Македонска берза

Член од
19 октомври 2012
Мислења
317
Поени од реакции
277
Мислам дека имаше нешто во врска со број на мали акционери или % на акции што не се во сопственост на мнозинскиот акционер.
едит: Правила за котација
Според овие правила, барем јас како што ги разбирам, Шпаркасе би требало да е во подсегментот Задолжителна котација. Ако сум грешка, нека ме исправи некој што повеќе разбира.

Последно уредено:
Член од
10 декември 2008
Мислења
1.310
Поени од реакции
2.373
Ова е уствари одличен пример за наградување: доколку Минчо навистина самостојно и самоиницијативно ѝ обезбедил работа на фирмата у вредност од 5 миљони евра од којашто таа ќе заработи нето 1 миљон евра, апсолутно заслужува награда од 250.000 евра. Во секој случај, согласно ЗТД тој, фамилијата и поврзаните фирми немаат права да гласаат за таа одлука, па ако независните мали акционери се уверени дека навистина тој е заслужен за зделката - треба со мнозинство да му ја изгласаат наградата.
Минчо сака да земе 5% од приходите од проектот на компанијата која има оперативна маржа од 2.5%. Минчо обезбедли проект кој ќе и наштети на компанијата ако се гледа така. Познавајќи ги некои состојби, мислам дека овие пари не се за Минчо туку наменети се за мито за да се добијат тие проекти.

Ова 5% мито доаѓа од златниот стандард на Грујо и Миле кога се мислеа да не се тоа премногу за Жутите.

Член од
21 август 2017
Мислења
159
Поени од реакции
133
Еве зошто акцијата на КМБ расте, од намалувањето на каматите стапки на денарските штедни влогови.

Член од
2 мај 2020
Мислења
106
Поени од реакции
164
Еве зошто акцијата на КМБ расте, од намалувањето на каматите стапки на денарските штедни влогови.
Може да има влијание и тоа, но поверојатно е дека расте поради купувањето во последните неколку дена од страна на неколку "големи" играчи, очекувањето за исплата на дивиденда и кредитирањето на првиот приватен ветерен парк во нашата земја.

Член од
27 ноември 2009
Мислења
963
Поени од реакции
921
Можеш да спинуваш и релативизираш колку сакаш, но ФАКТ е дека кога почна кризата ти исфрлаше по 20 поста секојдневно, а пред тоа за 20 поста ти требаа 3 месеци. Го злоупотреби форумов за лични себични причини, притоа верувам дека наведе некого панично да продава. Намерно оштети некого, за да можеш ти да заработиш. Ако мислиш дека тоа е во ред, јас не можам да ти помогнам.
Злоупотребив форум? Не бе друже, кој и да продал по мои насоки, додека викав дека ке паѓа, во рок од неколку дена можел истите тие акции да ги купи по многу пониска цена. Тоа што не ги купил после продажба по пониски цени, ја не сум крив, битно имал шанса да заработи од моите насоки дека акциите ќе паѓаат. Основно правило на берза е да купиш поевтино и да продадеш поскапо и после да купиш пак поевтино. Долгорочни инвеститори не продаваат на корекции него докупуваат од таа акција, бидејќи навистина веруваат во неа. Тоа што пишував 20 поста дневно треба да го гледате како позитивна работа, јер сите тие постови злато вредеа тогаш. Кој продаде НЛБ на 18,17,16,15....можеше за брзо да си ги купи пак на 12.000 мкд. Форумов е за тоа, да се споделуваат мислења ( дури и различни ), кој кого ке послуша си е на негова одговорност, во финансии сум 20 години и на роѓен брат не сум му дал насоки што да прави со пари, секогаш советот е - ти си знаеш најдобро, твои пари - твоја одлука. Берза не е за секого, кој не знае, нека не става здрава нога у трн, нека си ги стави парите на депозит и нека си спие мирно ( и тоа мирно не е баш мирно после Еуростандард ), без можност некој да го навлече, заебе и сл. Факт е дека на берза освен што може да се заработат пари, може и да се изгубат, а некој не е свесен за тоа.

И крајно време е да прифатете дека секој од нас си има различни мислења, различни прифатливи ризици, различни очекувани поврати и све тоа е ОК. Тебе ти е евтино, мене ми е скапо. Лошо е кога сите сме на ист став и кога нема некој кој ќе не освести и врати у реалност. Тоа најчесто се случува со политичарите, сите околу нив им лижат гз, им велат дека се најдобри, овие ги слушаат и после кога ќе изгубат на избори не се свесни што се случило, како така, па мене сите ми викаа дека сум најдобар??? Кои сите, тие 5-6 души околу тебе. Исто е и на форумов.

