември 2007
Мислења
3.271
Поени од реакции
708
ajde se ceka Fall of Republic (ima i web strana strana ) noviot film na Alex Jones promocija za dva dena .. Ovoj film udira direktno vo srzta na NWO i globalnata elita

Шкорпион

Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
МИР без Војна немало и нема да има.

Општеството е такво,не луѓето.И јас неќам да убивам.....ама ако некој ми дојде во мојата држава..да коле бомбардира силува жени...е брат нема да седам и да гледам.

Така одат работите денеска,светот се вооружува,ете индија купува оружје вредно милијарди..Кина се крева...:toe:

Јас барем за мојата татковина ДА-ќе го убијам човекот во мене со тоа што ќе убијам друг.

Ама веруј,за разлика од некои психи не би уживал во тоа.:toe:
Те сфаќам, но што е патритизмот? Лажна вредност. Кога луѓето спомнуваат татковина мислат на територија. Да бидеме територијални не не прави многу поразлични од животните. Да го браниш твојот народ од друга страна, тоа е веќе до некој степен оправдано. Но тоа го нема во дефиницијата на патриотизмот. Сите го користат терминот татковина.

Инаку по мое мислење (лично мое) ќе извините на израз, ама војување за мир, е како е*ење за невиност, НЕ Е ЛОГИЧНО.

Еден мора да рече доста. А сите знаеме која е целта на војните денес. Тоа уште повеќе разочарува. Мир може да има тогаш кога никој нема да биде алчен, гладен за контрола, профит, и доминација.

ajde se ceka Fall of Republic (ima i web strana strana ) noviot film na Alex Jones promocija za dva dena .. Ovoj film udira direktno vo srzta na NWO i globalnata elita
Баш ме интересира, ќе го ѕирнам филмчето.

S

smart ass

Гостин
Ма не зборам за патриотизам...едноставно кога

ама ако некој ми дојде во мојата држава..да коле бомбардира силува жени...е брат нема да седам и да гледам.
:toe:

тоа ти е должност...е сега е*ење за невиност ил не...таа е.

Apokalipto

Tredici
Член од
4 март 2007
Мислења
15.576
Поени од реакции
2.585
Мислам дека и тука доволно ја "проширивте" темава. Сега назад на муабетот за масоните.

Шкорпион

Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Такви организации се појавија во доцните 90-ти, и особено по 2003-та година. Но, не затоа што реално постојат, а затоа што разно-разни типови, кој заради откаченост, кој заради бизнис, кој од што не знае што да прави со себе - решија да се претставуваат како Илуминати.
Илуминатите исчезнуваат во крајот на 18-тиот век. Толку. Денешниве групи кои тврдат дека се нивни наследници, ниту имаат врска со нив, ниту можат да докажат било каков континуитет.
Тоа е како сега да се појави некој кој ќе тврди дека е директен наследник на Александар Македонски и да бара да биде крунисан... чисти глупости.
А што е со наводните благородни фамилии во Европа? Тие 13 фамилии кои се доста често обработувани во заговори. Има доста убедувачки аргументи дадени како доказ за нивното постоење. Обично се именувани како Илуминати. Сега, дали тоа тие самите си се нарекуваат така, или е тоа грешка на тој што истражувал или ја обработувал таа тема?

Во повеќето јурисдикции возраста е 21 година. Само во некои е дозволено од 18 години. Доколку некој е син на масон, дури и во јурисдикциите каде што лимитот е 21, може да се зачлени со 18 години (синовите на масоните се нарекуваат Lewis).
Не беше тоа име? Lewis? Инаку синот не е масон, само таткото е. Но така ми кажа тој. Ги сфаќам правилата инаку. Фала на информацијата.

