Македонска берза

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
Јас од моја страна не го велам твојот оптимизам, познавајќи ги едните и другите криминални банди кои се менуваат на власт и во опозиција, знам дека од оваа криминална банда можеме да очекуваме само стагнација, ако не и уназадување.
Ако за тебе е стагнација тоа што фирмата на оној со Ибицата сега на тендери нуди цена за 3 пати помала од онаа што била пред 1 година или тоа што началниче не успеа да ја купи Макпетрол па почна да купува ситни фирми во нафтениот сектор во ред.

Реформаторот од Прилеп беше природна катастрофа за економијата

Член од
24 април 2008
Мислења
11.022
Поени од реакции
12.524
Ако за тебе е стагнација тоа што фирмата на оној со Ибицата сега на тендери нуди цена за 3 пати помала од онаа што била пред 1 година или тоа што началниче не успеа да ја купи Макпетрол па почна да купува ситни фирми во нафтениот сектор во ред.

Реформаторот од Прилеп беше природна катастрофа за економијата
Воопшто не го негирам тоа.

Но економски напредок на долг рок не може да се постигне преку јавни трошења и нови задолжувања.

Член од
25 август 2016
Мислења
438
Поени од реакции
318
Мислам дека добро ти се сумирани работите и се согласувам, само една работа некако ми нема логика:

За "нешто", во овој случај становите ги анализираме, да му паѓа вредноста треба да имаш преголема понуда а мала побарувачка.
Што моментално е и ситуацијата кај нас а цената не мрда надоле - без разлика што се вадат податоци дека вртоглаво паѓале цените ( најверојатни се договори на помали цени со цел плаќање помал данок а др пари под маса)

Е сега доколку дојде до стагнација на градежниот сектор понудата ќе остане иста нема да се зголемува а побарувачката полека полека ќе расте ...
Кога побарувачката ќе почне да ти расте едино ќе се омрсат градежниците што ѓи чуваа становите празни и последни ќе се смеат на сите ште предвидуваа дека истите ќе фалираат...

Поголема варијација од -10% надоле намало и нема ни да видите во Ск.

Додека за акциите тука нема збор скокови и падови се секогаш добредојдени и очекувани!!!!

Ситуацијата не е најсјајна, ама интернационалните институции ќе бидат поотворени спрема новата влада. Имено повеќе фондови (Светска банка, ЕБРД, ИМФ) можат сега да ги отворат ќесињата. Се чекаат само општинските избори, да не ги финансираат по грешка истите :)
После тоа ќе се отворат процесите, и ќе ни бидат достапни и поголеми инструменти кои беа блокирани 2011-2012. Како пример ќе го земам Фондот за Енергетска Ефикасност од Светска банка и KfW како и други фондови кои ќе бидат достапни до јавните институции и општините.
Ова ќе го раздвижи јавното трошење во правилна насока (продуктивни проекти и проекти кои носат заштеда).
За приватниот сектор следниов период ќе биде малку потежок, додека да се крене потрошувачката преку зголемување на платите. И ова ќе има сопствени предизвици. Извозот за странство ќе биде предизвик следниот период освен можеби секторот на челик и руда.
Градежниот сектор го оставив за крај бидејќи имаше коментари претходно. Да, ќе заврши експанзијата на овој сектор во делот на станбени единици и ќе следува намалување на цените на становите. Но очекувам да се расте делот на реновирање и нискоградба (поради кажаното претходно со фондовите)
И на крај ако се најави решавање на некое од прашањата ЕУ и НАТО, тоа ќе ги зајакне позициите на економијата.

