Масони

Член од
19 август 2008
Мислења
848
Поени од реакции
130
Вообичаената пракса е веќе призната ложа (особено во случајов што станува збор за ложа која го внесла светлото) да се изјасни околу регуларноста и околу тоа дали се исполнети критериумите за признавање. Бидејќи по собранието во Римини постои поделба во Србија и групата околу Ненезиќ продолжува да тврди дека е единствена легитимна - има потреба ОГЛГ да се изјасни околу тоа кој е регуларен и признат. Такви одлуки не се носат лесно, ниту пак Големиот Мајстор напишал писмо на памет, затоа што така решил. Има комисии кои го разгледуваат прашањето детално, и се носи одлука.
Ова се изгледа доста комплицирано гледано однадвор, но всушност е многу установена пракса, и реално, ложите ниту губат време, ниту се занимаваат многу многу со овие детаљи.
Проблемот со нерегуларните и непризнатите ложи е тоа што обично тие се многу погласни и многу поактивни на интернет и особено во медиумите (веројатно бројот на интервјуа што нерегуларни мајстори ги имаат дадено, во споредба со регуларните е 10:1), затоа што мислат дека ако се присутни во јавноста, тоа ќе им даде некаков легитимитет. Ова остава понекогаш впечаток дека таквите групи се многу бројни и соодветно многу битни (јавноста слуша "масон", и не се разбира многу во детаљите околу масонското право по тоа прашање) - а всушност, се бројат на прсти и исчезнуваат побргу отколку што се појавуваат. Освен ЛДХ, која е доста легитимна организација, со многу силно меѓународно присуство и многу јасна структура (и многу солидна ритуална и езотеричка работа), и во извесна мерка ГОФ (иако многу помалку присутни меѓународно), другите организации се тотално небитни и најчесто се водат од шарлатани кои биле исклучени од масонеријата за една или друга причина.

• Ми се допаѓа
Reactions: zok
Член од
7 ноември 2011
Мислења
431
Поени од реакции
934
Ми требаа неколку дена за да ја прочитам целата тема.
Најпрво ќе наведам лично мои пофалби и критики кон масонеријата, потоа би им поставила неколку прашања на Zidarski и Somoteitbe секако доколку се волни да ги одговорат истите.

Најголемата пофалба е што целосната хуманитарна дејност масоните ја изведуваат без помпа и маркетиншка ,,поддршка,, бидејќи сметам дека тоа е единствениот начин на вистинско помагање, обратното секогаш влече сомнеж во однос на намерите и мотивите. Понатаму ако како организација се насочени кон лична надградба и развој на научните, уметнички и др.видови знаења зависно од полето на интерес и секако меѓусебната несебична помош меѓу членовите тоа е за секоја пофалба.

Пред да упатам критики поради половата дискриминација за членство, сепак да напоменам дека немам аспирации за членување во организации од сличен тип поради некои сопствени убедувања, а според изнесените ставови како сопругите, ќерките треба да бидат само поддршка на своите сопрузи, татковци и браќа и под нивна супервизија во работите кои ги обавуваат остава простор за размислување и во насока на полова доминација версус субординантност јасно во која насока. Дури ете и самиот Груевски имаше објавено како им се даваат ракавици како да е тоа некој огромен чин на почит ова е моја интерпретација и толкување. И да станува збор за комплетно доделување на регалиите само колку за фигуративно учество на некои свечености сепак говорам според мене има малку и навредлив елемент, не би правела компарации кои сигурно ќе звучат недолично, јасно е сигурно на што алудирам. И во секој случај повикувањето само на традицијата и не ми изгледа како доволен аргумент, јасно ми е дека пред 300 год. имало доволно причини да се размислува во овој правец, но ако масонеријата е толку насочена кон егалитарноста и кон развојот на единките и на заедницата дали во современи услови треба да и биде припишана предрасуда околу полот на членството?! Искрено, што ако сопругата или ќерката на одреден масон е морално и научно понапред од масонот чија поддршка треба да биде, само ете за да биде таа рамноправен член упс-погрешен ...пол! Знам дека низ темава е нашироко дискутирано ова, сепак сакав и сама да изразам став, кој не барам ни да биде образложуван, бидејќи сметам дека веќе доволно е сторено истото.

-Најпрво околу прифатениот начин на пресметување на времето од страна на масонеријата според кој сега е 6011 год. од настанокот на светот, како ова кореспондира со тоа дека само луѓето постојат над 200.000 год. без да го рачунаме постоењето на други понесовршени облици на
живот стари и милиони години?

-Понатаму како слободните ѕидари го доведуваат во врска своето постоење на овие простори со богомилството кое меѓу другото ги изедначува половите меѓу себе додека за масонеријата и не би рекла дека има ваков став? Од друга страна нели самото богомилство наголемо е доведувано во директна врска со манихејството кое има дуалистичка природа наспроти монотеизмот како една од основните детерминанти за влез во масонеријата?