Напротив. Масонството искажува дека не постои супериорност од никаков вид! Секој е еднаков на секој еден друг. Тоа по кое се одликуваме се личните способности, морал и вредности, а не тоа какви сме се родиле, на која раса или на која нација припаѓаме.
Пред се заради традиција. Корените на масонството се стари илјадници години. Не го менуваме тоа со менувањето на општеството, иако разно-разни групи бараат тоа да се стори.
Значи нема врска со тоа што мислев. Затоа ли се нарекува братство? Само машки членови. А за жените, немате ли некаква организација или огранок поврзан со масонството и глобално признаен од ложите? Како еден вид сестринство? Сигурен сум дека имате и доста жени кои се исто заинтересирани, зар не? Дека имам слушнато за такви мали друштва од луѓево со кои контактирав.

Еден од најпознатите масони, Едгар Хувер, основачот на ФБИ, бил хомосексуалец. Жив, здрав, умрел во длабока старост. Познавам барем неколку масони кои се хомосексуалци, не гледам причина да имаат било каков проблем.
Токму тоа не треба да е причина за било каков проблем. Токму масонството учи на толерантност кон сите останати, без оглед на тоа дали нивното верување и начин на живот совпаѓа со нашите религиозни погледи.
За муслиманите е смртен грев пиењето алкохол - па членовите муслимани, немаат проблем ако после ложа, ние останатите се напиеме по една чаша.
Океј, да бидам искрен, ја познавам и подржувам филозофијата позади сето тоа. Ме интересира, што е со атеистите и гностиците? Имаат ли право на членство? На пример, можеби не се религиозни, а да ги имаат сите останати квалитети, и да ги делат истите филозофии со останатите, дали ложата би им пружила можност за членство?

Никој нема тоа да ти го понуди. Едукацијата зависи само и единствено од самиот тебе и од никој друг! Во денешно време е смешно да се "обвинува" едукативниот систем заради недостаток на знаење.

Можеби треба да ти објаснам поопширно за да ме сфатиш зошто имам изградено таков став.

Во седмо одделение, кога учевме за агрегатни состојби на елементите, јас дигнав рака да ги кажам, и набројав четири, што беше спротивно од учебникот по кој учевме, во кои се обработуваа само 3. Јас ја додадов и плазмата како агрегатна состојба, и бидејќи бев упорен во моето тврдење како награда за истражувњето заработив кец. Одтогаш па до крајот на основно имав константна тројка. Било што да учам, без разлика колку и да учам. Другите и за помалку добиваа петки.

Кога сме кај тројки, македонски ми паѓа на памет. Имав своја критика и сфаќање на "Пеколот" на Данте Алигиери, и тоа малку ја испровоцира професорката, која ни даде да напишеме свои толкувања на книгата, но очигледно барала нешто слично на нејзините сфаќања. 4 години уште една константна тројка. Учи, читај - тројка, не учи, не се замарај - пак тројка. Беше навистина смешно, англиски - 5, македонски - 3.Го замразив предметот поради нејзе.

Физика - Учев формули. Само на тоа се сеќавам. Знам дека учевме и теорија, ама ја имам заборавено, зошто акцент беше ставен на формули и задачи. Другото беше нерелевантно. Затоа и го заборавив. Се што беше надвор од содржините на учебникот беше забрането за дискусија на час. Особено за Универзумот и вселената.

Математика - Силување на мозокот. Ако од нешто добивав главоболки беше тој предмет. Дури после завршување на средно дознав дека учебникот по кој работевме бил/е користен во втора година на Природно-Математичкиот факултет. Не знам од која причина ни го тутнаа на нас, во програмата. Имам чичко кој дава часови по математика. 50% од задачите кои ни ги даваа за тест, ни тој самиот не можеше да им најде решение. Тоа говори доволно.

Ова се само неколку примери, зошто можам да понудам и многу други.

Мојата поента е .... што да заклучам од сето ова? Нема слобода на изразување и слобода на мисла. Нема истражување надвор од границите на тоа што ти е дадено како материја. Интеракција не постои. Наставнички способности - нула. Сега малку подобро ми е на факултет, барем имам некоја слобода кога се работи за учење, не се чувствувам стиснат во ќош, нити па како да идам во затвор, како што се чувствував порано. Не знам дали сфаќаш, дали си поминал низ слични работи, но личното искуство ми ги има оформено моите ставови кон образовниот систем. Треба да се подобри. Или редефинира целосно.

