Македонска берза

Член од
23 февруари 2019
Мислења
310
Поени од реакции
312
Zdravo na site i srekna nova godina! Planiram da vlozam suma od okolu 20 iljadi evra, se dvoumam pomegju Granit i Ttk banka pa mi treba mislenje od poiskusnite.
Мој совет (поради дисперзија на ризикот) направи портфолио од неколку акции кои се дел од МБИ10

Член од
7 септември 2018
Мислења
297
Поени од реакции
402
Zdravo na site i srekna nova godina! Planiram da vlozam suma od okolu 20 iljadi evra, se dvoumam pomegju Granit i Ttk banka pa mi treba mislenje od poiskusnite.
Мој совет ти е да не бараш совети за каде да вложуваш, затоа што ако некој згреши или намерно те наведе во погрешна насока самиот ќе си ги сносиш загубите. Пред да ги вложиш парите, вложи во своето финансиско знаење. За половина година до година самиот ќе можеш да донесеш свесна одлука каде ќе го вложиш капиталот. Доколку не сакаш да трошиш време на анализи на само едуцирање, тогаш дај им ги парите на некој од инвестициските фондови и остави ги нив да менаџираат (ова не го препорачувам на никој што сака да се нарече инвеститор). Најлошо што можеш да направиш е да вложуваш пари врз основа на препораки од разни луѓе без разлика кои луѓе се, зато и јас не ти советувам една или друга акција. Тоа е исто како на рулет некој да ти шепне "слушнав дека следно ќе застане на црно".

Член од
10 април 2013
Мислења
1.120
Поени од реакции
715
Мој совет ти е да не бараш совети за каде да вложуваш, затоа што ако некој згреши или намерно те наведе во погрешна насока самиот ќе си ги сносиш загубите. Пред да ги вложиш парите, вложи во своето финансиско знаење. За половина година до година самиот ќе можеш да донесеш свесна одлука каде ќе го вложиш капиталот. Доколку не сакаш да трошиш време на анализи на само едуцирање, тогаш дај им ги парите на некој од инвестициските фондови и остави ги нив да менаџираат (ова не го препорачувам на никој што сака да се нарече инвеститор). Најлошо што можеш да направиш е да вложуваш пари врз основа на препораки од разни луѓе без разлика кои луѓе се, зато и јас не ти советувам една или друга акција. Тоа е исто како на рулет некој да ти шепне "слушнав дека следно ќе застане на црно".
Vlade dodeka onse educira vozot ke zamine.Kazi mu nesto prakticno bez demagogija,kazi mu tvoe licno mislenje,a odlukite se negovi.

Член од
7 септември 2018
Мислења
297
Поени од реакции
402
Vlade dodeka onse educira vozot ke zamine.Kazi mu nesto prakticno bez demagogija,kazi mu tvoe licno mislenje,a odlukite se negovi.
Тоа е добрата работа во светот на инвестициите, секогаш постои уште 1000 други возови. Ниту еден воз не е сега или никогаш. Моето лично мислење го кажав, инвестирај во себе и во своето финансиско знаење и научи сам да донесуваш одлуки.

Член од
10 април 2013
Мислења
1.120
Поени од реакции
715
Moe mislenje ,koe e samo moe ,a ti pak si razmisli GRANIT,KMB,TNB, eventyalno ALK. Kupi si pomala kolicina ,pa za da vlozis poveke pari ti pak si se educiraj.Vo ovie akcii imas zdravi fundamenti ,i ne se spekulativni ( Kmb ?)Povtoruvam-ODLUKITE SE SAMO TVOI, ovaa se samo soveti i nesto kako jas bi igral,a toa voedno e i moeto portfolio.

Член од
12 декември 2011
Мислења
10
Поени од реакции
1
Здраво на сите најпрво да честитам Божиќ и да ви посакам се најдобро, да се преставам јас сум аматер во инвестирање, прочитав голем дел од сите коментари и добри совети и врз основа на Вас имам убави вложувања и проходи, пред година ипол во АЛК,КМБ и малку СБТ од ова ништо не сум продал но сакам да извадам некои 5-6000$ и да ги вложам во Комерцијална Банка Србија па би го ценел вашето мислење.

П.С Во Србија на големо се збори за продажба на Комерцијална Б Србија за 450М и тоа на НЛБ Словенија

Член од
16 декември 2019
Мислења
63
Поени од реакции
75
Дали сте нормални да купувате АЛК на 12.200 денари? АЛООО???
Stabilna kompanija so dobra idnina,zasto da ne se kupuva? ili pak ne go napravi shopingot na poniski ceni pa sega...
P.s Momentalno site glavni akcii sto se trguvaat se so previsoki ceni ke vidime dali ke ima nekoja predizborna korekcija..

ahil

м-р
Член од
11 јули 2005
Мислења
634
Поени од реакции
620
Ако пред година - две, ги таргетиравме Алкалоид на 12.000 а Комерцијална на 6.000, видовме дека тоа помина. Дека се скапи тоа не спориме, ама дали има предлози до колку може да одат?

Член од
10 април 2013
Мислења
1.120
Поени од реакции
715
Ако пред година - две, ги таргетиравме Алкалоид на 12.000 а Комерцијална на 6.000, видовме дека тоа помина. Дека се скапи тоа не спориме, ама дали има предлози до колку може да одат?
Pred nekoe vreme potocno pred okolu godina dena se spekulirase za ALK. do 12000den.Za KMB. istiot period se spekulirase za cena od 9000den.Jas ne poveruvav i prodadov ALK. na 8000 zasto i togas mi bese skapa,ama ocigledno nekogas spekulaciite se tocni.KMB seuste si ja cuvam ama iskreno taa cena mi e dosta dalecna.

Член од
5 април 2012
Мислења
8.152
Поени од реакции
8.946
На ваква побарувачка тешко дека ќе има надолен тренд кај Алкалоид или КМБ

Член од
25 август 2016
Мислења
438
Поени од реакции
318
@Mandrac Se povekje gledam deka ja primenuvas strategijata na "The Secret" se dodeka dovolno go posakuvas/povtoruvas i rabotis na toa univerzumot kje napravi se za da ti go ovozmozi toa... se sto pisuvase nanazad godina dena se ja postigna cenata...

No ajde malce realni fakti za MPT:
1. Vlada vekje najavi rascistuvanje na sporot vo Septemvri i izdvoi budzet od 32M.
2. Ministerstvo za Finansii gi prefrli sredstvata na AD NER so toa sto proknizi 99% potroseni predvideni sredstva.
So ova Vladata si ja zavrsi rabotata, sega e prasanje na vreme samo da vidime koga trojkata MPT/NER/GAMA kje si se potpisat da go oficijaliziraat dogovorot...

Nesto pocnuva da snemiva prodazni akcii na MPT:

1578568846086.png

Srekna nova 20%20% :) :) :)
Toa so Makpetrol e zavrshena rabota uste od lani ova vreme novo e sto Granit ke ja pravime 1600 ;)
Site mudro kutat a na berza ponestalo akcii se ceka Nato zlato :)

Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Berza ne e lotarija tuku se si ima svoja prikazna !!
Fakt e deka KMB ke bide i 10.000 za volja na vistinata posto nekoj ke saka da prevzeme vo svoi race toa sto go namirisal kako dobar buznis !!
Prinosot na kamatite dur ne se kaci ne ocekuvajte pritisokot na berza da popusti taka da idemo dalje !!!

Kajgana Shop

На врв Bottom