Да резимирам. Оптимално сценарио е забавување до локалните избори, мал раст до пред нова година, стагнација па добар раст до дивиденда. После тоа можен е песимизам во економијата и мало забавување во берзата.
Песимистично сценарио е ако почне рецесија на глобално ниво кое ќе повлече и кај нас. Тоа би значело мал пад на берза во рок од 6 месеци посебно кај вредносните акции. Ништо спектакуларно.
Оптимистично сценарио е НАТО и ЕУ придвижување во следните 6-9 месеци. Ова значи силен раст на се живо и диво, посебно на потценетите акции.
За мене најреално е последново сценарио, ако предвреме не се појави некое забавување да удри по некој шамар. Во секој случај "спремајте се како утре да е рецесија, а очекувајте бик :) пред портите"
оре доле

mishevski

Неимар
Член од
20 јуни 2010
Мислења
107
Поени од реакции
170
@mishevski
sto znaci ova, da kupuvame ili prodavame?
Јас купувам, пола дивидендни, пола вредностни акции :), има фора барем година - година и пол до значајните промени да се почуствуваат. Можеме до некаде да ги предвидиме настанитте, но не и како ќе влијаат тие во одреден момент.

Мислам дека добро ти се сумирани работите и се согласувам, само една работа некако ми нема логика:

За "нешто", во овој случај становите ги анализираме, да му паѓа вредноста треба да имаш преголема понуда а мала побарувачка.
Што моментално е и ситуацијата кај нас а цената не мрда надоле - без разлика што се вадат податоци дека вртоглаво паѓале цените ( најверојатни се договори на помали цени со цел плаќање помал данок а др пари под маса)

Е сега доколку дојде до стагнација на градежниот сектор понудата ќе остане иста нема да се зголемува а побарувачката полека полека ќе расте ...
Кога побарувачката ќе почне да ти расте едино ќе се омрсат градежниците што ѓи чуваа становите празни и последни ќе се смеат на сите ште предвидуваа дека истите ќе фалираат...

Додека за акциите тука нема збор скокови и падови се секогаш добредојдени и очекувани!!!!

оре доле
За становите, последните 10 години годишно се доделуваат градежни дозволи во просек 5000 стамбени единици. Продажбата е забавена од 20% на 6% од изградените. Има поголема понуда, побарувачката е сведена на минимум. Дури и јас нејќам да прифатам (го реновирам мојот во моментот), но ако не се случи ЕУ и НАТО, се движиме натаму. Ќе се гради и натаму (според добиените дозволи) но мое мислење е дека ќе се намалат цените, барем за тие 10%. ајде нека постои постот, па за една година да се преслушаме :)
http://emagazin.mk/vesti/vest/35165

Член од
10 декември 2008
Мислења
1.311
Поени од реакции
2.373

оре доле
@Mr.I која побарувачка жити се ќе расте?

Кој ќе ги купува сите овие изградени становии и комплекси?

Повеќе од пола младина или веќе е во странство или со мислите се гледа таму...

Познавам луѓе кои во недостиг на знаење, целиот свој имот го инвестирале во купување на недвижнини (4 стана) и нивно издавање? На кој ќе му ги издаваат тие?

И до кога ќе купуваат тие? 5ти па 6ти стан?

Јас купувам, пола дивидендни, пола вредностни акции :), има фора барем година - година и пол до значајните промени да се почуствуваат. Можеме до некаде да ги предвидиме настанитте, но не и како ќе влијаат тие во одреден момент.

За становите, последните 10 години годишно се доделуваат градежни дозволи во просек 5000 стамбени единици. Продажбата е забавена од 20% на 6% од изградените. Има поголема понуда, побарувачката е сведена на минимум. Дури и јас нејќам да прифатам (го реновирам мојот во моментот), но ако не се случи ЕУ и НАТО, се движиме натаму. Ќе се гради и натаму (според добиените дозволи) но мое мислење е дека ќе се намалат цените, барем за тие 10%. ајде нека постои постот, па за една година да се преслушаме :)
Најновата информација што ја имам е дека има дупло и повеќе нови станови на продажба од оваа бројка што ја имаат објавено во ЕМагазин.

И јас мислам дека ќе биде интересно на пазарот на недвижнини.

Член од
9 мај 2017
Мислења
352
Поени од реакции
635
@Mr.I која побарувачка жити се ќе расте?

Кој ќе ги купува сите овие изградени становии и комплекси?

