Македонска берза

Член од
23 јуни 2017
Мислења
592
Поени од реакции
1.102
Ништо од очекувањата дека газда Доне ќе ги дели акумулираните добивки... Ама затоа пак планираат да потрошат речиси 9.000.000 евра во 2019 за реновирање на Холидеј Ин и Хотел Водно...Еве како се испумпува профитот пред очите на малите акционери.
ako investiranjeto ne e vo red ne znam zoshto pravime muabet za berza.... ova trebase da go napravat pred povekje od 5-10 godini.... i Bristol i Jadran treba da gi sredat, a ne da stojat kako spomenici od Narodno Osloboditelnata Vojna

p.s. koj e toj objekt na zgrada na Avioimpeks sto go kupile za nad 1mil eur a posle renoviranje kje koshta okolu 1,4mil eur???

Член од
5 јуни 2017
Мислења
126
Поени од реакции
90
ako investiranjeto ne e vo red ne znam zoshto pravime muabet za berza.... ova trebase da go napravat pred povekje od 5-10 godini.... i Bristol i Jadran treba da gi sredat, a ne da stojat kako spomenici od Narodno Osloboditelnata Vojna

p.s. koj e toj objekt na zgrada na Avioimpeks sto go kupile za nad 1mil eur a posle renoviranje kje koshta okolu 1,4mil eur???
Верувам дека никој од акционерите не е против инвестирање, ама за х.Водно (со капацитет од 30 соби) да планираш реновирање од 3.000.000 еур треба да си луд да мислиш дека е добар потег. Колку века ќе се чека на поврат на таа инвестиција ???

Член од
23 јуни 2017
Мислења
592
Поени од реакции
1.102
Верувам дека никој од акционерите не е против инвестирање, ама за х.Водно (со капацитет од 30 соби) да планираш реновирање од 3.000.000 еур треба да си луд да мислиш дека е добар потег. Колку века ќе се чека на поврат на таа инвестиција ???
Ne go znam proektot, ama za 3 mil eur moze da se napravi dobro kazino, restoran za svadbi I slicni raboti.... kolku vo toj slicaj kje se ceka za povrat na.investicijata?

• Ми се допаѓа
Reactions: MSE

ahil

м-р
Член од
11 јули 2005
Мислења
634
Поени од реакции
620

Веројатно на ова се мисле:
https://emagazin.mk/na-prodazhba-atraktiven-deloven-i-magacinski-prostor-na-avioimpeks/

Член од
5 април 2012
Мислења
8.152
Поени од реакции
8.946
Се погласни се економистите за можноста за забавување на економскиот раст

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.788
Поени од реакции
5.063
РЕПЛ 4000 ден. нето дивиденда, РЕПЛ и ТТК си одат напред. Едни од попрофитабилните акции во последнава година.
Инаку кривата на приноси на обврзници во САД и надвор од неа во многу земји е инвертирана. Дали тоа ќе резултира со уште подлабок слоудаун ќе видиме но мислам дека нема да има рецесија наскоро.[DOUBLEPOST=1554800707][/DOUBLEPOST]
promena od STB, deneska kupeno vo GRNT
Мислам дека ти е паметна одлука само треба да чекаш некоја година за позначајна добивка.

MSE

Член од
13 мај 2017
Мислења
261
Поени од реакции
332
МТУР дивиденда 239 ден. бруто.

Вредноста на акциите во КМБ и останати што ја бележат на 248 милиони денари е на цена на КМБ од 5 049 ден.

Во 2018 пораст на ноќевања за 15,02% (од 77 655 во 2017 на 89 322 во 2018)
Кај домашни гости пораст од 101,12% (од 4750 на 9553)
-//- странски -//- раст од 9,41% (од 72 905 на 79 769)

Во 2018 искористеност на хотелите од 36,99 %, во 2017 била 31,54%.

За 2019 предвидени 530,13 милиони денари за инвестиции.
Од кои:
- 307 милиони денари за комплетно реновирање на Холидеј Инн.
- 184 милиони денари -//- Хотел Водно.
Останатите средства за Турист, Карпош, Белви, купената зграда кај поранешен Авиоимпекс.

п.с Вложувањево во х.Водно не е случајно, до сега само правеше хотелот загуби ама реално кој би вложил во објект кој не бил ни легализиран?!? Сега е легален, затоа ќе градат.

Очекувам и во хотел Карпош поголеми инвестиции во 2020, пошто во Јануари 2019 платиле откуп на 154 m2 градежно земјиште од Р.М за оформување на градежна парцела предвидена со урбанистички план.

