Македон во сенката на Олимп

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.584
ПО 20 ГОДИНИ НА МАКЕДОНСКИ ОБЈАВЕНА НАЈВАЖНАТА КНИГА ЗА АНТИЧКА МАКЕДОНИЈA

Македон во сенката на Олимп

"Под сенката на Олимп, појавата на Македон" веројатно спаѓа во најважното дело за античка Македонија кое произлегло од западната историографија. Авторот Јуџин Борза децидно тврди: "Македонците од своето формирање како држава и народ биле и се посебен етникум."

"Да се дефинира Македонија во политичка смисла е како да се брка камелеон низ вековите", тврдел познатиот историчар Хемонд. Тој и многу други бркачи по историската вистина за тоа што е Македонија и кои се Македонците од нивната појава на историската сцена, значи од најраниот, предантички период, најчесто се базирале на грчки извори и уште почесто на, ако не на непријателски, а тогаш на фрагментарни извори.

Недамна кај нас се појави едно обемно четиво на американскиот историчар Јуџин Н. Борза, универзиетски професор и водечки специјалист за Античка Македонија со наслов "Под сенката на Олимп, појавата на Македон" и според упатените спаѓа во најважното дело за античка Македонија кое произлегло од западната историографија.

Она што е најзначајно за нас Македонците во овој долгогодишен истражувачки резултат на Борза е тоа што тој во книгата, за разлика од повеќето проучувачи на раната македонската историја, тврди дека: "Македонците од своето формирање како држава и народ биле и се посебен етникум."

"Кои биле Македонците?" се прашува Борза и констатира: "Како етничко прашање најдобро е да го заобиколиме, бидејќи претежните современи политички парцјални тонови тендираат да го намалат фактот дека тоа навистина и не е многу значајно прашање. Дека тие можеби биле или можеби не биле Грци целосно или делумно -- се до времето на некое занимливо антиполошко осветлување -- навистина не е круцијално за наше разбирање на нивната историја. Тие го оставија својот белег не како племе на Грци или на некои други балкански народ, туку како Македонци."

Оваа книга која претендира да проговори малку или многу поинаку за раната историја,за корените на Македонија е финализиана и објавена, пред 20-тина години во САД. И за чудо до ден-денешен никогаш не била објавена кај нас. По 20 години "Под сенката на Олимп, појавата на Македон" ја здогледува светлината на денот во современа Македонија. Благодарене на идавачкаа куќа "Патрија" од Скопје и на извонредниот превод од англиски на Драги Михајловски, од неа сега:"Нека учат неупатение, а нека се насладуваа упатенте", како што вели д-р Љубинка Басотова, која за книгата се јави со свој критички осврт.

Без тенденција да ја раскажеме или подетално приопштиме содржината на книгата од 350-ттина страници овде само ќе се обидеме да ја испровоцираме љубопитноста, а зашо не и патриотизам, за да се насладите од ова четиво.

Борза во книгата повеќе се занимава со периодот на античка Македонија пред Филип Втори и Александар Македонски иако немимовно се навраќа на нив и нивното владеење, бидејќи за нивниот период има поплава од материјали, па затоа тој сметал дека "е најдобо моментно да се сосредоточам на рана Македонија... Се надевам дека овде покажав како појавата на Македон како голема сила во антиката од сенката на грчките градови се споредува со денешната зголемена почит кон посебноста на македонските инститции и материјална култура", вели Борза.

Професорката Басотова вели: "Несомнено од книгата се гледа дека Борза исклучително ја познава Македонија во секоја нејзина форма и аспект. Тој ја познава земјата, ја познава нејзината предисторија, нејзината положба на Балканот, но добро ги разбира и современите недоразбирања и турбуленции".

