Македонски специјални единици (полициски и воени)

Член од
5 февруари 2013
Мислења
380
Поени од реакции
486
За мизерните услови никој не е крив освен политичарите.Треба да ги видите носат излижани и гнили униформи од сонцето како да се стари 100 години,а тие новите се тотален промашај имат куп грешки едно со шарата друго со џебовите како се позиционирани и други ситници.Ова лето што видов мизерија дечките од воена полиција што стојат во Илинден на рампа носат зимски чизми за летни услови плус тоа униформите од 3та рака срамота да неможат да одвојат за нив.
Војниците секој ден се трудат да им објаснат што и зошто им е потребно но секогаш исти одговори им даваат немаат пари,а тешко е да се убедат министри кои немаат две чисти од водење на една армија и што имаат завршено правен,економски или што ти знам факултет.
Најголем промашај е тоа што министер за одбрана,внатрешни работи,здравство се цивили според некоја логика треба да се луѓе кои се на врвот во нивното поле,а некој си доктор на науки по економија не е ова тезга на пазар.
Тоа е мое мислење.

Nex

Член од
31 декември 2012
Мислења
171
Поени од реакции
192
Ај прочитај пак

ГЛУПИ луѓе кои ќе извршуваат НАРЕДБИ без да мислат дали е тоа етички,морално или ЧОВЕЧКИ
А.К.А Сребреница, Жолта куќа,Силувања и сл, а памтам во танушевци наш снајперист со црна стрела застрела момче кое беше под 15 години(пази специјалец армиски) со снајперски тренинг ама знаел дека има терорист во куќата па при отварање на врата без да види испалил...резултат убиен Цивил кој специјалецот треба да го штити, и треба малку логика зарем од предна врата ќе излезат терористите влечејќи Митралез тежок???

Сепак јас сум задоволен од нашите специјални единици според резултати но фактот што тепаат цивили за пари, Палат коли на лица и слични такви работи им го урива угледот.

Јас лобирам за АРМ со илјадници писма до хорхе да добијат буџет од 300 милиони бидејќи МВР има 300 милиони а АРМ само 100, па мала армија имаме и навистина мобучена е но фали стејт оф д арет оружје а за мала армија тоа не е скапо, да беше 50 000 скапо ќе беше ама имаме близу 10 000 и мкислам дека треба да бидат добро опремени па САД за обичен војник вложува 100 000 долари!!!

Моментално одржавањето на хеликоптерите е киатастрофа, исто и на тенковите а еве конкретно нашите Т-72 се без ЕРА што значи АТ-4 или РПГ-7 ќе пенетрира еве го нашиот Витез од Оклопен баталјон БЕЗ ЕРА

Зарем неможат МЗТ, Еурокомпозит или микросам да ги средат-можат ама ете трошиме б25% од парите за странски мисии а согласно планот за реформа 2000-2003 во АРМ 75% од средствата беа за плати а остатокот за орудие, моментално ги симнаа на 65% но џабе е кога многу се трошат на ИСАФ ипак тоа е искуство за војниците но после??

Значи некој без да го знаеш, ниту познаваш не го суди а дека бараат лица за обични војници со понизок АјКју имам разговарано со стручни лица кои...потврдија, само да ја видиш документацијата во општинската зграда во Канцеларијата на Министерство за одбрана има за глава да се фатиш.

Толку, одмарам јас од темава.

Член од
21 септември 2012
Мислења
1.308
Поени од реакции
1.443
Сребреница, Жолта куќа,Силувања и сл, а памтам во танушевци наш снајперист со црна стрела застрела момче кое беше под 15 години(пази специјалец армиски) со снајперски тренинг ама знаел дека има терорист во куќата па при отварање на врата без да види испалил...резултат убиен Цивил кој специјалецот треба да го штити, и треба малку логика зарем од предна врата ќе излезат терористите влечејќи Митралез тежок???

