Македонска Православна Црква-Охридска Архиепископија

A

anaveno

Гостин
Во неколкуте истражувања на ДНК на народите се спомнуваше податокот дека кај Македонците 5% се хунски гени оставени од времето на освојување на Хуните....
Ако може да добиеме известување,кои се тие хунски гени кај македонците?
Сигурно имаат име,ознака за хаплогрупата.....
Колку што знаеме,гените се класфицирани според хаплогрупи,а не според Хуни,Руни,Буни.....
Така класифицирани...потоа споредуваме.....
и така споредени,такво нешто нема.....
Каде има извештај за генетско истражување каде што пишува,Македонците имаат хунски гени?

И-Генеа?
Таа изврши истражување помеѓу нас и дојде до таков заклучок или е нешто друго во прашање?
И-Генеа си игра со вистинските резултати и си прави профит.

Ако почнат сите генетски лаборатории така,тогаш Ромите пример треба да бидат некое племе во Пакистан,па некое степско племе,па незнам што...
Ние (не сите) треба да бидеме Траки,па Егејци веројатно,па Македонци,освен ако не сме биле во меѓувреме срби или романци....
Бидејќи така да се работи е многу смешно,затоа и никој (освен наведените) такво нешто и не прави....

Значи,фали името на хаплогрупата која не прави хуни.......
и не сме хуни,авари.....

Каснаковски постира нешто кое е извадено од контекст....
Мисирков го има на нет...и што се замислува,дека е Паисија:vozbud: и ние сме заблудените ,па како што тој ги опраи нив,по ист рецепт сега тој нас ќе не оправа?
Видовме,Пасија ви даде многу убаво име,ама ние за инат на вас,не го бендисуваме...:vozbud:

Напиши нешто по темава,пример зошто одиш во ТУРСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА?
Кога ќе го прогласите ТУРСКИОТ СУЛТАН за светец?
Ви заврши голема работа човекот.....
 

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
амавено, не е тоа поентата но еве:

Анализа на швајцарската компанија за генетички испитувања „Игенеа“

КАКВО ГЕНЕТИЧКО НАСЛЕДСТВО НОСИ БАЛКАНОТ?

Македонија:
- 30 % македонски
- 20 % германски
- 15 % словенски
- 15 % хеленски
- 10 % илирски
- 5 % феникиски
- 5 % хунски

Бугарија:
- 49 % тракиски
- 15 % хеленски
- 15 % словенски
- 11 % македонски
- 5 % феникиски
 
Член од
17 мај 2009
Мислења
349
Поени од реакции
16
Дуде,
Македонија е продолжеток на словенската идеја (име од понов датум).
Цветот на таа култура и цивилизација, нешто што како народ сме го развиле, унапредиле и предале на други, слични на нас, на луѓе кои не разбираат при кажување на првата буква.

