A za ova ke go prashah BLAGOJA MINCHEV . Dedo ili tatko na sekretarot na sdsm GORAN MINCHEV. Potocno so odluka na togsanoto sobranie nekade na kraj od 60setite godni Albancite vo makedonija se preimenuvaaa vo ALBANCI . ova e ziva vistina i postojat dokumenti imas i zivi svedoci . GJAUR ILI KAUR E TURSKI ZBOR. Nas ne vikat so pogrdno ime isto taka, se vika SHKOV .
Ме влечеш за јазик...
За сето ова i don't give a shit. Како сакаат така ќе ги викам, попрецизно - не го гледам македонскиот интерес во тоа што ќе ги викам Албанци. А тие погрдни имиња што ги имаат за нас, тие се погрдни само во нивните глави, а не во нашите. Во реалноста/секојдневието кур го боли Македонецот за
каур,
ѓаур или
шков.
Од наш македонски аспект, сето тоа околу ова - кој кого како нарекува, треба да е залудно губење енергија. Ние имаме со
нив други круцијални нерешени проблеми, кои ќе ги надминеме само со наша меѓусебна сплотеност.
Не ни треба сплотеност во викање
Албанци и трескање глупости по форуми. Треба сплотеност во, на пример, заедничко кршење нос на серковци кои се курчат по улица и аутобуси, а не како пички да се гледа сеир и слични други примери. По овие прашања треба да сме начисто што сакаме и како ќе се поставиме, пред се во секојдневниот живот. Ако сметаме дека Албанците во големо мнозинство се лицемери со (не)скриени задни намери, тогаш кажи ми како и зошто , на пример, опстојуваат албанските продавачи/дуќани? Од само Албанци муштерии? Каде е свеста на Македонците и на овој микроплан кој е лесно достапен за лично моделирање. Примери од секојдневието и места за докажување (а за кои не трба да си припадник на елитна единица) има милион.
Постојат многу одлуки на локално/секојдневно ниво во врска со битните прашања кои стојат помеѓу нас и нив и нашата поставеност во врска со тоа.Тоа се некои од вистинските причини за вложување енергија. А не просеравње празни бесполезни навреди од типот: -Вие сте племе and stuff.
И не ми е гајле
они што пишуваат (навредувале и сл.). Многу повеќе ме боли кога некој
наш е на такво безмозочно ниво.