Сепак јас сум задоволен од нашите специјални единици според резултати но фактот што тепаат цивили за пари, Палат коли на лица и слични такви работи им го урива угледот.

Значи некој без да го знаеш, ниту познаваш не го суди а дека бараат лица за обични војници со понизок АјКју имам разговарано со стручни лица кои...потврдија, само да ја видиш документацијата во општинската зграда во Канцеларијата на Министерство за одбрана има за глава да се фатиш.

Толку, одмарам јас од темава.
За тоа во Танушевци, не ни кажувај нас... кажи им на јаките терористи кои населението го користеа за нивна заштита ;) Кој што си заслужил, тоа си добил. Ја би ја гаѓал таа куќа со минофрлач, пепел да стане... само ако сум сигурен дека има терорист внатре. крај на муабетот/

А за IQ-то... има војници и војници, има и офицери и генерали :) Ете да речеме, војниците се без факс, но немора да значи дека имаат низок IQ. Офицер/Генерал сигурно има факс и неколку курсеви и сличо, ама па итоа не го прави човек со висок IQ... Не можеме да дискутираме на ваква тема :)
--- надополнето: 7 февруари 2013 во 13:55 ---

Nex

Член од
31 декември 2012
Мислења
171
Поени од реакции
192
Ја би ја гаѓал таа куќа со минофрлач, пепел да стане... само ако сум сигурен дека има терорист внатре. крај на муабетот/
А јас цело село со БМ-21 ГРАД две ракети фрагментациони а третата солзавец и бел фосфор(во реакција со воздух создава испарлива фосфорна киселина)...еве со ова

Ако прашаш зошто цело село па бидејќи имаа цивилите рок да се евакуираат, покрај овие со домет 40км имаме и М63 пламен..

Патем ја имам стратегија за Одбраната па еве колку средства ќе има за опрема а знам сигурно дека се планира и ПВО.

За набавка на опрема и модернизација во планскиот период, се планира да се
издвојуваат вкупно околу 26.031.000.000 денари, од кои во периодот 2011до 2015 година околу
7.006.000.000 денари и во периодото од 2016-2020 година околу 19.025.000.000 денари.
Финансиските средства определени за набавка на опрема и модернизација ќе бидат
реализирани согласно утврдените приоритети.
Еве конкретно

Во периодот од 2011 до 2015 година со структурирање на Баталјон за против
воздушна одбрана (бПВО) ќе се исполнат предусловите за воспоставување на
интегриран систем за К2 за употреба на капацитетите за заштита и одбрана на
воздушниот простор. Намерата е до крајот на 2020 година бПВО да се опреми со три
ракетни батерии за против воздушна одбрана (ПВО) на мали височини. Во склоп на
единиците ќе се димензионираат и 3 до 4 радари со мал домет. Проектот опфаќа и
21
интегрирање на командувањето и контролата на командниот центар интегриран со
повисоки команди
Понатаму ќев следи студија за Air Policing а наскоро до 2015(може година плус) пилотите и ракетните па и тенковските единици ќе вежбаат на симулатори модерни од САД.

И ова

Во текот на 2011 година ќе отпочне со реализација
на проектот за набавка на модерен три димензионален радар од среден дострел
Така ќе знаеме се што лета над нас т.е ќе го имаме на увид нашето небо па и 20-30км дел од соседите.

Повеќе не се открива.:D

Член од
11 декември 2010
Мислења
408
Поени од реакции
210
ELSE Срамота е да збориш вака. Ако одиме според системот вложено-добиено, нашиве дечки се на врвот, чиста 10ка.
Абе оти не размислуваш малку поопширно! 10-ка ако ги споредиш со ЗОК (Шкорпиони и Леопадри)!
Не си свесен во какви услови и со каква опрема располагаат, со никаков буџет, а сепак се на ниво на задачата.
Кои се бре ти задачи успешно извршени де ај наброј ми некоја?
Не тропај многу многу. Треба да бидеме благодарни што некој поминува низ сите срања за да можеме мирно да спиеме.
Мирно да спијам демек ме чуваат армијата и полиција абе кај живееш море ти, во Шведска?
Да не добиеш една (БЕДНА) плата и дневници со месеци... ај да не отварам уста. Ќе им прекипи и на нив кога-тогаш, цела држава у воздух можат да ја дигнат.
Плата на еден специјалец излесува околу 500 до 600 евра! И јас лично мислам дека се малку ама искрено на Македонија и не и требаат не знам какви ти специјалци и затоа ние ги немате ти такви елити имаме војници малку по обучени од обичните и зимаат согласно со заслугите 500-600 евра плата, тоа ти е тоа!

