Македонска берза

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.787
Поени од реакции
5.063
Чуден пост во најмала рака. Да не зборуваме за истата компанија која котира на MSE?
Не знам што треба да се случи со државава, регионот, светот за Гранит да стигне до 4.000 денари по акција.
Да речеме добивка од 120 ден по акција и сметководствена од 2000 ден. Во 2016 речиси 100 добивка ден имаше. Знам дека п/е 30-40 и п/б 2.0 е многу. Но во бум економија и меур на МСЕ е достижно и за 3-4 години. Знам дека е хипероптимистично сценарио и не многу веројатно ама ако продолжи технички по ова ритам МСЕ дури и ова е можно. Повеќе сакав да кажам со ова да се пази на хипероптимистички очекувања дека може да се појават па дури и да се исполнат. А за 10+ години може и 4000 да не значи меур и да е хипероптимистичко тука повеќе и реално.

Член од
10 април 2013
Мислења
1.120
Поени од реакции
715
Се зависи од раст на добивки може и +3-4000 ако има константен раст на добивка 1.5-2.0 п/б е очекувано за фирма со висока добивка во крај на бул маркет, ама има доста АКО.
Stefus da ne zaboravime deka granit ne e firma so visoka dobivka,i zatos ima p/e 32.Jas ne mozam da si ja objasnam ovaa cena na akcijata vo moment koga kap.invest. vo najava nema,a klinickiot centar ke go gradat verojatno stranci zasto nasite kompanii ne gi ispolnuvaat najblago kazano cudnite uslovi na MZ.Fakt e deka cenata raste,a zosto nikoj ne znae.

Член од
5 април 2012
Мислења
8.152
Поени од реакции
8.946
Да речеме добивка од 120 ден по акција и сметководствена од 2000 ден. Во 2016 речиси 100 добивка ден имаше. Знам дека п/е 30-40 и п/б 2.0 е многу. Но во бум економија и меур на МСЕ е достижно и за 3-4 години. Знам дека е хипероптимистично сценарио и не многу веројатно ама ако продолжи технички по ова ритам МСЕ дури и ова е можно. Повеќе сакав да кажам со ова да се пази на хипероптимистички очекувања дека може да се појават па дури и да се исполнат. А за 10+ години може и 4000 да не значи меур и да е хипероптимистичко тука повеќе и реално.
Ќе имаат одлична година ама ова со добивка од 120 ден по акција делува многу оптимистички врз основа на полугодишениот извештај.

Треба да се земе во предвид и тоа дека 2020та ќе има парламенти извори на пролет или есен така што и онака слабата реализација на капиталните инвестиции може да потоне уште повеќе.

Член од
11 јули 2017
Мислења
310
Поени од реакции
490
Stefus da ne zaboravime deka granit ne e firma so visoka dobivka,i zatos ima p/e 32.Jas ne mozam da si ja objasnam ovaa cena na akcijata vo moment koga kap.invest. vo najava nema,a klinickiot centar ke go gradat verojatno stranci zasto nasite kompanii ne gi ispolnuvaat najblago kazano cudnite uslovi na MZ.Fakt e deka cenata raste,a zosto nikoj ne znae.
Како мислиш никој незнае зашто цената расте на Гранит.
Зар не се постави прашањево пред неколку дена на форумов и имаше одговори од неколку членови, да не се повторуваме свртете неколку страни наназад и ќе ги видите аргументите зашто цената расте. ПЕ лесно може да падне испод 10 ако Гранит има добра година, сетете се каков беше ПЕ на КМБ лани.

А зашто па би растеле ТНБ, СТБ, КМБ кога сите се на п/б над 1, а имате банки во европа на боок од 0.3 со дивиденди по 8-9% годишно или зашто би растел АЛК на дивиденда од 3% и боок над 1.4

Член од
10 април 2013
Мислења
1.120
Поени од реакции
715
Како мислиш никој незнае зашто цената расте на Гранит.
Зар не се постави прашањево пред неколку дена на форумов и имаше одговори од неколку членови, да не се повторуваме свртете неколку страни наназад и ќе ги видите аргументите зашто цената расте. ПЕ лесно може да падне испод 10 ако Гранит има добра година, сетете се каков беше ПЕ на КМБ лани.

