Ipsissimus
P.I.
- Член од
- 23 јули 2010
- Мислења
- 15.582
- Поени од реакции
- 12.949
Па немаш гаранција, никогаш не ни имало. Јас зборам за тоа што го сведочи историјата, што се однесува до теориите на заговор не ги сметам за веродостојни, од проста причина што знам дека се полни со невистини и глупости, барем за областа која има врска со Редот каде сум јас член.Точно, така било за волја на вистината.Тие се организациите кои ревносно се бореле против Црквата и нејзиното влијание.
Но, што ми е менес денес гаранција, дека масоните како наследници на тие друштва со тајни и тајни друштва се раководат од чисто алтруистички побуди и му мислат добро на човештвто? Како јас да верувам дека нив не ги занима исклучиво личниот интерес, нешто што е очигледно кај скоро сите луѓе кои го живеат денешното време(ма да така било отсекогаш)?
--- надополнето: 20 декември 2013 во 23:30 ---
Пак не гледам како сето ова го поврза со палењето библиотеки и мрачниот период......Freemasonry is a fraternity within a fraternity an outer organization concealing an inner brotherhood of the elect...It is necessary to establish the existence of these two separate yet independent orders, the one visible and the other invisible. The visible society is a splendid camaraderie of free and accepted men enjoined to devote themselves to ethical, educational, fraternal, patriotic, and humanitarian concerns. The invisible society is a secret and most august fraternity whose members are dedicated to the service of the mysterious arcanum arcandrum (a secret or mystery).
Значи го имаме видливиот и невидливиот дел, овие типови како Леонардо Да Винчи биле видливиот дел. Ќе се прашаш кој стоел позади или кои се тие the mysterious arcanum arcandrum, кои се мецените што финансирале. И нормално некој требало да го дозволи се тоа да се случи, да даде амин.
Таа каша попара таму тешко дека некој може да ја разбере.....а да им служиш на такви!? Toa e нешто што не можам да го разберам.