Македонска берза

DeviAngel

Un vero cavaliere non lascia mai la sua signora
Член од
6 април 2010
Мислења
19.602
Поени од реакции
17.440
Има некој искуство со trade republic :) ? Се мислам да почнам да учам и да купам акции, па ве читам одредено време и реков да ве прашам.

На што треба да обрна внимание најповеќе? Кога би купувал акции, од кај да учам/читам за почеток итн…

Фала многу :)

Член од
10 април 2013
Мислења
1.118
Поени од реакции
714
Ne znam dali ima nekakvo znacenje,ama zabelezuvam deka vo ist den direktorite na ALK i MPT isturija odromni pari za da kupuvaat akcii od svoite kompanii.
Dali tolku veruvaat vo podobruvanje na ecc.sostojba ili se raboti za nesto drugo,ne znam

Член од
22 февруари 2019
Мислења
318
Поени од реакции
309
Член од
16 јули 2021
Мислења
1.079
Поени од реакции
1.936
Извештајот на овој Драго Кос шо го најмил Трифун иако ми изгледа на кредибилен (небаре не знаевме со шо се занимаваат банките) но ми пречи одмаздничката опсесија кон Хари. Фактите шо ги презентира првиов контраинтуитивно покажуваат колку е само голем Х. Костов. Според извештајот бил лидер во тој кредито-позајмички игроказ пред кого не само Народна банка, финансиска полиција, обвинителство туку и двете влади од 2004 година навака му биле потчинети.

#BlackRock, фаќајте прибелешки, да и тргнете се г.Костов да помине .. :)

Последно уредено:
Член од
10 декември 2008
Мислења
1.310
Поени од реакции
2.373
Извештајот на овој Драго Кос шо го најмил Трифун иако ми изгледа на кредибилен (небаре не знаевме со шо се занимаваат банките) но ми пречи одмаздничката опсесија кон Хари. Фактите шо ги презентира првиов контраинтуитивно покажуваат колку е само голем Х. Костов. Според извештајот бил лидер во тој кредито-позајмички игроказ пред кого не само Народна банка, финансиска полиција, обвинителство туку и двете влади од 2004 година навака му биле потчинети.

#BlackRock, фаќајте прибелешки, да и тргнете се г.Костов да помине .. :)
Хари Костов можи да биде магионичар само во држави ко нашата.

Член од
16 јули 2021
Мислења
1.079
Поени од реакции
1.936
Хари Костов можи да биде магионичар само во држави ко нашата.
agree
Автоматски споено мислење:

Па под кој да бидат бе под К. Митровски :)

#Институција у институција #Трета Смена

Последно уредено:

Wau

Член од
5 јули 2021
Мислења
55
Поени од реакции
62
Хари е цар во Македонија и тоа е супер, проблемот е што има други царства како ЕЦБ, ОЕЦД и ММФ кои велат „Вашиот цар не го бидува“. Цврсто сум убеден дека нашиот семоќен јунак, Хари, успешно ке им се спротистави на овие царства и ке извојува уште една за него минорна битка.

До следно читање...

Член од
10 декември 2008
Мислења
1.310
Поени од реакции
2.373
Иако очекував некој циркуз од Трифун, сепак прес-конференцијата е многу сериозна, поширока и подлабинска.

Обвинителство има над 1.400 страници детални анализи да ги прочешла. Се надевам дека извештаите од кога ќе бидат преведени, ќе бидат објавени за и ние да можеме да прочитаме што се се дешава во банкарскиот систем.

Магионичарот е пред пензија, не знам до кога му е мандатот, но ова може да му го забрза времето до пензија, а што знам може и тој да оди на подолг престој на „одмор“ во Струга.

Член од
16 јули 2021
Мислења
1.079
Поени од реакции
1.936
Иако очекував некој циркуз од Трифун, сепак прес-конференцијата е многу сериозна, поширока и подлабинска.

Обвинителство има над 1.400 страници детални анализи да ги прочешла. Се надевам дека извештаите од кога ќе бидат преведени, ќе бидат објавени за и ние да можеме да прочитаме што се се дешава во банкарскиот систем.

Магионичарот е пред пензија, не знам до кога му е мандатот, но ова може да му го забрза времето до пензија, а што знам може и тој да оди на подолг престој на „одмор“ во Струга.
Мене ова ми личи последен крик на немоќ. Пази КМБ е само лидер во наводнава шема, нели. Со интенција вклучува уше 7 големи банки (под дифолт цел банкарски систем) плус сите државни институции вис а вис таксират на минорна семејна банка како Еуростандард. Шо ќе кажат словенците, грците и аустриците на ова ? Мислам дека му спремаат реперкусии и лошо ќе заврши ова по Трифун.

Последно уредено:
Член од
10 декември 2008
Мислења
1.310
Поени од реакции
2.373
Мене ова ми личи последен крик на немоќ. Пази КМБ е само лидер во наводнава шема, нели. Со интенција вклучува уше 7 големи банки (под дифолт цел банкарски систем) плус сите државни институции вис а вис таксират на минорна семејна банка како Еуростандард. Шо ќе кажат словенците, грците и аустриците на ова ? Мислам дека му спремаат реперкусии и лошо ќе заврши ова по Трифун.

Словенците, Грците и Аустриците ќе ја поддржат истрагата ако им дојде премногу блиску и имаат потенцијален репутациски ризик - можеби со минорни колатерални штети на некој член од управата. Ќе видиме дали ова ќе го разбранува целиот систем или ќе остани секое чуда за три дена.

Сепак кај нас многу работи се поврзани како црева. Поранешниот претседател, а сега уште член на супервизија на НБРМ му е жена на член на УО на СТБ. И еден куп други конекции. Ова со Кубус го трубат долго време, и некој од институциите на законодавната власт не презеде ништо. Можеби и Еуростандард и Трифун ќе завршат така, но можеби и не.

Последно уредено:

Wau

Член од
5 јули 2021
Мислења
55
Поени од реакции
62
Па не се баш 7 големи банки, туку 7 банки во период од 2004 до сега, што во превод може и да значи 7 македонски банки. Една од тие, во бивша сопственост на еден супер херој од нашето детство, сега спремен за на геријатрија.

Да се надоврзам на @TENDO, жена му на Тони од СТБ СК, кој е член во УО на МБА била претседател на супервизија при НБРМ додека се случувале овие акробации.

Истата таа МБА денес, https://kanal5.com.mk/reakcija-na-makedonskata-bankarska-asocijacija-na-pres-konferencijata-na-trifun-kostovski/a543582

Член од
26 јануари 2008
Мислења
287
Поени од реакции
212
Se utepavte od komentari pocekajte da vidime soopstenie od KB
Автоматски споено мислење:

Последно уредено:
Член од
30 март 2018
Мислења
1.457
Поени од реакции
1.883
Ова му доаѓа како извештајот на Прибе, ама само за банкарството. У било која нормална држава обвинителството уште денеска би притворило барем дваесетина клучни ликови од „бомбава“ на Трифун, ама овде корупцијата почнува од највисоките места и само народна револуција може да ја исчисти.

Kajgana Shop

На врв Bottom