Македонска берза

Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
Банкарскиот сектор е моментално најстабилен во МК, не знам зошто мислиш дека преголема изложеност на истиот е за замерка.Моето портфолио 70% го сочинуваат банкарски акции.
Секој сектор, индустрија, како сакаш крсти го, си има свои ризици. Конкретно банкарство е регулирана дејност, зависи од регулативи референтни каматни стапки и куп други работи кои се во рацете на регулаторот,читај политиката. Плус инвестициите во државни записи кои исто имаат политичка подлога...да не должам, за помал ризик е добро малку поголема дисперзија.
Ја сум на пример банки градежништво и телекомуникации по една третина. Мислам добра комбинација за мирен сон :sleep:

Член од
25 август 2016
Мислења
438
Поени од реакции
318
B

Bafra

Гостин
Секој сектор, индустрија, како сакаш крсти го, си има свои ризици. Конкретно банкарство е регулирана дејност, зависи од регулативи референтни каматни стапки и куп други работи кои се во рацете на регулаторот,читај политиката. Плус инвестициите во државни записи кои исто имаат политичка подлога...да не должам, за помал ризик е добро малку поголема дисперзија.
Ја сум на пример банки градежништво и телекомуникации по една третина. Мислам добра комбинација за мирен сон :sleep:
Твоево му доаѓа ко на рулет, не знаеш која бројка ќе се падне па играш сериите :D
Помал ризик ама и многу помала заработка.

Плус берзата функционира баш од луѓе ко Боле007 кои купи продај прават често.
Од мене, тебе, @Lucart и слични заспани тнка работа :D.

Банките кај се постабилни него европските оти се поконзервативни во смисла не нудат разни производи па да има разни балони.
Градежништво исто ти зависи од политиката, а и Телеком зависи/ше.

Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067
Bravo :aplauz:sekoja cest, glumec neviden ne statista, Grujo shkola nema shto uspea "da go ukrades shouto" ovde barem, postovi na kilo nebare milioner alal vera.

Ama samo malku da se prelista nazad ovde, posebno mojnovac pa da se vidi kolku propaganda, otrov, omraza, lagi i spinovi imas frleno svesno ili po naredba od otrovnata Gebels matrica, pa sega nesto menuvas svest ili peres sovest :aplauz:

MSE bese potop do sega zaradi totalna uzurpacija i kontrola na se i sesto i ogromniot pritisok na firmite i akcionerite za eftino ili nasilno prevzemanje. Za srekja zavrsi taa tortura na site setila i mozebi konecno ke se mrdne od zastojot pa ke resime shto sakame, pravime i kade odime, izvesna perspektiva.

Se izvinuvam za licnite komentari :semolam: ama...
Типичен пример како не треба да се размислува на берза!!!
Малодушност, љубомора, омраза карактеристики што сметаат при носење вистински одлуки.

Памти ли некој нешто паметно да има овој лик напишано????
Нешто што би го искористиле за Ваше добро, од кое ќе направите пари . . . .
Ова е тотална деструктивност . . . Грујо (Уште е премиер :) ??? ), Гебелс, слобода . . . .
Ве турка во Топлификација да ја чувате фотељата на Хаџи Мишев со свои пари . . . .
А други во меѓувреме пари направија на ТНБ, СТБ, ОХБ и еден тон фирми

Еве вистинскиот магионичар се јавува утре . . . Хари Потер .
http://www.seinet.com.mk/Default.aspx?lang=MK&docID=42472
Овој биланс и Q1/2018 на KMB го одредуваат правецот на берзата во 2018.
Моите проекции беа дека КМБ ќе стигне до профит од 10+ милиони ЕУР . . .

p.s.
Сезаме знам дека Мијалков еби неколкукратно подобри цури од мене и тебе заедно, подобар фраер е од нас двајцата заедно . . . . но тоа не е причина да ти го расипува денот и да те исполнува со негативности ... Уживај малку брат, фокусирај се на својот живот!!!
Од деструктивноста и малодушноста неможеш парите да ги видиш . . .[DOUBLEPOST=1517256275][/DOUBLEPOST]Мојновац беше одличен форум . . .
Макар што многу локални фаци го злоупотребуваа . . .
Од хрватските инвеститори можеше многу да се научи.
Јас од нив научив дека се купува кога е ефтино, а не кога берзата е актуелна . . .
Ликовите купуваа ТНБ(1800), ПКБ(2500), ППИВ(7000) . . . . во години кога во МКД во брокерските куќи само по грешка се влегуваше...
Тоа се инвеститори со мадиња, а не чаламџии . . . Две нивоа над нас . . .
Тоа се инвеститори кои чекаат по 10+ години и не мислат да продаваат.
Играат на долг рок додека ние се палиме секој ден.
Земете акционерски книги и ќе видете дека тие ликови тежат милиони и гајле им е дали некој на форум ги плука или ги обожува... Дошле да направат пари на ефтини акции, а не на превара . . .