Имаш илјадници книги, енциклопедии, луѓе со кои да дискутираш - на само еден клик растојание.
Луѓето во 17-ти век се образовале, работеле, се усовршувале себе си, измислувале нови теории, и разработувале технологии од ништо, во време кога за најобично писмо да стигне од Канада до Англија биле потребни барем 3 месеци. Денес - седиме на компјутер и ти одговарам на постовите во рамки на неколку минути... и ти се жалиш дека образовниот систем е проблем?!
Веќе реков претходно - многу е лесно да ги обвиниме другите за своите проблеми. Многу е тешко да превземеме нешто и да ги промениме работите.
Еден многу познат масон, Лав Толстој, вели: Секој сака да го промени светот, но никој не сака да ја почне промената од самиот себе.
Па, поголемиот дел од тоа што го знам е од гледање документарци, чести посети во библиотеки, читање книги, и се разбира интернет. Инаку се согласувам дека за да се промени светот, секој треба индивидуално да се промени, но за да можам тоа да го сторам од рани години, треба да ми е пружена таква слобода, а не да бидам пригушуван од разни страни.

Како што реков - знаењето зависи само од самиот тебе. Идејата дека некој треба да ти сервира некакво знаење не ја ни разбирам дури.
Мислиш дека Никола Тесла, во 19-ти век во некое Хрватско село учел во подобар образовен систем од тој што го имаш ти денес?! Сериозно те прашувам...
Па зар не е за тоа Образовниот систем? Да ни сервира знаење? Извини ако ја имам утнато дефиницијата, се раководам по лично искуство, а тоа ми вели дека тоа е така.

Не, ама Тесла имал шанса да се усовршува. А потоа и шанса да работи во Америка. Јас немав ништо. И сега не сум многу сигурен колку имам шанси. Ама се трудам најмногу што можам. Чекам да се појави шанса и да ја зграбчам.

Масонството не е тајно од 1717-та година. Тоа се речиси 300 години. Испечатени се илјадници книги, ложите се отворени за посетители, јасни се критериумите за членство, има илјадници сајтови на самите ложи... информација секаде на секој чекор... Луѓето сеуште велат дека е тајно друштво и дека ништо не се знае за него...
Ако некој не сака да види, и пред очи да му го покажеш нештото, нема да го препознае.
Така е. тајно друштво за тие кои сакаат да веруваат дека е тајно. Знам одамна дека членовите не кријат дека се масони, но мислев дека други работи се тајни. Сега ми е јасно.

Веќе имам кажано на форумов - на тие прашања нема да одговарам. Од многу едноставна причина. Ако ми покажеш неточно ракување, ќе речам не. Потоа, по пат на дедукција, после 20-тата слика, можеш да стигнеш до правилното ракување... што ќе треба тогаш да ти кажам? Да речам не и да излажам, со што ќе сторам грев? Или да кажам да и да ја нарушам својата заклетва? Или да премолчам тогаш, со што пак ќе дадам доволно јасен одговор?!
Затоа реков - без разлика дали се точни или не се знаците, нема повеќе да одговарам на тоа прашање. Се надевам на доволна почит од страна на соговорниците, за да може дискусијава да тече непречено.
Не го објаснив убаво прашањето, ама нема везе, да не те замарам, не ми ни толку важно.

Имено... тоа е поентата. Личното усовршување секој може сам да го прави... но кога знаеш дека имаш луѓе кои те поддржуваат, кои ти се вистински браќа и кои ги делат истите вредности со тебе, па макар и со спротивставени ставови - многу полесно е градењето на иднината.
Можеби во Канада. Во Македонија не. Познавам само еден човек кој е на "слична бранова должина" со мојата. Сепак што може да се стори? Луѓето одбиваат да те слушнат, а камоли да те сфатат. Така не се гради иднина. Затоа осеќам дека за Македонија нема иднина, а особено за мене. Најверојатно ќе бегам во странство, барем повеќе ценет ќе бидам. И дел од моите планови би биле реализирани.

