Македонски специјални единици (полициски и воени)

Член од
26 септември 2011
Мислења
539
Поени од реакции
2.371
во арачиново беше акција со врзани раце :) тепај,ама не ги убивај...

т.е. дупчење у здрав мозок. А доколку им се дадеше дозвола за целосен напад, волците и тигрите ќе го срамнеа арачиново со земја и ниеден терорист немаше да се извлече :D

А кога веќе спомна дезертирање... знаеш дека момците од специјалните единици постапуваат по команди на министер/претседател т.е. врховен командант? :) тоа е тоа... каква команда ќе добијат,мора да ја почитуваат.
значи не дезертираа припадниците на спец единици,туку само слушаа наредби.. кои гласеа : престанете со нападот,повлечете се.
kazi nesto poopsirno ako znaes ili znaete vie drugite za aracinovo?poz

Член од
11 декември 2010
Мислења
408
Поени од реакции
210
Тоа ќе го прашаш некој од таа единица кој има служено во Авганистан или Ирак да ти каже, зашто за тоа малце информации има. Знам дека кажуваа Волците имаат по брутална обука од Зелените Беретки и САС.
Пријател се слушаш ли што зворуваш! Да секако дека сум патриот ама сум и реален, Волците ни малку немаат ни слична обука како Зелените Беретки и САС а каму ли побрутална.САС ти се најелитна специјална единица во светот воедно и прва специјална единица која и ги поставила правилата и селекециите за специјални единици.

Член од
16 април 2010
Мислења
2.558
Поени од реакции
1.503
Пријател се слушаш ли што зворуваш! Да секако дека сум патриот ама сум и реален, Волците ни малку немаат ни слична обука како Зелените Беретки и САС а каму ли побрутална.САС ти се најелитна специјална единица во светот воедно и прва специјална единица која и ги поставила правилата и селекециите за специјални единици.
Се слушам што зборувам. Јас овде не зборам за патриотизам и слични работи, туку не можам да ги најдам тие видеата на кои кажуваат за нив во врска со обуката, а ако ги најдам па ке ги поставам и да се увериш. А тоа побрутална се подразбира во боречки вештини и физички тренинзи. Не спаѓаат овде тактики.

Еве го видеото на крај 1:16

Член од
11 декември 2010
Мислења
408
Поени од реакции
210
Се слушам што зборувам. Јас овде не зборам за патриотизам и слични работи, туку не можам да ги најдам тие видеата на кои кажуваат за нив во врска со обуката, а ако ги најдам па ке ги поставам и да се увериш. А тоа побрутална се подразбира во боречки вештини и физички тренинзи. Не спаѓаат овде тактики.

Еве го видеото на крај 1:16
Де бе биди смешен бре пријател, на видеото на крај 1:16 новинарката тоа го кажува, де молимте не си слушнал за новинарски прикаски и сл.Ова овде ти е матење вода видеоа од тренинзи на Волци, Ренџери, ЕСЗ Тигри, ЕБР, АЛФИ и сл имам 101 изгледано и ни една не е ни приближно слична како на Британските САС и сл единици од тој калибар.Ние сме ти мала држава со мал буџер одвојан за АРМ и специјалните сили во негов склоп т.с неможиме ни малку да се мериме со единици од тој калибар.

А тоа побрутална се подразбира во боречки вештини и физички тренинзи. Не спаѓаат овдетактики.
И што мислиш ти дека нашиве имаат подобра или побрутални тренинзи во боречки вештини и физички тренинзи ?

methMKD

Евроскептик
Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.826
Поени од реакции
723
Де бе биди смешен бре пријател, на видеото на крај 1:16 новинарката тоа го кажува, де молимте не си слушнал за новинарски прикаски и сл.Ова овде ти е матење вода видеоа од тренинзи на Волци, Ренџери, ЕСЗ Тигри, ЕБР, АЛФИ и сл имам 101 изгледано и ни една не е ни приближно слична како на Британските САС и сл единици од тој калибар.Ние сме ти мала држава со мал буџер одвојан за АРМ и специјалните сили во негов склоп т.с неможиме ни малку да се мериме со единици од тој калибар.

