Македонска берза

Член од
9 мај 2017
Мислења
352
Поени од реакции
635
Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067
@bosko007

STB се раззелени, дај кажи дека и TNB не ја бива, може ќе тргне и она во зелено. :P
Би коментирал, но страв ми е да не ви ја расипам журката :) . . .

Со колку акции СТБ денес ја разеленија . . . . Вкупно 3 ,:aplauz:, јас не знам само кој ќе му ги плати провизиите :D . . . имал вишок пари . . .
Браво колку лајкови си собрал за ова историско тргување од 3 акции :D . . . Многу зборува за нас...

Денешно тргување освен историските СТБ 3, Гранит 1 акција, ППИВ 1 акција, Макпетрол 1 акција, Реплек и Фершпед заедно 1 акција, ОКТА 8, КМБ 15 . . . . Го виде извештајот од берза :D . . . Јако сте пазареле денес СТБ, а и оние оптимистите што се остреа нека кажат што купиле денес ???

ПАЗАРОТ Е МРТОВ ПОВЕЌЕ МЕСЕЦ ДЕНА . . .

p. s .
Да ви кажам како ќе биде утре тргувањето ???? ИСТО ВАКА . . .
Единствено тргување има кај ФЗЦ и таму газди купуваат . . . . се собираат . . . пред некој ден не успеав да купам иако се надавав . . . но батали вие само за СТБ знаете . . .
Изгледа ќе мора ние ПЕСИМИСТИТЕ да го спасуваме пазарот . . . Јас се острам за КМБ, ФЗЦ, а ОХБ веќе купив . . . .
ТНБ немам, малку ја следам, но топ е акцијата . . . ОХБ, КМБ, ФЗЦ се мои фаворите за следните 3 години, а не за задутре кога некој ќе ги набилда со 3 акции. . .
Жив и здрав до 2020, на тие што им се прави пари за наредната недела, месец им ја оставам СТБ.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.783
Поени од реакции
5.056
На краток рок 1-2-3 години оди горе па среден рок мора доле да има уште еден пад па може долгорочно може пак горе. Не сум најоптимист ама оваа корекција е добродојдена иако мислам дека ќе биде кратка и релативно блага. Клучен момент ќе биде март/април излегуваат дивидендите и кв4 бдп.
Краток рок 1-5 среден 5-10 долг 10+ години.

Член од
10 април 2013
Мислења
1.116
Поени од реакции
713
  • Ми се допаѓа
Reactions: MSE
Член од
10 мај 2009
Мислења
827
Поени од реакции
541
Проблемот не е во фактот кој колку заработил во последниве пет години, кој на што се кладел . . . .
Слепа кокошка просо ќе погодеше во последниве 5 години . . . .
Проблемот е дали НИЕ можеме да инкасираме по 20-25% годишно во следните 5 години . . . ????
А тоа зависи и од макроекономија, невработеност и странски инвестициии!!!

Од сето ова зависат и профитите, а и билансите на банките. Ако земам во предвид дека сите ние на форумов имаме 70% портфолио во акции на банки тогаш итекако сум заинтересиран за макроекономија и невработеност . . . . ГРНТ и БЕСК се 100% зависни од макроекономија . . . .
И пред месец дена пишував за овие проблеми, а ме убедуваа со ЖИВОТ како најголем аргумент. . .
Денес е новост само официјалната статистика, која е негативна . . . и расположението помеѓу форумашите . . . . малку сте понерасположени, повеќе песимисти и безидејни . . . . И на форумов не се чуствува оптимизам веќе, а и СТБ не е веќе 970, а камо ли да направи 20% (1200 ден.) за една година
Супер што распродадов СТБ на 970-930, па сега можам ладнокрвно да следам :) . . .

п.с.
Всушност, кога ќе полета берзава или уште колку ќе трае корекцијава . . . . изгледа ќе потрае :) .
Мало раздвижување на пролет, но потоа . . .
Јас докупив ОХБ на 4750 пријавувам, а СТБ уште не сум продал . . . . никој не ја сака на 930 den. :) .
@dekis се испука на ТЕТЕ на 1850 и СТБ на 970 , а други јунаци скоро и да нема . . . .

