Македонска берза

Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
Nema sto da se misli tuka. Toa e celta na ovaa odredba. I ova trebase da se napravi mnogu godini porano. Ova bese dupka vo nasiot ZDD koja del od firmi, megju koi najgolema e ALK ja iskorisituvaa mnogu godini nanazad za da si go namaluvaat danokot na dobivka.
Edna od retkite zakonski izmeni na komunjarite so koja se soglasuvam.

A jas mislev diskutiram so clen koj gi razbira i znae da gi cita finansiskite izvestai. Me razocaruvas Bubba...
Прегледај го приврзокот 200503
Iznosot od 1.127 MILIONI denari e pocetnata neto revalorizacija na materijalnite sredstva. Toa e neto iznosot za koj e ZGOLEMENA nabavnata vrednost na materijalnite sredstva vo ovie FI.
Iznosot od 198 Milioni denari e delot od od amortizacijata sto e na ovoj revalorizacionen visok (amortizacija na zgolemuvanjeto na vrednosta na mater.sredstva) i za ovoj iznos se namaluva pocetnata revalorizacija.
Poradi ova krajniot iznos na neto revalorizacija (zgolemuvanjeto na vrednosta na materijalnite sredstva) e namalen na 920 Milioni denari.

E sega za domasno Bubba, vrati se najmalku 10 godino nazad i gledaj kolku pati ALK go zgolemuva revalorizacioniot visok, pa go prazni preku amortizacija, pa pak go polni so nova revalorizacija.

Ili ako ti e polesno presmetuvaj po godini koja e razlikata pomegju (pocetniot kapital + tekovnata dobivka - isplatenata bruto dividenda) so krajniot kapital. I objasni mi zosto ima razlika?

I kako nadopolnuvanje, ne mi e jasno zosto nikoj ne go analizira ALK na forumov? IlI primer MTUR?
Намалено бе друже. Еве ти го ревидираниот од 2014та кога се најголемите ревалоризации.

https://www.seinet.com.mk/FileServer.aspx?file=38138

Белешка 6 и белешка 15. Да не се мачам со стрелки :)

Зошто е разликата прашуваш? Затоа што АЛК ги правел ревалоризациите вонбилансно, како што ги прават повеќето фирми. Пример, исто како ГРНТ и МТУР што ги ревалозизираат уделите во хартии од вредност.

Зошто го прават тие така? За да не плаќаат данок на нешто што е само книговоствена, а не реална добивка (читај, не го менува паричниот тек).

Зошто АЛК го правел вонбилансно кога врши намалување на вредноста (што е дефакто губиток)? Врска немам, веројатно е сметководствена политика, која варира од фирма до фирма.

Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Panika sto moze da napravi nemozat 100 pametni da ispravat!!!
Dignaa prasina za ZPK se stisa kako nisto da ne bilo ispadna deka go prekinale vo nov process na investicija???
Mlekara zdravje radovo se certificaira za izvoz vo evropa stopanska banka ispadna najsigurna od site banki :)
Epilog site stravuvaat da ne ima rezervacii I toa go nema edinstven gubitnik vo ova fijasko e brzata so 100 miliona zaguba !!

Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
Ме испровоцира воки да го погледнам ФИ на АЛК, и вистина нешто не штима

https://www.seinet.com.mk/Default.aspx?lang=MK&docID=42944

Ако пресметаме од БУ и БС, гледаме ЕБИТДА 1 400М и ОПЕКС 300М, оперативен кеш флоу треба да е околу 1 100М. А оно 900М. Кај се тие 200М?

Најверојатно креативно книговодство. Имено, све мислам дека ХЕР ШИКА им има наредено на книговодителите долната црта да биде со 7-8% раст годишно, а што ќе прават погоре нивна работа.

Тоа веројатно и го објаснува вонбилансното сметање на ревалоризацијата, дури и по цена на плаќање поголем данок! Интересантиш

Член од
5 април 2012
Мислења
8.152
Поени од реакции
8.946
Не ми се јасни вашите критики. Алкалоид е ептен сериозна фирма и ревидирана од реномирана компанија. Еве убаво е објаснето што прават со материјалните средства

Член од
30 април 2018
Мислења
258
Поени од реакции
510
Abe ne e vonbilansno. Kako e VONbilansno koga go ima bo bilansi?