Нема зошто да се смеам, ова е вообичаениот став.
Околу "фашистичкиот режим" - сите фашистички и воопшто тоталитарни режими биле против масонството. Генерал Франко убил 80.000 луѓе во Шпанија под обвинување дека се поврзани со масонството (во Шпанија во тоа време имало само 5.000 масони!), Хитлер убил десетици илјади масони во конц-логорите, Сталин исто. Па од тоа - ти прецени дали фашистичките режими се цел на масонството...
Уште една заблуда, како со сатанизмот....

Мислиш на кабалата? Има два вида на кабала - едното е филозофска гранка на јудаизмот, која е предмет на проучување, особено од 13-тиот век наваму, другото е религија, која е доста "новопечена", потекнува од доцниот 20-ти век.
Нема зошто да не е прифатлива...
Зар не е Кабалата дуалистична? Обожава спротивни сили. Нешто како Јинг и Јанг верзија на Бог. Како тоа се вклопува во правилото за монотеистична религија?

Има најразлични форми на Вика. Мислам дека има само една (или две) форми кои се прифатени, останатите, кај кои преовладува магискиот и сатанистичкиот елемент, не се.
не знам за сатански елементи, но знам дека содржи пагански обичаи. А тоа за магиите ми е малку смешно. Практикуваат магија?

Не, но во минатото била анти-масонски настроена. Нема една централа која стои зад тоа, а најразлични групи си имаат свои поводи.
Како Skull & Bones. Ви го имаат пикот. Има изјави по интернет дека потекнуваат од масоните (наводно). Но со својата филозофија се разликуваат тотално од масоните. И не ми се допаѓа какво влијание имаат врз светот.

Видиш, ова е типично размислување (особено во Македонија). Има некоја чудна потреба зад се да се најде еден "врв", еден центар, се да биде водено од некого или од нешто. Се се објаснува на тој начин. Почнувајќи од дневната политика, до образованието, до бизнисот, до се... Се мора да е во нечии раце, да се командува од некаде "од високо". Тоа е интересен феномен, затоа што токму тоа дава оправдување кај луѓето за мрзливост и неангажираност - што ќе се занимавам јас со тоа, и онака е решено. И секогаш има некој кој е крив или кој стои зад тоа - Европа, Америка, Кина, Русија, Масони, Евреи, Муслимани, Хомосексуалци, Протестанти, Ватикан... кој ли не... ако нема никој - ќе се измисли! Се, само да не се превземе лична одговорност за работите и за ситуацијата!
Тоа е глобален проблем. Сите мислат дека за било која моќ стои врв. Психологијата на пирамидарна хиерархија. Дека секаква високо организиарана структура мора да поседува контролен врв. Кој ги држи "конците".

Не навлегувам во оваа дискусија - секој си има личен став за религијата и за црквата. Јас лично ја почитувам Православната Црква, и немам никаков проблем со неа.
Тоа се однесуваше на Католичката Црква, но оди во друг контекст. За корупцијата во самото свештенство. Возат поскапи коли од директори на компании, носат ланци со позлатен крст кој тежи повеќе и од оној на 50 Cent. Возат Range Rover. А да ... ја осудуваат хомосексуалноста од една страна а практикуваат педофилија од друга. Имам многу да зборам на таа тема, не сакам да забегувам, немам, ништо против религиите, туку како одредени луѓе ја користат религијата за да дојдат до некоја цел. Тоа е се.

Член од
19 август 2008
Мислења
848
Поени од реакции
130
А што е со наводните благородни фамилии во Европа? Тие 13 фамилии кои се доста често обработувани во заговори. Има доста убедувачки аргументи дадени како доказ за нивното постоење. Обично се именувани како Илуминати. Сега, дали тоа тие самите си се нарекуваат така, или е тоа грешка на тој што истражувал или ја обработувал таа тема?
Илуминати не се во секој случај.

