Pregovarast so NBRM za dividenda izglea. Ama tesko....Chudno sto stb do Sega ne objavija sobranie...
Otkako prodadov pred godina I pol, ne gi sledam iskreno, ama chudno mi beshe sto do sega ne objavija...Pregovarast so NBRM za dividenda izglea. Ama tesko....
I sho se desi so liceto VT so ja blokirase operacijata za fiksna dividenda na STB prioritetni? Bez mozok poeba mnogu akcioneri od sueta i samobendisanost..
Ајде нека ми е со среќа ( кој сака нека честита ), прва купена акција во странство. Ситно, многу мал дел од кешот за мои стандарди ( а висок за кафекуварките ), ама сефте мора некогаш да се направи и да се почне од некаде. Секако, влегувам и во нови непознати води ( досега пливав во када, а сега преоѓам у океан ), па затоа tread-ам lightly за да не ме те утепа некој бран
Иако пишав sell in may and go away, шубе ми со толку кеш на сметка, па нека се дешава нешто Се утепав од анализи и зјапање во монитор, сега барем ке имам појасна причина за тоа, а секако и ке продолжам, додека не го склопам портфолиото од планирани 10тина компании. После не гледам берза следни 2-3 години и поврат од 200-300%. Во меѓувреме ке капне некоја дивидендичка која ке ја реинвестирам ( пази јака ствар, има опција за авто-реинвестирање во акции од таа компанија ).
Се уште постои опасност од дабл дип, ама и постои опасност од немање дабл дип, затоа се одлучив да почнам полека. Акциите се сеуште евтини во ЕУ/УС. Ако има дабл дип, кеш резерва ке има, па и скроз ке се продаде МСЕ ако треба и кредит ке се земе и ке се влета уште појако. Е тогаш без х5 нема да сум.
А вие продолжете да се расправате за Кутревци, Минчовци, Харивци, Доневци и Андреевци, кој е поголем криминалец и кој повеќе ги заебал малите акционери.
И не, не ви кажувам која е
Ova moram da go potenciram posto bev licno zasegnat. Izlegov na pristojna cena koga sfativ so kakvi kreteni si imam rabota.Pregovarast so NBRM za dividenda izglea. Ama tesko....
I sho se desi so liceto VT so ja blokirase operacijata za fiksna dividenda na STB prioritetni? Bez mozok poeba mnogu akcioneri od sueta i samobendisanost..
Втор пост на кафекуварката и втор посветен на мене. Почнав да имам фанови, не знам како да се понашам вака славен.
2 минути треба да search-ни некој за да те демантира. Еве ја цела листа на тие што купиле дел од обврзницата:Малку забегуваш со споредбите ама ајде, секој си има свое мислење. Јас лично ги следам и сакам овие акции, ама во моментот не мислам дека е разумно да се купуваат.
Прво акциите не се билдаат зошто нема побарувачка, а заклучукот е многу јасен.
ПКБ реши 70% од добивката да си ја даде на директорот.
УНИ реши да издаде обврзница од 5 милиони евра со камата од 9% (ТТК издадоа 2 со камати од околу 3%). Знаеш кој ги купи обврзниците во најголем дел? Повеќе од 50% ја купија бугарите, истите оние мнозински акционери (зарем ова не е фин начин на вадење пари?) и дел од директорите тука, како и некој бизнисмен (читај газдата на Атлантис има фина сума во обврзници).
Е затоа златен мој, акциите се на овие цени. Да беа малку пофер газдите Уни ќе беше преку 4к а ПКБ 30к
Автоматски споено мислење:
За ова да се случи, треба да се појават слободни акции за тргување. Доколку се сите долгорочни инвеститори нема кој да купи и продаде. Земи го пример БИМ, има топ резултати ама преку 80% ги држат преку директорот и кој може да влезе, Оранжерии Хамзали...има еден куп такви фирми
Еве јавно СЕ ИЗВИНУВАМ во врска со процентите на бугарите, ама затоа ти кажав дека директорот и ете луѓето од Струмица фино вложија.2 минути треба да search-ни некој за да те демантира. Еве ја цела листа на тие што купиле дел од обврзницата:
14.30% купила брокерската куќа на FIB. Какви црни 50% бугари??
Коста купи 7% но ги продаде од кога го избркаа неколку месеци потоа.
Прегледај го приврзокот 250137
Различни се двете обврзници. Со различни услови. Како што е разликата меѓу обични и приоритетни акции.Еве јавно СЕ ИЗВИНУВАМ во врска со процентите на бугарите, ама затоа ти кажав дека директорот и ете луѓето од Струмица фино вложија.
Како што јас коректно се извинив, коректно е и ти одговориш за главната поента. Зошто издадоа обврзница со 9% камата, кога набрзо после нив ТТК издаде 2 обврзници за околу 3-3,5% (еве да не кажувам точна бројка и да не ја search-ам ???