Sega i ja gi gledav uste politikite i sto pravat. Revalorizacionit rezervi se reklasificiraat vo akumulirana dobilvka koga sredstvo ke se prodade ili ke se rashoduva od upotreba.

Takob e primerot na 200te milioni vo 2017. Vidi vo izvestajot za promeni na glavnina. Se trga od rev.rezerva i se nosi na akumulirana dobivka. (Da ne pravam strelki posto te nerviraat)
Inaku ima iste mnogu takva rezerva koja e realizirana, samo si ja cuvaat istata kako rezerva i ke se reklasificira vo dobivka otkako ke se rashosuvaat tie sredstva.

Inaku, da, posledna revalorizacija imalo vo 2014 i togas bila negativna - se namalile revalorizacionite rezervi. Ama prethodno se postojano zgolemuvani.[DOUBLEPOST=1543843559][/DOUBLEPOST]
Не ми се јасни вашите критики. Алкалоид е ептен сериозна фирма и ревидирана од реномирана компанија. Еве убаво е објаснето што прават со материјалните средства
Koj kazal nesto loso vo vrska so ALK?
Alkaloid si ja iskoristil dupkata da namali danok na dobivka.

Inaku cistonza info, mene ALK mi e #1 vo portfolio

Последно уредено:

ahil

м-р
Член од
11 јули 2005
Мислења
634
Поени од реакции
620
Овој пад со Тутунска е поради пласманите во фирмите на Камчев или има некој друг факт кои не ми е познат...???

Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
Abe ne e vonbilansno. Kako e VONbilansno koga go ima bo bilansi?

Sega i ja gi gledav uste politikite i sto pravat. Revalorizacionit rezervi se reklasificiraat vo akumulirana dobilvka koga sredstvo ke se prodade ili ke se rashoduva od upotreba.

Takob e primerot na 200te milioni vo 2017. Vidi vo izvestajot za promeni na glavnina. Se trga od rev.rezerva i se nosi na akumulirana dobivka. (Da ne pravam strelki posto te nerviraat)
Inaku ima iste mnogu takva rezerva koja e realizirana, samo si ja cuvaat istata kako rezerva i ke se reklasificira vo dobivka otkako ke se rashosuvaat tie sredstva.

Inaku, da, posledna revalorizacija imalo vo 2014 i togas bila negativna - se namalile revalorizacionite rezervi. Ama prethodno se postojano zgolemuvani.[DOUBLEPOST=1543843559][/DOUBLEPOST]
Koj kazal nesto loso vo vrska so ALK?
Alkaloid si ja iskoristil dupkata da namali danok na dobivka.

Inaku cistonza info, mene ALK mi e #1 vo portfolio
Не знам како ќе го крстиш, битно ревалоризацијата се прави по пресметката на нето добивката.

Со други зборови, не влијае врз добивката пред оданочување.

@Зедд, па не ли ти е чудно како АЛК стално зголемува оперативна добивка, а паричниот прилив од оперативни активности - се намалува.

Еве најди ги тие 200М што ги спомнав и ќе си зачутиме

Член од
10 мај 2009
Мислења
827
Поени од реакции
541
Мијалков како водач со Орце на Империја дефинитивно останува во затвор извесно е дека бел ден нема да види. Сега доверителите би требало да продолжат со позасилени мерки, нема назад испадна стб водечки доверител со нлб, само што фалат уште 10м кој ги позајмил. Мислам дека е намалена вистинската слика на изложеност кај некоја банка што несака да се јави или пак сите заедно си го намалиле процентот за да не се дига паника.

Не знам како ќе го крстиш, битно ревалоризацијата се прави по пресметката на нето добивката.

Со други зборови, не влијае врз добивката пред оданочување.

@Зедд, па не ли ти е чудно како АЛК стално зголемува оперативна добивка, а паричниот прилив од оперативни активности - се намалува.

Еве најди ги тие 200М што ги спомнав и ќе си зачутиме
Влијае врз добивката тоа воки-токи пишува цело време. Ако не влија никој нема фирма да отвара сите ке си работат како физички лица или во најмала рака трговец поединец.

Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
Мијалков како водач со Орце на Империја дефинитивно останува во затвор извесно е дека бел ден нема да види. Сега доверителите би требало да продолжат со позасилени мерки, нема назад испадна стб водечки доверител со нлб, само што фалат уште 10м кој ги позајмил. Мислам дека е намалена вистинската слика на изложеност кај некоја банка што несака да се јави или пак сите заедно си го намалиле процентот за да не се дига паника.

Влијае врз добивката тоа воки-токи пишува цело време. Ако не влија никој нема фирма да отвара сите ке си работат како физички лица или во најмала рака трговец поединец.
Пишав добивката ПРЕД ОДАНОЧУВАЊЕ. Еве сега ги капс локнав за да не можеш да ги сечеш лепиш и монтираш

Член од
5 април 2012
Мислења
8.152
Поени од реакции
8.946
Согласно движењата на пазарот во банкарскиот сектор, НЛБ Банка ја укина каматата на позитивно салдо на трансакциските сметки на физичките и правните лица. Воедно, се укинува и каматата на денарските и девизните депозити по видување кај физичките и правните лица.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.788
Поени од реакции
5.063
Согласно движењата на пазарот во банкарскиот сектор, НЛБ Банка ја укина каматата на позитивно салдо на трансакциските сметки на физичките и правните лица. Воедно, се укинува и каматата на денарските и девизните депозити по видување кај физичките и правните лица.
0.01% беше мислам, така да не укинуваат многу.

Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067
НАТО, НАТО, НАТО, НАТО . . . .
Што ни го правиш ова . . . па ние и г’з ќе дадеме за малку пари, а не устав и име да смениме . . . а види Ти како ни враќаш.
Па има ли крај оваа корекција бре НАТО ????
Па нема лексилиум веќе во аптеките...

Може некој здрав коментар сега ??? Што ни се случува??
Кога ќе заврши корекцијата ??? Зошто е оваа корекција, па нели сме во НАТО?? Кој не ебе Русите или Америте???
Ќе оди ли берзата уште 10% надолу или МБИ 10 ќе се вивне на 5-6000 според некои очекувања ??? Што е причината??
Да се тргнеме од некои безвезе приказни . . .
Посебно ми се интересни оние политички полтрони кои убедуваа дека на економијата добро и оди, индустријата расте, Нато ќе не лансира во вселената, стиропорот ја уништил економијата. . . .
Колку нови фабрики се отворија во МКД оваа година и кои ???? Донесоа ли Самка, Шапурич, Ќахил некоја инвестиција???
Се исправија ли автопатите кои имаа промашени траси или останаа трасите исти ???
Клинички му најдоа ли локација и колку години им треба да му најдат ???
Вратија ли 15% ДДВ или ги зголемија даноците и акцизите???
Капиталните инвестиции стигнаа ли 90% како што кажа Сугаре???
Се работи ли нешто или се фрла само прашина во очи на прост народ??
Ќе успееме ли да бидеме претпоследни по раст на БДП во 2018 во Европа ???
Има ли оваа економска летаргија влијание на берзава ??? И што очекуваме во 2019 година???

Член од
9 мај 2017
Мислења
352
Поени од реакции
635
Во измените на Законот за данок на добивка, покрај останатото, ќе се направи следново:

- уредување на даночниот третман на трошоците за амортизација на средствата. Се пропишува дека како непризнаени расходи за даночни цели ќе се сметаат трошоците за амортизација на ревалоризираната вредност на материјалните и нематеријалните средства, односно дека амортизацијата на средствата ќе се признава како расход во даночниот биланс до износот пресметан на набавната вредност на средствата со примена на амортизационите стапки утврдени со Номенклатурата на средствата за амортизација. На овој начин се враќааат во примена одредбите кои го уредуваа ова прашање пред да се воведе системот на оданочување на распределбата на добивката во вид на дивиденди и други распределби.

Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Danok ........ danok ........ danok !!! Danok .............danok na danok i pak toa sto ke vi ostane danok :)
Ne e ova nikako Zaevizam zavladea demokratija site ke plakame danok samo tie u Aracinovo ne i Zajas ako moze za komunalii i danok na imot ne ;)

Член од
5 април 2012
Мислења
8.152
Поени од реакции
8.946
Интересно, компанијата Аитоникс станала АД оваа година и веќе имаат неколку трансакции на МСЕ

Kajgana Shop

На врв Bottom