Борза за Македонија пишува во повеќе поглавја: за нејзината древна историја, за земјата од географски, климатски аспкет, за македонците како народ, за фомирањето на Македон, првите кралски лози на Аргеадите, за неколкуте династии се до Александар Четврти. Меѓу
другото тој не само што ги разделува Грците и Македонците како посебни племиња и етникуми го докажува и нивното меѓусебно ривалство, па и непријателски однос и вели: "За разлика од нивните западни роднини, кои биле релативно изолирани во планинските долини, низинските аргеадски Македонци биле изложени на политички, економски и културни струи на егејскиот свет. Низинските Аргеади немале племенско име. Се појавиле едноставно како Македонци.... Ќе помине долг период , можеби се до времето на Филип Втори, пред горно Македонците да се хеленизираат. Текот по кој хелинзмот навлегол зад планинскиот срт на централната македонска низина е културолошко прашање на кое може да одговори само археологијата", вели Борза, а во поглавјето за појавата на Македон ќе напише:

"Не постојат никакви докази дека Македонците сакале да станат Грци. Побргу постоел обид од страна на македонските кралеви да бидат признаени на планот за еднаквост со Грците... Македонците, а тука се мисли на повеќе од само Аргеадите, асимирале туѓи обичаи, вкусви и персонал за прагмаични цели, но без да го напуштат својот традиционален македонски идентитет. Имперјалната админитрација на Александар Македонски е типичен случај и доказ на ова".

"... Под најапсолутната монархија во нивната историја ( времето на Александар н.з.) Македонците во Азија се покажале како ужасно етноцентрични дури и без толеранција. Придружбата на Александар е полна со примери на предрасуди и нетрпеливости помеѓу Македонците од една страна и Грците и Персијците од друга страна".

Ова навистина несекојдневно дело завршува со констатација која според се може да биде мошне поучна и за сегашната држава Македонија. Борза на крајот вака поентира:

"Очигледниот недостиг на комплекс институционални уредувања, цврсто укажува дека, иако Македонците биле нација, нивната продолжена зависност од едноставна и персонална монархија ги спречила да постигнат државност.

... Настрана од неколкуте иновации во сликарството, изработката на метални предмети, и во ахитектурата, Македонците оставиле многу малку во смисла на уникатен културен белег во животот. Можеби ова и би требало да се очекува од еден народ чиј најистакнати личности биле воини - лидери, чии изворни инститции останале неразвени во самата Македонија, и чие општество, штом ќе добиело поттик од моќен монарх, најефективно говорело со своите копја".


***

Борза: Грците ја лажираа македонската историја

Американската филолошка асоцијација го прогласила професорот и историчар Борза за "специјалист за македонското прашање". На официјалниот грчки став дека античките Македонци "биле Грци", тој вели:

"Грчкиот став дека Македонците се Грци бил развиен многу пред да се најдат докази за тоа. Тие уште ја бранат својата позиција, иако новите истражувања достапни денес покажуваат дека Македонците биле посебна нација"

Борза укажува на трендот меѓу припадниците на грчката школа: Андроникус, Мартис, Дискалакис, Каларис, Сакалариу кои очајно сакаат да докажат пред светот дека древните Македонци биле Грци. Книгата на Мартис "Лажирање на македонската историја" им е делена на странските новинари и преведена е на многу јазици. Делото на Сакалариу
"Македонија - 4000 години на Грчка историја" била подарувана низ библиотеките во САД. "Грците му покажуваат на светот дека старите Македонци биле Грци занемарувајќи ги сите древни и модерни докази за спротивното" вели Борза.
 

Jakov

Тато
Член од
24 јули 2005
Мислења
2.360
Поени од реакции
58
Fino e koga i od druga strana ke se cue vistinata. Nade Proeva ova decenija i pol nanazad recisi sekojdnevno go raboti neumorno i so fakti koi neznam deka nekoj nekade moze da gi obori. No sepak fino e osobeno sto knigava e dostapna.
 

