Kako go komentirate FI na PPIV. za 2016? Jas tuka ne gledam nisto spektakularno , P/E si ostanuva blizu10 dobivkata pogolema za okolu 200den., zatoa li cekaa do posledniot den?Kako mislite deka ke se dvizi cenata vo naredniot period?
Мислам дека ја водат здраво, работи убаво, нема долгови, има ДабKako go komentirate FI na PPIV. za 2016? Jas tuka ne gledam nisto spektakularno , P/E si ostanuva blizu10 dobivkata pogolema za okolu 200den., zatoa li cekaa do posledniot den?Kako mislite deka ke se dvizi cenata vo naredniot period?
Се сложувам дека работат убаво, само ми е страв дека помина врвот или се ептен близу па приходите од продажба тешко да растат со задоволително темпо.Мислам дека ја водат здраво, работи убаво, нема долгови, има Даб, и додека е стариот на чело не очекувам циркус тука. А потоа ќе видиме.
Не е баш ликвидна, а и цената си постигна со вредноста на фирмата. Во наредните неколку години не очекувам да оди преку 90, а после 60 илјади размислувам и нешто да продадам.
Ако не бидне, јас си ја чувам, може и нешто ќе докупам.
мали се количините.. или на некој му требаат итно пари или некој намерно сака да ја држи на тоа ниво цената, за да купува поевтино..Како некој од акционерите на 11 Октомври може да носи одлуки со такви извештаи не ми е јасно.
мислам дека зад оваа продажба е целта на НЛБ Словенија да собере што повеќе пари пред нејзината продажба.. 51% од продажбата ќе оди директно таму, а другите 49% што ќе ги добие НЛБ Скопје мое мислење е дека ќе се исплатат целосно преку дивиденда ( за да завршат повторно најголемиот дел кај мајката).. прашањето е колку вреди сега овој фонд? управува со средства од околу 370 милиони евра и заработка 55,9 мил денари за 2015 год и 64,4 мил денари за 2016 год.. Zedd, мислам дека имаш погрешна бројка за добивката лани..НЛБ го продава пензискиот фонд, во кој македонската НЛБ има 49 проценти. За 2016та добивката на фондот била 16м денари.
Интересно е што се случува последните месеци ама сигналите за вторите столбови воопшто не се позитивни.
Фондот како и се друго вреди колку што е спремен купувачот да плати за него.прашањето е колку вреди сега овој фонд?
тоа му доаѓа грубо пресметано нешто над 700ден по акција приход за НЛБ Скопје.. убава вонредна дивиденда ќе бидеза очекување е овој фонд да се продаде за ~20 милиони евра
Па може не знам од каде читаш, јас тоа го видов во финансискиот извештај објавен на нивната страна.мислам дека зад оваа продажба е целта на НЛБ Словенија да собере што повеќе пари пред нејзината продажба.. 51% од продажбата ќе оди директно таму, а другите 49% што ќе ги добие НЛБ Скопје мое мислење е дека ќе се исплатат целосно преку дивиденда ( за да завршат повторно најголемиот дел кај мајката).. прашањето е колку вреди сега овој фонд? управува со средства од околу 370 милиони евра и заработка 55,9 мил денари за 2015 год и 64,4 мил денари за 2016 год.. Zedd, мислам дека имаш погрешна бројка за добивката лани..
Zedd, изгледа гледаме различни финансиските извештаи.. јас од тука гледам..Па може не знам од каде читаш, јас тоа го видов во финансискиот извештај објавен на нивната страна.
Прегледај го приврзокот 166937
Јас сум го гледал извештајот со 31.03Zedd, изгледа гледаме различни финансиските извештаи.. ама мислам дека ти си нешто грешка..
јас од тука гледам..
http://www.npf.com.mk/Storage/izvestai/semestralni/2016/Nerevidiran Drustvo 31.12.2016.pdf