-Ме интересира дали по Јорк орденот масонски Витез Темплар е можно да стане и припадник на муслиманска или хинду и нејм ит останата религија надвор од границите на христијанските?

-Дали е можно истовремено членување на масони и во Бохемијан грув, Скалс‘н‘Боунс, Трилатерална или Билдерберг или било која од организациите од овој тип? Дали се познати случаеви на паралелно членство досега?
Знам дека низ темава имаше коментари како некои лица се дел од некоја од овие организации, но дали има услови за членство во неколку од нив?

-Споменато беше дека Казанова бил масон не ме заинтересирал досега толку неговиот лик и дело од аспект на проучување, меѓутоа дали сметате дека бил репер за висока морална чистота кон која тежнее масонеријата,
бидејќи и сами сте го употребиле терминот плејбој за него, ако не сум во заблуда?

-Дали навистина во Бостонската чајанка (Boston Tea Party) учествувале и масони?

-Дали постои веројатност да се формира да речеме тајна организација на Илуминати или не мора да се тие кои ќе бидат директно инволвирани во светската политика притоа масонеријата да нема поим за нивното постоење? Не сум понесена од теориите на заговор туку некако пресигурниот настап дека истиве не постојат ме наведе да прашам дали има веројатност некаква за ваква опција?

-Дали Хесе бил масон бидејќи иако ,,Играта на стаклените перли(мониста),, (едно од најдобрите дела во литературата според мене лично) е фикција некои нешта ми создаваат асоцијации во таа насока (иако напоменувам за сите читатели на дела исклучиво поврзани со масонеријата ова не е такво дело)?

Член од
16 ноември 2011
Мислења
117
Поени од реакции
35
Вообичаената пракса е веќе призната ложа (особено во случајов што станува збор за ложа која го внесла светлото) да се изјасни околу регуларноста и околу тоа дали се исполнети критериумите за признавање. Бидејќи по собранието во Римини постои поделба во Србија и групата околу Ненезиќ продолжува да тврди дека е единствена легитимна - има потреба ОГЛГ да се изјасни околу тоа кој е регуларен и признат. Такви одлуки не се носат лесно, ниту пак Големиот Мајстор напишал писмо на памет, затоа што така решил. Има комисии кои го разгледуваат прашањето детално, и се носи одлука.
Ова се изгледа доста комплицирано гледано однадвор, но всушност е многу установена пракса, и реално, ложите ниту губат време, ниту се занимаваат многу многу со овие детаљи.
Проблемот со нерегуларните и непризнатите ложи е тоа што обично тие се многу погласни и многу поактивни на интернет и особено во медиумите (веројатно бројот на интервјуа што нерегуларни мајстори ги имаат дадено, во споредба со регуларните е 10:1), затоа што мислат дека ако се присутни во јавноста, тоа ќе им даде некаков легитимитет. Ова остава понекогаш впечаток дека таквите групи се многу бројни и соодветно многу битни (јавноста слуша "масон", и не се разбира многу во детаљите околу масонското право по тоа прашање) - а всушност, се бројат на прсти и исчезнуваат побргу отколку што се појавуваат. Освен ЛДХ, која е доста легитимна организација, со многу силно меѓународно присуство и многу јасна структура (и многу солидна ритуална и езотеричка работа), и во извесна мерка ГОФ (иако многу помалку присутни меѓународно), другите организации се тотално небитни и најчесто се водат од шарлатани кои биле исклучени од масонеријата за една или друга причина.
Малку е чудно објаснувањето. Ако јас сум Голем мајстор на голема ложа,како може без мое присуство да се заседава во друга држава за мојата ложа и притоа јас да немам право на приговор и слично. Некако е на сила и од тие причини мислам дека настанале проблемите. Тоа е исто како во спорот со Грција, без оглед на тоа што ние сме во право, таму некој посилен не мисли така. Очигледно е дека тогашниот Голем Мајстор на Југославија одлично си ја вршел работата и ја ширел масонеријата низ целиот Балкан. Па да не бил тој Зоран Ненезик кој е разрешен никогаш и нашите масони ќе немале можност да станат членови. Многу е сувопарно да се верува само на тоа што е пишано како наредба од Големата ложа во Германија.