Повеќе од пола младина или веќе е во странство или со мислите се гледа таму...

Познавам луѓе кои во недостиг на знаење, целиот свој имот го инвестирале во купување на недвижнини (4 стана) и нивно издавање? На кој ќе му ги издаваат тие?

И до кога ќе купуваат тие? 5ти па 6ти стан?

Најновата информација што ја имам е дека има дупло и повеќе нови станови на продажба од оваа бројка што ја имаат објавено во ЕМагазин.

И јас мислам дека ќе биде интересно на пазарот на недвижнини.
Дека повеќе од половина младина се исели од државава е факт, но и дека цените на становите во Скопје не паѓаат е исто така факт. Имајте во предвид дека преку 50% од населението во Скопје живее во станови изградени пред повеќе од 25 години, кои плачат за реновирање, и тука според мене лежи зајакот зошто цените на новоизградените не паѓаат. Новите брачни парови не ги ни погледнуваат становите во стари згради кога купуваат стан.

Веќе има откажување од чување повеќе станови во сопственост на едно лице, или со други зборови кажано се намалува бројот на т.н. рентари, најмногу заради добрата даночна политика кај недвижнините за кои данокот за станот во кој се живее е 0.01% од пазарната вредност, а за втората станбена единица која едно лице ја поседува е 0,1%.

Член од
24 април 2008
Мислења
11.022
Поени од реакции
12.524
...

Новите брачни парови не ги ни погледнуваат становите во стари згради.

...
Фала му на Бога бидејќи не познавам такви. Зградите стари 30 или повеќе години се значително побезбедни од новите згради, бидејќи постарите згради се градени во време кога имало строги правилници кои морале да испочитуваат за да ти биде прифатен објектот како одржлив и безбеден за живеење во него, или во спротивно нема да ти бидат издадени имотни листови, а со тоа нема да можеш ниту да ги продаваш становите.

На никого не му препорачувам да купува стан во нова зграда, особено не во овие новиве згради кои изникнуваат преку ноќ како печурки - и сето ова по заслуга на претходната влада која ги десеткуваше правилниците за градба.

Член од
9 мај 2017
Мислења
352
Поени од реакции
635

Нема потреба од пари под маса, основицата на која се плаќа данок на промет на недвижнини ја пресметува Град Скопје, врз база на пазарни цени, од лично искуство од 2015 година зборувам.[DOUBLEPOST=1505075509][/DOUBLEPOST]
Фала му на Бога бидејќи не познавам такви. Зградите стари 30 или повеќе години се значително побезбедни од новите згради, бидејќи постарите згради се градени во време кога имало строги правилници кои морале да испочитуваат за да ти биде прифатен објектот како одржлив и безбеден за живеење во него, или во спротивно нема да ти бидат издадени имотни листови, а со тоа нема да можеш ниту да ги продаваш становите.

На никого не му препорачувам да купува стан во нова зграда, особено не во овие новиве згради кои изникнуваат преку ноќ како печурки - и сето ова по заслуга на претходната влада која ги десеткуваше правилниците за градба.
Колку не си во право за безбедноста. :rolleyes:

Последно уредено:
Член од
24 април 2008
Мислења
11.022
Поени од реакции
12.524
Колку не си во право за безбедноста. :rolleyes:
Половина фамилија ми се градежници - инженери и архитекти, некои од нив имаат работено на познати објекти низ Скопјево, а не говорам за Скопје 2014 и останати јавни проекти за перење на пари, туку за познати скопски обележја, па верувам дека знаат што зборуваат кога ми велат дека ако не сите, тогаш повеќето станбени објекти изградени помеѓу 1964 и 1990 година се безбедни за живеење, вклучувајќи и некои објекти изградени во 1990-те години бидејќи биле изградени со градежни дозволи за кои сеуште важела старата градежна регулатива.

