Македонија на FRANCE 24 TV

Goran Bt

локал патриот
Член од
28 јуни 2009
Мислења
9.491
Поени од реакции
8.654

--- надополнето ---

Видеата ги постирав без да видам што има во нив :kesa: видов дека е за Макеодниај ај реков нешто арно ама сум се заебал што да се очекува од француска телевизија десет секунди за тој што зборува во одбрна на иднетитетот со музејот од Крклино а десет минути за ромите и опозицијата :uvo:

--- надополнето ---

Да не останат по кусо еве и BBC со нивна слична репортажа :nesvest:

theMac3donian

Мак3донецот
Член од
5 февруари 2007
Мислења
3.690
Поени од реакции
259
Францускиот филм своевидно ја негира Македонија, Македонската нација и едноставно се потсмева на Македонија.
Не нарекува Македонски Словени, Античка Македонија ја посочува како Грчка, Александар Македонски како Грк, именувањето на аеродромот како провокација, ние сме биле националистички настроени, сме фрлале масло на огнот со тоа што не сме прифаќале компромис (ака промена на името).

За А1:
Посочен е како опозициски медиум, кажуваат дека А1 нема платено данок во висина од 17,5 милиони евра, потоа дека Груевски пробува да ја дискредитира А1, колку што знам Груевски беше во А1 (зошто обвинуваат дека немале одговор?)... тука надоврзуваат дека немаме демократски избори. Јас се извинувам до ТВ-то и знам дека има нерегуларности, но да се обвинува дека некој дошол на власт со целосно фалсификување на изборите е непристојно. Не е ова 19век за да кажуваат каубојски филмови за Балканот.

Се надевам дека репортажата со Ромите ќе им служи како насока на тоа како треба да се однесуваат со луѓе кои они со возови ги протеруваат.

Репортажата сега за сега е разочарувачка, видно анти-македонски расположена и штом завршија со клеветите ја сменија цела тема и почнаа да зборуваат за Ромите. Како и да е ќе почекаме за другите делови, да се надеваме дека ќе кажат и нешто друго за Македонија.

-

На БиБиСи репортажата е многу различна, и самата си има моменти но барем знае што сака да каже. Многу објективна со правилно испрашување на Грците. Според мене французите треба малку да ѕирнат како се прави кратка, прецизна репортажа со правец на движење и цел.

Член од
24 јуни 2008
Мислења
1.705
Поени од реакции
75
Se soglasuvam so komentarot na Macedonian pogore, mislam deka e dovolno jasno sto vsusnost i po cija naracka e reportazava i saka istata da pokaze. Iako onaa na BBC e pokratka i po objektivna , sepak i na dvete eden golem minus zaradi toa sto se ispusteni Makedoncite od Egejska Makedonija (ili denesnata grcka Makedonija kako sto tie miluvaat). Koga veke grcite imaat pravo na komentar po naseto ime i istorijata na Makedonija, zosto ne gi prasaat i t.n. "sloveni" vo "severna grcija" za nivnoto mislenje i nivnite patesetvija? Ne znaev deka neprofesionalnto novinarstvo caruva vo srceto na EU !?

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.177
Поени од реакции
4.133
09:44 Бранко Шренковски
:pos2:

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.774
Поени од реакции
9.903
Убав извештај,ко Бране да го нарачал

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
кога го пуштив првиот клип помислив конечно нешто асално од франција што оди во наша полза. ама потоа кога видов македонски словени и слични работи шо кажуваат искрено се разочарав. груевски правел споменик на александар македонски за да ја искаже својата национална ориентираност. глупости. едно не ми е јасно. Зашто од сите страни не дрпаат ? зашто толку многу сакаат да ни ги земат песните музиките културите обичаите идентитетот и што ти не. Што видоа толку убаво во македонија? како да немаат свое нешто ова комшииве наши. Вечно да постои македонија Вечни непријатели ке има и тоа прво ке бидат соседиве наши без разлика дали се грци бугари срби или албанци.

Max Legend

The black swordsman
Член од
27 септември 2010
Мислења
4.339
Поени од реакции
6.479
Претенциозно за жал.Барем репортажата за Шутка ја претставува Франција во понацистичко светло.

V

viktora

Гостин
Ne mi e jasno sto se cudite pa Francuzive ne se od Zimambve pa da ne gi znaeme sto kopili se.Pa neli romite gi tovarea u vozovi,Libija i Bregot na slonovata koska gi bombardiraat,najnovo na muslimanite im zabranija burki itn.Fasisti na fasisti si pomagaat Sarkozi na HellAss-ive.Aj so zdravje.:toe:

Kajgana Shop

На врв Bottom