Македонија е постара од Грција

Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.266
Дали имам пар книги прочитано?! Па цело време зборам дека ја имам прочитано Илијадата! Ако сакаш ќе ти ја дадам да ја прочиташ и да ми најдеш каде се спомнуваат Македонци во неа. Јас не сум стручњак ама користам извори од стручњаци! И немора да бидиш голем стручњак за да видиш дека овај „академик“ Мирко Видовиќ сери на голо!! Па преку Тасета од вакви квази балкански „академици“ кои го тупат нашиот народ!!! Колку што е Донски историчар толку е и овај академик.

Ако сакаш една по една реченица и ќе ти го разобличам целиот контрадикторен текст од „академиков“. Овај текст не е навреда ниту за Македонците ниту за било кој... туку за ЗДРАВИОТ РАЗУМ! Али ај „чега се паметан стиди, тиме се будала поноси“.
Која Илијада ја имаш читано? Која е најстарата верзија која ја имаш читано? Ако ја немаш Илијада во препис стар барем 1500 години беспредметно е да говориме за колку-толку оригинален текст и кој во неа се споменува, а кој не...

Член од
28 мај 2005
Мислења
6.373
Поени од реакции
177
Ок , можеби Стагира не била во склоп на Македонија пред Филип да ја освои , но не била ни во “ грчката држава “ ( иако немало грчка држава тогаш туку само градови - полиси ) ... и не реков дека Аристотел е Македонец туку дека веројатно бил Македонец ... во секој случај не бил Грк ( дали бил Македонец , Тракиец или нешто друго не е битно ) ... всушност и самиот факт што во Атина Аристотел го сметале за туѓинец ( меток ) , докажува дека не е Грк ... воопшто не верувам дека Филип II на својот двор држел Грци како учители , а не пак Грци да го учат неговиот син Александар ... веројатно ти е познато колкава омраза имал Филип кон нив ( Грците ) ... иначе точно е дека македонските кралевите кои владееле пред Филип II имале и по некој Грк на кралскиот двор но колку што знам во времето на Филип немало .

И тука не се согласувам.
Во античка географска Елада се сметале и самите грци измеѓу себе како туѓинци, пример двајца „грци“ што учествувале заедно на олимписките игри, кој наводно гејската пропаганда ја користи за да докаже дека македонци биле гејци, ипак се сметале за туѓци од самиот факт што не потекнуваат од иста полиса. Но ние денес сите тие ги нарекуваме „грци“, затоа доаѓа до забљуда.

И пак ќе ти кажам, твојата теорија дека Филип втори не ангажирал „грци“ е погрешна.

Повели, патем кажано јас тоа го користам како факт и аргумент, дека македонците не биле грци. Иначе ќе немаше потреба да го именуваат како „гркот помеѓу македонците“

Еумен е роден во Кардија, Галиполе. Работел како секретар кај Филип II, а после неговата смрт и кај Александар Македонски.
http://mk.wikipedia.org/wiki/Еумен

Eumenes of Cardia: A Greek Among Macedonians

http://www.amazon.com/Eumenes-Cardia-Macedonians-Mediterranean-Alexandria/dp/0391042092

Strenght

Never Give Up!!
Член од
24 април 2010
Мислења
2.516
Поени од реакции
1.824
Па цела историја на Грците била измислена имаше и на мотика и на 2-3 други страни како ги измислувале хероите и слично.. само имаат доволно пари затоа им верува пола свет.. Сега пак сакаат да го менуваат името во Хелада? хахха смешни ми се

Казаки

Атаманот - Army of Christ
Член од
2 септември 2011
Мислења
1.526
Поени од реакции
1.969
Која Илијада ја имаш читано? Која е најстарата верзија која ја имаш читано? Ако ја немаш Илијада во препис стар барем 1500 години беспредметно е да говориме за колку-толку оригинален текст и кој во неа се споменува, а кој не...
Го читав преводот на Петрушевски (кој е прогласен за најдобар досегашен превод на Илијадата на светско ниво). Мислам се базира на најстариот зачуван препис на Илијадата кој датира од 6ти век п.н.е. (не сум 100% сигурен но ќе проверам за некој ден).