• Ми се допаѓа
Член од
17 јануари 2009
Мислења
263
Поени од реакции
34
Знам дека во матрицата на размислувањето кај еден профан е дека не може обичен вратар во една компанија да биде на исто ниво со газдата од истата компанија доколку се членови на масонеријата внатре во ложата,но еве уште еднаш ви кажувам дека и кралот и селанецот внатре во ложата ги имаат истите права и обврски и многупати се има случено но токму вратарот да биде изберен за голем мајстор поради неговите квалитети како брат.Значи тоа кај нас е така и одтука гледано немојте да се чудите поради нечиите фрустрации доколку не бил изабран а се гледал себеси како таков да проба да формира нова ложа(која ке е под дифолд нерегуларна и непризнаена) само заради тоа да биде главен иако функцијата е чисто протоколарна(Зидарски го има објаснето истото на форумот - да не се повторувам).Значи и да си декан и хирург и не знам што внатре во ложата си само еднаков меѓу еднаквите и ништо повеќе е сега ако некој влегол со други мотиви па се разочарал од исходот и решил да пишува нова историја ЗГРЕШИЛ и кога еден масон ке биде исфрлен од ложата тоа е за век и векови и нема пу пу жими мајка не се важи.Жени не се примаат поради едноставен факт што масонеријата се дефинира како братство,било и ке остане а нашите сестри работат во женски ложи под наше покровителство но чисто од функционален аспект а никако под туторство.На сите прослави,банкети и сл тие се заедно со нас,ниту повисоко ниту пониско.За Јорк ке кажам дека право на секој масон е да избере сам по која страна ке чекори понатаму (а може и по двете) и се разбира дека и нехристијаните можат доколку сакаат да го изберат Јоркот но се разбира од познати причини ретко кој од нив го бира(доминацијата на христијанската симболика),исто како што и христијански масон може да напредува во нивоа кај кои преовладуваат некои други религијски симболи,тоа е право на личен избор но токму тука се јача и врската да се разбере другиот како свој.Да се разбереме реков симболика а не реков пропагирање на религијско учење или слично.И за крај еве едно прашање од мене...Зошто во фудбалот не дозволуваат во иста екипа да играат и жени и мажи заедно и да имаат единствени лиги туку се е посебно???

• Ми се допаѓа
Член од
19 август 2008
Мислења
848
Поени од реакции
130
Малку е чудно објаснувањето. Ако јас сум Голем мајстор на голема ложа,како може без мое присуство да се заседава во друга држава за мојата ложа и притоа јас да немам право на приговор и слично. Некако е на сила и од тие причини мислам дека настанале проблемите. Тоа е исто како во спорот со Грција, без оглед на тоа што ние сме во право, таму некој посилен не мисли така. Очигледно е дека тогашниот Голем Мајстор на Југославија одлично си ја вршел работата и ја ширел масонеријата низ целиот Балкан. Па да не бил тој Зоран Ненезик кој е разрешен никогаш и нашите масони ќе немале можност да станат членови. Многу е сувопарно да се верува само на тоа што е пишано како наредба од Големата ложа во Германија.
Не мора да е присутен Големиот Мајстор за да заседава Големото Собрание на Ложата. Големото Собрание е над Големиот Мајстор и има право да го смени. Масонскиот устав е тоа според што се водат членовите, а не што звучи и изгледа чудно... Тогашниот Голем Мајстор на Југославија, има доста спорна репутација и токму затоа и е исклучен (учество во бившите служби, проневера на средства итн.). Колку до ширењето на масонеријата на Балканот - ни оддалеку не е негова заслуга, иако тој во своите книги (потоа цитирани од други) се обидува тоа да го прикаже така. Во Македонија конкретно - најзаслужна е УГЛЕ.
--- надополнето: Nov 18, 2011 12:45 AM ---
Пред да упатам критики поради половата дискриминација за членство, сепак да напоменам дека немам аспирации за членување во организации од сличен тип поради некои сопствени убедувања, а според изнесените ставови како сопругите, ќерките треба да бидат само поддршка на своите сопрузи, татковци и браќа и под нивна супервизија во работите кои ги обавуваат остава простор за размислување и во насока на полова доминација версус субординантност јасно во која насока. Дури ете и самиот Груевски имаше објавено како им се даваат ракавици како да е тоа некој огромен чин на почит ова е моја интерпретација и толкување. И да станува збор за комплетно доделување на регалиите само колку за фигуративно учество на некои свечености сепак говорам според мене има малку и навредлив елемент, не би правела компарации кои сигурно ќе звучат недолично, јасно е сигурно на што алудирам.
Чинот со ракавиците и воопшто коментарот за поддршката не се однесува на конкретна поддршка на ложите (во смисла - не работат жените за ложите), туку се однесува на поддршката што ја даваат на своите сопрузи да бидат дел од масонеријата (што одзема време, а тоа значи време кое треба да се помине одвоен од семејството). Колку до супервизијата - тоа се однесува само на Order of the Eastern Star, ред кој е пред се активен во Северна Америка - и реално, е повеќе социјален клуб, отколку некаква езотеричка организација, така што нема релевантност. Воопшто не станува збор за полова дискриминација, ниту пак за потчинетост, уште помалку за сметање дека жените не се доволно способни на било кој начин. Учеството на свеченостите е пред се заради тоа што тоа се јавни собири, на кои е сосема нормално човек да присуствува со својот партнер. Ако една жена е член на Ротари, кога има официјална вечера, таа е придружувана од својот сопруг - не затоа што тоа е некакво фигуративно присуство, туку затоа што е настан на кој одат и двајцата... вакви настани има речиси во секоја фирма, организација, клуб - нема никаква дискриминаторска конотација!