Член од
30 март 2018
Мислења
1.457
Поени од реакции
1.883
Минчо сака да земе 5% од приходите од проектот на компанијата која има оперативна маржа од 2.5%. Минчо обезбедли проект кој ќе и наштети на компанијата ако се гледа така. Познавајќи ги некои состојби, мислам дека овие пари не се за Минчо туку наменети се за мито за да се добијат тие проекти.

Ова 5% мито доаѓа од златниот стандард на Грујо и Миле кога се мислеа да не се тоа премногу за Жутите.
Тоа со 5% испадна одличен пример дека бомбите навистина биле „сечени, лепени, креирани и монтирани“ затоа што потоа ја пуштија целата снимка на разговорот кајшто се испостави дека Грујо уствари барал 5% попуст од Кинезите, а не 5% мито.

Како и да е, наградата треба да се даде по успешно завршена работа, а никако пред. Јас да сум акционер во БЕСК принципиелно би гласал против и би тужел доколку Минчо и поврзаните лица ја изгласаат, нешто како Слободан во ПКБ. Инаку, еве страничка од ревидираниот од БЕСК кајшто се гледа колку финансиски се цеди фирмата:

Screen Shot 2021-07-01 at 18.47.30.png

Даден е заем на Репро Уан од скоро миљон евра и уште пола миљон на „член на ОД“. Дополнително, со години не се исплатени 250.000 евра дивиденда на РЖТК, што пак нејзините акционери треба да се засекираат зошто бескаматно го кредитираат БЕСК.

Член од
31 август 2017
Мислења
263
Поени од реакции
187

Kakvo mito ....preku besk si se finansira sam sebe I svojata nesposobnost

Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067
Другар @Blizzard (Нексус) кога ќе исплатите ручекот со @therealgrim што го должите уште од времето на мојновац ;) ???
На таа пара што ја направивте срамота е долгови да влечете :) . . . Ако немате кеш сам пиво ќе си платам... Може Грими да те повози со новата октавија до Скопје, а и некоја риба ќе ви сместам . . .

14 цели години по форуми се залагам за транспарентност . . . Тоа сум купил, тогаш продадов... Нема ништо почесно и алал да ви се парите...
Се друго е млатење празна слама и навлекување . . . . За после 1,5 година да слушнам дека се продале македонски акциите, се стварала намерна паника за да се купат на пониски нивоа истите македонски акции... Многу евтин трик.
Всушност македонска берза и не падна повеќе од 15-20%. Така да и немаше некоја паника имаше само кратка неликвидност. И после се појави Чифлиганец и го запре падот...
Не знам како заклучи дека СТБ на 800 денари и НЛБ на 12.000 денари пред 1,5 година беа потценети???? Тоа всушност беа најскапите банки во Европа, а највероватно и во свет тогаш... Ако сакаш да се увериш спореди ја НЛБ (и тогаш и сега) со мајката банка и ќе видиш која е потценета????
@Blizzard при толку биткоини, Тесли, Zoom, Moderna, GameStop . . . . ти се врати да играш СТБ и НЛБ на цени кои во европа се незамисливо скапи??? Човек кој извозел биткоини и тесли, не се враќа на MSE.
Нешто ми смрди тука. Или тогаш лажеше или сега лажеш.
И повторно се враќам на првобитната поента. Малку транспарентност при трансакции не е на одмет... Се друго е чалам и навлекување.

Има еден дечко @Џек Блек гледам го чита форумов години наназад, па би сакал да го прашам дали научи нешто ;)???
Има ли навлекувачи, навивачи, инвеститори??? Прочита ли нешто паметно или се лук и вода..

P.S.
Инаку бате Боле после година дена патење во странство успеа да си го поврати капиталот дури и да заработи нови 15-20% . . .
За разлика од @Blizzard не играв биткоини, тесли . . . Туку стандард Societe Generale и Unicredit. И не ми паѓа на памет да се вратам на MSE на овие ценовни нивоа и на купувам КМБ и ТНБ. А пострашно е што на MSE нема игра туку само некој нелогичен раст на неколку хартии.