• Ми се допаѓа
Reactions: Nex

M.O.P.

Niggaz were born to kill
Член од
27 јануари 2012
Мислења
1.435
Поени од реакции
1.305
Има и во едните и во другите.
Торко и во Волци и ВО тигрите нема Шошонци,ниту пак ке има ,заклетвата им е пред библија крст пиштол и нож кој Шошонец ке ти баци библија и крст ..не збори глупости

Член од
21 септември 2012
Мислења
1.308
Поени од реакции
1.443
ELSE Конкретно, да не беа волците, сега ќе зборуваше на албански јазик и ќе живееше под едно гадно знаме со орел на него. Не е доволно ?
Не можам да ти кажам за конкретни акции, некои работи не се за во јавност.

Друго, спореди ги со еден словенски војник во Нато. Па само чизмите на словенецот коштаат повеќе отколку цела опрема на нашиот војник бе човек. А рамо до рамо се, извршуваат исти задачи. Одликувани се со медали.

Сакам да кажам дека не добиваат НИШТО за возврат, а направиле МНОГУ. Затоа не трескај глупости те молам. Јас да сум на нивно место, да ја имам таа моќ... охоооо, државава има да биде џунгла некое време :D

Член од
11 декември 2010
Мислења
408
Поени од реакции
210
ELSE Конкретно, да не беа волците, сега ќе зборуваше на албански јазик и ќе живееше под едно гадно знаме со орел на него. Не е доволно ?
Не можам да ти кажам за конкретни акции, некои работи не се за во јавност.
Епа гледам сега после 2001 многу ни е добро, како да ги нема тие црвени знамиња со орели и дво-јазичност и сл, абе ти слеп ли си, па пола Скопје е полно со Албанци, Гостивар, да не зборам за Тетово и што направија 2001 Волците и Тигрите да не се навраќам на таа тема ама ништо!
Друго, спореди ги со еден словенски војник во Нато. Па само чизмите на словенецот коштаат повеќе отколку цела опрема на нашиот војник бе човек. А рамо до рамо се, извршуваат исти задачи. Одликувани се со медали.
Па што зборам јас, дека не е специјалец човек кој прави по 100 склекови, стомачни, згибови и трча 3200 метри за 10 мин, станува збор за специјалец кој треба пред се да биде добро обучен психичи/физички (нашиве не се со сигурност го тврдам ова, барем не е подобро обучени од Словенските специјалци), добро опремен од пушка до чизми, интелегентен пред се, и поткован со добра мотивација!

И по 100-ти пат прашувам со кои медали се одликувани? Операција ИСАФ?
Сакам да кажам дека не добиваат НИШТО за возврат, а направиле МНОГУ.
Кое е тоа многу бре, многу де многу што е многу КОНФЛИКТ 2001 тоа, па си зедоа пари за тоа од 1994 до 2001 зимаа плата а ништо не работеа така ли е?
Затоа не трескај глупости те молам. Јас да сум на нивно место, да ја имам таа моќ... охоооо, државава има да биде џунгла некое време :D
Мислиш дека они не си извршуваат некои приватни работи за добра сума на пари пример да претепа некој и сл?

