На прости чекори. За апсолутни почетници.Здраво на сите. Веќе долго време истражувам за инвестирање во акции, и сакам да почнам.
Уште сум на waiting list за Trading212, па разгледувам за македонската берза.
Препорака, искуства ако може да споделите?
Зависи што ќе се случува до крајот на годината, зошто сите сигнали се дека ќе има голема економска криза. Ако се случи тоа ќе има пораст на нефункционалните кредити и веројатно нема да има зголемени дивиденди.Zgolemenite prihodi na bankite dali bi znacelo i poskapa akcija i povisoka dividenta ili za akcionerite standard 2,5-5% a nekade i nula porast na akcija i dividenta ????
KMBКако се денес бид аск за банките.
8 | 12,150.00 | 12,198.00 | 6 |
4 | 25,310.00 | 26,500.00 | 10 |
200 | 1,380.00 | 1,442.00 | 300 |
Во криза најдобро работат кафани, к*рви и лихвари - стара народнаНашите банки во криза работат подобро отколку во "нормални" времиња.
Ова е еден график што го имам правено кој ја прави паралелата на инфлација, каматни стапки, приходи на банки (КБ зелено, СТБ розово).Зависи што ќе се случува до крајот на годината, зошто сите сигнали се дека ќе има голема економска криза. Ако се случи тоа ќе има пораст на нефункционалните кредити и веројатно нема да има зголемени дивиденди.
Како се денес бид аск за банките.
Deki mnogu si vlezen vo nafta. Sto i’ pravis, da ne ja pies?Konecno denes padna otporot kaj mpt... Neshto dokupiv na 68-69.000... da ne recam, transparentnost na nivouuu...
P. S. Se molat site dobronamerni brokeri da im kazat na tie sto prodavaat deka ne mora da vadat celi kolicini akcii, moze da pishat nalog so skriena kolicina...
Bubi do kaj 10-15% Mpt i Okta... Ne moze samo od kamati, dividendi i kirii da se ziveeDeki mnogu si vlezen vo nafta. Sto i’ pravis, da ne ja pies?
Кредитирањето е зголемено за 5% во однос на лани или 13.1 милиони евра.Автоматски споено мислење:
Чесен совет до менаџментот на УНИ. Да сменат професија сите до еден и еве нека станат фЛизери фор инстанс. Толку модердна а во исто време декадентна ствар .... ептен оксиморонски..
Samo pazi se kaj OKTA. Mnogu velikodushni razbiras, pobaruvanja zgolemeni za 50M jura. Da ne gi papa maca na relacija Skopje-Thesaloniki?Bubi do kaj 10-15% Mpt i Okta... Ne moze samo od kamati, dividendi i kirii da se zivee
Sigurno se kratkorocni depoziti... Sto e i logicno koga rastat kamatnite stapki...Samo pazi se kaj OKTA. Mnogu velikodushni razbiras, pobaruvanja zgolemeni za 50M jura. Da ne gi papa maca na relacija Skopje-Thesaloniki?