Колку ќе нарасне профитот на СТБ во 2019 ???? Јас прогнозирам негативна стагнација . .
скоро најдов на мојновац како плукаш по фзц во неколку постови викаш дека немат ни машини ни бутур никаква преспектива дури се измејуваш со тие што купаваат од каде сега ова фаворит ти станале.

Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067
скоро најдов на мојновац како плукаш по фзц во неколку постови викаш дека немат ни машини ни бутур никаква преспектива дури се измејуваш со тие што купаваат од каде сега ова фаворит ти станале.

Знам . . . И тогаш бев во право . . . Сите крадеа и скоро да пропаднаа. 9 плати не беа исплатени. Дури ги убедував луѓето да продадат по 550 ден. за после некое време да си купат поефтино или да си купат СТБ тогаш. Долго време се продаваа на 380 ден., имаше константно понуда . . . .

За ФЗЦ правев софтвер цели 3-4 месеци :), па така верувај бев запознат со ситуацијата и начинот на работа . . . . можеби и базите со податоци од 2002/03 уште ми се во компјутер . . . .
ФЗЦ беше осуден на пропаст иако тогаш имаа кеш на сметка за идни 3 плати . . . . на ИГМ Кавадарци му се исмејувааа тогаш како мал и нерелевантен. Види каде е ИГМ денес, а каде беше стигнал ФЗЦ пред 2 год.
ФЗЦ отсекогаш работел за извоз има некој производ што има добра маржа . . . .
Разликата од тогаш до сега е што денес ФЗЦ има доминтен сопственик . . кој изгледа знае да работи . . . . Немам допирна точка со ФЗЦ од 2004, но ФИ ми велат „клади се“ . . . Верувам во новиот газда..
p. s.
кога сум пишувал за ФЗЦ мора да ги видиш и ФИ, состојбата во фирмата тогаш и да го сватиш контекстот.
Јас од 2009-2016 во суперлативи пишував за СТБ (тогаш никој не ја купуваше), а сега мислам дека нема многу простор за раст, дека цената и е релативно добра и дека има подобри шанси на долг рок (КМБ ;)), но многумина од Вас не се согласуваат, дури и се лутите што иснесувам став. Јас не тврдам дека сум во право, а само времето знае и ќе покаже . . .

ЈАС НЕМАМ АКЦИИ ОД ФЗЦ, А БИ КУПИЛ ДО 1000 ден. БИ РИЗИКУВАЛ.

Член од
10 мај 2009
Мислења
827
Поени од реакции
541
Знам . . . И тогаш бев во право . . .
Разликата од тогаш до сега е што денес ФЗЦ има доминтен сопственик . .
кој изгледа знае да работи . . . . Немам допирна точка со ФЗЦ од 2004, но ФИ ми велат „клади се“ . . . Верувам во новиот газда..

ЈАС НЕМАМ АКЦИИ ОД ФЗЦ, А БИ КУПИЛ ДО 1000 ден. БИ РИЗИКУВАЛ.
Ја тебе веке не се ни обидувам да те разберам. Ако имам јас едно старо фичо и ти го дадам тебе пошто има нов газда сигурно ке вреди многу ако е тоа додадена вредност на која мислиш поради промената на газдата. Па ти пишуваше дека немаат ни машини ни работници стручни веке дека се пусто новите газди што ке прават без производство со намален боок од неколку милиони како отпис за кој Бафра откако му го спомнав го снема.

B

Bafra

Гостин
Ја тебе веке не се ни обидувам да те разберам. Ако имам јас едно старо фичо и ти го дадам тебе пошто има нов газда сигурно ке вреди многу ако е тоа додадена вредност на која мислиш поради промената на газдата. Па ти пишуваше дека немаат ни машини ни работници стручни веке дека се пусто новите газди што ке прават без производство со намален боок од неколку милиони како отпис за кој Бафра откако му го спомнав го снема.
:pos:
Што си спомнал бе ... Ти лажеше дека од Дубаи фирмата продаваат на ФЗЦ. Јас само ти кажав ФЗЦ на Дубаи им продава, од нив не купува според ревизорот. После почна да спинуваш и да не сакаш тебе да ти посветам време :neetaka:
Држ се ти само до извештаите и сигурен ти е изборот :cool:

@bosko007 реално си кажа зашто би ја играл, јас следејќи ги неговите постови и од претходно најискрено си кажува..
Не му чини што меша политика ама се додека споделува корисни информации (y)

Имам едноцифрена бројка на акции од ФЗЦ така да не ми влијае многу.