И во секој случај повикувањето само на традицијата и не ми изгледа како доволен аргумент, јасно ми е дека пред 300 год. имало доволно причини да се размислува во овој правец, но ако масонеријата е толку насочена кон егалитарноста и кон развојот на единките и на заедницата дали во современи услови треба да и биде припишана предрасуда околу полот на членството?! Искрено, што ако сопругата или ќерката на одреден масон е морално и научно понапред од масонот чија поддршка треба да биде, само ете за да биде таа рамноправен член упс-погрешен ...пол! Знам дека низ темава е нашироко дискутирано ова, сепак сакав и сама да изразам став, кој не барам ни да биде образложуван, бидејќи сметам дека веќе доволно е сторено истото.
Сум видел многу случаи во кои ќерката или сопругата на масон е морално и научно над него. Не гледам пречка таа да не членува во ЛДХ или во женски масонски ложи, ако тоа е нејзин интерес. Истотака не гледам причина традиционалната регуларна масонерија да ги менува своите принципи на постоење... Разбирам дека многумина имаат проблем со тоа - но токму затоа пред некој да се зачлени во ложата, мора да има формално одобрување од страна на партнерот - токму за да нема подоцна недоразбирања од овој вид. Некои жени имаат проблем со ова, некои немаат.
-Најпрво околу прифатениот начин на пресметување на времето од страна на масонеријата според кој сега е 6011 год. од настанокот на светот, како ова кореспондира со тоа дека само луѓето постојат над 200.000 год. без да го рачунаме постоењето на други понесовршени облици на
живот стари и милиони години?
Не знам дали го објаснив ова веќе... пресметувањето на времето не е од ритуално, ниту од езотеричко значење. Има чисто симболичко значење и е повеќе "внатрешен штос", отколку нешто друго. Ниеден масон ако го прашате која година е, нема да ви каже 6011. Причината за конкретното броење на времето е тоа што во 17-тиот век, Џејмс Ушер, пресметува дека настанокот на светот според Библијата, се случил 4000 години пред Христа. Бидејќи, во Книгата Битие во Библијата, во третиот стих се спомнува познатото "Нека биде Светлина", масонеријата почнува да го употребува тоа како симболичко мерење на времето од моментот во кој светот добива светлина, па до денес - "Anno Lucis" (година на светлината). Нема апсолутни никаква историска, социјална или било каква друга конотација или важност. Во конкретниов случај, луѓето бараат некоја длабока смисла, таму каде што реално ја нема.