За Бугарија.
Ќе слушенеш македонски песни на секој агол(за разлика од кај нас каде ечат песни на други етноси), ќе видиш македонски ора, многу убава зачувана македонска архитектура, ќе видиш македонски начин на живот.
3 милиони жители во Бугарија само во последните 200 години водат потекло од Македонија.
А пред тоа имаш континуиран живот во знакот на македонската цивилизација со сите атрибути.
До пред 200 години народот од Балканот си се викале, Наши.
Има една многу убава изјава на еден учен од Татарстан, од Казан.
Вели, тие што дојдоа на Балканот(се мисли на Болгарите), ја преземаа верата и култураата од балканското домородното население а го задржаа само името Болгар.
Зарем тоа не е суштината ?
Инаку тоа племе што се симнало доле по кое ние ги викаме Татари е само 5% од нивниот генетски состав.
Истиот процент ние го имаме од хунските освојувачи.
како тоа македонија е продолжеток на словенската идеја [ име од понов датум ] , жими се не разбирам, си ги помешал лончињата - словенската идеја е на темелот на македонизмот, коренот на словенството е МАКЕДОНИЈА ама изгледа тој е фактот кој што пречи. можеби не се разбираме и можеби е тоа моја вина но самиот претходно кажа:
Македонија има потенцијал со својата вистина да предизвика културна револуција кај народите кои во минатото беа дел од една иста цивилизација.
македонската претпоставувам.
и овде го гледам главниот проблем на панславизмот, потребата да се мешаат лончињата, на поимите да им се дава друго ИМЕ, кога викаш дека Ние сакаме терминолошки да се дефинириаме, не цивилизациски јас онака наивно претпоставив дека цивилизацискиот дел сме го апсолвирале но по се изгледа сум се лажел.
и пак Македонската православна вера е дел од православието на словенските народи. - дали целото се состои во деловите, дали деловите се составен дел на тоталитетот е културолошко историски проблем но пред се филозофски проблем на словенската идеја.
Да појаснам, јас немам проблем со поимот словен и импликациите кои што произлегуваат од него но факт е дека за да има содржина во него треба да има филозофија окулу него.
@ пријателите од исток:
апсолутно немам никаков проблем со нив, да кажам дека ми се симпатични можеби ќе се навредат, прифаќањето на македонската култура од нивна страна не значи дека сме еден народ и секако не им дава за право мене да ме нарекуваат со нивното ИМЕ
 
Член од
22 февруари 2009
Мислења
746
Поени од реакции
35
Славјански прво една работа Македонците никогаш не ги нарекувале бугарите наши туку ШОПИ а колку сме хуни треба прво да видиш од каде дошле сите на балканот колку се задржале а не икенеа.
пример во Мариово се стреќава Македонци со поцрн тен да не се од африка.
одговор кога дошле французите донесле војска од африка и некоја се подала и сега ние сме африканци:pos2::pos2::pos2::pos2:

За борбата на Македонците за Охридската архиепископија односно за Македонската православна црква

Да видиме која црква е најстара а која има најголем континуитет.
Македонската црква преку Охридската архиепископија постои до 1767 година кога по барање на грчката црква била распуштена за повторно да види формирана во 1958 година.

сите останати балкански народи од 1453 година преминуват под грчката црква под наредба на султанот кога ко освоил Константинопол и тоа:

Бугарија од 1870/1872 година значи околу 420 години под грчка власт
Србија од 1832 година значи околу 380 години под грчка власт
Романија од 1885 година околу 435 години под грчка власт


е сега кој е кој нема потреба да си ги мериме:toe:
 
Член од
20 декември 2008
Мислења
1.193
Поени од реакции
75
Славјански прво една работа Македонците никогаш не ги нарекувале бугарите наши туку ШОПИ
Taka e navistina, ama zosto na kazuvas sebe si za kakvi se smetale?

Македонската црква преку Охридската архиепископија постои до 1767 година
Da, ti ja narekuvas Makedonska crkva, ama taa si bila narekuvana crkva na cela Bugarija.

Ohridskata arhiepiskopija ima mozebi najgolemi zaslugi za da se ne izgubi bugarskoto ime vo Makedonija. Taa go krepela!
 
Член од
17 мај 2009
Мислења
349
Поени од реакции
16
жезолот на патријархот/архиепископот - што представуваат змиите на жезолот на македонскиот архиепископ, која е симболиката и дали некој НАШИОТ го споредил со останатите православни?
 

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.725
Се сака се што се нема - тоа е случајот кај нашите соседи.

А не спорам јас дека многу денешни бугари се всушност со МАКЕДОНСКО потекло но со испран мозок или биле изложени на радијација (подолго време).

Ако сакаат да си се татари ок, но Македонците никогаш неможе да бидат татари.
Вие озрачените или сте МАКЕДОНЦИ или ТАТАРИ.
Вештачката творевина блгарија бидете си за Русија.
 
Член од
22 февруари 2009
Мислења
746
Поени од реакции
35
Taka e navistina, ama zosto na kazuvas sebe si za kakvi se smetale?Da, ti ja narekuvas Makedonska crkva, ama taa si bila narekuvana crkva na cela Bugarija.

