Македонски специјални единици (полициски и воени)

С

Спенсер

Гостин
Шо беа шкорпионите може ли некој да објасни ?
1ва Механизирана Пешадиска Бригада -1.МПБР...

составена од професионални војници, со база во Штип...

не беа,сеуште се :)

Член од
14 април 2010
Мислења
628
Поени од реакции
219
хехехе оти имам блуза од нив и срам ми е да не знам шо се :kesa:

Член од
18 јули 2010
Мислења
74
Поени од реакции
7
Т-34 веќе не се користат туке се експонати во касарни сега имаме 32 Т-72А и спаѓаат во Оклопниот батаљон "Ноќни Витези" А АБХО ти е единица декоментација на сили,оружје,опрема и возила во случај на напад(Нуклеарен,Хемиски...)

С

Спенсер

Гостин
Колку ни бил беден оклопниот батаљон
http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D0%BA%D0%BB%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%BD_%D0%91%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%BB%D1%98%D0%BE%D0%BD_%D0%A2-72
Имал T-34 тенк од втората светска војна :kesa:
П.С. Што е АБХО?
Анти-Био-Хемиско-Оружје... за оружје не сум сигурен дали е така,али тоа ќе да е... против био-хем оружја бе... нуклеарно и сл...

Член од
4 јули 2008
Мислења
6.134
Поени од реакции
1.896
Знам дека се веќе не се користат тие T-34 меѓутоа кога се формирал ОБ користел Т-34,а потоа 99 Грција и Бугарија ги донирале Т-55-ките,а во 2001 се купени т-72-ките.

Член од
18 јули 2010
Мислења
74
Поени од реакции
7
Т-34 останале од ЈНА поради дефект нашите ги поправиле и после се користени во вежби.1999 Бугарија(не Гејлада)ни донира 100 и нешто Т-55А кои беа користени во Имотниот Спор во 2001 и после се купени 32 Т-72 од Украина.Гејлада ни има донирано 2 хеликоптера УХ-1 и 11 транспортери Леонидас.

S

smart ass

Гостин
А чуму М4 ме чуди кога М-70 и М-60 вршат работа и те како...се разбира SOPMOD Верзија.

М4 бара одржување,не е баш до толку friendly user како калашот....

Ауу тоа па 74ката пуздер-зато на АК-74 куршумот го нарекуваат poison bullet-оти десеткува:)

Како сакаш врти ја Специјални сили со модерен АК(со фрлач на гранати пр ВОГ-25 со ласерски нишан(како М-ката на call of duty) не бидува специјална единица.

Словенија ќе користи еф ен фал...ајдеее

--- надополнето ---

а во 2001 се купени т-72-ките.
Модификација....и ЕРА.

Ај во иднина се нјадевам по некој М-84.

Член од
18 јули 2010
Мислења
74
Поени од реакции
7
М-4 нема да бидат формациско вооружување на АРМ него М-70 М-4 ги користат ПСО иако подобро е да ги опремат со Г-36 или нешто слично...А за М-84 тешко дека ке се купат затоа што веќе не се произведуваат нови а и тие што ги има се во Србија,Босна,Хрватска и Словенија они тешко дека ке ги продадат добро би било да се купат Леопард-2 тенкови од Холандија или Белгија.

Член од
4 јули 2008
Мислења
6.134
Поени од реакции
1.896
Јас би одел на т-90.Понов е од леопардот а и поефтин (2.2 милиони долари).Сметам дека може да си дозволиме т-90.

С

Спенсер

Гостин
Јас би одел на т-90.Понов е од леопардот а и поефтин (2.2 милиони долари).Сметам дека може да си дозволиме т-90.
па/// колку за инфо,на вести слушнав -последна плата што примиле војниците е од април мислам... буџетот на МО се крати ненормално многу... така да... неможеме :)

Член од
4 јули 2008
Мислења
6.134
Поени од реакции
1.896
Проблем за буџетот на војската се вложувањата во мисиите во странство.

С

Спенсер

Гостин
Проблем за буџетот на војската се вложувањата во мисиите во странство.
Па... ако се лажеме,да,тоа е проблемот...

Вистинскиот проблем е што буџетот е преоптеретен... да не мешам сеа политика...

накратко: Нема пари за АРМ,војниците не земале плата мислам од април, ги праќаат на преживување,дека тоа е најефтино... не трошат куршуми и сл дур се у касарни... нема кеш... а тоа е срамота.

Член од
18 јули 2010
Мислења
74
Поени од реакции
7
Сега нема везе тоа што ги праќаат на преживување тоа се оди 2 пати годишно во лето и во зима и одат само специјалците али буџетот е празен и тешко дека ке се купи нешто до 2015 а тоа праќање војници во странство итекако го празни буџетот многу пари фрла МО на тоа...

Kajgana Shop

На врв Bottom