Македонска Православна Црква-Охридска Архиепископија

Член од
29 август 2008
Мислења
149
Поени од реакции
5
Славjански, Атина толку му се љутела на Јустинијан колку и Лас Вегас. Виж, Солунjани имале повеке за љутенье, за тоа што преместил главниот град на префектурата на Илирикум од Солун во Jустиниана Прима.
А ако читаш што е пишувал Прокопи за Управда-Јустинијан ептен ке заборавиш да го наричаш "Управда". Каков стремеж, каков континуитет, каква вера?
 

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
G.Sotiroff, The assassination of Justinan's personalitu, Junn 1974.
Прокопиј:

“... на почетокот сакаме да зборуваме отворено. Јустиниај не бил Хелен.Тој малку зел од хеленската култура. Но брзо по доаѓањето на императорскиот престол тој ги затворил паганските школи во Атина ... ги конфискувал фондовите за јавни свечености во Хелада... Можеби никогаш не ќе ги дознаеме причините зошто кај Јустинијан има недоверба кон се што е хеленско, но таа негова недоверба и сомничавост биле длабоко вкоренети, во тоа не може да има сомневање“.

Прокопиј признава дека кон Италиотите, Јустинајновите чиновници постапувале со помала строгост одколку кон Хелените. Генералот Белизариус, според името “варварин“, ги водел неговите војни во Италија и Северна Африка, а императорот никогаш чудно немал желба да го посети Рим, божемниот прадедовски град на сите Ромеи. (Како Белград на сите Југословени, моја додавка).
Извор: Procopius, Anecdota, XXVI, 33; XXIV, 7; XI, 31.

И ПО ГОВОР, И ВО ОБЕЛКАТА, И ВО МИСЛЕЊЕТО... беше ВАРВАРИН.
Извор: Procopius, Anecdota, XII, 2.

Изворното име на Јустинијан според ракописот Yustiniana Vita во словенска верзија, ракопис кој се чувал во Василевскиот манастир во Света Гора ( не е чудо Грците да го изгориле) е Вправда.
Татко му е Исток и потекнува од фамилијата на Константин Велики, името на мајка му е Бигленица, таа му е сестра на Правда (Јустин), сестра на Јустинијановиот татко била Лада и била мажена за Селимир (Желимир), кој бил словенски принц.

Во Берберинскиот ракопиц името на Јустановата жена е Вукица и на син му Божидар, за кого една стара жена му претскажала дека ќе стане Врагидар на Римската Империја.

Прокопиј го обвинува Управда дека секогаш ги земал парите на Хелените и на Италиотите и им ги давал на своите варвари.

(хмммм, варвари, не ми текнува кои се, банту црнци... неееее..... чергарите..... нееееее..... абе кои имаа со милениум држава на тие простори....... да беееее..... Македонците, колку тешко се изговара тоа име.)
Многу сложено за мисловен процес, немој да се напрегате скептици на својот народ, дошљаци во 6 век.

Според Прокопиј.

Управда(Јустинијан) бил против партијата на “Зелените“, бидејќи припаѓал на своите “Сини“(не овие од СДСМ) на кои им бил заштитник заедно со својата голема пријателка, Македонката Теодора, која ги фаворизирала редовно ифицерите на “Сините„, кој Прокопиј редовни ги нарекувал “ВЕНЕТИ“.

Г.Сотиров констатира:
Бидејќи Венетите беа истиот народ како што се нарекувал со името Словени, тогаш треба да се заклучи дека “Сините“, според Прокопиј редовно именувани како Венети, во Јустинијаново време како многубројни жители на Цариград биле Словените на кои ние редовни си припаѓаме уште од времето на Пелазгите кои се првиот бран од нашето племе и на таа страна бил и Јустинијан.
 

spas72

Oficial
Член од
13 мај 2008
Мислења
280
Поени од реакции
47

Плаштаницa, подарена на Охридскja архиепископ от византiскjot император Андроник Палеолог II (1282-1328). Надписoт на грцки jaзик на неја гласи: "Пастире на бoлгарите, при жертвоприношенjето спомни си за владетелja Андроник Палеолог"
 
Член од
29 август 2008
Мислења
149
Поени од реакции
5
Читаj, читаj колку праведен бил "Управда". Наjголемата корупциjа во Визаниjа била по негово време. Голем стремеж, големо нешто.

Каj сега, кои "имаа со милениум држава на тие простори"? И зашто никоj не jа знае таа држава, ниту кое и било името, ниту как се назовавале лугето во таа држава? Венети ли, словени ли, склавини ли, брсаци ли, миjаци ли, берзити ли, македонци ли? Ти знаш што е тоа една држава да jа биде 1000 години на овие простори и никоj да не знае за неа?
 
Член од
22 февруари 2009
Мислења
746
Поени од реакции
35
значи светот знае за светите бугари.
Ако сте биле вие некој и нешто дајте доказ не се фалете со Македонци кој сте ги пишале како бугари.