SLaCk

Remember me?
Член од
23 ноември 2005
Мислења
1.451
Поени од реакции
18
Da ova vo vreme mislam go procitav, odlicno e toa, a treba da se prevedat i nekoi postari knigi kajsto se spomnuva Makedonija i Makedoncite se razbira vo realno svetlo ne pisuvano vrz osnova na sosednive propagandi a znam deka ima takvi knigi...
 

Ѕвер

Перфекционист
Член од
4 јануари 2006
Мислења
2.223
Поени од реакции
28
Mora da ja vklucime i propagandata za da bi mozel i svetot da razbere koi sme i sto sme, faktite se na nasa strana ali marketing sme tapa
 
Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.584
Se nadevam kje se sretnam naskoro so Borza, samo sto mu prativ poraka. Razgovaravme tocno pred 2 godini na denesen den, toj veti kje dojde da se vidime natenane, ama nisto ne ispadna od sredbata zaradi mojata i negova prezafatenost.

Inaku Borza e vistinski gospodin, akademik od kalibar i olicetvorenie na kultura. Nedostasuvaat vakvi lugje denes vo svetot! Anticka Makedonija ja obmisluva recisi 40 godini. Ne znam za drugi, no ako nekoj raboti nesto 40tina godini so samopregor i kapacitet kako toj na Borza, togas ne moze a da nema fantasticni dostignuvanja.

Me interesira sto vie bi go prasale Borza?! Se razbira prasanjeto mora da e obmisleno i izdrzano.

Jas licno sakam da go isprasam za nekoi raboti sto navistina me tangiraat kako na primer za tnr. "dorska invazija" i arheoloskite pronajdoci vo vrska so nea, kako i zosto e taa izmislica na 19 vek (razgldano od site agli) i zosto Grcite tolku fokusiraa na nea od pocetokot.

Potoa, pohodot na Aleksandar III za osvojuvanje na Persija, kakvi zaklucoci mozat da se izvedat za strategijata na pokoruvanje od Aleksandar (da kazam politicko-filozofski)? Tuka se isprepletuvaat mnogu raboti -- osvojuvanja, drzavnost, imperija -- i dosta vredno e nekoj od vakov kalibar da dade definitiven pecat na prirodata na osvojuvanjata, za pristapot.

Potoa za materijalnata kultura na rana Makedonija, bozestva i legendi, za makedonskite olimpiski igri.

No najmnogu od se me interesiraat pra-afrikanskite i asiriskite izvori!

Se cuvstvuvam kako malo dete vo prodavnica za cokolado...
 

Ѕвер

Перфекционист
Член од
4 јануари 2006
Мислења
2.223
Поени од реакции
28
Vaka mene mnogu me interesira verojatnosta deka drevnite makedonci imale drzava uste pred perdika odnosno dali moze da se ustanovi toa deka drevnite makedonci imale svoja teritorijalna organizacija pred oficijalnioV "prv" makedonski kral.
 

Homer MakeDonski

*Матриот
Член од
14 јуни 2005
Мислења
823
Поени од реакции
86
Дали има во план да ја посети Македонија ?
Мисирков, тоа би било моето прашање
 
Член од
7 ноември 2005
Мислења
44
Поени од реакции
0
@Misirkov
Tekstot gore ne go prochitav deka e mnogu dolg i golem, kje me zaboli glava da citam tolku. Kako shtovika majkami "Kjeti ripne bukva v'oko". Pa shto kje pravam bez ochi :) No te molam zataa kniga da ni gi dostavish podatocite (isbn, cena, avtor, naslov...) Sakam da ja kupam od prichina deka sinot moj go nosi imeto MAKEDON!
 

Harry Potter

Imperius
Член од
14 септември 2005
Мислења
2.535
Поени од реакции
1.519
tekstov so zadovolstvo go citav vo eden vesnik, neznam koj bese.


inace, dali knigava e izlezena kaj nas, i ako e vo koi knizari se prodava?
 
