PelagonijaNikoj ne izgubil na dolg rok?
TPLF
ZPKO
BEST
SBT
Dosta e za pocetok?
Famord
Ohis
Metalec pp
Prodolzi!
Ps.... Sepak kaj dobri kompanii rasne portfolio na dolg rok
Ps.... Sepak se e relativno
PelagonijaNikoj ne izgubil na dolg rok?
TPLF
ZPKO
BEST
SBT
Dosta e za pocetok?
Moze I SBT da ja snajde istata sudbina kako I TPLF (tri godini nisto ne e pokrenato za 100milionski kriminal, koj od segasnive dobival povlastena cena a ne pazarna), best so tolkavi pobaruvanja se vide kako se unisti so Ariel,zpko I SBT bea onie koi dadoa 1,5 milion za luj viton..... Odgovornost nigde nikade I za nikoj..... Sve je isto samo on je na dunavuSe sto napisa od firmi sem SBT pogodi ama pa da vlozis vo vakvi firmi treba malku i da si lud
SBT doprva ke bide hit so ogled na previranjata tamu a kako sto znam i ZPKO e na povidok resenie !!
Во иста ситуација сум и јас... Пола година може и повеќе само читам по форумов и си фаќам забелешки... Најубаво за почеток е да читаш многу, да добиеш некое знаење првично...
Друга работа јас најдов број на интернет од стопанска брокер се јавив кај брокер и повеќе работи ми станаа појасни, меѓутоа уште поубаво е да отидеш лично таму и ќе ти објаснат се ...
Поздрав до вас за одлучноста и храброста, не секој размислува out of the box, па место пари во банка иде на берза!!!
1. Најдобар и бесплатен, а вреден совет ви е да го прочитате овој форум и тој на Мој новац (за МК делот). Чисто да ја видите историјата како се тргувало, цени, кој што препорачувал, итн сппредете го истото со цената на акциите на МСЕ сајтот за тој период...
2. Постапката да почнеш да купуваш продаваш оди преку брокер, дали преку емаил или на тел или дирекно таму, или па преку етрејдер кој се плакќа 800ден месечно и ти дава пристап до целата акција па следиш во живо. У принцип пушташ налог количина и цена трејдаш, ако ставиш пониска од продажната ќе чекаш некој да ја спушти до твојата за да се оствари налогот и вајс верса...
3. Акп барате совет во која акција да инвестирате, тогаш секој ќе ти даде различен совет (или како што гледате на форумов никој нема да ви каже ништо само ќе ви тераат сеир - овие немаат појма ќе купувале акции... а сите биле на ова позиција во одреден дел од кариерата) неисе. Секој има различни анализи гледишта а и очекувања па и од таму и портфолија
Каде и колку зависи што сакаш - на краток период 6м (мпт, стбп, окта, грнт...) или долг период 3-5г (кмб, уни, охб, репл), дали сакаш капитална добивка (да и порасне вредноста) или сакаш дивидендна политика 4-8%г (мтур, тете, ттк, алк, нлб, стб), дали сакаш стабилен раст 10-15%г (мби10) или пак 50-100%г (уни, стил, рж, сбт...)
Како и да е, прошетајте ги брокерскиве куќе видете услови, распрашајте се што нудат, видете позиции и каде ќе ви фати око таму направете сметка... за почеток гледајте ги МБИ10, но анализирајте ги и останатите бидејки диверзификацијата ви е најдобар пријател...!! Било кој прашања, слободно пишете, ќе има некој ќе даде совет ипак две глави подобра од една...
П.С. Среќен празник, 126г па и понатака обединето на берзава...
Прегледај го приврзокот 220245Прегледај го приврзокот 220245
Стварно фала што издвои време да одговориш. Многу е тешко да најдеш човек да се распрашаш чисто да ти ги каже основните работи па затоа ќе ти ставам уште пар прашања ако не те мрзи да одговориш ти или било кој со добра душа.Поздрав до вас за одлучноста и храброста, не секој размислува out of the box, па место пари во банка иде на берза!!!