Последно уредено:
Член од
5 јуни 2017
Мислења
126
Поени од реакции
90
Типичен пример како не треба да се размислува на берза!!!
Малодушност, љубомора, омраза карактеристики што сметаат при носење вистински одлуки.

Памти ли некој нешто паметно да има овој лик напишано????
Нешто што би го искористиле за Ваше добро, од кое ќе направите пари . . . .
Ова е тотална деструктивност . . . Грујо (Уште е премиер :) ??? ), Гебелс, слобода . . . .
Ве турка во Топлификација да ја чувате фотељата на Хаџи Мишев со свои пари . . . .
А други во меѓувреме пари направија на ТНБ, СТБ, ОХБ и еден тон фирми

Еве вистинскиот магионичар се јавува утре . . . Хари Потер .
http://www.seinet.com.mk/Default.aspx?lang=MK&docID=42472
Овој биланс и Q1/2018 на KMB го одредуваат правецот на берзата во 2018.
Моите проекции беа дека КМБ ќе стигне до профит од 10+ милиони ЕУР . . .

p.s.
Сезаме знам дека Мијалков еби неколкукратно подобри цури од мене и тебе заедно, подобар фраер е од нас двајцата заедно . . . . но тоа не е причина да ти го расипува денот и да те исполнува со негативности ... Уживај малку брат, фокусирај се на својот живот!!!
Од деструктивноста и малодушноста неможеш парите да ги видиш . . .[DOUBLEPOST=1517256275][/DOUBLEPOST]Мојновац беше одличен форум . . .
Макар што многу локални фаци го злоупотребуваа . . .
Од хрватските инвеститори можеше многу да се научи.
Јас од нив научив дека се купува кога е ефтино, а не кога берзата е актуелна . . .
Ликовите купуваа ТНБ(1800), ПКБ(2500), ППИВ(7000) . . . . во години кога во МКД во брокерските куќи само по грешка се влегуваше...
Тоа се инвеститори со мадиња, а не чаламџии . . . Две нивоа над нас . . .
Тоа се инвеститори кои чекаат по 10+ години и не мислат да продаваат.
Играат на долг рок додека ние се палиме секој ден.
Земете акционерски книги и ќе видете дека тие ликови тежат милиони и гајле им е дали некој на форум ги плука или ги обожува... Дошле да направат пари на ефтини акции, а не на превара . . .
Ајде да видиме Бошко.Верувам дека 80% од лугево на форумов имаат КМБ па сите со нетрпение го чекаме утрешниот извештај.

Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
Што очекувам од КМБ? Околу 400 ден/акција нето добивка. Ако е над одам на КУПУВАЊЕ. Ако е под ХОЛДАМ.
Да продавам само ако е минус :icon_mrgr:

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
Да продавам само ако е минус :icon_mrgr:
Ама и на вас не ви се фаќа крај, ем цело време ја ругате банката, ем стиснати ко власи, не сакате да продавате. :D
Од мене прогноза 300+/-10 денари добивка по акција (нешто слично со Бошко)

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
Ова со движењето на резултатот на КМБ ми се чини како дежа ву на извештаите за третиот и четвртиот квартал за 2015та година

Член од
6 октомври 2017
Мислења
240
Поени од реакции
150
@BoSkO

Dobro e se podobar glumec, toa e skolata prvo statista pa sporedna uloga i mozebi glavna - one man show.
Arno pocna da vadis belo pranje pa prodolzi si za sebe zaboravi uste slika da stavis, a za drugite shto znaes sto kolku i kako napravile ili rasipale, a se na MSE od samoto postoenje, momce.

