Македонска берза

Член од
23 јуни 2017
Мислења
592
Поени од реакции
1.102
Chudno sto stb do Sega ne objavija sobranie...

Член од
23 јуни 2017
Мислења
592
Поени од реакции
1.102
Pregovarast so NBRM za dividenda izglea. Ama tesko....
I sho se desi so liceto VT so ja blokirase operacijata za fiksna dividenda na STB prioritetni? Bez mozok poeba mnogu akcioneri od sueta i samobendisanost..
Otkako prodadov pred godina I pol, ne gi sledam iskreno, ama chudno mi beshe sto do sega ne objavija...

Член од
22 август 2013
Мислења
19
Поени од реакции
18
Ајде нека ми е со среќа ( кој сака нека честита :pijanco:), прва купена акција во странство. Ситно, многу мал дел од кешот за мои стандарди ( а висок за кафекуварките :pusigo:), ама сефте мора некогаш да се направи и да се почне од некаде. Секако, влегувам и во нови непознати води ( досега пливав во када, а сега преоѓам у океан ), па затоа tread-ам lightly за да не ме те утепа некој бран :shok2:

Иако пишав sell in may and go away, шубе ми со толку кеш на сметка, па нека се дешава нешто :pos: Се утепав од анализи и зјапање во монитор, сега барем ке имам појасна причина за тоа, а секако и ке продолжам, додека не го склопам портфолиото од планирани 10тина компании. После не гледам берза следни 2-3 години и поврат од 200-300%. Во меѓувреме ке капне некоја дивидендичка која ке ја реинвестирам ( пази јака ствар, има опција за авто-реинвестирање во акции од таа компанија ).
Се уште постои опасност од дабл дип, ама и постои опасност од немање дабл дип, затоа се одлучив да почнам полека. Акциите се сеуште евтини во ЕУ/УС. Ако има дабл дип, кеш резерва ке има, па и скроз ке се продаде МСЕ ако треба и кредит ке се земе и ке се влета уште појако. Е тогаш без х5 нема да сум.

А вие продолжете да се расправате за Кутревци, Минчовци, Харивци, Доневци и Андреевци, кој е поголем криминалец и кој повеќе ги заебал малите акционери.

И не, не ви кажувам која е :kezec:
1588842823686.png

Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
Pregovarast so NBRM za dividenda izglea. Ama tesko....
I sho se desi so liceto VT so ja blokirase operacijata za fiksna dividenda na STB prioritetni? Bez mozok poeba mnogu akcioneri od sueta i samobendisanost..
Ova moram da go potenciram posto bev licno zasegnat. Izlegov na pristojna cena koga sfativ so kakvi kreteni si imam rabota.

Da toj VT uspea akcijata da ja butne na 600 dens, i ako prodolzat po negov pamet i 400 ke im bide mnogu. Mislam golem uspeh da poebes akcija, abe bravos :notworthy:

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
Тоа со приоритетните на Стопанска беше одлична шпекулативна игра и можеше феноменално да се заработи. Интересен увид во човечката психологија е што со тие акции се креираше атмосфера дека Грците можат да им ги конвертираат и практично да им подарат пари што законски не им следуваат, а кај Пекабеско е креирана атмосфера дека на малите акционери Кутревски ќе им ги земе и парите што законски им следуваат :pos:

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.787
Поени од реакции
5.063
Ќе изигравам модератор ама...молам без тролање и кавгање...