Прво каков бил патот на христијанизација на Македонците а каков на Бугарите?
Второ како можи иста црква да има два различни центри?
Трето зошто кога се испраќат св.Климент и Методиј ,бугарскиот цар испраќа војска на помош на германците против Моравија каде и се испратени?
Четврто зошто е протеран Климент во Охрид на заточеништво а не остана во Трново?Доста со Македонците дајте некој бугарин познат или немате ни еден.

Народ без историја кради туѓа ама има една грешка не мислевте дека некогаш ке се ослободиме и ке побараме малку по архивите да видиме што се не сте фалсификувале.

Кој ги гореше книгите напишани на црковен јазик во манастирите во Македонија?
 

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
Читаj, читаj колку праведен бил "Управда". Наjголемата корупциjа во Визаниjа била по негово време. Голем стремеж, големо нешто.

Каj сега, кои "имаа со милениум држава на тие простори"? И зашто никоj не jа знае таа држава, ниту кое и било името, ниту как се назовавале лугето во таа држава? Венети ли, словени ли, склавини ли, брсаци ли, миjаци ли, берзити ли, македонци ли? Ти знаш што е тоа една држава да jа биде 1000 години на овие простори и никоj да не знае за неа?
Не ја знаат Македонија и македонските кралски фамилии ?
Евреите постоеа 2000 години без држава ?
Ама точно знаеш кој е Евреин а кој е Арап или било што друго.
Батали ти терминологии на племиња и племенски заедници или политички термини.
Јас ги гледам културните компоненти, на кој припаѓа тој човек.
Римјаните прво што направија која ја освоија Македонија?
Ја запалија, ја поделија и го забранија името.
Ваууу ова многу ме потсеќа на 1913, па и на денешните денови.
 
Член од
20 декември 2008
Мислења
1.193
Поени од реакции
75
Четврто зошто е протеран Климент во Охрид на заточеништво а не остана во Трново?
Zosto Trnovo? Togas go nemalo se uste Trnovo.
Zemi go procitaj prostranoto zitie na Sv. Kliment pa togas zboruvaj za zatocenistvo.
A zosto Sv. Naum ostanal vo Pliska?

Ne mi e jasno zosto go pravis Sv. Kliment Makedonec, koga ubavo si e zapisano vo kratkoto zitie deka e po rod od evropskite mizi, koi narodot gi znae kako Bugari.
Nema nikakvi svedostva deka Kliment prestojuval vo Makedonija pred svetiot knez Boris Mihail da mu dade misijata vo Kutmicevica.
A tamu lugeto bile PAGANI (EZICNICI) kako sto si pisuva vo istoriskite izvori.
Bez izvori nema istorija.
 
Член од
29 август 2008
Мислења
149
Поени од реакции
5
Евреите постоеа 2000 години без држава ?
Ама точно знаеш кој е Евреин а кој е Арап или било што друго.
...
Римјаните прво што направија која ја освоија Македонија?
Ја запалија, ја поделија и го забранија името.
Чекај сега, евреите се си евреи и немат ништо заедничко со вас ни како историја, ни како манталитет. Евреите се разфрлани низ светот и както ти кажуваш се немали држава. Но се постоеле и се знаеле точно кој е Евреин а кој е Арап. Нели?
Е, сега, кое му е заедничкото со вас? Ти тврдиш дека сте си на тие простори од памтивекот, но ве биле забраниле името. Па сте имале држава со милениум, ама сте ја криеле со векови и денес никој не знае да е имало таква држава.
 

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
Чекај сега, евреите се си евреи и немат ништо заедничко со вас ни како историја, ни како манталитет. Евреите се разфрлани низ светот и както ти кажуваш се немали држава. Но се постоеле и се знаеле точно кој е Евреин а кој е Арап. Нели?
Е, сега, кое му е заедничкото со вас? Ти тврдиш дека сте си на тие простори од памтивекот, но ве биле забраниле името. Па сте имале држава со милениум, ама сте ја криеле со векови и денес никој не знае да е имало таква држава.
Како никој не ја знае ?
Не постоела држава Македонија и Македонци со кралски фамилии ?
 
Член од
29 август 2008
Мислења
149
Поени од реакции
5
Како никој не ја знае ?
Не постоела држава Македонија и Македонци со кралски фамилии ?
Постоела ...Before Crist. Сега зборуваме за Jустиниан, Рим, Атина и милениумската држава. Виж сега, jас тоа спор со човек коj зборува за Атина като некоj главен град во Византиската империjа, за некакви имагинерни стремежи и културни компоненти, не сакам да вода. Сум ги читал и аз теа нешта - дека Управда бил Бугарин, дека Бугарите сме автохтонни, од век и веков живеле на тие простори, па Дедо Коледа (Николаос) бил Бугарин, па Ахил, па Троjанската воjна и т.н.
Биди здрав!
 