Ohridskata arhiepiskopija ima mozebi najgolemi zaslugi za da se ne izgubi bugarskoto ime vo Makedonija. Taa go krepela!


прво бевме исто а сега сме биел различни решете се.
каде исчезнаја сите тие бугари во Македонија не се малку 2 милиона односно 5 по ваше 2 тука 3 во бугарија

каракачанов озбилно ви ги пери мозоците.
 
Член од
20 декември 2008
Мислења
1.193
Поени од реакции
75
прво бевме исто а сега сме биел различни решете се.
каде исчезнаја сите тие бугари во Македонија не се малку 2 милиона односно 5 по ваше 2 тука 3 во бугарија

каракачанов озбилно ви ги пери мозоците.
Не се исчезнати. Тие со текот на времето најпрвин станале повеќе Македонци одколку Бугари и накрај останале САМО Македонци.
Тоа ти е објаснето од Мисирков, тој гледал во иднината и опишал се што треба да стане и истото станало.
Си ја читал неговата статија „Повеќе Македонци“?

Каракачанов нема врска.
Историјата се темели на факти, не на желбите на тој или оној.
 
Член од
22 февруари 2009
Мислења
746
Поени од реакции
35
Не се исчезнати. Тие со текот на времето најпрвин станале повеќе Македонци одколку Бугари и накрај останале САМО Македонци.
Тоа ти е објаснето од Мисирков, тој гледал во иднината и опишал се што треба да стане и истото станало.
Си ја читал неговата статија „Повеќе Македонци“?

Каракачанов нема врска.
Историјата се темели на факти, не на желбите на тој или оној.
дали има некоја тема каде ти не пробуваш да ја истераш на вашата воденица.

пиши за црквата имаш тема за мисирков ,за бугарите за татарите каде гледам ќутиш ако па немози македонце како тебе да ги величи татарите треба да си ги присвојва сите Македонци.

ако твојата фамилија се отуѓила од Македонците и станала блгарка незначи дека автоматски нема повеќе Македонци.

а за каракачанов се тој што ќе изјави ти го пишиш така види кој е во право:pos2:
 
Член од
22 февруари 2009
Мислења
746
Поени од реакции
35
За црквата напишав што кажал Мисирков. Борбата била заедничка. Никој не одговори.
зедничка на двата засебни народи останати под турска власт ти кажа ама пак ја тераш работата на друга воденица.:nenene:
 
Член од
20 декември 2008
Мислења
1.193
Поени од реакции
75
зедничка на двата засебни народи останати под турска власт ти кажа ама пак ја тераш работата на друга воденица.:nenene:
Кој од истакнатите македонски дејатели од преродбата се осеќал засебен? Дај едно име. Јас се сеќавам на Пулевски, ама и тој пред да се засеби друго пишувал.
 
Член од
22 февруари 2009
Мислења
746
Поени од реакции
35
Кој од истакнатите македонски дејатели од преродбата се осеќал засебен? Дај едно име. Јас се сеќавам на Пулевски, ама и тој пред да се засеби друго пишувал.
а потписите на охриѓаните,молбата од скопје,барањето на велешаните,вечно непокорените прилепчани,гологанов, ти се молам не ми вади документи оти ќе вадам и јас.
темата е за црквата не за мисирков.
 
Член од
20 декември 2008
Мислења
1.193
Поени од реакции
75
а потписите на охриѓаните,молбата од скопје,барањето на велешаните,вечно непокорените прилепчани,гологанов, ти се молам не ми вади документи оти ќе вадам и јас.
темата е за црквата не за мисирков.
Дај нешто конкретно. Едно име сакам. Или некој документ, каде да е види дека Македонците не се чувствувале како дел од општобугарскиот народ.
Гологанов ми е јасен. ЈАС ДА БИДАМ ПОГЛАВАР!
 

Kajgana Shop

На врв Bottom