Општ впечаток е дека му иде на МТУР со "комуњарскава" администрација и власт :D, сега му е мајката и со Бристол и Јадран да се направи нешто, за кои планираат реконструкција или повторна доградба доколку им се усвојат предлозите за измена на ДУП-от на Општина Центар.

Така да тие 26 000 евра за комуњарата во Надзорен Одбор се всушност правите инвестиции :ROFLMAO:

Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
Се слагам дека се многу добри вести што газда Доне конечно го одврза кесето и почна со крупни инвестиции. Нема смисол да се држи готовина со денешниве каматни стапки, а основната дејност сеуште враќа 6-7%

Прашањето сега е колку инвестициите позитивно ќе се одразат на приходите, и пред се’, на добивката? Пресметав дека со 530М Капекс, пред се’ недвижности, амортизацијата ќе се качи за добри 13-15 М денс. Реално на таа инвестиција би требало добивката да се подигне за најмалку 30М денс. Се’ испод тоа ќе биде промашување.

Интересно што, барем во првиот ден пазарот позитивно реагираше на веста. Што се однесува до другата вест, за дивиденда, таа е под очекувањата. МТУР историски се тргува на дивиденден принос од 5%. По таа мултипла, сегашната цена е благо преценета

Член од
9 мај 2017
Мислења
352
Поени од реакции
635
http://www.nbrm.mk/ns-newsarticle-soopstenie-10042019.nspx

По намалувањето на каматната стапка во претходниот месец, на оваа седница Комитетот оцени дека монетарната поставеност е соодветна на постојните економски и финансиски услови, при што одлучи да ја задржи каматната стапка на благајничките записи на нивото од 2,25%. На седницата, исто така, се одлучи понудата на благајнички записи за аукцијата којашто ќе се одржи на 10 април 2019 година да се задржи на нивото од 25.000 милиони денари.

Споредбата на последните макроекономски показатели со нивната проектирана динамика во рамки на октомврискиот циклус проекции упатува на одредени отстапувања во одделни сегменти од економијата. Тековно расположливите високофреквентни податоци за периодот јануари-февруари 2019 година упатуваат на натамошни поволни поместувања во економијата, видливи преку забрзаниот раст на индустријата и трговијата, како и преку значителното забрзување на растот кај градежништвото. Ова, дополнето со стапка на раст на економската активност во изминатата 2018 година од 2,7% којашто е над проектираната, соодветствува со очекувањата за постепено забрзување на економскиот раст во наредниот период.

Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
Primetuvam nekoe razdvizuvanje kaj poedini akcii, vooci povicite za sobranie.

Upadlivo e kako GRNT pocna da se trguva nagore nicim izazvan. Vsusnost, skoro sigurno e inside okolu predlogot za dividenda, ili mozebi nekoj nov dogovor?

Od druga strana TNB odi nadole, sto moze da znaci se sprema uste edno razocaruvanje

Член од
15 февруари 2012
Мислења
437
Поени од реакции
538
Od druga strana TNB odi nadole, sto moze da znaci se sprema uste edno razocaruvanje
Да ова денес личи на панично продавање. Од ТНБ информациите протекувале дури последните денови пред објавување, така да очеувам јавниот повик за собрание да биде денес или утре.
За мене разочарување би било се под 20 евра бруто дивиденда по акција.

Член од
23 јуни 2017
Мислења
592
Поени од реакции
1.102
Да ова денес личи на панично продавање. Од ТНБ информациите протекувале дури последните денови пред објавување, така да очеувам јавниот повик за собрание да биде денес или утре.
За мене разочарување би било се под 20 евра бруто дивиденда по акција.
Zoshto odma teorii na zagovor? Moze nekoj gi kupil na 2500 ili slicna cena, pa saka da si keshira? A oti ne ja zemate predvid logikata na toj sto kupuva na ovaa cena??? Toj moze ocekuva 1800den dividenda, pa da pikne u dzeb po 50 eur po akcija za nedela-dve...

Член од
15 февруари 2012
Мислења
437
Поени од реакции
538
Zoshto odma teorii na zagovor? Moze nekoj gi kupil na 2500 ili slicna cena, pa saka da si keshira? A oti ne ja zemate predvid logikata na toj sto kupuva na ovaa cena??? Toj moze ocekuva 1800den dividenda, pa da pikne u dzeb po 50 eur po akcija za nedela-dve...
Види сега...последниов месец ТНБ се тргува 15300-15666, а непосредно пред објава на дивиденда 15200....симптоматично најблаго речено...

Kajgana Shop

На врв Bottom