-Понатаму како слободните ѕидари го доведуваат во врска своето постоење на овие простори со богомилството кое меѓу другото ги изедначува половите меѓу себе додека за масонеријата и не би рекла дека има ваков став? Од друга страна нели самото богомилство наголемо е доведувано во директна врска со манихејството кое има дуалистичка природа наспроти монотеизмот како една од основните детерминанти за влез во масонеријата?
Масонеријата ги изедначува половите и не прави дискриминација. Тоа што не прима жени, не значи дека дискриминира кон жените. Тоа се две сосема различни работи. Како што спомна и Somoteitbe, дали ако не се дозволи на маж да се натпреварува во женска атлетика тоа ќе го сметаме за дискриминација кон мажите?! Одвојувањето не секогаш е мотивирано од дискриминација.
Теории за врската на богомилството со масонеријата многу, докази и конкретни објаснувања малку. Реално, масонеријата нема многу врска со масонеријата, иако многу масони на овие простори, во некаков историско-романтичен занес се обидуваат да тврдат поинаку. Да не грешам душа - и јас пред години имав слични идеи, се додека не почнав сериозно да се занимавам со проучување на таа тематика, што ми ги разби сите тие измислени илузии. Можеби некои филозофски аспекти се слични, но тие се исто така слични и со Будизмот, Конфучијанството, филозофските учења на Ацтеките итн... не значи дека некој од некого потекнува, или дека некој од некого позајмувал, а дека сите содржат во себе некакви универзални вредности кои се појавуваат насекаде.
-Ме интересира дали по Јорк орденот масонски Витез Темплар е можно да стане и припадник на муслиманска или хинду и нејм ит останата религија надвор од границите на христијанските?
Зависи каде. Во некои Јорк редови - Темпларите се строго ограничени на Христијани, додека во други, се бара членот да декларира дека ќе се залага за одбрана на верата на Христос од нејзините непријатели. Тоа реално, не исклучува припадници на други религии. Сепак - знам за многу малку нехристијани кои се членови на Темпларите.
-Дали е можно истовремено членување на масони и во Бохемијан грув, Скалс‘н‘Боунс, Трилатерална или Билдерберг или било која од организациите од овој тип? Дали се познати случаеви на паралелно членство досега?
Со Бохемиан Гроув би имало малку проблем, заради разликата во фундаменталните постаменти за моралот. Со останатите, не гледам пречка, затоа што претставуваат политичко-економско-социјални групи, а не идеолошки организации (односно, немаат морален аспект и критериум кон сопственото членство).
Знам дека низ темава имаше коментари како некои лица се дел од некоја од овие организации, но дали има услови за членство во неколку од нив?
Не би требало да претставува проблем. Не се поврзани со Масонеријата во секој случај, немаат допирни точки. Членување во било која од другите и во масонеријата е како да се членува во шаховски клуб и масонеријата. Нема начин да има пресечна точка меѓу двете.
-Споменато беше дека Казанова бил масон не ме заинтересирал досега толку неговиот лик и дело од аспект на проучување, меѓутоа дали сметате дека бил репер за висока морална чистота кон која тежнее масонеријата,
бидејќи и сами сте го употребиле терминот плејбој за него, ако не сум во заблуда?
Да. Казанова е доста спорна личност. Иако има дадено доста интересни објаснувања за езотеричките аспекти на масонеријата во своите пишувања, сепак, ако денес треба да гласам за негов прием, јас лично веројатно би го одбил.
-Дали навистина во Бостонската чајанка (Boston Tea Party) учествувале и масони?
Да.
-Дали постои веројатност да се формира да речеме тајна организација на Илуминати или не мора да се тие кои ќе бидат директно инволвирани во светската политика притоа масонеријата да нема поим за нивното постоење?
Ако некој утре реши во Скопје да формира таен клуб кој ќе го нарече Илуминати, тоа си е негов проблем. Дали тој клуб ќе биде навистина здружение на Илуминати во историски контекст на тој поим, е сосема друга работа. Моите коментари во темава, во врска со Илуминатите, се однесуваат на здружението од 18тиот век, кое има масонски корени, престанува да постои и реално никогаш не е обновено. Луѓето денес за да придадат значење на себе си и на своите друштва, многу сакаат да ги крштеваат со разно разни историски референци, од Розенкројцери (има над 30 такви здруженија), Темплари (барем 10-тина), Илуминати (има барем 3 организации за кои јас знам кои себе си се нарекуваат така), и што ли уште не... Секој има право да си лечи комплекси на свој начин. Тоа не му дава легимитет.
-Дали Хесе бил масон бидејќи иако ,,Играта на стаклените перли(мониста),, (едно од најдобрите дела во литературата според мене лично) е фикција некои нешта ми создаваат асоцијации во таа насока (иако напоменувам за сите читатели на дела исклучиво поврзани со масонеријата ова не е такво дело)?
Читајќи Хесе, би се заколнал дека е масон... сепак, нема апсолутно никаков материјален доказ дека бил, а и самиот тој никогаш не спомнал такво нешто. За време на нацистите, речиси сите архиви во Германија биле намерно уништени, но сепак, тој живеел доста време и по војната, а нема никаква референца за негово членување во масонска ложа (барем јас не сум нашол - може да грешам).

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Значи вака во матрицата на размислувањето на некои масони нарочито оние од шкотски ред од Кентаки е дека профаните размислуваат по некоја инфериорна матрица и дека немаат појма а но еве уште еднаш ви кажувам дека и масоните од Кентаки па и оние темплари од шкотскиот ред 33 степен имаат направено тешки глупости како на пример Мајкл Ричардс во 2006 во неговиот стенд-ап во Холивуд значи кај нив тоа исто може да се деси па одтука гледано немојте да се чудите поради нечиите фрустрации доколку не бил изабран а се гледал себеси како потенцијален добитник на еми награда за најдобра телевизиска ролја (која ке е под дифолд доделена на масон) само заради тоа да биде славен иако наградата е чисто протоколарна (ова веке го имам пишано на форумов - да не се повторувам). Значи и да си прецедател и глумец и не знам што внатре во ложата си само еднаков меѓу еднаквите и ништо повеќе е сега ако некој масон напраил глупост као Мајкл Ричардс не значи дека веднаш ке биде ишутиран код ложата он останува масон во срцето за заувек и векови и нема пу пу жими мајка не се важи. Да се разбереме реков масон за заувек и векови во срцето и умот. И за крај еве еден одговор и од мене...во фудбалот не дозволуваат во иста екипа да играат и жени и мажи заедно и да имаат единствени лиги туку посебно поради биолошко-физиолошките разлики!!!

