Македонска берза

Член од
24 април 2008
Мислења
11.034
Поени од реакции
12.553
Јас пак гледам обратно. Ако има рушење, Бетон пак ќе гради, Комерцијална пак ќе даде кредит. :)
Тоа е нож со две острици, на Минчо Јорданов може да му здосади од профитерството преку Бетон и да го следи примерот на сопственикот на месарниците Мега - дај го целиот имот на компанијата под хипотека, подигни си го кредитот, банката нека го конфискува имотот, а ти со парите терај си каде и како ти душа сака.

Член од
9 јули 2011
Мислења
117
Поени од реакции
108
Тоа е нож со две острици, на Минчо Јорданов може да му здосади од профитерството преку Бетон и да го следи примерот на сопственикот на месарниците Мега - дај го целиот имот на компанијата под хипотека, подигни си го кредитот, банката нека го конфискува имотот, а ти со парите терај си каде и како ти душа сака.
Така е, но тоа не се прави преку ноќ туку треба побајаги време. Да не заборавиме во која котација е овој, на првиот извештај јасно ќе е каде оди возот. А треба бар 1-3 години за ова.[DOUBLEPOST=1490465563][/DOUBLEPOST]
Боље продавај зошто комуњариве гарант воведуваат пак данок на капитална добивка. Сакаат да изиграваат Робин Худ.
Туф туф, ние од Македонија под двапути ќар, на берза пари не ставаме :)
Нека си земе данок државата и алал да и е, само нека имаме добар ќар.

Според мое мислење околу економијава, кој и да земе власт, ќе продолжи онака како Никола им покажа последниве години. Оти е добро, и расте здраво, и друго е кога работи тркалото. Има за сите, некому повеќе некому помалку, но има.
Е сега јас мислам можеше и подобро, ама остај, па нека искочи јунак и нека направи да видиме подобро.

Последно уредено:
Член од
10 декември 2008
Мислења
1.312
Поени од реакции
2.377
Koj isturi deneska 2110 akcii na ALK. ,vo dve transakcii,i dali toa e povrzano so politicko-bezbednosna situacija pa nekoj preferira kes,ili pak e vo vrska so prodazba na NLB. penziski fond i negovo mozno prestrukturiranje?
Каква врска има ова со продажбата на НЛБ Пензиски Фонд?

Прво НЛБ во овој момент испрати писма до заинтересирани купувачи... тој процес ќе трае, но не значи дека мора да се финализира. Второ, ако дојди некој нов менаџмент и има друга инвестициска политика, тоа би се променило кога веќе ќе биде сменет менаџментот, а се сомневам дека може да има многу промени во инвестициската политика кај фондот со оглед на премногу строгата конзервативна политика од МАПАС. И трето, ги пратам подолго време, и она што е купено, освен Топлификација ништо немаат продадено, барем од Македноските акции, а се сомневам дека ако би продавале, дека ќе продаваат баш акции од Алкалоид.

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
Како што разбрав од текстот рушење не е директна последица на одлуката, но сепак објектот добива статус на дивоградба. Бидејќи најголем дел е споственост на Бетон и вака прозиволно би треснал дека вреди 15м евра. Ако компанијата биде принудена да прави отпис на вредноста ќе биде тоа сериозен удар на билансот.

Член од
10 декември 2008
Мислења
1.312
Поени од реакции
2.377
Само седиштето на Бетон да се продаде, вреди колку моменталната пазарна вредност на компанијата. Поради ова, се сомневам во вакво сценарио.

Член од
24 април 2008
Мислења
11.034
Поени од реакции
12.553
Само седиштето на Бетон да се продаде, вреди колку моменталната пазарна вредност на компанијата. Поради ова, се сомневам во вакво сценарио.
Па ни јас не верувам во такво сценарио, но како еден од главните деловни партнери на актуелната влада, ако го следи истата (не)среќа која го следи Сеад Кочан, можеби и Минчо Јорданов ќе крева сидро и ќе фаќа џаде.