Член од
7 ноември 2005
Мислења
44
Поени од реакции
0
[FONT=Helvetica, Arial, sans-serif]In the Shadow of Olympus, The Emergence of Macedon[/FONT]
Eugene Borza
HISTORY • 1992 • PAPER • 347 PAGES
$21,95

Do sega tolku najdov!
 

katia

makedonka, pirinka
Член од
22 март 2005
Мислења
254
Поени од реакции
2
Nema i ne ke da ima ni eden istorichar nadvor od R Makedonija koj da priznae deka deneshnite Makedonci imat nekakva zrvska so anichkite. Toa e sa podsmev ili duri za sozhalenie. Grci ili ne-Grci, antickite Makedonci ne sa bili sloveni. Samo lud ili mnogu nepismen chovek mozhe da verva deka Aleksandar Makedonski e bil sloven. Ili deka Zevs e Perun, a Afrodia e Lada, Trifon Zarezan mozhe bi Dionisij :))) A koj lazhe drugite, ludi ili nepismeni za toa, prosto go pravi za pari, shtom ima budali da vervat na takva nebivalica.
 
Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.584
Ke ti nabrojam samo nekolku istoricari koi sto osnovano mislat i dokazhuvaat deka antickite Makedonci se nasi predci:

Jacques Bacid

G.S. Gandeto

Eugene Borza

Ernst Badian

Vestackata podelba i lagata od 19 vek deka antickite Makedonci se Grci, a "Slovenite" se dojdeni vo 6-7 vek -- na koja vsushnost se bazira tvojot bugarizam -- e vo proces da bide celosno razbiena. Bitni se korenite, shodno mnogu e bitno dali nasite predci antickite Makedonci bile Grci ili ne-Grci. A bidejkji ne bile Grci, t.e. bile osnovnoto naselenie vo Makedonija od koe nie sme niknale, zhalam sluchaj. Kolku i da se trudis da ja povtoruvas lagata -nema fajde, na lagata i se kratki nozete.
 

katia

makedonka, pirinka
Член од
22 март 2005
Мислења
254
Поени од реакции
2
koj od ovie tvrdi deka antickite Makedonci sa sloveni i sa predci na deneshnite Makedonci od R Makedonija ? :)))
 

Harry Potter

Imperius
Член од
14 септември 2005
Мислења
2.535
Поени од реакции
1.519
katia напиша:
Nema i ne ke da ima ni eden istorichar nadvor od R Makedonija koj da priznae deka deneshnite Makedonci imat nekakva zrvska so anichkite. Toa e sa podsmev ili duri za sozhalenie. Grci ili ne-Grci, antickite Makedonci ne sa bili sloveni. Samo lud ili mnogu nepismen chovek mozhe da verva deka Aleksandar Makedonski e bil sloven. Ili deka Zevs e Perun, a Afrodia e Lada, Trifon Zarezan mozhe bi Dionisij :))) A koj lazhe drugite, ludi ili nepismeni za toa, prosto go pravi za pari, shtom ima budali da vervat na takva nebivalica.
dobro, so se prais makedonka od Pirin? tamu mozokot ti go isprale ili so? so se pisuvas makedonka ako zastanuvas zad tataro-bugarskite lagi i izmislici. prvo vidi koga bugarite se doselile na Balkanot i dali vsusnost tie se pravi sloveni kakvi so tvrdat deka se, pa tek posle zboruvaj!

nemoze nekoj so laze za svojot identitet da izmisluva prikazni za drugi. pa cel svet znae deka bugarite vo 6 vek se doselija od Tatarstan i zaedno so slovenite se tepaa so Vizantija.
 
Член од
15 јануари 2006
Мислења
25
Поени од реакции
0
No ne balgarite, a PRAbalgarite. Ako mislish deka tie se istite so nas - deneshnite balgari - kako da pomogneme, trebe doktor............. A da te prasham neshto - rusnacite pravi sloveni se?:):):)
 

Kajgana Shop

На врв Bottom