Член од
17 јануари 2009
Мислења
263
Поени од реакции
34
Сосем нормално е профаните да имаат погрешна визија за тоа што и како се случува внатре во ложите оти истите немале прилика да присуствуваат на нив.Не знам одкаде размислувањето за Шкотскиот ред,за 33ките ,за Кентаки :::и баш би сакал и јас нешто да поднаучам па би молел доколку може една елаборација бидејки човек се учи дури е жив нели.Масонот не се исфрла туку така од ложата тука си постои строго правило во кои случаеви е тоа можно и се оди на гласање а ако се изгласа тогаѓ неговите врски со масонеријата се прекинуваат (службените,лично може да си контактира со членовите и сл а како пример за тоа е Иво Андриќ општо познат пример)и за крај да меѓу другото и токму поради биолошко-физиолошките разлики како една причина (ама само како една мала во низата останати) жените не може да членуваат во масонеријата

zok

Член од
27 октомври 2008
Мислења
36
Поени од реакции
16
Чисто како терминолошко појаснување, после поделбата и со оглед дека РГЛЈ(С) е регуларна и признаена, ГЛ на Ненезиќ, која претпоставувам дека продолжува да работи согласно ритуалите и правилата кои претходно биле воспоставени во нивната конституција (не примаат атеисти и жени и сл.), дали во тој случај ГЛ на Ненезиќ е непризнаена регуларна или нерегуларна?
(ова со српската масонерија го земав како илустрација бидејки сме на темата, прасањето секако е општо)
--- надополнето: Nov 18, 2011 8:56 AM ---
.....
Значи и да си прецедател и глумец и не знам што внатре во ложата си само еднаков меѓу еднаквите и ништо повеќе е сега ако некој масон напраил глупост као Мајкл Ричардс не значи дека веднаш ке биде ишутиран код ложата он останува масон во срцето за заувек и векови и нема пу пу жими мајка не се важи. Да се разбереме реков масон за заувек и векови во срцето и умот....
Од една страна се сложувам дека доколку човек се смета за масон тој треба да биде тоа во срцето и умот, од друга страна јас по дома можам да бидам добар брат не затоа што јас сметам така туку затоа што мојот брат/браќа ме сметаат за таков.
Така што, доколку го исшутираат од ложата веројатно не го сметаат за масон, што не значи дека не може да си најде други браќа - но тие секогаш ќе му бидат само побратими.

Член од
7 ноември 2011
Мислења
431
Поени од реакции
934
Somoteitbe, ако ја започнам реченицата на овој начин - ,,Знам дека во матрицата на размислувањето кај еден масон...,, тоа му доаѓа дека вршам генерализирање и поистоветување на сите cca 4.000.000 членови, дури и да е контекстот позитивно насочен, настанува претопување во групна ,,матрица,, при што се губи индивидуалноста и нема потреба од тоа да ја познаваме детално масонеријата, туку како луѓе скоро сите реагираме одбранбено на вакви случаеви сметајќи дека се косат со интегритетот на единката ставена во исти кош со доста други врз основа на некој заеднички содржател во случајов (не)членување во организација. Во секој случај повеќето луѓе не се љубители на вака оформени генерализации пак потенцирам независно од контекстот!

Околу аналогијата со фудбалските клубови не ми е издржана и од аспект на тоа што го наведе Тапетарот значи биолошко-физиолошките разлики, но и од аспект на тоа што го нема елементот на нерегуларност и непризнавање, машката на женската лига не и‘ настапува со ,,играјте си вие, ама ние не ве признаваме...,, Пак напоменувам изнесов свој субјективен став и лична интерпретација како гледам на непримањето женски членови во масонеријата и веројатно тука никогаш не би постигнале согласност и покрај мал милион аналогии чија пак ќе речам релевантност и не ми е баш соодветна. Затоа и напоменав дека нема потреба од натамошно образложување бидејќи ова е типична ситуација во која секој е убеден дека е во право и е во право тргнувајќи од својата појдовна точка или агол на перцепција.

Околу сметањето со помош на години на светлината јасно ми беше дека не соодветствува гледано низ призмата на науките, а како што сум разбрала некои масони се активни изучувачи на науките па чисто ме интересираше да не има некое конкретно значење сметањето од аспект на слободното ѕидарство, ама ете имало само симболичен и штосен карактер.

Me интересира и дали секогаш приемот во Ложа се врши по пат на консензус без исклучок или биле познати случаеви макар биле и исклучоци на прием по пат на мнозинство? И случајот со Казанова ме наведува на размислување во насока дали има шанси да биде примен човек кој хипотетички зборувам во дваесеттите години водел крајно неморален живот пр. промискуитетен и да речеме бил уживател прекумерен на дроги и алкохол, сепак неосудуван, а после десетина години е веќе смирен и бара прием во масонеријата, но некој од активните масони одбие да гласа за него врз основа на репутацијата на човеков од порано?

