Македонскиот јазик од историски аспект

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.498
Уште на втора страница - Department of State office of intelligence research. Тоа е организациja задолжена за анализа.
Ставен на страницата на ЦИА. Година 1951 година.
Разузнавачка служба се занимава за да пренесе достоверни факти до своjaта управа, за да можат врз тази база да земат одлуги. Тоа е принципот на сека служба. Както се гледа от документот има за повекето комунистички држави анализи.
Забораваш дека разузнавачките служби користат експертизата на историчарите и тези анализи не се вадат от фиок.
Дали тоа му бендисва денес на некого или не - тоа е друго прашане.
Факт е дека документот е бил секретен,има историски описаниja на собитиjaта за сека држава и има анализа за онова време - 1951 година.
Јас не гледам име на тој што го пишувал извештајот, веројатно задолжен за кратка несуштествена анализа на психолошката спремност на балканските народи да ја прифатат американската пропаганда и како таа да се приспособи врз карактерот на одделните народи, со оцена на сите фактори.

Никаде во текстот не се наоѓа ниту една научна историска референца, ниту пак целта на овој извештај е да придонесе во историско академски контекст по било кое прашање.

Вашето историско шпекулантство може да се занимава пред се’ со останатиот дел од овој декласифициран таен документ:Ништо, пак бугарска испадна рабоќево. :facepalm:
 

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Во документот не видов никаде фуснота, библиографија, користена литература, аналогија, споредба, статистичка лајнанализа...

Мислам CIA & USA после некој век во сите речници ќе се синоним за тиранија и пропаганда.
Тоа е доклад. Каква библиографиja бараш?! Американската дипломациja (за коja работи предимно Department of State office of intelligence research ) не j треба библиографиja.[DOUBLEPOST=1416953650][/DOUBLEPOST]
Јас не гледам име на тој што го пишувал извештајот, веројатно задолжен за кратка несуштествена анализа на психолошката спремност на балканските народи да ја прифатат американската пропаганда и како таа да се приспособи врз карактерот на одделните народи, со оцена на сите фактори.

Никаде во текстот не се наоѓа ниту една научна историска референца, ниту пак целта на овој извештај е да придонесе во историско академски контекст по било кое прашање.

Вашето историско шпекулантство може да се занимава пред се’ со останатиот дел од овој декласифициран таен документ:Ништо, пак бугарска испадна рабоќево. :facepalm:
Дали велиш дека като немало име и докладот е фалшив?
Во Доклад секретен нема да наjдеш референци. Отвори вашите досиета от вашите служби, дали има референци? Отвори кои сакаш...дали има референци?
Сега не разбрав, за македонскиот jaзик ли зборуваме или за нешто друго от цитатите кои наведе сега?!?!
 

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.725
Тоа е доклад. Каква библиографиja бараш?! Американската дипломациja (за коja работи предимно Department of State office of intelligence research ) не j треба библиографиja.[DOUBLEPOST=1416953650][/DOUBLEPOST]
Де објасни ми зошто не им треба библиографија?
 

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.498
Дали велиш дека като немало име и докладот е фалшив?
Во Доклад секретен нема да наjдеш референци. Отвори вашите досиета от вашите служби, дали има референци? Отвори кои сакаш...дали има референци?
Сега не разбрав, за македонскиот jaзик ли зборуваме или за нешто друго от цитатите кои наведе сега?!?!
Вашето шпекулантство се манифестираше преку 2 примера:

1.Прикажување нерелевантен документ за историска дискусија како оваа
2. Прикажување на селективни делови од истиот само за една точка македонски јазик, додека истиот документ по точка македонски народ не го прикажавте во друга соодветна тема бидејќи не ви иде у прилог.

Расправата овде се завршува, нема ништо корисно да произлезе од нерелевантен документ кој селективно е прикажан.
 
Член од
8 октомври 2007
Мислења
4.680
Поени од реакции
8.511
Јас нема многу што да додадам, само сакам да ја подвлечам манипулаторската политика
со која се служат бугарите за која еклатантен пример се пгорните постови на фми. Во овој случај
манипулацијата беше одлично разоткриена од Братот. Не знам само со кое лице фми и сличните на него упорно продолжуваат да се залажуваат себе си мислејќи дека постигнуваат нешто друго отколку само обично бламирање на форумов.
 

Казаки

Атаманот - Army of Christ
Член од
2 септември 2011
Мислења
1.526
Поени од реакции
1.967
Братот имај милост малце... таман помислија дека открија топла вода, ти одма му го сруши „откритието на векот“! Требаше да ги оставиш уште малце да биде позабавно :( Ако порано (пред 100тина год.) мајките во Софија ги плашеле малките блгарчета ако биле немирни со Македонците, денес треба да ги плашат со тебе! :D Кошмар му стана :cuc:

Обаче fmi, ако според документот "Macedonian is closely linked to Bulgarian...", а не е same, тогаш не знам која ти е целта што си го подвлекол тој дел од документот?
 
Последно уредено:

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.498
Братот имај милост малце... таман помислија дека открија топла вода, ти одма му го сруши „откритието на векот“! Требаше да ги оставиш уште малце да биде позабавно :( Ако порано (пред 100тина год.) мајките во Софија ги плашеле малките блгарчета ако биле немирни со Македонците, денес треба да ги плашат со тебе! :D Кошмар му стана :cuc:

Обаче fmi, ако според документот "Macedonian is closely linked to Bulgarian...", а не е same, тогаш не знам која ти е целта што си го подвлекол тој дел од документот?
Казаки, нема потреба да ја продолжуваме дискусијата, целта на постираниот документ беше да укаже дека “македонскиот јазик бил измислен од комунистите“.

