Јас почнав да размислувам за излегување, да видиме како ќе се движи акцијата до наредната дивиденда со оглед на тоа дека сите очекуваат да биде рекордна....има подобри опции на МСЕ од ТНБ.
Не е лошо да споделиш на кои акции мислеш. Затоа што јас купив малку акции на 14.100
Освен ако НБРМ пак не замеша прсти дивидендата ќе биде рекордна (пред се заради парите од продажбата на пензискиот фонд).со оглед на тоа дека сите очекуваат да биде рекордна.
Цитат од една друга тема што на некој начин е поврзан со Гранит.Сега ситуацијата е да се работи со мал капацитет, со лични пари на фирмите...колку што можат да издржат. Гранит отпушта работници секоја ден
На состанок во Мин.за транспорт пред месец и нешто, кажано на фирмите им е дека наводно ќе се започнело со работа на 15-ти Септември
ПС.само еден факт: мостот кај село Лафчани е проектиран на 12 мил. евра. Но под секој столб не е најдена карпа, така да се одеше со бушење по 60 -тина бушотини ф90 см со машина која е единствена на Балканот , ставање на огромна количина на жележо-арматура, и полнење со бетон. така 60 за еден столб , и на крај плоча. Од плочата тргнува по проект. Све надолу е плус пари
Знаеш уште колку треба да ја зголемуваат адекватноста и колку ќе им наложе НБРМ?...се на нив им се дешава субординарни кредити, лоша адекватност итн. Дури и да немаат проблеми со дивидедна уште колку може да расте РОЕ од 10% им рипна на 25%..плус и акцијата цената 6+ месеци им тапка во место.Не си играат со дивиденд пауут, туку им беша наложено од НБРМ да ја зголемат адекватноста на капиталот.
Не е само за нив. НБРМ одреди минимална адекватност на капиталот за секоја системски значајна банка поединечно. Тнб со задржување на 75 проценти од минатогодишната добивка не само што го исполни условот туку и овозможи условите да бидат исполнети и при идниот 2-3 годишен проектиран кредитен раст.[DOUBLEPOST=1536141836][/DOUBLEPOST]За мене најголем ризик кај ТНБ е евентуалната промена на дивидендната политика како последица на се поизвесната продажба на мајкатаЗнаеш уште колку треба да ја зголемуваат адекватноста и колку ќе им наложе НБРМ?...се на нив им се дешава субординарни кредити, лоша адекватност итн. Дури и да немаат проблеми со дивидедна уште колку може да расте РОЕ од 10% им рипна на 25%..плус и акцијата цената 6+ месеци им тапка во место.
Други се сериозно загрижени од падот на депозитната база во време кога цел сектор остварува солиден раст во овој сегмент.[/DOUBLEPOST]За мене најголем ризик кај ТНБ е евентуалната промена на дивидендната политика како последица на се поизвесната продажба на мајката
Во спам ошол емајлоУтре БДП за кв2 на http://www.stat.gov.mk/Default.aspx Заев вика дека ќе биде од 2.5-4%...Му пишав на е-маил дали сака стотче да стави, не ми одговара
Да не е предреферендумска весела математика. На крај на година да не се врати на 0% растот?Според проценетите податоци на Државниот завод за статистика, стапката на раст на бруто-домашниот производ (БДП) за второто тримесечје од 2018 година е 3.1 %.
Извор: stat.gov.mk
Растот на потрошувачката е клучен. Во економските дебати пред изборите кој слушал внимателно тоа е онаа што ја велеа спирала на платите.http://www.stat.gov.mk/PrikaziSoopstenie.aspx?rbrtxt=31
Ислочи бруто , сега е 3,1 % , тргна владава на подобро !
Bosko по што беше ти меѓу критичарите на Заев , ај да видиме сега на ова 3,1 % раст што ке кажеш ? Неочекувано изненадувачки ?