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Сосем нормално е профаните да имаат погрешна визија за тоа што и како се случува внатре во ложите оти истите немале прилика да присуствуваат на нив.Не знам одкаде размислувањето за Шкотскиот ред,за 33ките ,за Кентаки :::и баш би сакал и јас нешто да поднаучам па би молел доколку може една елаборација бидејки човек се учи дури е жив нели.Масонот не се исфрла туку така од ложата тука си постои строго правило во кои случаеви е тоа можно и се оди на гласање а ако се изгласа тогаѓ неговите врски со масонеријата се прекинуваат (службените,лично може да си контактира со членовите и сл а како пример за тоа е Иво Андриќ општо познат пример)и за крај да меѓу другото и токму поради биолошко-физиолошките разлики како една причина (ама само како една мала во низата останати) жените не може да членуваат во масонеријата
Значи вака и јас мислам дека сосем нормално е профаните понекогаш да имаат погрешна визија за тоа што и како се случува внатре во ложите оти истите немале прилика да присуствуваат на нив и секогаш само нагаѓаат за ова она жими мајка незнам што а во реалноста масоните си работат врз себе и го унапредуваат светов и животната околина а размислувањето за Шкотскиот ред го добив од еден масон витез темплар 32ка од Кентаки од Македонија е се вика Бобан (не знам сеа може да е и 33ка) и он ми појасни некои работи дека масонот не се исфрла туку така од ложата тука си постои строго правило во кои случаеви е тоа можно значи се оди на гласање а ако се изгласа тогаѓ неговите врски со масонеријата се прекинуваат под дифолд и тоа дека може да контактира со другите и за крај да меѓу другото не сакам да кажам дека сите масони се зли или неписмени или незнамшо има многу кој се супер и некој од нив дури и ми се пријатели.

Член од
16 ноември 2011
Мислења
117
Поени од реакции
35
Значи вака и јас мислам дека сосем нормално е профаните понекогаш да имаат погрешна визија за тоа што и како се случува внатре во ложите оти истите немале прилика да присуствуваат на нив и секогаш само нагаѓаат за ова она жими мајка незнам што а во реалноста масоните си работат врз себе и го унапредуваат светов и животната околина а размислувањето за Шкотскиот ред го добив од еден масон витез темплар 32ка од Кентаки од Македонија е се вика Бобан (не знам сеа може да е и 33ка) и он ми појасни некои работи дека масонот не се исфрла туку така од ложата тука си постои строго правило во кои случаеви е тоа можно значи се оди на гласање а ако се изгласа тогаѓ неговите врски со масонеријата се прекинуваат под дифолд и тоа дека може да контактира со другите и за крај да меѓу другото не сакам да кажам дека сите масони се зли или неписмени или незнамшо има многу кој се супер и некој од нив дури и ми се пријатели.
Како нормалните луѓе си ги кажуваат масонските степени, како да се берат од дрво... Се сомневам дека воопшто постои Македонец(кој живее во Македонија) кој доволно долго и е посветен на Масонеријата и доволно длабоко навлегол на масонската литература и идеологија. Колку што имам познавања, мислам дека според Шкотскиот ред нема баш таква титула Витез Темплар( сигурно има нешто слично поврзано со темпларството),а колку што сум упатен - Витез Темплар има само во York Rite(како краен стадиум во тој правец-учење, не сум баш сигурен)
Јас познавам лажен масон Бобан(низок - дебел(крупен) човек) кој живее во Скопје и има лажна приказна за масонството, нешто слично со тоа што ти го имаш наведено. Во неколку наврати го имам распрашувано и просто нема познавања од редовите и поделбите- прилично конфузно одговара и со сосема погрешни тврдења од било што е напишано на форумов , не ја познава ниту историјата на масонството, нема точни информации која ложа од прилика како е формирана, не ретко лаже со вакви финти Кентаки и слично, дури прашај дали го знае името на таа ложа од Кентаки( сигурно има некое нечуено објаснување во светски рамки)--- се надевам дека не ја познаваме истата личност!

