еве ти едно име и не ме замарај више Методи Хаџе-Јанев
Мајор Методи Хаџи Јанев и автор на книгата "Слобода за Ирак - Патот до Вавилон" (прочитена ми е и книгата), професор на воената академија во Скопје прав професионалец и вистински патриот, како и еден од првите македонски војници во Афганистан и лично се знам со него.
За случките базирани во неговата книга требаше да се снима и холувудски филм, ама требаше да се снима.
Е сега да ти објаснам за таа мисија што секаде по форуми и малски муабети е многу величена и објаснувана па и најпопуларна.
Волците учествуваа во операцијата "Заливски Удар" масовна акција на американските сили за отстранување на приврзаниците на режимот на Садам Хусеин и апсење на најбараните следбеници на соборениот диктатор.Е сега да ти појаснам уште нешто во оваа операција учествуваа единици од американската армија кои се во редот на регуларните структури а не специјални.
Единици кои учествуваа во оваа операција од страна на САД се:
3d Brigade, U.S. 4th Infantry Division
173d Airborne Brigade
3d Squadron, U.S. 7th Cavalry Regiment, 3d Infantry Division 1st Battalion, U.S. 8th Infantry Regiment
720th Military Police Battalion
57th Aviation Battalion
159th Aviation Battalion
2d Battalion, 503d Infantry Regiment
elements from 104th Military Intelligence Battalion, U.S. 4th Infantry Division elements from 519th Military Intelligence Battalion
Сите овие единци на САД се регуларна војска пешадијци, падобранци, воена полиција, авијација, воена интелегенција и сл единици.
За жал нашите специјални единици не учестувуваат во деликатни операции заедно со америчките, британските и сл специјални единици.
Споредба на оваа операција со тие јас горе што ти ги напишав ти е исто како натпревар Барса и Реал и натпревар Вадрар и Шкендија.