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
Постоела ...Before Crist. Сега зборуваме за Jустиниан, Рим, Атина и милениумската држава. Виж сега, jас тоа спор со човек коj зборува за Атина като некоj главен град во Византиската империjа, за некакви имагинерни стремежи и културни компоненти, не сакам да вода. Сум ги читал и аз теа нешта - дека Управда бил Бугарин, дека Бугарите сме автохтонни, од век и веков живеле на тие простори, па Дедо Коледа (Николаос) бил Бугарин, па Ахил, па Троjанската воjна и т.н.
Биди здрав!
Можеш да го кажеш Бугарин, зошто Бугарите се создадоа од македонскиот етнички елемент а име земаа од Татарите.
Тоа е апсурдот на овој народ, постојаната делба.

Да кажеш Ромеи е исто како да кажеш Југословен.
Погледни ги имињата на таткото на Управда, мајката, сестра, а ние викаме за Словени во 7 век.
Јасно е како бел ден.

Мора да имаат работите континуитет, јас незнам каква е таа научна дисциплина каде работите ги гледа од средина.

Исто е и со црквата, за да стане охридска архепископија а не некоја селска задруга треба да имаш background, основа на која ќе изградеш таква филозофија и начин на гледање на нештата.
Е сега зошто баш овде и само овде, ваљда не е дека му се потрефило на овој народ да ја има таа улога.
 
Член од
20 декември 2008
Мислења
1.193
Поени од реакции
75
Погледни ги имињата на таткото на Управда, мајката, сестра, а ние викаме за Словени во 7 век.
Јасно е како бел ден.
Prvo pogledni go imeto Upravda. Toa e prevod na slavjanski.
Cesto pati vo slavjanskite prevodi imeto na imperatorot Roman Diogen se srekjava kako Roman Dvojurodni, da ne bi i Roman Diogen da bil Makedonec?Св. благоверен цар Управда-Jустиниан се враќа во Солун по своите победи над славјаните. Стенопис од 7-8 век во базиликата "Св. Димит'р" в Солун.
Justinian II, Wall painting Basilica of Agios Demetrios, Thessaloniki, 7th - 8th century
 
A

anaveno

Гостин
Kasnakovski,aj oladi malku....
do koja godina Angliskite kralevi,oficijalno,pisuvale/korespondirale na LATINSKI JAZIK?

Dali toa znaci deka nekoj svinjar vo Berkshir im peel na latinski na prasinjata?

Ili Evreite zboruvale Koine,pa potoa pak se vratile na staro,i dali vo Indija isto zboruvale na Koine?

Dali ako na parite kaj Galite e napisano na latinski,site Gali (petli-ptici na latinski) zakukurikale Le coq ili Gali Gali?:pos2:


Икона на св. Николај в ц'рквата "Св. Димитриј" в Солун.
Icon of Hagios Nikolaos of Myra in the church of Saint Demetrios, Thessaloniki, Source: livius.org

aj kazi sega,kjoravi li se ili zlobni,ubavo si pishuva NIKOLA,a vie i tie Николај i Nikolaos.....

originalna li e taa ikona ili prepravana?koj pisuva ima na svetec Nikola
.........................................................................................os?

A Greek icon of Nicholas, without mitre
gledaj ubavo...
tamu pishuva СТИ НИКОЛАИ
ЧУДОТВОРЕЦ
a onie ulavine od livius napisale Grcka....
http://www.livius.org/ne-nn/nicholas/nicholas_of_myra1.html
 
Член од
29 август 2008
Мислења
149
Поени од реакции
5
aj kazi sega,kjoravi li se ili zlobni,ubavo si pishuva NIKOLA,a vie i tie Николај i Nikolaos.....

Каде пишува NIKOLA?
 
A

anaveno

Гостин
aj kazi sega,kjoravi li se ili zlobni,ubavo si pishuva NIKOLA,a vie i tie Николај i Nikolaos.....

Каде пишува NIKOLA?
http://www.mymacedonia.net/aegean/hellenization.htm

aj ti procitaj kako gejcite gi unistuvaa Makedonskite Crkvi,im gi vadea ocite na ikonite,gi prefarbuvaa i prepravaa natpisite,gi oraat i den-denes Makedonskite Grobista,i tuka nekoj ke ni palamudi za "originalni gejski ikoni" od Solun?
i toa,anticki uste...

1927—Cyrillic inscriptions destroyed or overwritten from Macedonian churches, tombstones, and icons. Church services in the Macedonian language are outlawed. Macedonians were forced by the Greek state to abandon their personal names and adopt Greek names assigned to them. Some of the hellenized names still echo their original forms. For example, Mr. Popov became Mr. Pappas. Other Macedonian names were replaced with completely different Greek names. For example, Mr. Ickarov became Mr. Christidis.
Denial of human rights for Macedonians in Greece
Human Rights Movement for Macedonians in Greece, the O.S.C.E. Review Confrence, Vienna, 4–29 1996
Denial of human rights for Macedonians in Greece
http://www.hartford-hwp.com/archives/62/419.html

п.с...
Каде си слушнал за црква/манастир свети НИКОЛАИ во Македонија?

ете и в блгариа,Тројанскија манастир през XVII-XIX в...бил изграден скит'т "Св. Никола"...
http://www.pravoslavieto.com/manastiri/troyanski/index.htm#скит свНикола
 

Kajgana Shop

На врв Bottom