Последно уредено:
Член од
10 април 2013
Мислења
1.118
Поени од реакции
714

Koi ti se tie vrednostni akcii ,mislis na nedividendni kako PKB., PPIV [min. dividenda],ZPKO?

mishevski

Неимар
Член од
20 јуни 2010
Мислења
107
Поени од реакции
170
Koi ti se tie vrednostni akcii ,mislis na nedividendni kako PKB., PPIV [min. dividenda],ZPKO?
Прво да повторам, гледам да инвестирам во фирми кои прават заработка :)

@TENDO објави добар графикон каде акциите се поставени според P/E и P/B. Вредностни акции се потценети акции (P/B помал од 0.8 да речеме), кои прават добра заработка во минантите години (пример P/E помал од 10) тука се акции како BESK, PKB... PPIV има бук речиси 0,9
ZPKO ми е премногу ризична бидејќи го "оптимизираа" производството (lean) и напуштаат површини. Мое мислење е дека ги напуштаат прроизводството и фокусот им е на силажа (за крави и за биогас) и дека ќе им се намали вредноста на компанијата, но ќе бидат профитабилни.

Дивидендни се оние кои даваат добра дивиденда, како на пример STB, BESK (уште една причина да се има во портфолио), TTK, TNB, TETE, REPL, KMB, ALK... Мене фаворити ми се банкиве кои прават растур според дивиденда STB и ТNB.

Ако одиме нагоре со берзава (ЕУ и НАТО), се ќе расте, а најмногу вредностните акции. Тогаш треба само да се чека пикот :)
Ако одиме надолу, банкиве се најстабилни поради НБРМ регулативата и ќе бидат ок долгорочно. Вредностните акции ќе изгубат од својата вредност, но ќе вредат да се чуват. Треба човек да одлучи до кога ќе ги чува и дали ќе чека нов раст.

Мојата идеја е балансирано вложување и трпеливост (ги кршам понекогаш правилата). Раст ќе има од овие позиции, прашањето е само кога :)

Член од
9 август 2017
Мислења
7
Поени од реакции
1
Прво да повторам, гледам да инвестирам во фирми кои прават заработка :)

@TENDO објави добар графикон каде акциите се поставени според P/E и P/B. Вредностни акции се потценети акции (P/B помал од 0.8 да речеме), кои прават добра заработка во минантите години (пример P/E помал од 10) тука се акции како BESK, PKB... PPIV има бук речиси 0,9
ZPKO ми е премногу ризична бидејќи го "оптимизираа" производството (lean) и напуштаат површини. Мое мислење е дека ги напуштаат прроизводството и фокусот им е на силажа (за крави и за биогас) и дека ќе им се намали вредноста на компанијата, но ќе бидат профитабилни.

Дивидендни се оние кои даваат добра дивиденда, како на пример STB, BESK (уште една причина да се има во портфолио), TTK, TNB, TETE, REPL, KMB, ALK... Мене фаворити ми се банкиве кои прават растур според дивиденда STB и ТNB.

Ако одиме нагоре со берзава (ЕУ и НАТО), се ќе расте, а најмногу вредностните акции. Тогаш треба само да се чека пикот :)
Ако одиме надолу, банкиве се најстабилни поради НБРМ регулативата и ќе бидат ок долгорочно. Вредностните акции ќе изгубат од својата вредност, но ќе вредат да се чуват. Треба човек да одлучи до кога ќе ги чува и дали ќе чека нов раст.

Мојата идеја е балансирано вложување и трпеливост (ги кршам понекогаш правилата). Раст ќе има од овие позиции, прашањето е само кога :)[/QUOTE.
http://www.marketwatch.com/story/if-this-red-flag-is-any-indication-a-1929-style-market-crash-isnt-so-unimaginable-2017-08-08

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
20 проценти пад во градежништвото, а цената на најголемата градежна компанија расте :confused:

Член од
24 април 2008
Мислења
11.022
Поени од реакции
12.524
20 проценти пад во градежништвото, а цената на најголемата градежна компанија расте :confused:
Што виде збунувачко во тоа ?

Немаше ништо збунувачко во цените на становите во 2008 година и после 2008 година.

Kajgana Shop

На врв Bottom