А зашто па би растеле ТНБ, СТБ, КМБ кога сите се на п/б над 1, а имате банки во европа на боок од 0.3 со дивиденди по 8-9% годишно или зашто би растел АЛК на дивиденда од 3% и боок над 1.4
Stb,Tnb,Kmb odamna ne rastat ise status quo.Da ne zaboravime deka bankite imaat eden cvrst argument za rast ,a toa se dividendite koi se 7-8% od segasnata cena.Druga rabota e sto kaj bankit nema sezonski karakter na dobivkata i rabotata koj go imaat grad.kompanii.Treta rabota kako sto spomna i nekoj porano e stroga regulativa od NBRM kaj bankite.Tnb na primer bese 17000 pred dividenda sega e 16800.,dodeka GRAN.i MPT. porasnaa za celi 30%.Da ne bidam pogresno razbran jas se raduvam koga akciite rastat,ama poveke me raduva rrast vo kontinuitet otkolku eksploziven rast bez objasnuvanje.

Член од
7 октомври 2019
Мислења
6
Поени од реакции
0
Имате предлог што ќе се случи? При толку висок процент на Ерсте групација дали некогаш ќе помислат да поделат дивиденда или на кого би ги продале после некое време акциите?
Мислам дека нема да добијат 95% од акциите зошто акцијата е подценета. Во тој случај нова понуда, со повисока цена.

ahil

м-р
Член од
11 јули 2005
Мислења
634
Поени од реакции
620
Мислам дека нема да добијат 95% од акциите зошто акцијата е подценета. Во тој случај нова понуда, со повисока цена.
Веројатно не си разбрал. Понудата за преземање е успешна со 75% од акциите, тоа над 95% можат да извршат принуден откуп колку што знам. А 75% од акциите дека ќе ги купат се веќе договорени со Французите

Член од
7 октомври 2019
Мислења
6
Поени од реакции
0
Веројатно не си разбрал. Понудата за преземање е успешна со 75% од акциите, тоа над 95% можат да извршат принуден откуп колку што знам. А 75% од акциите дека ќе ги купат се веќе договорени со Французите
Не мислев дека превземот нема да биде успешен, туку мислам дека цената би можела да се промени за да ги добијат 95% од акциите. После 95% е секако принуден одкуп. Ако грешам поправете ме.

Член од
15 февруари 2012
Мислења
436
Поени од реакции
538

Член од
8 октомври 2019
Мислења
2
Поени од реакции
0
Pošto nisam iz MK, bi Vas zamolio za jedno informacijo. Zna ko, šta se dešava sa firmo Beton. Imam nešto dionic BESK-a pa me interesuje.

Член од
9 мај 2017
Мислења
352
Поени од реакции
635
Денес некако тие што сакаат да продадат како да се сигурни во датумот и влез во НАТО, а тие што се уште имаат кеш го чекаат Макрон да не излади.

П. С. Мислам дека е време да го видиме графиконот на @TENDO како изгледа на овие цени

Член од
10 април 2013
Мислења
1.120
Поени од реакции
715
Se nekako mi se cini kako datumot da e veke vkalkuliran vo ovie ceni.....Sakam da ne sum vo pravo ama nekoi akcii veke go imaat dobieno datumot.

Член од
1 февруари 2016
Мислења
310
Поени од реакции
268
И левица и десница кај нас, ладниот туш, многу порано и поконкретно го добија и тоа има едно месец дена. Предизборната кампања е визуелен проглас кон народот да се подготви за предвремени избори. Франција го блокира почетокот на отворање на преговори, додека Холандија ќе даде условена афирмација. Балонот е искористен на берза, сега ќе доминираат налози за продавање затоа што шпекулативниот волумен го достигна максимумот. Како додаток еве го линкот: ДВ резонира во кратки црти за позициите на скептиците во ЕУ. На други светски агенции има многу подетално.

Kajgana Shop

На врв Bottom