Член од
30 март 2018
Мислења
1.457
Поени од реакции
1.883
Другар @Blizzard (Нексус) кога ќе исплатите ручекот со @therealgrim што го должите уште од времето на мојновац ;) ???
На таа пара што ја направивте срамота е долгови да влечете :) . . . Ако немате кеш сам пиво ќе си платам... Може Грими да те повози со новата октавија до Скопје, а и некоја риба ќе ви сместам . . .

14 цели години по форуми се залагам за транспарентност . . . Тоа сум купил, тогаш продадов... Нема ништо почесно и алал да ви се парите...
Се друго е млатење празна слама и навлекување . . . . За после 1,5 година да слушнам дека се продале македонски акциите, се стварала намерна паника за да се купат на пониски нивоа истите македонски акции... Многу евтин трик.
Всушност македонска берза и не падна повеќе од 15-20%. Така да и немаше некоја паника имаше само кратка неликвидност. И после се појави Чифлиганец и го запре падот...
Не знам како заклучи дека СТБ на 800 денари и НЛБ на 12.000 денари пред 1,5 година беа потценети???? Тоа всушност беа најскапите банки во Европа, а највероватно и во свет тогаш... Ако сакаш да се увериш спореди ја НЛБ (и тогаш и сега) со мајката банка и ќе видиш која е потценета????
@Blizzard при толку биткоини, Тесли, Zoom, Moderna, GameStop . . . . ти се врати да играш СТБ и НЛБ на цени кои во европа се незамисливо скапи??? Човек кој извозел биткоини и тесли, не се враќа на MSE.
И повторно се враќам на првобитната поента. Малку транспарентност при трансакции не е на одмет... Се друго е чалам и навлекување.

Има еден дечко @Џек Блек гледам го чита форумов години наназад, па би сакал да го прашам дали научи нешто ;)???
Има ли навлекувачи, навивачи, инвеститори??? Прочита ли нешто паметно или се лук и вода..

P.S.
Инаку бате Боле после година дена патење во странство успеа да си го поврати капиталот дури и да заработи нови 15-20% . . .
За разлика од @Blizzard не играв биткоини, тесли . . . Туку стандард Societe Generale и Unicredit. И не ми паѓа на памет да се вратам на MSE на овие ценовни нивоа и на купувам КМБ и ТНБ. А пострашно е што на MSE нема игра туку само некој нелогичен раст на неколку хартии.
Нешто беше спорен тој ручекот, ама нејсе, спремај ги чињата уште денес да се видиме :vozbud:

А што се однесува до навивачките постови, не да не ми пречат, туку со задоволство ги читам, само единствен услов е да се аргументирани. Кога ќе видам шалабајзерски напишано расте или паѓа без никаков аргумент, одма знам да го множам писателот со нула

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
Вклучена ли е Македонија го глобалниот договор за минимален данок на добивка од 15 проценти

Hub

Член од
3 мај 2017
Мислења
672
Поени од реакции
714
Вклучена ли е Македонија го глобалниот договор за минимален данок на добивка од 15 проценти
skoro sigurno ne.
sega citam deka i Irska go odbila dogovorot , taka da tesko ke ide taa rabota.

Член од
27 ноември 2009
Мислења
963
Поени од реакции
921

P.S.
Најди ми пост кај што сум кажал дека сум излегол целосно од МСЕ. И да сакам - не можам :) А сакам ( сум кажал и претходно дека сакам ). ПКБ би го шитнал одма, пишав, секако по за мене прифатлива цена, не по секоја цена. СТБ исто, стојат акциите, не дека ми ги притребало парите за надвор па да мора да продадам. Не ги продавам, си чекам денда која кад-тад ке биде, или прифатлива цена за продажба, кое од тие две прво ќе се случи.
а за биткоин, па барем за тоа пишав дека сум купил ебаго па и цена по која сум купил. Требаше да купав повеќе, ама нејсе, тоа е, после битка сите се генерали. Си направив убав брз поврат и излегов, сега ми е у зона на ноу-трејд. Овие тесла зум мум, а поготово гејстоп не се мој тип инвестиции, им ги оставам на јаките шпекуланти. На вакви акции каква анализа ке направиш?