Член од
21 септември 2012
Мислења
1.308
Поени од реакции
1.443
Епа гледам сега после 2001 многу ни е добро, како да ги нема тие црвени знамиња со орели и дво-јазичност и сл, абе ти слеп ли си, па пола Скопје е полно со Албанци, Гостивар, да не зборам за Тетово и што направија 2001 Волците и Тигрите да не се навраќам на таа тема ама ништо!

Па што зборам јас, дека не е специјалец човек кој прави по 100 склекови, стомачни, згибови и трча 3200 метри за 10 мин, станува збор за специјалец кој треба пред се да биде добро обучен психичи/физички (нашиве не се со сигурност го тврдам ова, барем не е подобро обучени од Словенските специјалци), добро опремен од пушка до чизми, интелегентен пред се, и поткован со добра мотивација!

Мислиш дека они не си извршуваат некои приватни работи за добра сума на пари пример да претепа некој и сл?

Во 2001ва си ја завршија нивната работа т.е. убивање на терористи. А тоа што се' уште ги има тука, тоа е кривица на политичарите. А не на Волците ;)

Кажи бе, те исчукал некој припадник на некоја единица па тропаш тука ? И твоите ебани Делта форс и остали амерички единици се јаки само во Холивудските филмчиња. Виетнам, Ирак, Афган... да не победија случајно :D:D:D иди види колку сандаци враќаат во америка.

И твојот проект/семинарска за спец единици се' уште го чекам... дај прати го, многу ме интересира што си напишал.

Член од
5 февруари 2013
Мислења
380
Поени од реакции
486
ELSE напиша:
Со која сигурнос па ти ќе ми тврдиш како се они обучени колку си ти само наивен молим те.Така било тоа нивната обука и арсенал они на сите ќе покажат ако малку се разбираш дел од работата е да се шират неточни работи бидејќи никогаш не знаеш кој чита,слуша.
До дека не отидеш таму да видиш со свои очи и на своја кожа да искусиш немаш право ништо да тврдиш !

_____________________________________________________________________________________

На Nex да му одговорам од каде па ти знаеш дека е армијски или полицијски снајперист ? Целта на снајперистот е да пука од далека или блиска локација каде што неможе да биде одкриен освен ако ни си бил до него неможеш да знаеш.Друго кажи ми ти дали правиш разлика од униформите ? Не зборам пустинка,џунгла него разлика дали е Миле Драѓич онаа американската или од британците што имаат ?
Исто така секој што има снајперска пушка не се води како снајперист.Не е како во Америка да си има посебни курсеви за снајперисти кој сака да се пријави него има 1000 процедури додека да се стигне до таму и правите снајперисти се многу малку на број,а уште помалку се тие што имат она licence to kill.

Nex

Член од
31 декември 2012
Мислења
171
Поени од реакции
192
Торко и во Волци и ВО тигрите нема Шошонци,ниту пак ке има ,заклетвата им е пред библија крст пиштол и нож кој Шошонец ке ти баци библија и крст ..не збори глупости
Не вреѓај запалено детуле.

Бродец-Акција на ТИГРИ-Мешан Етнички Состав.

Закон за Одбрана вели

Заклетва
Член 7
(1) Воениот и цивилниот персонал, при стапување на служба во Армијата, усно дава и писмено потпишува заклетва, која гласи:
„Се колнам дека ќе ги бранам слободата, сувереноста, самостојноста и територијалниот интегритет на Република Македонија. Дисциплинирано, совесно и одговорно ќе ги извршувам обврските и должностите како бранител на мојата татковина Република Македонија и ќе се борам за нејзината слобода и чест”.
(2) Лице кое зборува службен јазик различен од македонскиот јазик, потпишува заклетва на македонски јазик и неговото писмо, како и на тој јазик и неговото писмо.
(3) Еднаш дадената заклетва останува во сила трајно.
(4) Потпишаната заклетва се чува во персоналното досие на воениот и цивилниот персонал.
(5) Начинот и постапката на давање заклетва се утврдува со правилата за внатрешен ред и односите во вршењето на службата во Армијата што ги донесува началникот на Генералштабот на Армијата.
(6) Ако воениот и цивилниот персонал одбие да ја даде и потпише заклетвата од ставот (1) на овој член, ќе се смета дека договорот за работа не е склучен.
Значи на негов јазик(било која етнос) и начин на заклетва.