Не беше тоа име? Lewis? Инаку синот не е масон, само таткото е. Но така ми кажа тој. Ги сфаќам правилата инаку. Фала на информацијата.
Се користи и зборот Луфон, но во англо-јазичното масонство зборот е Lewis.

Значи нема врска со тоа што мислев. Затоа ли се нарекува братство? Само машки членови. А за жените, немате ли некаква организација или огранок поврзан со масонството и глобално признаен од ложите? Како еден вид сестринство? Сигурен сум дека имате и доста жени кои се исто заинтересирани, зар не? Дека имам слушнато за такви мали друштва од луѓево со кои контактирав.
Има женски организации, за сопругите, сестрите и ќерките на масоните. Но - тие организации немаат езотерички елементи.
Има организации кои себе си се нарекуваат масонски, но примаат и жени. Како што реков - не секој кој себе си се нарекува така, е тоа.

Океј, да бидам искрен, ја познавам и подржувам филозофијата позади сето тоа. Ме интересира, што е со атеистите и гностиците? Имаат ли право на членство? На пример, можеби не се религиозни, а да ги имаат сите останати квалитети, и да ги делат истите филозофии со останатите, дали ложата би им пружила можност за членство?
Може ептен на долго и на широко да се дискутира за ова, но во кратки црти - атеистот и верникот имаат различен морален компас. При тоа - не зборувам за "номинален" верник, а за човек кој навистина верува во постоење на Врховна Сила.
Атеистот, ако направи некаков прекршок, а не е "фатен", тогаш единствен судија си е самиот тој. Верникот - секогаш има Судија.

Во седмо одделение, кога учевме за агрегатни состојби на елементите...
... Ова се само неколку примери, зошто можам да понудам и многу други...
Марк Твен (исто така масон), има една добра изрека: Никогаш не дозволив школувањето да ми попречи на моето образование!

Мојата поента е .... што да заклучам од сето ова? Нема слобода на изразување и слобода на мисла. Нема истражување надвор од границите на тоа што ти е дадено како материја. Интеракција не постои. Наставнички способности - нула. Сега малку подобро ми е на факултет, барем имам некоја слобода кога се работи за учење, не се чувствувам стиснат во ќош, нити па како да идам во затвор, како што се чувствував порано. Не знам дали сфаќаш, дали си поминал низ слични работи, но личното искуство ми ги има оформено моите ставови кон образовниот систем. Треба да се подобри. Или редефинира целосно.
И како тоа ти пречи на твојата "потрага" по знаења?
Јас учев во истиот образовен систем, и точно знам колку е ограничувачки. Но не гледам каква врска има тоа со личната наобразба, и со знаењето кое еден човек може да го стекне. Школскиот систем служи единствено и само за да стекнеш навика за систематизирање на знаењето... ништо повеќе. Не е битно во која држава си, не е битно на кој факултет ќе бидеш - секогаш ќе има нешто што ќе недостасува. Сепак - тоа не е пречка човек да учи.

Па, поголемиот дел од тоа што го знам е од гледање документарци, чести посети во библиотеки, читање книги, и се разбира интернет. Инаку се согласувам дека за да се промени светот, секој треба индивидуално да се промени, но за да можам тоа да го сторам од рани години, треба да ми е пружена таква слобода, а не да бидам пригушуван од разни страни.
Кој тоа треба да ти ја пружи таа слобода?! На Гоце Делчев му пружиле слобода, па што тргнал да го менува неговиот свет? На француските револуционери, некој им дал слобода на мисла, на говор, еднаквост, братство, единство?! Не... самите се избориле за тоа. Условите постојат, но треба да се избориш за нив! Можам да ти наведам илјадници примери на луѓе кои го сториле тоа, а живееле во многу кратно полоши услови од тебе и имале далеку полоши можности за образование од тебе!

