Јас не сум гласал.Зошто си излегол да гласаш ако немаш избор ? Јас на овие избори не излегов да гласам, исто како и на тие пред нив . Дали е илузија или не, е друга тема на разговор . Само да знаеш каков народ, такви политичари.
Колективот излезе да ги подржи и одбрани постапките на индивидуите. За тоа и тој сноси дел од одговорноста.
Против институции се протестираше, со градоначалник во прв ред и претседател на општински штаб на владеачка партија како неофицијален организатор. Бидејќи нели, тие не се дел од институциите. Сите до 5 годишна возраст би поверувале. Сигурно.Ако навистина така си го видел протестот тогаш жал ми е, и има(ш)те причина за револт. Но искрено не верувам, мислам дека намерно ја искривувате причината за протестот. Пак народот не е крив, многу важно за институциите беше тој протест и сите други од македонецот да се гледа како закана, евидентно е дека им успеа.
А јас не сум лицемерен, за мене тие протести биле против институциите, никако против македонецот. Ако грешам, ако не е така како шти мислам, ако протестите биле против македонецот никако не би имале моја подршка, не дека и вака имаат моја подршка.
Тие 500000 ниту знаат што е барок, како што војниците на Хит знаеа дека е погрешно тоа што го правеа.
Koнфликтот не ја зафаќаше целата територија на Македонија туку само еден мал дел од територијата на МКД Шар-Планина, некои Тетовски села, Липковските села и некои села од планината Скопска Црна Гора ... во Скопје беше мирно и безбедно освен краткотрајниот Арачиновски конфликт јуни 2001 ... но и покрај тоа што имаше конфликт таа година генерално беше мирна состојбата ширум Македонија и во главниот град а и во остатокот од државата луѓето одеа најнормално по одмори тоа лето(јас со семејството бев летото јули 2001 година во Охрид на пр. и тоа преку автопатот Тетово-Гостивар поминавме со колата(тогаш имав 14 години), мирно беше луѓето одеа на работа најнормално, слободно и мирно беше движењето низ главниов град како што се сеќавам(низ Бит-Пазар и Чаир на пр.) !Во тие први години на новиот милениум во таа посекуларна Македонија, буквално секое село во Полог и Скопска котлина доби нова џамија. Во истите први години се случи конфликтот во 2001ва. Затоа што нели, беше побезбедно. Како успеа до таков заклучок да дојдеш, само ти си знаеш. И Пуно можеби...
Сега ќе треба на слеп да му објаснувам за бои, ама тоа е, јас прв те цитирав...Koнфликтот не ја зафаќаше целата територија на Македонија туку само еден мал дел од територијата на МКД Шар-Планина, некои Тетовски села, Липковските села и некои села од планината Скопска Црна Гора ... во Скопје беше мирно и безбедно освен краткотрајниот Арачиновски конфликт јуни 2001 ... но и покрај тоа што имаше конфликт таа година генерално беше мирна состојбата ширум Македонија и во главниот град а и во остатокот од државата луѓето одеа најнормално по одмори тоа лето(јас со семејството бев летото јули 2001 година во Охрид на пр. и тоа преку автопатот Тетово-Гостивар поминавме со колата(тогаш имав 14 години), мирно беше луѓето одеа на работа најнормално, слободно и мирно беше движењето низ главниов град како што се сеќавам(низ Бит-Пазар и Чаир на пр.) !
После конфликтот работите брзо се средија и завладеа мир веќе 2002 година беше цакум пакум состојбата и годините што следеа потоа, во 2005 година Република Македонија доби кандидатски статус за во ЕУ !
Е сега на пр. последниве години немаме воени конфликти ама имаме масакри на деца додека си ловат риба на езерца во околината на главниот град, имаме хххх неброени напади, насилства и тепачки најчесто по автобусите и автобуските станици и тоа помеѓу младинци Албанци и Македонци најмногу во текот на школската година, да не ги заборавиме и тепачките на Калето, тепачките во Нерези и.т.н. затоа во претходниот пост напишав дека тогаш беше помирно од овој урбан аспект гледано, конфликтот беше изолиран на еден помал дел од територијата на МКД и тоа воглавно во рурални средини се одвиваа воените дејствија !
П.С. Бев средношколец 2001-2005 година и секојдневно со ЈСП автобусиве се возев ниту сум видел некој некого да напаѓа ниту пак мене некој ме допрел со прст а сум поминал безброј пати низ Бит-Пазар и со автобус и пеш и сум чекал автобус таму повеќе пати ... јас си кажувам од мој аспект како беше до пред десетина години и како е сега последниве години ... има разлика и тоа голема на безбедносен план !
А за секуларноста, Македонија беше далеку посекуларна држава до пред некоја година, до пред неколку години религијата дури беше и непозната ствар еден вид нус-појава сега почна повторно да се регенерира, зборам за кај нас Македонците но и кај Албанците вахабии такви чуда како што знам до пред десетина-петнаесет години ги немаше !
Абе ова честитка од судот за БајрамПо 3 години затвор за 6 учесници во протестите против пресудата за Монструм
http://press24.mk/po-3-godini-zatvor-za-6-uchesnici-vo-protestite-protiv-presudata-za-monstrum
Само не прочитав дали условно или ефективен затвор? Ако е ефективен тогаш правилна одлука. Со бекатон плочи по полиција тоа е обид за убиство....