Член од
22 февруари 2019
Мислења
318
Поени од реакции
309
Уште читам. Но, намалив ради дел обврски кон работното место кое нема никакви допирни точки со ова, а дел поради проширување на полето на интерес па минатиот период намалив на МСЕ, а заминав на NYSE со ЕТФови злато и сребро. Дали научивод форумов? Па научив дека не се шо се лета се јади, дека има од сите што ги наведе и навлекувачи и навивачи и инвеститори и дека тие може да бидат што сакаат, но не пали кај добро информирани, туку за почетници ко мене шо летав на почеток. Научив дека секој навивачки или навлекувачки пост треба да го сфатам исклучиво само како поттик за истражување, а не за купување. Научив што значи креш кога си продајв евтино ТНБ и ТТК, видов како цела ситуација се одразува ментално и од каде иди паниката, така што не е само знаење економија, туку и психологија. Исто научив што значи да купиш на дип кога се што продадов за брзо се оправив од ситуацијата и се накалапив АЛК и МПТ по 10.000 и 45.000. Научив исто што значи да имаш неликвидни акции и научив дека ако не си поткован со информации со бројни трансакции само им ги полниш џебовите на брокерите. И најважното од се е што научив дека имам уште мнооогу за учење, но животов е маратон, нели, не е трка.

Член од
30 март 2018
Мислења
1.457
Поени од реакции
1.883
Уште читам. Но, намалив ради дел обврски кон работното место кое нема никакви допирни точки со ова, а дел поради проширување на полето на интерес па минатиот период намалив на МСЕ, а заминав на NYSE со ЕТФови злато и сребро. Дали научивод форумов? Па научив дека не се шо се лета се јади, дека има од сите што ги наведе и навлекувачи и навивачи и инвеститори и дека тие може да бидат што сакаат, но не пали кај добро информирани, туку за почетници ко мене шо летав на почеток. Научив дека секој навивачки или навлекувачки пост треба да го сфатам исклучиво само како поттик за истражување, а не за купување. Научив што значи креш кога си продајв евтино ТНБ и ТТК, видов како цела ситуација се одразува ментално и од каде иди паниката, така што не е само знаење економија, туку и психологија. Исто научив што значи да купиш на дип кога се што продадов за брзо се оправив од ситуацијата и се накалапив АЛК и МПТ по 10.000 и 45.000. Научив исто што значи да имаш неликвидни акции и научив дека ако не си поткован со информации со бројни трансакции само им ги полниш џебовите на брокерите. И најважното од се е што научив дека имам уште мнооогу за учење, но животов е маратон, нели, не е трка.
Навистина треба да бидеме горди сите што сме пишувале постови ако ова си го научил од форумов.

Верувам дека има студентарија или млади вработени на коишто се' им треба у животот па се' уште немаат слободен капитал за инвестирање, меѓутоа тие веќе сега со знаењето што го имаат се подобри инвеститори од транзициските профитери со десетици милиони евра капитал или нивните подопашници со милиони.

И јас кога почнав со инвестирање во 2007. мислев дека тие што држат банка на МојНовац се којзнае колку умни, ама набргу сфатив дека повеќето се најобични полуписмени шупелки што имале среќа да изнакрадат или наследат пари и да фатат период на раст. Меѓутоа, со време се покажува кој имал среќа, а кој имал знаење, па верувам дека и овие помладиве што сега вртат неколку илјади евра на берза ќе стекнат голем капитал. Во меѓувреме, нека немаат страв и срам од кого било на форумов, вклучително и од мене, и слободно нека си пишуваат мислења, затоа што во Северџанија најчесто најголемото незнаење е затскриено зад фасада од пари, звања, титули и институции, што најдобро се препознава според катастрофалните резултати на северџанската фондовска индустрија.

Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Sto ima da citash forum za da naucish nesto ???
Deckive izvadija 15 miliona evra da kupat akcii vo KMB i toa luge vo nadzoren odbor i sledniot den doaga nekoja budala i vika skapo mi e da platam ista cena kako ovie ke pocekam da padne :) :)
Najako mi e sto pak ima nekoja budala sto pak uletuva naredniot den kaj brokerot mu vika prodavaj gi i moite i brokerov bez da mu prepishe lekovi mu gi prodava i mu vika ete ti zavrshiv rabota se spasi i tvoite gi zemaa :)
Ovie tie 15 miliona evra na ulica gi najdoa pa taka gi fuknaa za inaet na site nas ???
Znaci dali navlekuvam Ili ne bash mi e gajle a znam deka vi kazav na 9000 ke vi se gledaat evtinki ama izgleda doshla taa nedela i bash me interesira kako go zapishaa prvo polugodie posto nekako blokovie otidoa bash pred presekot sto znaci ke ima em dobra godina em dividenda sto znaci po moe za cca 10 meseca brutto 20 evra minimum prinos kaj KMB .

Kajgana Shop

На врв Bottom