Македонска берза

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
Поврзаноста со берзата е тешка психоза, а што ако стварно оболи и умре пола популација демек со акции не можеш да купуваш а со кеш можеш? При најапокалиптични сценарија ќе преживеат само оние во планински изолирани села со сопствени бавчи и сточни животни . Што ти вредат 100 илјади евра или долари ако нема кој да ти продаде основни нсмирници ? Исто е и со злато баш напротив со помала популација веројатно цената ќе им паѓа. Да се вратиме во реалноста ова ќе помине и како свински грип, птичји грип и слично, а будалите ќе продаваат сега пред дивидендите со огромен дисконт. Не знам како успеа короната да ја поврзат со берзите, ама секоја чест

Член од
23 јуни 2017
Мислења
592
Поени од реакции
1.102
Ne znaev deka tolku picki :pipi::pipi::pipi::pipi::pipi:ima na mse... Cccc prodavale za da kupat namirnici....

Ne mozesh da mu pomognesh na nekoj so trgnal vo kazino da se kocka, na nekoj sto trgnal da se davi vo Vardar, kako I na nekoj sto trgnal da prodava da se obezbedi so zivotni namirnici... :tapp:

P. S. Baron Rothschild bi rekol:

"Buy when there's blood in the streets, even if the blood is your own."

P. P. S. Jas ne prodavam nishto, ako treba I da ziveam na turshija I rakija do leto.... :pijani:

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.785
Поени од реакции
5.059
Поврзаноста со берзата е тешка психоза, а што ако стварно оболи и умре пола популација демек со акции не можеш да купуваш а со кеш можеш? При најапокалиптични сценарија ќе преживеат само оние во планински изолирани села со сопствени бавчи и сточни животни . Што ти вредат 100 илјади евра или долари ако нема кој да ти продаде основни нсмирници ? Исто е и со злато баш напротив со помала популација веројатно цената ќе им паѓа. Да се вратиме во реалноста ова ќе помине и како свински грип, птичји грип и слично, а будалите ќе продаваат сега пред дивидендите со огромен дисконт. Не знам како успеа короната да ја поврзат со берзите, ама секоја чест
Само храна, маски, лекови и оружје. Си гледал думсдау преперс?

Член од
10 април 2013
Мислења
1.118
Поени од реакции
714
Nikogas ne bi prodaval akcii za da kupuvam namirnici-toa mi zvuci tolku prosto i zaostanato.Ah pusto tursko!!! A,tie sto kupuvaat namirnici za da preziveat ,treba da znaat nekolku raboti:Smrtnosta od Covid 19 e 0.4-0.8%,:,Pikot se ocekuva negde april-maj.Ako mislat 2 meseci da jadat makaroni i oriz neka povelat.Jas se slozuvam so Dekis do leto ke si ziveam na rakija i tursija,a potoa ke kradam od tie sto kupile :D.Lugje svatete ednas vo sekoja kriza postoi edno pravilo,a toa e-KESHOT E KRAL bil i ke bide. A,koga sme kaj rakijata vo Bosna 92 najvisoka cena imase alkoholot,gravot icigarite.

Член од
27 ноември 2009
Мислења
963
Поени од реакции
921
Денес потоп без корона, а тек утре со потврдена корона што ке се деси, можам да замислам. Кла-ни-ца.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.785
Поени од реакции
5.059
Денес потоп без корона, а тек утре со потврдена корона што ке се деси, можам да замислам. Кла-ни-ца.
Едно не ми е баш јасно зошто Алк и Репл паѓаат? Баш е ова за нив како порачано.
Ако паѓа нека паѓа...туку што им беше логиката. Еве Корона дојде еве најлошо сценарио...мртви...болни...економија во слободен пад. И поради економијата ми е? Што не падна во 2016 негативен раст имавме?
Но како и да е...ваљда не купуваат брашно, цигари и алкохол резерви за крај на светот со парите од берзата?

Член од
27 ноември 2009
Мислења
963
Поени од реакции
921
Едно не ми е баш јасно зошто Алк и Репл паѓаат? Баш е ова за нив како порачано.
Ако паѓа нека паѓа...туку што им беше логиката. Еве Корона дојде еве најлошо сценарио...мртви...болни...економија во слободен пад. И поради економијата ми е? Што не падна во 2016 негативен раст имавме?
Но како и да е...ваљда не купуваат брашно, цигари и алкохол резерви за крај на светот со парите од берзата?
ваљда дека се преценети? :icon_lol::icon_lol::icon_lol:

• Ми се допаѓа
Reactions: MSE
Член од
30 март 2018
Мислења
1.457
Поени од реакции
1.883
Ако некој купува намирници да се подготви за кризата, топло ги препорачувам цигарите, сувомеснатите и млечните производи, како и смрзнатиот зеленчук од Пекабеско:

П.С. Имаме и брашно, зејтин, макарони и конзервирана храна. Топ за долго неизлегување од скривница

Последно уредено:
Член од
27 ноември 2009
Мислења
963
Поени од реакции
921
Сега приметија дека МПТ и АЛК се п/б над 2.0...не е многу скапа мсе има некои скапи акции ама најголем дел се ОК.
Друже не биди наивен, купуваа новопечени "инвеститори" кои навлечени од постарите волци се фатија во стапица...појма немаат ни и од п/б ни и од п/е ...купија еФтини акции, им порасна портфолио 15-20% и фатија залет, почетничка среќа, си помислија леле колку лесно се прават пари, може и некое кредитче се зеде за да се докупи. Старите волци им продаваа, овие купуваа....сега на прв пад одма им се приметува неискуството, наивноста, стравот и одма продаваат, по иста или пониска цена од набавна, битно да не се у загуба ( или мала прифатлива загуба). Особено тие што купија АЛК ( дивиденда 1-2%??? ), па и КМБ, на крилата на Чифлиганец. Макпетрол е чисто шпекулативна во моментот со гама, ако ја биде ке отиде над 80 ако не ја биде ке си се врати на 50-60к. НЛБ од 13к отиде на 19к ЗАШТО??? Полош резултат има банката од лани, ке има помала дивиденда, а отиде 40% горе. Ајде сега назад на 15к. Едина шанса на берзава и е ЕУ датум. Нато веќе е вкалкулирано во цените. Кога официјално ке влеземе, волците ке искористат и тој ден ке ДОПРОДАДАТ на +5% и после пак назад.
Автоматски споено мислење:

Ако некој купува намирници да се подготви за кризата, топло ги препорачувам цигарите, сувомеснатите и млечните производи, како и смрзнатиот зеленчук од Пекабеско:

мммм ке има уште една мала пажња за Кутревски, и оваа година да лапне миљонче. Ја да сум на негово место, пак би си исплатил, чисто да покажам колку сум јак и дека никој ништо не ми може :)))

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.785
Поени од реакции
5.059
Друже не биди наивен, купуваа новопечени "инвеститори" кои навлечени од постарите волци се фатија во стапица...појма немаат ни и од п/б ни и од п/е ...купија еФтини акции, им порасна портфолио 15-20% и фатија залет, почетничка среќа, си помислија леле колку лесно се прават пари, може и некое кредитче се зеде за да се докупи. Старите волци им продаваа, овие купуваа....сега на прв пад одма им се приметува неискуството, наивноста, стравот и одма продаваат, по иста или пониска цена од набавна, битно да не се у загуба ( или мала прифатлива загуба). Особено тие што купија АЛК ( дивиденда 1-2%??? ), па и КМБ, на крилата на Чифлиганец. Макпетрол е чисто шпекулативна во моментот со гама, ако ја биде ке отиде над 80 ако не ја биде ке си се врати на 50-60к. НЛБ од 13к отиде на 19к ЗАШТО??? Полош резултат има банката од лани, ке има помала дивиденда, а отиде 40% горе. Ајде сега назад на 15к. Едина шанса на берзава и е ЕУ датум. Нато веќе е вкалкулирано во цените. Кога официјално ке влеземе, волците ке искористат и тој ден ке ДОПРОДАДАТ на +5% и после пак назад.
Автоматски споено мислење:

мммм ке има уште една мала пажња за Кутревски, и оваа година да лапне миљонче. Ја да сум на негово место, пак би си исплатил, чисто да покажам колку сум јак и дека никој ништо не ми може :)))
Какви биле инвеститорите незнам ама 1. Ова ти се валидни коментари за кои и јас зборував.
2 Ако е првото точно и поради тоа се продава -5% e ништо и треба -20-30% да оди.
3. ова второво мислам дека нема да се случи.
4. Но и ни да е фундаментален проблемот секоја берза која оди нагоре имам моменти кога паѓа нагло ако оди и нагло нагоре.
5. Како и да е ако паѓа шанса е за добивка.

Член од
20 април 2009
Мислења
123
Поени од реакции
67
Panicari imalo i ke ima sekogas, a i korekcijata e doberdojdena i trebase da se sluci, vekje skapi stanaa akciite, posebno Alk i Kmb. Nisto strasno sledat dobri vesti periodov i ke se stabilizira berzata.
Utre i zadutre ke ima rasprodazba i ke bide dobra prilika da se dokupi, jas vekje spremiv sredstva i cekam...

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
Не успеаа биковите денес ниту во САД да го спречат падот. Иако речиси цел ден индексите беа во плус се чини дека ќе завршат во црвено.

Kajgana Shop

На врв Bottom