1. Најдобар и бесплатен, а вреден совет ви е да го прочитате овој форум и тој на Мој новац (за МК делот). Чисто да ја видите историјата како се тргувало, цени, кој што препорачувал, итн сппредете го истото со цената на акциите на МСЕ сајтот за тој период...
2. Постапката да почнеш да купуваш продаваш оди преку брокер, дали преку емаил или на тел или дирекно таму, или па преку етрејдер кој се плакќа 800ден месечно и ти дава пристап до целата акција па следиш во живо. У принцип пушташ налог количина и цена трејдаш, ако ставиш пониска од продажната ќе чекаш некој да ја спушти до твојата за да се оствари налогот и вајс верса...
3. Акп барате совет во која акција да инвестирате, тогаш секој ќе ти даде различен совет (или како што гледате на форумов никој нема да ви каже ништо само ќе ви тераат сеир - овие немаат појма ќе купувале акции... а сите биле на ова позиција во одреден дел од кариерата) неисе. Секој има различни анализи гледишта а и очекувања па и од таму и портфолија
Каде и колку зависи што сакаш - на краток период 6м (мпт, стбп, окта, грнт...) или долг период 3-5г (кмб, уни, охб, репл), дали сакаш капитална добивка (да и порасне вредноста) или сакаш дивидендна политика 4-8%г (мтур, тете, ттк, алк, нлб, стб), дали сакаш стабилен раст 10-15%г (мби10) или пак 50-100%г (уни, стил, рж, сбт...)
Како и да е, прошетајте ги брокерскиве куќе видете услови, распрашајте се што нудат, видете позиции и каде ќе ви фати око таму направете сметка... за почеток гледајте ги МБИ10, но анализирајте ги и останатите бидејки диверзификацијата ви е најдобар пријател...!! Било кој прашања, слободно пишете, ќе има некој ќе даде совет ипак две глави подобра од една...
П.С. Среќен празник, 126г па и понатака обединето на берзава...
Прегледај го приврзокот 220245Прегледај го приврзокот 220245
Еве го гледам Гримчо сте го изнервирале по малку, а мислам дека истото се случува кај сите поискусни овде, но сепак, накратко:Стварно фала што издвои време да одговориш. Многу е тешко да најдеш човек да се распрашаш чисто да ти ги каже основните работи па затоа ќе ти ставам уште пар прашања ако не те мрзи да одговориш ти или било кој со добра душа.
1. Која брокерска куќа би ја препорачал/ ја користиш
2. Дали користиш е трејд или бестнет апликацииве и дали е болје и без нив за почеток да не давам пари кога валјда нема многу да продаваш почетниот период
3. Околу котацииве да ми разјасниш која е разликата меѓу обична суперкотација итн. Зашто гледам дека 20тина фирми се само распродава другиве си стагнираат у место
Фала однапред поздрав
Јас сум во НЛБ, провизијата е околу 1.2% вкупно се вклучено, имам за на компјутер етраде да поставувам налози, но неможеш да гледаш длабочина. Имам и мтраде, каде поставувам исто налози но имам и длабочина, и сето тоа е бесплатно.Стварно фала што издвои време да одговориш. Многу е тешко да најдеш човек да се распрашаш чисто да ти ги каже основните работи па затоа ќе ти ставам уште пар прашања ако не те мрзи да одговориш ти или било кој со добра душа.
1. Која брокерска куќа би ја препорачал/ ја користиш
2. Дали користиш е трејд или бестнет апликацииве и дали е болје и без нив за почеток да не давам пари кога валјда нема многу да продаваш почетниот период
3. Околу котацииве да ми разјасниш која е разликата меѓу обична суперкотација итн. Зашто гледам дека 20тина фирми се само распродава другиве си стагнираат у место
Фала однапред поздрав
Мојата чудесна земјаИзгледа пак ќе влегуваме во ЕУ