Па зар не е за тоа Образовниот систем? Да ни сервира знаење? Извини ако ја имам утнато дефиницијата, се раководам по лично искуство, а тоа ми вели дека тоа е така.
Не. Образовниот систем е за да ни даде можност да се образоваме. Секој еден кој останал во своето образование на нивото што го нуди образовниот систем, не е ништо повеќе од - просечен.

Не, ама Тесла имал шанса да се усовршува. А потоа и шанса да работи во Америка. Јас немав ништо. И сега не сум многу сигурен колку имам шанси. Ама се трудам најмногу што можам. Чекам да се појави шанса и да ја зграбчам.
Да, сигурно имал. Дошол некој во селото во Лика и му рекол - дечко, еве ти ќе имаш шанса да се усовршуваш! Многу ни бендисуваш, личен си, еве тебе ќе ти дадеме шанса.
Имал шанса, затоа што самиот ја создал! Имал шанса, затоа што не се помирувал со состојбата во која се наоѓал. Имал шанса, затоа што работел по 18 (а некогаш и повеќе) саати дневно. Не добил шанса да оди во Америка - се изборил за тоа! Со интелигенција, труд, знаења!
И никогаш не се правдал дека некој друг треба да му го пружи тоа! Можам и денешни примери да ти наведам, на луѓе кои произлегуваат од мизерни услови - но се решени да успеат и ништо нема да им попречи на патот на тој нивни успех.

Можеби во Канада. Во Македонија не. Познавам само еден човек кој е на "слична бранова должина" со мојата. Сепак што може да се стори? Луѓето одбиваат да те слушнат, а камоли да те сфатат. Така не се гради иднина. Затоа осеќам дека за Македонија нема иднина, а особено за мене. Најверојатно ќе бегам во странство, барем повеќе ценет ќе бидам. И дел од моите планови би биле реализирани.
Јас многу долго време и до релативно скоро живеев во Македонија. Кој тоа треба да те слушне за нешто да промениш? Ако ти самиот не веруваш доволно во идејата која ја презентираш (а очигледно не веруваш доволно, штом не си спремен да се избориш за неа), тогаш зошто другите би поверувале?!
Ни во странство нема ништо да реализираш. Затоа што особено овде е потребна упорност и труд. Инаку - остануваш само просечен.

Зар не е Кабалата дуалистична? Обожава спротивни сили. Нешто како Јинг и Јанг верзија на Бог. Како тоа се вклопува во правилото за монотеистична религија?
Не е кабалата дуалистичка, не знам од каде оваа идеја. Кабалата е само задлабочено проучување на јудеизмот, кој е реално првата монотеистичка религија (има и христијанска кабала, која пак се занимава и со Новиот Завет).

не знам за сатански елементи, но знам дека содржи пагански обичаи. А тоа за магиите ми е малку смешно. Практикуваат магија?
Има многу верзии на Вика. Не е стандардна религија, има стотици фракции. Во основата, речиси сите практикуваат магија.

Како Skull & Bones. Ви го имаат пикот. Има изјави по интернет дека потекнуваат од масоните (наводно). Но со својата филозофија се разликуваат тотално од масоните. И не ми се допаѓа какво влијание имаат врз светот.
Основачот бил масон, и ја напуштил ложата, затоа што сакал да биде во организација која директно ќе се занимава со политика и со влијание врз бизнисот. Бидејќи не го нашол тоа во ложата - решил да си формира свое здружение. Може да се каже дека доста успешен бил во тоа.

Тоа е глобален проблем. Сите мислат дека за било која моќ стои врв. Психологијата на пирамидарна хиерархија. Дека секаква високо организиарана структура мора да поседува контролен врв. Кој ги држи "конците".
Затоа што имаат потреба некој друг да обвинат за своите непостигнувања. Затоа и ти велам - не го обвинувај школството за недостигот на образование. Тоа зависи само и единствено од тебе!