Malku mi se smaci od maglata, babite i zabite shto ovde na "nepoznat" teren gi mesas i prodavas kako ti cini vaka taka so toni ama eve vetuvam dovolno e nema vekje likovi ili licno srano delo na tapet samo aj vrati se nazad da vidis koj kogo prv napadna ama skolata ti e spin, manupulacija, etiketiranje i prodolzi so boldiranoto ete dobro si naucil po stabovi treba vreme da se procisti razum ama tesko so ogled na toa na kogo se ogleduvas i go smetas za duri "dobar fraer".
Pozdravi go "drugar ti" Venko koj dokolku debelo se opari komu ke mu zablagodari?

Za MSE kolku pati e kazano zosto i kako trgna konecno, pa zar treba da kazeme koj sto prodal i kupil za da se bide relevanten lik ?! zavisi sto se podrazbira za informacija ?! MSE index 4500 ako bide se kako sto trgnalo.

Последно уредено:
Член од
25 август 2016
Мислења
438
Поени од реакции
318
:чда: го читам постов и имам едно прашање: на што си ти другарче??

@BoSkO

Dobro e se podobar glumec, toa e skolata prvo statista pa sporedna uloga i mozebi glavna - one man show.
Arno pocna da vadis belo pranje pa prodolzi si za sebe zaboravi uste slika da stavis, a za drugite shto znaes sto kolku i kako napravile ili rasipale, a se na MSE od samoto postoenje, momce.

Malku mi se smaci od maglata, babite i zabite shto ovde na "nepoznat" teren gi mesas i prodavas kako ti cini vaka taka so toni ama eve vetuvam dovolno e nema vekje likovi ili licno srano delo na tapet samo aj vrati se nazad da vidis koj kogo prv napadna ama skolata ti e spin, manupulacija, etiketiranje i prodolzi so boldiranoto ete dobro si naucil po stabovi treba vreme da se procisti razum ama tesko so ogled na toa na kogo se ogleduvas i go smetas za duri "dobar fraer".
Pozdravi go "drugar ti" Venko koj dokolku debelo se opari komu ke mu zablagodari?

Za MSE kolku pati e kazano zosto i kako trgna konecno, pa zar treba da kazeme koj sto prodal i kupil za da se bide relevanten lik ?! zavisi sto se podrazbira za informacija ?! MSE index 4500 ako bide se kako sto trgnalo.

Член од
6 октомври 2017
Мислења
240
Поени од реакции
150
:чда: го читам постов и имам едно прашање: на што си ти другарче??
Na MSE, paaa dobro ima i takvi na koi seuste nisto ne im e jasno, ako ima vreme citkaj si ti :)
Klise prasanje ama obzirno e da se odgovori, drugo prasanje ?!
Ti sto mislis za MSE osven sto zneme deka si drugarce so showman bole i ostali dobro poznati "patrioti" koi porado bi bile na Bora Bora na primer ?!

Pozdrav drugarce.

Член од
21 август 2017
Мислења
159
Поени од реакции
133
Тие што ме знаат на mojnovac знаат дека ретко пишувам постови, затоа и тука и таму имам многу малку пишувано, ама денес сум испровоциран да пишам бидејки гледам некои прогнози за KMB 400 денари по акција, па покасно и 300+-10, овие бројки ако на 6/9 месечие беше надежен извештајот, може ли некој да ми објасни како по тие извештаи 6-месечниот биланс на успех има 49 488 илјади денари со заработка по акција од 27.71 (и е 4 пати помалку од лани каде бил 207 008 илјади денари) и 9-месечниот со 106 милиони денари кој е уште полош од ланскиот кој бил 526,2 милиони денари(овој е 5 пати полош).
Е сега лани 2016 билансот на упсех бил 791 469 со заработка по акција од 345.
Значи вие викате еве ке ја земам полошата варијанта 300+-10 значи сакате да ми кажете дека банкава за 3 месеци треба да направи малку повеќе од 500-600 милиони денари ???
Ако за 3 месеци упеала банкава да направи толку пари, тоа значи дека оваа година ќе прави над 1 500 000 милиони денари, што значи дека акцијава е далеку подценета и дека ќе треба да стигне дури и НЛБ, ама мислам дека тешко ќе оди тоа.
Значи според предложеното од 9-месечието еве нека биде и дупло што чисто се сомневам нека бидат и 200 милиони денари по мое мислење неможе да стигне никако до 300+-. Премногу е оптимистичко.
Денес по 15 часот ќе стигне наштимканиот извештај, па пак ќе анализираме.

Kajgana Shop

На врв Bottom