А велиш

..не збори глупости
Покрај останатите, со таков посебен ме-дал, „Експедиционен медал за борба
против тероризмот “, од американска-та амбасада во Авганистан, во јануари
2009 година, беа одликувани и мајорот капетанот Сашо , по-
стариот водник Л. Б, десетарот Орце и десетарот А.Д (тие со иницијали се Албанци а на останативе не им пишувам презиме-тоа се податоци кои не се за на форум-посебно не за напалени лица кои немаат испразнето барем 80 рамки од калаш минимум.
.

И да те прашам си чул ли за Фето Бајрами

Бајрами е Мајор кој направи да бидеме меѓу најуспешните(и прв ги водеше) во авганистан каде имаат отидено над 2000 војници(Волци,ренџери,Скорпии,Леопарди..Змии, Стршлени).

Во афган од над 15-16 ротации имаме испратено над 2000 војници додека во Слобода за Ирак имаше 11 ротации и околу 500 војници а тоа е Искуство, исто така имаме и штабни офицери а меѓу мировниците има и 9 жени.

Член од
5 февруари 2013
Мислења
380
Поени од реакции
486
Калаш ?
Јас како што знам се користат пушки од Застава.

Сега специјалците имаат нови од Колт М4

Член од
11 декември 2010
Мислења
408
Поени од реакции
210
Со која сигурнос па ти ќе ми тврдиш како се они обучени колку си ти само наивен молим те.Така било тоа нивната обука и арсенал они на сите ќе покажат ако малку се разбираш дел од работата е да се шират неточни работи бидејќи никогаш не знаеш кој чита,слуша.
До дека не отидеш таму да видиш со свои очи и на своја кожа да искусиш немаш право ништо да тврдиш !
Со сигурност бев дел од АРМ времено, сум ги гледал тренинзите на пСО, какви се и како се обучени и со што оружје располагаат!
Во 2001ва си ја завршија нивната работа т.е. убивање на терористи. А тоа што се' уште ги има тука, тоа е кривица на политичарите. А не на Волците ;)

Кажи бе, те исчукал некој припадник на некоја единица па тропаш тука ? И твоите ебани Делта форс и остали амерички единици се јаки само во Холивудските филмчиња. Виетнам, Ирак, Афган... да не победија случајно :D:D:D иди види колку сандаци враќаат во америка.

И твојот проект/семинарска за спец единици се' уште го чекам... дај прати го, многу ме интересира што си напишал.
Типац ја и ти сме многу разлика ај заврши средно прво па после ке правиме муабет!

Член од
5 февруари 2013
Мислења
380
Поени од реакции
486
Значи во последните 3-4 години има големи разлики во опремата и обука,а да не зборувам ако си бил во АРМ пред тоа разликите се поголеми.Исто така има разлика они тоа што го вежбаат пред сите и они што си имаат посебно.
Чим толку нашите специјалци се толку многу послаби од другите и нивната обука е слаба и лесна зошто ти не си се пријавил кога си бил дел од АРМ ? Само немој да ми кажеш дека си бил дел од АРМ кога си служел војска.....

Член од
11 декември 2010
Мислења
408
Поени од реакции
210
Значи во последните 3-4 години има големи разлики во опремата и обука,а да не зборувам ако си бил во АРМ пред тоа разликите се поголеми.Исто така има разлика они тоа што го вежбаат пред сите и они што си имаат посебно.
Чим толку нашите специјалци се толку многу послаби од другите и нивната обука е слаба и лесна зошто ти не си се пријавил кога си бил дел од АРМ ? Само немој да ми кажеш дека си бил дел од АРМ кога си служел војска.....
Не се гледам јас како војник !;)

Kajgana Shop

На врв Bottom