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Како нормалните луѓе си ги кажуваат масонските степени, како да се берат од дрво... Се сомневам дека воопшто постои Македонец(кој живее во Македонија) кој доволно долго и е посветен на Масонеријата и доволно длабоко навлегол на масонската литература и идеологија. Колку што имам познавања, мислам дека според Шкотскиот ред нема баш таква титула Витез Темплар( сигурно има нешто слично поврзано со темпларството),а колку што сум упатен - Витез Темплар има само во York Rite(како краен стадиум во тој правец-учење, не сум баш сигурен)
Јас познавам лажен масон Бобан(низок - дебел(крупен) човек) кој живее во Скопје и има лажна приказна за масонството, нешто слично со тоа што ти го имаш наведено. Во неколку наврати го имам распрашувано и просто нема познавања од редовите и поделбите- прилично конфузно одговара и со сосема погрешни тврдења од било што е напишано на форумов , не ја познава ниту историјата на масонството, нема точни информации која ложа од прилика како е формирана, не ретко лаже со вакви финти Кентаки и слично, дури прашај дали го знае името на таа ложа од Кентаки( сигурно има некое нечуено објаснување во светски рамки)--- се надевам дека не ја познаваме истата личност!
Не реков дека темпларите се од Шкотскиот ред. Напишав дека некои информации за Шкотскиот масонски ред ги добив од Бобан од Кентаки. Тој е инаку витез темплар од Јорк редот. Се извинувам ако нешто погрешно сум напишал. Тој Бобан за кој ти пишуваш е некој друг, овој за кој јас зборувам е оригинал темплар. Не би било фер да објавувам линкови и негови слики поради неговата приватност.

Член од
17 јануари 2009
Мислења
263
Поени од реакции
34
Доколку си решил да му веруваш на некој познаник како што кажа Бобан од Кентаки тоа е твое право си имал привилегија да се запознаеш со човекот што не е случај со многумина тука вклучувајки ме и мене но верувам дека она што си го слушнал од него (доколку е вистински масон како што велиш) се само началните работи кои можеш и самиот да ги најдеш на нетов доколку те интересира.Инаку ако човекот јавно објавил слики значи јавно се декларирал како масон и не е тајна( но внимавај има и фотошоп мајстори кои прават чуда).Би сакал и јас да го запознам човекот доколку постои (од Бобан од Кентаки) и претпоставувам дека не е некој преварант и лажго кој се крие под 10тици никови и бега од држава во држава поради проблеми со законот и чиешто име е на црната листа за прием во било која регуларна масонерија(ГЛМ на пример)поради криминални активности.Впрочем кој што сее тоа и жнее.

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Доколку си решил да му веруваш на некој познаник како што кажа Бобан од Кентаки тоа е твое право си имал привилегија да се запознаеш со човекот што не е случај со многумина тука вклучувајки ме и мене но верувам дека она што си го слушнал од него (доколку е вистински масон како што велиш) се само началните работи кои можеш и самиот да ги најдеш на нетов доколку те интересира.Инаку ако човекот јавно објавил слики значи јавно се декларирал како масон и не е тајна( но внимавај има и фотошоп мајстори кои прават чуда).Би сакал и јас да го запознам човекот доколку постои (од Бобан од Кентаки) и претпоставувам дека не е некој преварант и лажго кој се крие под 10тици никови и бега од држава во држава поради проблеми со законот и чиешто име е на црната листа за прием во било која регуларна масонерија(ГЛМ на пример)поради криминални активности.Впрочем кој што сее тоа и жнее.
Значи вака јас сум свесен дека има многу луѓе кои се бават со лаж и превара а не чесни масони као тебе и запознаен сум со можноста за графичка манипулација на фотографии кои се познати под името фотошоп а ако ти сакаш да го запознаеш (од Бобан од Кентаки) ке треба само да се обратиш до темпларите од Кентаки верувам дека за тебе као регуларен масон тоа нема да преставува никаков проблем иначе Бобан е ветеран кој бил и во Ирак и се борел за слободата на ирачкиот народ и воспоставувањето демократија еднаш за секогаш во тој напатен дел од светот значи јас лично не верувам дека он е преварант или шарлатан впрочем види па јави на форумов ако тоа е така а можда е и така од кај човек да знае се се дешава поздрав

Член од
17 јануари 2009
Мислења
263
Поени од реакции
34
Значи вака јас сум свесен дека има многу луѓе кои се бават со лаж и превара а не чесни масони као тебе и запознаен сум со можноста за графичка манипулација на фотографии кои се познати под името фотошоп а ако ти сакаш да го запознаеш (од Бобан од Кентаки) ке треба само да се обратиш до темпларите од Кентаки верувам дека за тебе као регуларен масон тоа нема да преставува никаков проблем иначе Бобан е ветеран кој бил и во Ирак и се борел за слободата на ирачкиот народ и воспоставувањето демократија еднаш за секогаш во тој напатен дел од светот значи јас лично не верувам дека он е преварант или шарлатан впрочем види па јави на форумов ако тоа е така а можда е и така од кај човек да знае се се дешава поздрав
Видено и проверено и такво лице во масонеријата од Кентаки не постои,(или може мојот извор да е неверодостоен) но тоа и не е толку битно доколку имаш ти некакви информации би можело да ги споделиш со нас за да видиме и ние колку е лош тој масон(оти сватив дека е таков) и што се лошо сторил нели

Kajgana Shop

На врв Bottom