- Член од
- 17 октомври 2017
- Мислења
- 855
- Поени од реакции
- 1.471
Намалено бе друже. Еве ти го ревидираниот од 2014та кога се најголемите ревалоризации.Nema sto da se misli tuka. Toa e celta na ovaa odredba. I ova trebase da se napravi mnogu godini porano. Ova bese dupka vo nasiot ZDD koja del od firmi, megju koi najgolema e ALK ja iskorisituvaa mnogu godini nanazad za da si go namaluvaat danokot na dobivka.
Edna od retkite zakonski izmeni na komunjarite so koja se soglasuvam.
A jas mislev diskutiram so clen koj gi razbira i znae da gi cita finansiskite izvestai. Me razocaruvas Bubba...
Прегледај го приврзокот 200503
Iznosot od 1.127 MILIONI denari e pocetnata neto revalorizacija na materijalnite sredstva. Toa e neto iznosot za koj e ZGOLEMENA nabavnata vrednost na materijalnite sredstva vo ovie FI.
Iznosot od 198 Milioni denari e delot od od amortizacijata sto e na ovoj revalorizacionen visok (amortizacija na zgolemuvanjeto na vrednosta na mater.sredstva) i za ovoj iznos se namaluva pocetnata revalorizacija.
Poradi ova krajniot iznos na neto revalorizacija (zgolemuvanjeto na vrednosta na materijalnite sredstva) e namalen na 920 Milioni denari.
E sega za domasno Bubba, vrati se najmalku 10 godino nazad i gledaj kolku pati ALK go zgolemuva revalorizacioniot visok, pa go prazni preku amortizacija, pa pak go polni so nova revalorizacija.
Ili ako ti e polesno presmetuvaj po godini koja e razlikata pomegju (pocetniot kapital + tekovnata dobivka - isplatenata bruto dividenda) so krajniot kapital. I objasni mi zosto ima razlika?
I kako nadopolnuvanje, ne mi e jasno zosto nikoj ne go analizira ALK na forumov? IlI primer MTUR?
https://www.seinet.com.mk/FileServer.aspx?file=38138
Белешка 6 и белешка 15. Да не се мачам со стрелки
![Насмевка :) :)](/styles/default/xenforo/smilies/smile.png)
Зошто е разликата прашуваш? Затоа што АЛК ги правел ревалоризациите вонбилансно, како што ги прават повеќето фирми. Пример, исто како ГРНТ и МТУР што ги ревалозизираат уделите во хартии од вредност.
Зошто го прават тие така? За да не плаќаат данок на нешто што е само книговоствена, а не реална добивка (читај, не го менува паричниот тек).
Зошто АЛК го правел вонбилансно кога врши намалување на вредноста (што е дефакто губиток)? Врска немам, веројатно е сметководствена политика, која варира од фирма до фирма.