И јас Стопанска продадов, влегов КБ и УНИ.
@bosko007 зашто УНИ не ти е во радарот ?

Член од
10 мај 2009
Мислења
827
Поени од реакции
541
:pos:
Што си спомнал бе ... Ти лажеше дека од Дубаи фирмата продаваат на ФЗЦ. Јас само ти кажав ФЗЦ на Дубаи им продава, од нив не купува според ревизорот. После почна да спинуваш и да не сакаш тебе да ти посветам време :neetaka:
Држ се ти само до извештаите и сигурен ти е изборот :cool:

@bosko007 реално си кажа зашто би ја играл, јас следејќи ги неговите постови и од претходно најискрено си кажува..
Не му чини што меша политика ама се додека споделува корисни информации (y)

Имам едноцифрена бројка на акции од ФЗЦ така да не ми влијае многу.

И јас Стопанска продадов, влегов КБ и УНИ.
@bosko007 зашто УНИ не ти е во радарот ?
1.Тачно некој лаже и е дури претставник на певачко друштво кој ја украдоа фзц без приватизација со промена на законот за траење на стечаии. Разврска допрво ке среди ,ако мислат дека ке смени раце у мегјувреме со продажба се зезнале.

2. Удело према Дубаи за продажба е 2 помал од оној на Детоил куманово кој е исто акционер во цевки.
3. Целата гаранција на трасакцијата со која се гарантира процесот пред халкбанка е 25 помала од вредноста, па едвај чекам да видам каква роба ке добие фзц откако ке го напуни џебот на овие две фирми преку намалена продажна маржа, трошоците ке останат во КУманово, а парите во дубаи. Цевки ке добе репроматеријали како купувач тоа се трошоците кој ке ги книжи/жела.

4. Кај се парите или робата од отписот пред неколку години кога ја купија со тие ли фирма у Дубаи се отвори?

Последно уредено:
Член од
9 мај 2017
Мислења
352
Поени од реакции
635
CG 10.2017 web MK-1.png
Ајде малку прогнози, и оттаму оцена како и оди на македонската економија во петтиот месец во постгруевизмот.

Мое „стручно“ мислење е дека ако во ноември 2017 се наплатени:

- под 5.250 ДДВ (бруто), економијата се движи во надолна линија
- од 5.250 до 5.550 ДДВ (бруто), економијата функционира на оптимално ниво
- од 5.550 до 5.950 ДДВ (бруто), економијата има добро ниво на раст
- над 5950 ДДВ (бруто), економијата почнала да се движи со забрзано темпо

со оглед што ноември е месец во кој се наплаќа само тековно ДДВ, нели ги нема истурањата ДДВ од кварталните или годишните обврзници, па очекувањата се помали :)

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.783
Поени од реакции
5.056
Прегледај го приврзокот 182189
Ајде малку прогнози, и оттаму оцена како и оди на македонската економија во петтиот месец во постгруевизмот.

Мое „стручно“ мислење е дека ако во ноември 2017 се наплатени:

- под 5.250 ДДВ (бруто), економијата се движи во надолна линија
- од 5.250 до 5.550 ДДВ (бруто), економијата функционира на оптимално ниво
- од 5.550 до 5.950 ДДВ (бруто), економијата има добро ниво на раст
- над 5950 ДДВ (бруто), економијата почнала да се движи со забрзано темпо

со оглед што ноември е месец во кој се наплаќа само тековно ДДВ, нели ги нема истурањата ДДВ од кварталните или годишните обврзници, па очекувањата се помали :)
Во БДП влегуваат и инвестиции ваљда ја знеаш формулата :D се гледаме во Март 2019та:icon_mrgr:

Член од
5 април 2012
Мислења
8.149
Поени од реакции
8.944
КМБ си поделиле бонуси, веројатно за успешната година

Kajgana Shop

На врв Bottom