Македонска берза

Член од
10 декември 2008
Мислења
1.316
Поени од реакции
2.383
Интересна анализа:

Член од
23 јуни 2017
Мислења
592
Поени од реакции
1.102
Vo petokot okta prefrlile dividenda... Site vo KAM po domakjinsko pivo... Nema za kafani, pevalki, luksuzi... ;)

Член од
2 мај 2020
Мислења
106
Поени од реакции
164
Откако замина therealgrim во хибернација нагло опадна "прометот" на форумов.

Dar_Mak

ексцентрик
Член од
22 октомври 2010
Мислења
343
Поени од реакции
333
Откако замина therealgrim во хибернација нагло опадна "прометот" на форумов.
Човекот си беше супер, му се изнајадоа други да не кажам што и сега нема форум, јбг.

Hub

Член од
3 мај 2017
Мислења
672
Поени од реакции
714
ima nekoj info za TNB ? otide 15% za nedela dena, a sega citkam nema dividenda barem do januari 2021.

Член од
1 јули 2020
Мислења
34
Поени од реакции
37
TNB prognoza poveke od pola dobivka od lani. Prognoza za dividenda, maj dogodina, bar 50 eur po akcija

Член од
19 октомври 2012
Мислења
319
Поени од реакции
277
po net ... mislam ft bese, u kratki crti ecb preporacuva da ne se isplaka bar do jan 2021. i da ne se pretruva so isplata na bonusi, moderate da bilo.
Тоа е препораката од ЕЦБ и важи за ЕУ, а во овој случај значи НЛБ Словенија да не дава дивиденди на нејзините акционери.
Кај нас препораки дава НБ, и како што веќе се случи со Комерцијална, таа препорака може и да не важи. Плус на тоа е што веќе не сме ни во вонредна состојба, така да се е можно.

Член од
2 мај 2020
Мислења
106
Поени од реакции
164
Тоа е препораката од ЕЦБ и важи за ЕУ, а во овој случај значи НЛБ Словенија да не дава дивиденди на нејзините акционери.
Кај нас препораки дава НБ, и како што веќе се случи со Комерцијална, таа препорака може и да не важи. Плус на тоа е што веќе не сме ни во вонредна состојба, така да се е можно.
НЛБ банка е дел од НЛБ групацијата и имаше соопштение од Словенија дека на ниво на групацијата нема да се исплаќаат дивиденди оваа години.

Член од
5 април 2012
Мислења
8.152
Поени од реакции
8.946
Тоа што не исплатија сега дивиденда не е гаранција дека за 2020та ќе исплатат плус со разлика од 2019та. Еве таков пример е Стопанска.

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
Се истргувала сериозна количина ППИВ, баш да видиме следната недела дали некој од дечињава се почастил за подарените акции, или дежурниот купувач Сава докупил уште, дури и по астрономски П/е од 65 :shok2: :shok2: :shok2:

Прегледај го приврзокот 259322

Инаку фирмата у задниве три години работи сѐ полошо и полошо, а последната дури и со негативна оперативна добивка :shok2: :shok2: :shok2: Баш ќе видиме дали оваа со дополнителниот негативен ефект од коронава воопшто ќе ја заврши во плус.

Прегледај го приврзокот 259325
Нема крај за некомпетентноста на фондовите од вториот столб! Еве овие Сава се дежурниот купувач на ППИВ што дури и при П/е од 65 го зголемил уделот во пиварницата којашто веројатно оваа коронска година ќе ја заврши у зијан. Мизерниот поврат од 1,6% на оваа инвестиција нема да ја покрие ни провизијата од 2+% што ја наплаќаат

Screen Shot 2020-07-29 at 11.02.54.png

Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
U pravo ste na primer da si orocish nekoj denar moze ke ti siplatat 3% kamata na kraj na tretata godina :)
Po koj paramterar TNB raboti polosho od lani I zosto da ne si isplati dividend koga e polna kako brod od kesh????
Koga ke mi tekne kako si kupiv ladno na 13200 pred nekoj mesec ima logika za navivacite da im e krivo sto ne veruvaa vo nea .
Denes kupiv MPT nekako se mi mirisa na TNB od pred nekoj mesec deka e cenava ama neli jas bev optimista taka da ne ve naveduvam samo
sum ubeden deka ovaa godina sepak ke gi trosam parite od dividendata na TNB I konecno ke gi zgrmat tie 30 miliona vo MPT!!!

Kajgana Shop

На врв Bottom