Македонски игри - има ли?

Џои

КИНЕКТиран
Член од
1 февруари 2007
Мислења
8.406
Поени од реакции
2.076
abe treba da se organizirat dobri programeri i da se pocne neso, ja hrvatite kako ja napravia Serious Sam ? hit igra
Никој програмер нема да ти седне на комјутер на програмира игра, дури не покажеш кеш....А за тоа треба добри спонзори и да нема пиратериа.Е така да тешко македонска игра...
П.С
Ако има македонска игра во неа 100% ќе има пиво скопско, или ќе врти на мобимак :)
 

jutel

"убавите работи доаѓаат на крај"
Член од
25 март 2007
Мислења
952
Поени од реакции
2
abe makedonija nemoze da napravi igra vo slednive 10g
 

Овердрајв

Модератор
Член од
5 ноември 2005
Мислења
4.255
Поени од реакции
569
FPS игри се релативно лесни за правење.. има еден куп материјали, engines, ама и еден куп тимови што прават вакви игри.. ако немаш некоја револуционерна идеја, џабе ќе се мачиш. Истото важи и за RPG (2D/3D).

Хардкор програмер дури не е ни потребен, освен ако не се кодира нов engine/shaders. Според мене, многу побитни се графичарите (дечките што работат 2D и 3D - позадини, текстури, sprites, модели, анимација). Нормално, се` зависи од типот на играта и од буџетот на тимот.

Ама, најважни се идејата и енџинот. Има бесплатни open-source енџини (и тоа добри - Ogre3D, CrystalSpace), има евтини ($50-200 - TGE/TGEA/TGB), средна класа (до околу $10,000), и такви како Source и Unreal Engine 3 ($300,000-$700,000). E ако ниеден енџин не ги задоволува барањата, тек тогаш се кодира нов, заедно со низа од алатки. Само во овој случај се вклучуваат оние bad-ass програмери.

jutel напиша:
abe makedonija nemoze da napravi igra vo slednive 10g
Македонија никогаш нема да направи игра. Македонците - ќе.

И те како има можност и услови да се создаде игра од наш, македонски тим. Само, тоа главно би биле луѓе што ќе сакаат да продолжат понатаму со правење на игри; луѓе што би ставиле еден ваков проект (или повеќе) во портфолио, за да можат да аплицираат за работа во некои поголеми студија за развој на игри; луѓе што ќе работат знаејќи дека нема да добијат ни денар од тој прв проект, туку само искуство.

Е затоа до сега нема ваков успешно реализиран проект - сите сакаат да заработат, брзо и многу. Затоа треба посебен тип на човек за да (почне да) се занимава со ваква работа.
 
Член од
3 септември 2007
Мислења
35
Поени од реакции
0
Makedonski Igri!!

Site sto se razbiraat,se zanimavaaat,ucat da pravat igri neka pisat tuka!Sakame da napravime makedonska igra!!Sigurno ima na forumov nekoj sto se zanimava so igri!Pozdrav
 

Dimo the Fuhrer

Make WAR not Love
Член од
23 август 2007
Мислења
316
Поени од реакции
2
eve ti revolucionerna ideja za fps igra:
neso kako call of duty ili brothers in arms samo so AXIS kampanja ili german campaign. vojnikot so koj igrate da bide obicen germanski vojnik od wehrmachtot ne od SS(zatoa sto nikoj nema da ja kupi igrata)
da ima 3 kampanji ako e kako call of duty2 italijanska gemanska i japonska
ako e kako brothers in arms neka ima samo edna germanska. igrata da ima ragdoll physics dobra (ne i odlicna grafika za da moze da se igra i na poslab kompjuter) da ima 2-3 misii so tenkovi. AI vojnicite da bidat mnogu pametni da ima misija so povlekuvanje vo italijanskata kampanja igrata da ima museum opcija vo koja moze da se gledaat site oruzja od toa vreme i da bide 0d 1939 (ili 1941) do 1945. poslednata misija da bide odbranata na berlin i predavanjeto na germancite na rusite.Igracot na krajot da ima moznost da odbere dali da se predade na rusite ili da se povlece na zapad da se predade na sojuznicite. da ima 2 razlicni kraja 1:predavanje kon rusite i umiranje vo gulag 2:predavanje kon sojuznicite i sloboda posle vojnata
 
Член од
18 јануари 2008
Мислења
0
Поени од реакции
0
dali znae nekoj web stranica so makedonski igricki kako na primer onie krstozbori i t.n.
 

Oblivion

Matt Akisson
Член од
12 септември 2007
Мислења
3.526
Поени од реакции
128
Ако сакате да се збереме некој ден на мсн и да се договориме за некој мод за Oblivion, бидејќи за неа е најлесно да се направи... А?
 

Kajgana Shop

На врв Bottom