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
Има некој земано хипотекарен кредит? Може да ми каже дали се добива такво нешто на основа на објект што не е заведен во Катастар?

Ако одговорот е не, јасно е зошто Комерцијална прави отпис колку сите останати банки заедно, па дуплирано :)

Член од
9 јули 2011
Мислења
117
Поени од реакции
108
Па ни јас не верувам во такво сценарио, но како еден од главните деловни партнери на актуелната влада, ако го следи истата (не)среќа која го следи Сеад Кочан, можеби и Минчо Јорданов ќе крева сидро и ќе фаќа џаде.
Не верувам, човекот си е про.
Деловен партнер е тој на секој што ќе плати здраво, дал е прошла, сегашна или идна.

Последно уредено:
Член од
24 април 2008
Мислења
11.034
Поени од реакции
12.553
Не верувам, човекот си е про.
Деловен партнер е тој на секој што ќе плати здраво, дал е прошла, сегашна или идна.
Е тоа да, во зависност од тоа колку ќе треба да плати, сигурно си има горна граница која не планира да ја премине.

Член од
6 април 2005
Мислења
2.959
Поени од реакции
3.099
Така е, но тоа не се прави преку ноќ туку треба побајаги време. Да не заборавиме во која котација е овој, на првиот извештај јасно ќе е каде оди возот. А треба бар 1-3 години за ова.[DOUBLEPOST=1490465563][/DOUBLEPOST]

Според мое мислење околу економијава, кој и да земе власт, ќе продолжи онака како Никола им покажа последниве години. Оти е добро, и расте здраво, и друго е кога работи тркалото. Има за сите, некому повеќе некому помалку, но има.

Е сега јас мислам можеше и подобро, ама остај, па нека искочи јунак и нека направи да видиме подобро.
not sure if sarcasm, ignorance or 'mvro do grop'

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.785
Поени од реакции
5.060

Јас имам ќарено 2-3 илјадарки еврејчиња ослободување од данок така да секој данок е лош нема добри даноци кога ги плаќаш. Едините и другите исто прават комуњарите може ќе кренат данок ама ќе отворат дупки и поврати гарант. Исто срање е само поинаку треба да се игра.

Член од
9 јули 2011
Мислења
117
Поени од реакции
108
И мене ме печеше даноков до пред некоја година, потоа изгледа остарев и го сменив мислењето.
Нека е низок, сите да го плаќаат, да нема многу пополнување формулари и да се потроши чесно, мислам е ок.[DOUBLEPOST=1490545069][/DOUBLEPOST]Туку, што прави фирмава, ќе ја биде ли Попова Кула?
Гледам извештајов, не е на арно, странскиот пазар изгубен.
http://www.seinet.com.mk/Default.aspx?docID=40620

Последно уредено:
Член од
10 декември 2008
Мислења
1.312
Поени од реакции
2.377
И мене ме печеше даноков до пред некоја година, потоа изгледа остарев и го сменив мислењето.
Нека е низок, сите да го плаќаат, да нема многу пополнување формулари и да се потроши чесно, мислам е ок.[DOUBLEPOST=1490545069][/DOUBLEPOST]Туку, што прави фирмава, ќе ја биде ли Попова Кула?
Гледам извештајов, не е на арно, странскиот пазар изгубен.
http://www.seinet.com.mk/Default.aspx?docID=40620
Јака конкуренција во секторот, си го прави своето.

Ако има данок на капитална добивка, мора да има и данок на депозити, мада многу поарно ќе е да нема ништо.

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.324
Поени од реакции
15.576
Точката 12 од билансот на успех "Исправка на вредноста на финансиските средства, на нето-основa" е магијата кај банкарскиве. Тоа се средства што требало порано, но ете сега се вклучени.
Ќе може ова да го објасниш? Што требало порано? Што е магијата?

Kajgana Shop

На врв Bottom