Па, па па... ги исчитав сите мислења, од 9-та до 60-та и морам да кажам дека ми се гади од коментариве против ЛАЗАРОВ.
Честитки до сите ракометари за денешниот меч. Многу ми е криво и мака за поразов, но мора да се продолжи бидејќи истиот би се покажал како безболен ако победиме на следниот меч (и ако Шведска ја победи Германија, ако не ја победи пак одиме со 1 бод, како и да е).
Што се донесува до спорниов гол (оваа за оние кои прашуваат што е можно по жалбата). Во правилата за
регуларен ракометен натпревар е наведено дека истиот трае 60 минути. По истекот на 60-те минути дозволено е да се изведе слободен удар или пенал, доколку се досуди
фаул кој судиите сметаат дека е
направен пред истекот на тие предвидени 60 минути.
Со слободниот удар или пеналот завршува натпреварот, а резултатот кој тогаш е постигнат се смета за КОНЕЧЕН. Значи
резултатот не може да се промени во никој случај според правилата (а и практично секако никогаш не е променет, да не зборам па да се преигра мечот како некој претходно имаше прашано). Која е целта на жалбава и што може да се постигне не ми е познато. Сигурно би имало одредени реперкусии по судиите, но стварно не ми е познато какви, ниту некогаш ме интересирало, иако многу екипи поднесуваат слични жалби.
Незнам со кој памет и од каде ова серење дека шутирал нерезонски, (иако знам, доволна е сугистијата на еден т.н. експерт кој во текот на мечот секогаш кога шутира и не погодува Лазаров, вели дека бил пребрз шутот ), дека е главен виновник за загубениот меч, дека незнам како играл за клубот а репрезентацијава поинаку, дека ја закопал истата и сл.
Прво КИРЕ ЛАЗАРОВ е најдобриот спортист кој било кога го имала оваа земја. Ако нешто ме прави горд што живеам во оваа земја, тоа на спортски план е сигурно тој и неговите игри, каде и да игрл и кога и да играл (од СП Египет 99 до денес). Без Лазаров оваа репрезентација НИКОГАШ (по повлекувањето на Пепи Манасков) немаше да заигра на некој европски или светски шампионат. Тоа е јасно ако се споредат резултатите на репрезентацијата (а да не зборам да се види играта) каде тој не играл. ДНО ДНА, како би рекле оние одозгора.
Премногу шутирал? А кој сакате да шутира? Филип Л.? Наумче? Филип М.? Секоја акција тргнуваше од него, 10 гола дадоа тој и на негови асиситенции Стоилов (
http://www.ehf-euro.com/Assists.3581.0.html ) од
позициони напади, скоро пола од вкупниот резултат. Зошто не се ослободија другите да земат топка да поиграат малку на лева страна, да шутнат (ако воопшто им паѓаше на памет или се изборија за тоа)? Зошто мораше се преку него, да оди? Зошто толку знае Шундовски? Зошто Лазаров е арогантен? или зошто сите на теренот се посигурни кога тоа е така? Ако некој беше поферман од Лазаров, ќе си земеше одговорност и ќе пресечеше. Ама за тоа треба м***. Зошто и тој би знаел дека ако згреши, ја небал и од тренер и од такви како вас. Тогаш сите ќе го исерете бидејќи Лазаров требал да заврши. Тогаш ќе имате човек на кого ќе можете да покажете со прст Е ОВОЈ ТРЕБШЕ ДА ШУТИРА, заради тоа и тоа. А кога греши Лазаров, можете колку сакате да го серете, се што ви останува да кажете е само дека ТРЕБАЛО ДА СЕ ИЗГРАДИ ПОИЗИЦИЈА, или во превод, Лазаров да направи позиција, а по можност и да шутне тој и да погоди. Никогаш тој и тој требаа да шутнат место Лазаров (тоа е очигледно од секој ваш пост). Ако е така, а верувам дека е, мене ме чуди како разликувате кога тој изградил позиција, а кога не, и шутнал пребрзо? Посебно би сакал да ми одговори онаа дибечина од ракометен експерт што коментира.
Како и да е. Ова плукање по Лазаров на форум е срамно и тотално безрезон, а резултат на напумпани амбиции после кошаркашко првенство. Ова второво е друг муабет, но накратко ЕП во ракомет и ЕП во кошарка се неспоредливи. Првово е првокласна спортска ракометна смотра, а второво трето класна кошаркарска (да не речам на ниво на аматерска, ако како преофесионална се вика таа што така се вика, од другата страна). Со ова не сакам некого да повредам или да омаловажам, но добро е сепак да се биде реален.
За крај сигурен сум дека ја добиваме Чешка во последно коло и се надевам на победа на шведска против германциве, па со 3 бода одиме понатаму. Таму што биде нека биде. А ќе биде многу тешко.
Се извинувам за долгиот пост