Член од
10 декември 2008
Мислења
1.314
Поени од реакции
2.380
Малку забегуваш со споредбите ама ајде, секој си има свое мислење. Јас лично ги следам и сакам овие акции, ама во моментот не мислам дека е разумно да се купуваат.
Прво акциите не се билдаат зошто нема побарувачка, а заклучукот е многу јасен.
ПКБ реши 70% од добивката да си ја даде на директорот.
УНИ реши да издаде обврзница од 5 милиони евра со камата од 9% (ТТК издадоа 2 со камати од околу 3%). Знаеш кој ги купи обврзниците во најголем дел? Повеќе од 50% ја купија бугарите, истите оние мнозински акционери (зарем ова не е фин начин на вадење пари?) и дел од директорите тука, како и некој бизнисмен (читај газдата на Атлантис има фина сума во обврзници).
Е затоа златен мој, акциите се на овие цени. Да беа малку пофер газдите Уни ќе беше преку 4к а ПКБ 30к
Автоматски споено мислење:

За ова да се случи, треба да се појават слободни акции за тргување. Доколку се сите долгорочни инвеститори нема кој да купи и продаде. Земи го пример БИМ, има топ резултати ама преку 80% ги држат преку директорот и кој може да влезе, Оранжерии Хамзали...има еден куп такви фирми
2 минути треба да search-ни некој за да те демантира. Еве ја цела листа на тие што купиле дел од обврзницата:
14.30% купила брокерската куќа на FIB. Какви црни 50% бугари??

Коста купи 7% но ги продаде од кога го избркаа неколку месеци потоа.

1588874432745.png

Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
UNI e dobra banka za toa nema somnevanje i reseni se da ostanat i porasnat a toa sto nema dividenda ili pak ne raste cenata soodvetno na nivniot performans e samo potvrda deka ne e bitno dali e nekoja firma dobra tuku bitno brokerite da ja reklamiraat soodvetno !!!
Ja na primer ALKALOID den denes ne svakam na koja finta ima reklama po brokeri deka ke dojde 15.000 a na primer nikoj ne spomnuva deka UNI ke bide 3500 ? Pa UNI knigovodstvena cena ima 4500 denari i si gazi po 5 miliona dobivka sekoja godina ama pazi bugari bile ke ne zaebele kao ovoj Mukaetov da e svetec pa ke vi ja kaci na 25.000 akcijata :) :) Ili moze ke aplicira sega za grant od dopolnitelni 600.000 evra posto prosla godina maybahot go kupil pa gi potroshil :) Ili site ke gledame mutavo i ke cekame ovoj gigant da procesira toa marihuanata na SDSM poltromcinjata :)

ahil

м-р
Член од
11 јули 2005
Мислења
634
Поени од реакции
620
2 минути треба да search-ни некој за да те демантира. Еве ја цела листа на тие што купиле дел од обврзницата:
14.30% купила брокерската куќа на FIB. Какви црни 50% бугари??

Коста купи 7% но ги продаде од кога го избркаа неколку месеци потоа.

Прегледај го приврзокот 250137
Еве јавно СЕ ИЗВИНУВАМ во врска со процентите на бугарите, ама затоа ти кажав дека директорот и ете луѓето од Струмица фино вложија.
Како што јас коректно се извинив, коректно е и ти одговориш за главната поента. Зошто издадоа обврзница со 9% камата, кога набрзо после нив ТТК издаде 2 обврзници за околу 3-3,5% (еве да не кажувам точна бројка и да не ја search-ам ???

Член од
10 декември 2008
Мислења
1.314
Поени од реакции
2.380
Еве јавно СЕ ИЗВИНУВАМ во врска со процентите на бугарите, ама затоа ти кажав дека директорот и ете луѓето од Струмица фино вложија.
Како што јас коректно се извинив, коректно е и ти одговориш за главната поента. Зошто издадоа обврзница со 9% камата, кога набрзо после нив ТТК издаде 2 обврзници за околу 3-3,5% (еве да не кажувам точна бројка и да не ја search-ам ???
Различни се двете обврзници. Со различни услови. Како што е разликата меѓу обични и приоритетни акции.
Тој што ја купил обврзницата ќе добива лукративен принос од 9%, но го прифатил ризикот дека Банката поради X причини - на пример Пандемијата, нема да исплати одреден купон на одреден датум. Потребни им беа тие пари, поради зголемување на адекватноста на капиталот затоа што влегоа во системски значајни банки, а сигурно изгледа не сметаа дека ќе ги обезбедат со пониска стапка.