Јас не правам ништо специјално, само одамна сум научил дека не треба никогаш да се верува во добрите намери на Бугарите.
 

Казаки

Атаманот - Army of Christ
Член од
2 септември 2011
Мислења
1.526
Поени од реакции
1.967
Казаки, нема потреба да ја продолжуваме дискусијата, целта на постираниот документ беше да укаже дека “македонскиот јазик бил измислен од комунистите“.

Јас не правам ништо специјално, само одамна сум научил дека не треба никогаш да се верува во добрите намери на Бугарите.
Наскоро ќе објавам цитати (на оваа и други теми) од многу интересен документ кој го нема на интернет, со кој ќе ги зашеметам малце дежурните бугарски платеници на форумот. До него дојдов преку еден професор по историја, а тој го доби од негов бугарски колега чисто информативно да го разлиста по повод некоја научна трибина на тема „Источно прашање“ со историчари од целиот Балкан. Арно ама овај бугаров идиот, го немал прочитано цел документ детално, него само го разлистал онака површно, без да види што пишува за Македонците во него и му дал на тацна крунски доказ за посебноста на Македонците во 19 век. Тоа се некаде 60-70 години, пред Тито да ги „измисли“ како народ!! :icon_lol:

По неколку дена нашиот професор преку маил му се заблагодарил, а бугарот од кога сватил што направил, повеќе не споделува никакви документи и статии со нашиот историчар. ;) Изгледа салам го здожежило! :D

Е сега замисли Братот уште колку такви документи кријат и не ги споделуваат со јавноста!
 

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.498
Што да замислам, веќе научив да живеам со неуспехот на нашите историчари кои живеат затворени во темната информациска доба. Не знам што интимно си претставуваат но нивната пасивност не става во ситуација да сме без активни стручњаци и наместо нив ние мора да се преквалификуваме во нивната струка за да ја споделуваме историската вистина. А се знае дека аматерски никогаш нема да се постигне високи резултати.

Додека нашите презафатени историчари и институции издаваат по 2-3 книжиња, максимум 1000 примероци и тоа само на македонски, нашите соседи испраќаат идни професори по Америка и Западна Европа кои издаваат публикации на различни јазици, активно ги бранат своите ставови на меѓународни конференции и семинари, се разбира сето завиткано во префинетост и учтивост.

Жити се, кога ќе се сретнеш пак со професорот, објасни му што е тоа интернет, како се отвара научен блог, сајт, што е фејсбук, линкед ин групи, да не заборавиме за Јутјуб на кој може да ги објавува своите предавања, интервјуа, па можеби кога ќе видат останатите негови колеги како тоа функционира конечно ќе се појават достојни содржини.
 
Член од
13 август 2009
Мислења
20
Поени од реакции
7
Ретко се наоѓам на форумов и не сум сигурен дали оваа книга некогаш се појавила тука.
За секој случај...
Ова е од брошура на Министерството за трговија на САД од 1930, издадена како правилник за луѓето кои го спроведуваат пописот. Во член 177 македонскиот јазик е листан како еден од главните јазици кои луѓето во САД би можеле да ги изразат/пријават како мајчини. Член 176 ги предупредува службениците да не си земат здраво за готово дека доколку човек дошол од една држава, тој го зборува мнозинскиот јазик на истата.
Непотребно е да се каже, она очогледното: македонскиот јазик е споменат пред неговото кодифицирање.

Ме интересира колку луѓе го пријавиле македонскиот како мајчин. До сега сум видел документи од амерички пописи каде Македонците се декларираат дека се од Македонија, но македонски јазик не сум видел. 

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.498
Уште еден доказ за временската машина на Тито.... :love:
 
Член од
7 октомври 2008
Мислења
226
Поени од реакции
198
Прочитај внимателно што пишува на оваа страница и не зборувај групости. Macedonu mediterr. = "македонски jазик" :pos:
Ајде сега ти прочитај како е наречен Македонскиот јазик -Macedonuм mediterrаneorum(внатрешен)
http://reader.digitale-sammlungen.de/de/fs1/object/display/bsb10927922_00018.htmlЗначи Мегисер уште во 1613 правел разлика меѓу јазиците Macedonica(Грчки) и Macedonuм mediterrаneorum(Словени). Што е уште поинтересно, Македонскиот јазик го претставува како различен од Србскиот и Бугарскиот. За нас тоа е нормално, ама за потатарени е смрт. Тебе ти се свиѓало или не, книгата од 1613 е факт, а ти можеш да се правиш будала колку сакаш, јас не сум доктор да ти забранам
 
Последно уредено:

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.498
The 10 Oldest Languages Still Spoken In The World Today

Macedonian
The Slavic language family, which includes Russian, Polish, Czech, and Croatian, among others, is relatively young as far as languages go. They only started splitting off from their common ancestor, Common Slavic (or Proto-Slavic), when Cyril and Methodius standardized the language, creating what is now called Old Church Slavonic, and created an alphabet for it. They then took the language north with them in the 9th century as they went to convert the Slavs to Christianity. They came from somewhere just north of Greece, probably in what is now Macedonia, and Macedonian (together with its very close relative Bulgarian) is the language that is most closely related to Old Church Slavonic today.

http://theculturetrip.com/asia/india/articles/the-10-oldest-languages-still-spoken-in-the-world-today/?utm_source=facebook&utm_medium=facebook&utm_campaign=150915usother
 
Член од
20 јули 2014
Мислења
3.189
Поени од реакции
8.385
Ахх, ја читам темава... ништо на светот како институционализираниот бугарски ултра-национализам...
 
Член од
7 октомври 2008
Мислења
226
Поени од реакции
198Дали ја има некаде книгата или нешто повеќе за сликава?
 
Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom