Македонска берза

ahil

м-р
Член од
11 јули 2005
Мислења
634
Поени од реакции
620
Не знам само каде си нашол поевтина српска чајна пошо сите се барем за 10-15% поскапи, а во Србија се уште поскапи и од тоа, па баш ме чуди зошто не извезуваме ние во Србија наместо тие во Македонија. Не знам за вкусот, ама претпоставувам дека квалитетот на ПКБ е подобар пошо конкурентите Екстра Меин, Гроздановски, Косиљак.. произведуваат од погони среде стамбени зони што личат на издивоградени урбани чиреви. Еве нпр. како изгледа Екстра Меин, главниот домашен конкурент:

Прегледај го приврзокот 287829

Гледајќи го погонот, скроз не ме чуди што пред 5-6 години наводно беше пронајдена листерија во нивните производи, а уште поинтересно е што нема никакви вести за судска разрешница на случајот, такашто можеби е дебело подмачкано за тоа да се заташка. Во споредба со овие прчварници, објектот на Пекабеско е како Версај, па ме чуди зошто неговата слика не се користи многу помасовно во рекламирањето. Ете, чисто и ова да се има предвид кога во маркет се фаќа за нечиј сувомесен производ...
Во врска со објектот, многу пати го имам гледано однадвор и навистина изгледа убаво, дури подобро и од МИК кој е гигант во МК во тој дел.
За поефтините српски ги има многу, еве конкретно на Петкович (Парачин) е најмалку на иста цена, а најчесто на акција во маркети со 30% поефтина. И искрено можам да кажам дека е многу подобра.
Екстра меин и ред други такви не конзумирам воопшто, но за Косиљак можам да кажам дека имаат одредени производи со добар квалитет. Златиборац и Пекабеско се различна класа во голем дел од сувомеснатите (говорам за поквалитетните, освен за пршут кој не сум го пробал на Пекабеско)
Да не навлегуваме во детали за производите, поентата ми беше дека квалитетот е нешто на кое треба константно да се работи, и секако маркетингот и квалитетната дистрибуција.
Мене ми нема логика Пекабеско да испраќа две или три возила во ист ден, во ист временски период за соседни градови (пример Радовиш и Струмица). Формирање на регионални центри и подобро искористување на ресурси е уште еден дел за поголема добивка.

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
Во врска со објектот, многу пати го имам гледано однадвор и навистина изгледа убаво, дури подобро и од МИК кој е гигант во МК во тој дел.
За поефтините српски ги има многу, еве конкретно на Петкович (Парачин) е најмалку на иста цена, а најчесто на акција во маркети со 30% поефтина. И искрено можам да кажам дека е многу подобра.
Екстра меин и ред други такви не конзумирам воопшто, но за Косиљак можам да кажам дека имаат одредени производи со добар квалитет. Златиборац и Пекабеско се различна класа во голем дел од сувомеснатите (говорам за поквалитетните, освен за пршут кој не сум го пробал на Пекабеско)
Да не навлегуваме во детали за производите, поентата ми беше дека квалитетот е нешто на кое треба константно да се работи, и секако маркетингот и квалитетната дистрибуција.
Мене ми нема логика Пекабеско да испраќа две или три возила во ист ден, во ист временски период за соседни градови (пример Радовиш и Струмица). Формирање на регионални центри и подобро искористување на ресурси е уште еден дел за поголема добивка.
Веројатно заклучиле дека им е поисплатливо да имаат само еден логистички центар. Не е евтино да најмиш објект, да го опремиш за намената по ХАСАП со ладилници, да држиш залиха таму, да вработиш кадар за продажба, хигиена и 24-часовно обезбедување... Очигледно е подобро да се праќаат повеќе возила за тој обем на работа

Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
Малце изгубив интерес за ОКТА откако му ги продадов акциите на ДЕКИС (Сори Деки!), ама денес не ме мрзеше малку да прочепкам како тоа успеале да изгорат скоро 10м евра.

И најдов! Загубата е заради отписот на побарувања, кои може да претпоставиме дека се воглавно од спорот со Владата на РСМ од кои ОКТА побаруваше цели 769М денс.

Типовите од ОКТА ги поништиле тие побарувања, ама интересно не платиле 10% данок на тоа поништување, напротив успеале да добијат некое даночно олеснување па вратиле 30 М од данокот.

Што би рекле, и вук сит и овце на броју...
Автоматски споено мислење:

Не, сега им го читам образложението, всушност направиле резервација за некои спорови со Царинска Управа. Која тргнала опасно да ги дере!

Како и да е, без таа резервација фирмата е во добивка од 200+ м денс. Само малку ме загрижува спорот. Не ли сфатија како тоа се решава? Евро за црквата, евро за ...

Последно уредено:

Hub

Член од
3 мај 2017
Мислења
672
Поени од реакции
714
znaat oni mnogu dobro kako ide sé toa, vprocem i nie doznavame od vreme na vreme kako drzavata izgubila megjunaroden spor so helenic petroleum. plus imaat mnogu leverage. naftovod novi investicii sto treba da se slucat vo aleksandropulos etc. se mi lici deka tivko ke se zavrsi cela rabota.

Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
Нешто пак не ми штима.

Нека ме поправи некој од сметководство, ама ако е вистина потенцијална обврска, како што наведуваат во образложението од ОКТА, зошто им се намалени побарувањата?

Сепак ќе треба да го почекаме ревидираниот за да се има појасна слика.

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
Малце изгубив интерес за ОКТА откако му ги продадов акциите на ДЕКИС (Сори Деки!), ама денес не ме мрзеше малку да прочепкам како тоа успеале да изгорат скоро 10м евра.

И најдов! Загубата е заради отписот на побарувања, кои може да претпоставиме дека се воглавно од спорот со Владата на РСМ од кои ОКТА побаруваше цели 769М денс.

Типовите од ОКТА ги поништиле тие побарувања, ама интересно не платиле 10% данок на тоа поништување, напротив успеале да добијат некое даночно олеснување па вратиле 30 М од данокот.

Што би рекле, и вук сит и овце на броју...
Автоматски споено мислење:

Не, сега им го читам образложението, всушност направиле резервација за некои спорови со Царинска Управа. Која тргнала опасно да ги дере!

Како и да е, без таа резервација фирмата е во добивка од 200+ м денс. Само малку ме загрижува спорот. Не ли сфатија како тоа се решава? Евро за црквата, евро за ...
Ете зошто ги чувале тие десетици миљони евра на сметка :pos:

Баш чудно како не наоѓаат разбирачка со Заев, а толку убаво си кохабитираа со Грујо. Мада има уште судски инстанци кадешто може да се направи добар пазар на штета на затуцанава раја.

По колку ја извршивте купопродажбата иначе?

Hub

Член од
3 мај 2017
Мислења
672
Поени од реакции
714
По колку ја извршивте купопродажбата иначе?
04/2020 prv vlez sredna 3300,pa izlez na 4000-4200. Pa vtor krug 3233-3500 so izlez na 3700-3800 Pa treta runda cekam so sredna kupovna 3421,6. plus edna dividenda. moja omilena za proslava godina.zaedno so alk,tnb.
Skoro sekogas koga ima rast na berzava opsto, raste dosta eksplozivno. isto i obratno. Ako kupuvas-prodavas strplivo ima prostor za interesen povrat.
Sepak jas ja drzam vo "adrenalinski" vlozuvanja (nikogas so poveke od 10% od portfolio).

Член од
5 април 2012
Мислења
8.152
Поени од реакции
8.946
Гранит достигна рекордна цена при огромен промет, а остварил оперативна загуба

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
Сега е вистински момент Страшо да им ги истресе на Власите тие 13,5 миљони евра вредни акции од КМБ што ги поседува ГРНТ

Член од
5 април 2012
Мислења
8.152
Поени од реакции
8.946
Samo da znaes kolku mi e milo sto go otkaciv na 1350 den.So vakvi rezultati taa cena dolgo nema da ja vidime povtorno.
Јас ги зачував, си мислев штом се купува на толку големи налози има луѓе што знаат нешто повеќе од нас

Член од
5 јуни 2017
Мислења
126
Поени од реакции
90
Ако не се лажам, 15.03. требаше да биде краен рок за доставување на неревидирани извештаи до берза. Јас таков извештај за БЕСК не видов...Толку не можеа да го запазат рокот или имаат мнооогу за штелување? !

Член од
5 април 2012
Мислења
8.152
Поени од реакции
8.946
Ако не се лажам, 15.03. требаше да биде краен рок за доставување на неревидирани извештаи до берза. Јас таков извештај за БЕСК не видов...Толку не можеа да го запазат рокот или имаат мнооогу за штелување? !
Рокот за поднесување завршна сметка од ЦРМ и УЈП поради пандемијата е продолжен до 25/03. Така што веројатно ова важи и за МСЕ.

Kajgana Shop

На врв Bottom