Сепак не е толку важно со колкава каматна стапка позајмиле, важното е што направиле со тие пари. УНИ ги плати купоните кај обврзниците и обезбеди уште толку нето добивка и за имателите на обичните акции. Додека кај ТТК претходно се раздаваа дивиденди, па сега се позајмува за да нема проблеми во секојдневното работење. Зошто ТТК не ги обелодени транспарентно кој се имателите на обврзници, па да ги изанализираме со каква намера зеле обврзници од Крш банка со толку ниска каматна стапка.

Јас немам двоумење која банка работи подобро и кои акционери ќе ги соберат плодовите на среден и на долг рок.

Член од
15 мај 2018
Мислења
29
Поени од реакции
48
Наместо да учите од Тендо вие се расправате со него, абре дечкото е цар (без заебанции или сарказам), видете како ја изигра Адинг и учете од него, према постовите си влегол на цца 500 мкд а си искочи на цца 700 мкд, сега на уни е влезен на цца 1600 мкд и во моментот кога ќе престане да ја збори или фали значи излегол од неа (ова не му е прво возење на уни, ја игра од 600-700 мкд кога беше ако не се лажам па искочи на 1200-1300 итн итн)... зборот ми е и адинг и уни му се добро проучени пред да влезе и двете се здрави прави убави, едноставно многу технички исправно ги игра, знае да процени кога е подценето а кога е преценето, не барајте да ви црта човекот како да анализирате и вие.
@TENDO мајсторе свака част за сите анализи што ги споделуваш со нас

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
Си пишува во објаснувањето за Пекабеско дека има набавено повеќе суровини него лани за да има залиха во случај на затварање граници. Да не била таа разлика од 25 миљони денари, профитот ќе бил дупло од лани. Резултатите се согласно очекувањата: рамно или мал пад кај цигарите, а раст од дваесетина проценти кај сувомесните производи што се со многу поголема маржа.

Мене приоритетните на УНИ ептен ми се допаѓаа, ама сметав дека ќе си ги земат Бугарите за да го цицаат профитот, а и лотовите беа од 100.000+ евра, што беше преголем ризик да се стави у тој инструмент. Да знаев дека стварно ќе биде отворена понудата за секој, ќе се договоревме еден да купи цел лот па потоа на секундарен пазар неколкумина ќе си го поделевме.

Инаку, реален проблем е што постои премолчан договор брокерите целата побарувачка да ја канализираат во индексираните акции. Ќе им се јави некој што не се разбира и ќе му кажат купи си Алкалоид, Макпетрол, Комерцијална, јаки фирми се. Дури и "инвестициските" фондови не ги прикажуваат математички дестгодишните добивки (всушност загуби) туку пробуваат на клиентите да им замачкаат очи со маркетинг демек види што поседуваме Епл, Бемве, Кокакола, сме земале дивиденда од Мајкрософт и Интел :pos: Слепецот на крај не сфаќа дека целиот профит го дава на "управувачки" трошоци, а на крај останува со прст у уста.

Преку таа канализација, ем им расте цената на индексираните акции и клиентот "заработува" ем ќе им се врати пак да докупи за да си наплаќаат провизии. Колку е поголема вредноста на портфолиото - толку ќе им бидат поголеми и провизиите на "фондовите". Токму овој систем е канцерот на Македонската берза и кога-тогаш ќе крахира како во 2007-09. а разочараните клиенти пак нема да се вратат пет години у брокераите.

Јас да сум у обвинителство, финансова полиција, НБРМ или КХВ, веднаш би ги прочешлал сите минати трансакции дали инсајдерите од банките или фондовите и членовите на нивните семејства купувале пред добри резултати или при големи влогови у фондовите, па потоа распродавале по повисоки цени!

Kajgana Shop

На врв Bottom