Тоа се однесуваше на Католичката Црква, но оди во друг контекст. За корупцијата во самото свештенство. Возат поскапи коли од директори на компании, носат ланци со позлатен крст кој тежи повеќе и од оној на 50 Cent. Возат Range Rover. А да ... ја осудуваат хомосексуалноста од една страна а практикуваат педофилија од друга. Имам многу да зборам на таа тема, не сакам да забегувам, немам, ништо против религиите, туку како одредени луѓе ја користат религијата за да дојдат до некоја цел. Тоа е се.
Тоа е веќе тема која не е за овде, така што не би се занимавал воопшто со неа.

Член од
10 јануари 2009
Мислења
289
Поени од реакции
3
Ne sum...........kako toa bev ednas a ti??????????
zidarski-procitav vo eden tvoj post deka moze da se bide del od bratstvoto se dodeka covekot e pri zdrava svest i razum.....ne razbiram.......primer ako masonot e poveke od 15 godini vo bratstvoto i covekot e cenet kako mason i se najdobro i posle toa zaboluva od nasledna sizofrenija ili nekoja druga psihicka bolest,potoa ke bide li isfrlen od bratstvoto poradi toa.:salut:

Член од
19 август 2008
Мислења
848
Поени од реакции
130
Ne sum...........kako toa bev ednas a ti??????????
zidarski-procitav vo eden tvoj post deka moze da se bide del od bratstvoto se dodeka covekot e pri zdrava svest i razum.....ne razbiram.......primer ako masonot e poveke od 15 godini vo bratstvoto i covekot e cenet kako mason i se najdobro i posle toa zaboluva od nasledna sizofrenija ili nekoja druga psihicka bolest,potoa ke bide li isfrlen od bratstvoto poradi toa.:salut:
Skywalker никогаш не бил масон, да не правиме празни муабети...

Cudo - тоа е една од најтешките и најпроблематичните ситуации. Обично, при такви случаи, членот го задржува членството, но веќе не присуствува на собири на ложата. Односно, тој сеуште е брат, и ние се грижиме за него и за неговото семејство, но не може активно да учествува во работата на ложата. Истото се случува со повозрасните членови - имаме некои кои се над 90 години... кога ќе почне да делува склероза или слични болести, обично престануваат да доаѓаат, или доаѓаат само на официјалните вечери, но не учествуваат веќе во работата на ложата. Во секој случај - не престануваат да бидат браќа.

Член од
4 април 2009
Мислења
18
Поени од реакции
0
Zidarski, nekolku prasanja.

Dokolku mason od regularnata loza sretne mason od neregularna loza vo prviot moment nema da znae deka e pripadnik na nepriznaena loza. kako treba da se odnesuva kon nego? Zosto lugeto clenuvaat vo takvi lozi, koga moze mnogu ubavo da clenuvaat vo regularni lozi?

Sto znaci toa rabota vo loza sto se spomenuva niz postovite, kako izgleda toa. Dali e toa sekoj den, nedela....ili kako. Kako se dobiva stepen na majstor i ostanatite dva stepeni

Apokalipto

Tredici
Член од
4 март 2007
Мислења
15.576
Поени од реакции
2.585
И уште нешто... како ќе се распознаат два масони припадници на различни ложи?

Член од
10 јануари 2009
Мислења
289
Поени од реакции
3
Skywalker никогаш не бил масон, да не правиме празни муабети...

Cudo - тоа е една од најтешките и најпроблематичните ситуации. Обично, при такви случаи, членот го задржува членството, но веќе не присуствува на собири на ложата. Односно, тој сеуште е брат, и ние се грижиме за него и за неговото семејство, но не може активно да учествува во работата на ложата. Истото се случува со повозрасните членови - имаме некои кои се над 90 години... кога ќе почне да делува склероза или слични болести, обично престануваат да доаѓаат, или доаѓаат само на официјалните вечери, но не учествуваат веќе во работата на ложата. Во секој случај - не престануваат да бидат браќа.
fala na odogovorot......vakov odgovor sakav da dobijam i go dobiv.......mislev pred da mi odgovoris deka tie luge gi isfrlaat od lozata........ama ok :salut:

Kajgana Shop

На врв Bottom