Македонска берза

Член од
10 април 2013
Мислења
1.108
Поени од реакции
705
Се мислеше 7-11% дивиденда од актуелната цена на акцијата колку што разбрав, а не колкав процент од добивката распределуваат за исплата на дивиденда.
АЛК е скржав да, ама е редовен во исплата на дивиденда со години за разлика од банките и плус ги инвестира парите и тоа секако се одразува на цената на акцијата.

Не гледам како компанија која дава ниски дивиденди може да биде пред дивиденден трап, те молам појасни? Или мислеше на РЕПЛЕК?
Normalno deka ne mislev na ALK.
 
Член од
5 април 2012
Мислења
8.122
Поени од реакции
8.911
Koj barashe okrupnuvanje na bankarskiot sektor? Eve kje se iscistat francuzite od ohb, a po se izgleda I hari kje go pushti trifun vo penzija...
Добра спојка ќе биде ова , ако не се лажам и Еуростандард е полна со резервации за нефункционални кредити
 

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
Добра спојка ќе биде ова , ако не се лажам и Еуростандард е полна со резервации за нефункционални кредити
Ако го познаваш работењето на банките ќе сфатише дека немам никаква врска што еуростандард е пуна со резервации(дури и да е тоа точно. не знам) би било можеби предност ако поголема банка во случајот кбм успеа да се ослободи од имотот на еуростандард - хипотетички и би ослободила резервации и би добила плус во биланот на успух т.е. добивка
 
Член од
9 мај 2017
Мислења
352
Поени од реакции
635
Пак ќе речам, како е можно банка во Македонија во 2018 да работи со загуба, и тоа екстремна загуба во овој случај каде минусот на крајот на годината е скоро еднаков на вкупните приходи од редовно работење: https://eurostandard.com.mk/WEBprostor/documents/corporate/2018_finansiski_izvestaj_ENG.pdf?

Не знам која е логиката КМБ која полека се враќа на нормални патеки да превземе вакво ѓубре од банка. Но да видиме, сепак засега само ја „разгледува можноста“.
 
Член од
25 август 2016
Мислења
438
Поени од реакции
317
Бикот се растрча нагоре... а се потсмеваа со мандрач кога викаше (на 3000) ова наското ќе дојде. 4000.. Screenshot_20190926-225953_Gallery.jpg


Da ne se lazeme sepak avstrija bese zadolzena za balkanot taka da ujdurma biznis so ovie 6300 za prevzemanje e samo fakt deka ima i zosto :)
Toa sto i oni se tuturutki vo biznisot ne znaci deka ohridska ne vredese poveke ama toa se povisoki politiki taka da za toa na drugi temi !!!
Na forumov ima luge koi sto ocigledno ne gi znaat realnite faktori koi sto ja napravija svojata rabota na berzata a toa sigurno ne e ekonomskiot rast !!
Zamisli ja firmata ima kesh treba da reinvestira a nema podrshka od vlada za pogolemi proekti ednostavmo ne e nivni pa ima izbor ili da gi orochi za 0.00002 % kamata ili da si igra na berza i da ceka od lihvarskite banki nekoj kolach poveke ili od nekoja nivna firma sto lapnala kako bese fond za inovacii pa kolku tolku da ja prati stapkata na inflacija ako ne i da zaraboti nesto poveke !!!
Firmite i berzata se daleku od napumpani toa se realni vrednosti i mislam deka poedini duri i podceneti no toa ne e problemot tuku naprotiv korumpiraniot sistem koj sto seuste funkcionira pa se pojavuva sindrom OILKO i Kutrevski !!!
So vakov narod nema drzava sklon na kriminal i da mu umre magareto na komshijata !!!
 
Член од
23 јуни 2017
Мислења
591
Поени од реакции
1.098
Чичо деновиве со последните пари од продадените МПТ и ТНБ докупи ТЕТЕ за сите пари... во потесен избор беа МТУР, ГРНТ, ОКТА и ТЕТЕ (неколку за мене очигледно се уште потценети акции)... изборот падна пак, по 100-ти јубилеен пат на ТЕТЕ, како најпотценет од горенаведените...

п.с. ако биде бал, нека биде маскенбал... :misticen:
 
Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Ne ti e los planot TETE ke deli dve dividendi kako sto imam informacija a i TTK po onoj dupli skok ja cekame na dobra dividenda !!
Zakljucok da zivee Glihorie Gogovski :)
Автоматски споено мислење:

Edina zamerka sto si moral da prodades inache si ja pogodil :)
 
Член од
23 мај 2017
Мислења
66
Поени од реакции
35
 
Член од
18 јули 2009
Мислења
6.217
Поени од реакции
4.106
Еве ме и мене после летниве одмори :)

Ај од поискусниве нека кажат како ке се одрази ова врз Комерцијална Банка ..


Јас сум all in во КМБ секако сум плус на 5.700 и не размислувам на продавање , ме интересира дали ова би ја туркало цената надоле или нагоре ..
Претходно КМБ влезе со Балфин заедно и ја презеде Тирана Банк иако таму е како малцински акционер ..
 

Kajgana Shop

На врв Bottom