И што мислиш ти дека нашиве имаат подобра или побрутални тренинзи во боречки вештини и физички тренинзи ?
по бројка неможеме да се мериме ама по квалитет не би рекол ... види го престојот во ирак односно првите македонци во Ирак како поминале па ќе збориме дали можеме или неможеме да се мериме со нив

Член од
16 април 2010
Мислења
2.558
Поени од реакции
1.503

Еј немам намера да објаснувам што како, зошто кога ќе почнам да објаснувам има сто страни да напишам и пак нема да веруваш и разбереш така да прашај некој друг што. А за финансиите САС не верувам дека се многу богати, пролистај поназад имам ставено текст каде што САС се паднати во тешка финансиска криза па приватни луѓе им купувале панцири и сл.

Член од
11 декември 2010
Мислења
408
Поени од реакции
210
по бројка неможеме да се мериме ама по квалитет не би рекол ... види го престојот во ирак односно првите македонци во Ирак како поминале па ќе збориме дали можеме или неможеме да се мериме со нив
Пријател нашите Волци, Ренцери, Леопарди, Шкорпиони и сл во Афганистан/Ирак немаат ни една сериозна мисија туку оперираат со регуларната војска на САД, Англија и сл држави членки на НАТО, жити се ако беа толку добри до сега МК ке беше во НАТО и немаше ние да молиме него они ке не молеа нас.Пример Полска со нивната специјална единца GROM.Ние со нашите специјални единци не сме ни во Групата Специјални Единици на НАТО и ИСАФ а каму ли да се мериме со нив ни по бројка ни по опрема ни по спремност ни по тренинг со ништо не можиме да се мериме со нив.

Ај кажи ми ти една сериозна мисија на нашите специјални единци пример нешто како Bravo Two Zero на SAS, Lufthansa Flight 181 на GSG-9 заедно со SAS, Air France Flight 8969 на GIGN, Operation Neptune Spear на DEVGRU (Seal Team 6) и слични мисии.
Па потоа можеме да разговараме!

Пример за нас ти се Полјаците со нивната специјална единица GROM.Слаба држава со стварно супериорна специјална единица ценете и почитувана.

Еј немам намера да објаснувам што како, зошто кога ќе почнам да објаснувам има сто страни да напишам и пак нема да веруваш и разбереш така да прашај некој друг што. А за финансиите САС не верувам дека се многу богати, пролистај поназад имам ставено текст каде што САС се паднати во тешка финансиска криза па приватни луѓе им купувале панцири и сл.
Баш би сакал да ми се приклучиш и да ме убедиш дека стварно сме ти квалитет во однос на војување на пешадијски начин со напредни техники и тактики изведени од нашиве специјални единици во нашата држава и надвор од неа!

А за финансиите САС не верувам дека се многу богати, пролистај поназад имам ставено текст каде што САС се паднати во тешка финансиска криза па приватни луѓе им купувале панцири и сл.
А за ова и да сакам неможам да ти верувам САС на Англија им е икона во поглед на војска и историја на војувањето така да не верувам дека тие би дозволиле такво нешто.

Информирај се подобро а не од текстови напишени од неупатени и недобро информирани новинари кои бараат само читатели!

methMKD

Евроскептик
Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.826
Поени од реакции
723
Пријател нашите Волци, Ренцери, Леопарди, Шкорпиони и сл во Афганистан/Ирак немаат ни една сериозна мисија туку оперираат со регуларната војска на САД, Англија и сл држави членки на НАТО, жити се ако беа толку добри до сега МК ке беше во НАТО и немаше ние да молиме него они ке не молеа нас.Пример Полска со нивната специјална единца GROM.Ние со нашите специјални единци не сме ни во Групата Специјални Единици на НАТО и ИСАФ а каму ли да се мериме со нив ни по бројка ни по опрема ни по спремност ни по тренинг со ништо не можиме да се мериме со нив.

Ај кажи ми ти една сериозна мисија на нашите специјални единци пример нешто како Bravo Two Zero на SAS, Lufthansa Flight 181 на GSG-9 заедно со SAS, Air France Flight 8969 на GIGN, Operation Neptune Spear на DEVGRU (Seal Team 6) и слични мисии.
Па потоа можеме да разговараме!

Пример за нас ти се Полјаците со нивната специјална единица GROM.Слаба држава со стварно супериорна специјална единица ценете и почитувана.

Баш би сакал да ми се приклучиш и да ме убедиш дека стварно сме ти квалитет во однос на војување на пешадијски начин со напредни техники и тактики изведени од нашиве специјални единици во нашата држава и надвор од неа!

А за ова и да сакам неможам да ти верувам САС на Англија им е икона во поглед на војска и историја на војувањето така да не верувам дека тие би дозволиле такво нешто.

Информирај се подобро а не од текстови напишени од неупатени и недобро информирани новинари кои бараат само читатели!
еве ти едно име и не ме замарај више Методи Хаџе-Јанев

Член од
11 декември 2010
Мислења
408
Поени од реакции
210
еве ти едно име и не ме замарај више Методи Хаџе-Јанев
Мајор Методи Хаџи Јанев и автор на книгата "Слобода за Ирак - Патот до Вавилон" (прочитена ми е и книгата), професор на воената академија во Скопје прав професионалец и вистински патриот, како и еден од првите македонски војници во Афганистан и лично се знам со него.
За случките базирани во неговата книга требаше да се снима и холувудски филм, ама требаше да се снима.
Е сега да ти објаснам за таа мисија што секаде по форуми и малски муабети е многу величена и објаснувана па и најпопуларна.
Волците учествуваа во операцијата "Заливски Удар" масовна акција на американските сили за отстранување на приврзаниците на режимот на Садам Хусеин и апсење на најбараните следбеници на соборениот диктатор.Е сега да ти појаснам уште нешто во оваа операција учествуваа единици од американската армија кои се во редот на регуларните структури а не специјални.
Единици кои учествуваа во оваа операција од страна на САД се:
3d Brigade, U.S. 4th Infantry Division
173d Airborne Brigade
3d Squadron, U.S. 7th Cavalry Regiment, 3d Infantry Division 1st Battalion, U.S. 8th Infantry Regiment
720th Military Police Battalion
57th Aviation Battalion
159th Aviation Battalion
2d Battalion, 503d Infantry Regiment
elements from 104th Military Intelligence Battalion, U.S. 4th Infantry Division elements from 519th Military Intelligence Battalion
Сите овие единци на САД се регуларна војска пешадијци, падобранци, воена полиција, авијација, воена интелегенција и сл единици.
За жал нашите специјални единици не учестувуваат во деликатни операции заедно со америчките, британските и сл специјални единици.

Споредба на оваа операција со тие јас горе што ти ги напишав ти е исто како натпревар Барса и Реал и натпревар Вадрар и Шкендија.

S

Shellshock nam67

Гостин

Samo edno ce ti kazam Donald Ramsvel bese dojden licno da odlikuva nasi vojnici za zaslugi vo spasuvanje na amerikanski vojnici e pa sega sam donesi si zaklucok kolkava e vaznosta na nasite specijalni edinici.
Filip 2 od ovcari napravil visoko profesionalni edinici koi se borele vo Indija so Slonovi taka da od makedonskiot vojnik po obucen i pohrabar nema

Член од
11 декември 2010
Мислења
408
Поени од реакции
210
Samo edno ce ti kazam Donald Ramsvel bese dojden licno da odlikuva nasi vojnici za zaslugi vo spasuvanje na amerikanski vojnici e pa sega sam donesi si zaklucok kolkava e vaznosta na nasite specijalni edinici.
Filip 2 od ovcari napravil visoko profesionalni edinici koi se borele vo Indija so Slonovi taka da od makedonskiot vojnik po obucen i pohrabar nema
Ме заебаваш или сам се заебаваш, што сакаш да кажеш дека по тоа што сме Македнонци автоматски сме и добри војници? Значи нема потреба од искуство, обука и опрема само биди Македонец и право си најдобар.
Другар јас сум ти патриот ама реален патриот гледам до кај можам да гледам, не си фантазирам! Почни и ти да не си фантазираш.
Тоа што спасиле 5 американски необучени дечиња на 18 години ала војници не ги прави Волците најдобро во свет да се разбереме.Јас дадов пример на операции од повеке специјални единици кроз периот од 20 и повеќе години.Дај ми една слична изведена од нашиве и ке правиме муабет океј!

S

Shellshock nam67

Гостин
Ме заебаваш или сам се заебаваш, што сакаш да кажеш дека по тоа што сме Македнонци автоматски сме и добри војници? Значи нема потреба од искуство, обука и опрема само биди Македонец и право си најдобар.
Другар јас сум ти патриот ама реален патриот гледам до кај можам да гледам, не си фантазирам! Почни и ти да не си фантазираш.
Тоа што спасиле 5 американски необучени дечиња на 18 години ала војници не ги прави Волците најдобро во свет да се разбереме.Јас дадов пример на операции од повеке специјални единици кроз периот од 20 и повеќе години.Дај ми една слична изведена од нашиве и ке правиме муабет океј!
prvo dali si sluzel vojska pa posle ce prajme muabet ???

Член од
11 декември 2010
Мислења
408
Поени од реакции
210
prvo dali si sluzel vojska pa posle ce prajme muabet ???

А што има врска дали сум служел? Инаку служев 2005-2006 Воена Полиција.
Јас дадов пример на операции од повеке специјални единици кроз периот од 20 и повеќе години дај ми слични операции извршени од нашиве не е битно армиски , полициски па ке правиме муабет!

S

Shellshock nam67

Гостин
А што има врска дали сум служел? Инаку служев 2005-2006 Воена Полиција.
Јас дадов пример на операции од повеке специјални единици кроз периот од 20 и повеќе години дај ми слични операции извршени од нашиве не е битно армиски , полициски па ке правиме муабет!
jas bev granicar 2004 /2005 godina, so ti e poentava na muabetov dali se najdobri najdobri ne se nasite ama deka se vo vrvot :) toa da Drzaven sekretar na Sad ne doagja za dzabe barem ne od sad ( ne dojde za Horhe , za grujo ili za branko dojde za hrabrosta i zaslugata na nasite volci).
obukata na volcite e celosno prezemena os SAS (angliskite specijalni ednici). Najdobra specijalna edinica vo svet e Specnaz , po nea sleduva Legija na strancite za nea imam i postirano na kajgana.

Член од
11 декември 2010
Мислења
408
Поени од реакции
210
jas bev granicar 2004 /2005 godina, so ti e poentava na muabetov dali se najdobri najdobri ne se nasite ama deka se vo vrvot :) toa da Drzaven sekretar na Sad ne doagja za dzabe barem ne od sad ( ne dojde za Horhe , za grujo ili za branko dojde za hrabrosta i zaslugata na nasite volci).
obukata na volcite e celosno prezemena os SAS (angliskite specijalni ednici). Najdobra specijalna edinica vo svet e Specnaz , po nea sleduva Legija na strancite za nea imam i postirano na kajgana.
Пријател посведен сум и профрсионално на тоа!Дипломиран Дефендолог сум и на постдипломски сум на Лондонскот Универзитет.Кроз пишувањето на мојот магистерски труд сум морал да имам многу интервјуа со припадници на нашите специјални единици и припадници на америчките, руските, британските, француските, германските, италјанските и сл единици.Значи знам како изгледа македонски специјалец како размислува како оговара на прашањата, истото го знам и за другите сум разговарал со припадници, поправо бивши припадници на SAS, Specnaz, Green Berets, GSG9, GIGN и сл, не ги паметам сите тоа ми беше за трудот што го пишував, али можам да направам разлика кој каков е и што е!

Najdobra specijalna edinica vo svet e Specnaz , po nea sleduva Legija na strancite za nea imam i postirano na kajgana.
За најдобра на свет да е Specnaz држи вода али не е Specnaz него Alpha Group или Spetsgruppa A мада помеѓу
Alpha Group, Delta Force, DEVGRU, SAS, GSG9, GIGN, неможеме да направиме селекција и разлика бидејки сите се тука некаде.Нашите делат и тоа многу делат од нив прво на ниво на интелегенција и академско ниво, не зборам во множина има во Македонските специјалци некои кои спремаат и докторат сега, али тоа се поедници како целина не се сите исти.

А за Легијата на Странците немам зборови!

Kajgana Shop

На врв Bottom