H

HITCH

Гостин
Е, значи овој Мане, сељачиште едно, не е свесен колку ми иде на нерви! Дозволува се` и сешто да се појави на нет, па иди после кажи што е точно, а што не е. Смачено ми е да читам глупости од „експерти“ кои прочитале една книга, а заклучокот го украле од некој друг.

Да не знае човек од каде да почне...
Проучувајќи ја историјата на Илирите, а особено на нивниот јазик, во старогрчкиот јазик најдов над 2.500 илирски збора (објавени во мојата обемна книга „Панонија“), кои и денес се исти какви што биле пред три илјади години. Всушност, тие зборови на југ ги донеле Дорците. Јазикот на илирските Дорци на југ се сретнал со лувитскиот јазик што го зборувал тамошниот раселен народ и се претопил со него. Оттука е и разликата помеѓу неоилирските јазици во кои спаѓа и македонскиот јазик, по што може да се заклучи дека Македонците на тие простори дошле пред Грците. Дури и нашето изворно писмо во латинската традиција се нарекувало „литера илирика“, од каде што многу подоцна бил изведен и неправилниот назив „кирилица“.
Прво, ние не сме Илири, ниту пак Кирилицата има било каква врска со Илирите!

Второ, треба да се каже за во кој регион зборува, секој јазик си има дијалекти, тоа не е од сега измислено. Во старогрчкиот јазик нема 2500 илирски зборови, бидејќи местоположбата на двете говорни подрачја е поделена од Македонија, па поради фактот што македонскиот јазик е различен од илирскиот и од старогрчкиот, оваа теза на „екпертов“ му паѓа во вода.

А, посмешно е што кај ниту една книга од историска граматика на старогрчкиот јазик, се` едно кој ја напишал не постои ваква паралела. Ниту германската, ниту руската, ниту пак француската школа немаат објавено вакво нешто. Ова е негова измислена работа!

Потоа многу ме интересира за какви илирски Дорци станува збор? Тоа е исто `ко да зборуваме за македонски Абориџини (мислам на австралиските Абориџини). Леле, не можам да поверувам дека го прочитав делов со лувитскиот јазик и со илирските Дорци, па уште и дека БАШ ТОА е доказ дека македонските племиња први ја населиле територијава. Да не испадне дека Дорците дошле од зад Карпатите, ама ние не сме знаеле.

Претпоставувам дека вие го знаете сево ова, ама се придружувам кон вашите настојувања во тоа да ги убедите и еврократите во Брисел што размислуваат политички, а не историски-правно, иако тоа и ним им го наложува здравиот разум.
Зашто Грција како држава со главниот град Атина настанала дури во првата половина на 19 век во нашата ера! Додека Хомер во „Илијадата“ ги слави Македонците, а само еднаш ги спомнува Хелените, или поточно нивните свештеници во Додона „што спијат на земја и никогаш не си ги мијат нозете“ (в. Хомер: „Илијада“, 16, 278).
:facepalm: Уште и вицкаст се прави... Ние знаеме многу повеќе работи, кои си ги кажуваме како што треба!

karan

бивш поет, плукач, вљубеник во слободата
Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.719
Во старогрчкиот јазик нема 2500 илирски зборови, бидејќи местоположбата на двете говорни подрачја е поделена од Македонија, па поради фактот што македонскиот јазик е различен од илирскиот и од старогрчкиот, оваа теза на „екпертов“ му паѓа во вода.
Апсолутно си во право.
Имено Епир е областа на потенцијален контакт меѓу Македонците, таканаречените Грци и Илири.
Но контактот меѓу грчкиот и илирскиот би бил минимален ако се земе во предвид дека епиротите го говореле освен јазикот на јужните и јазикот на Македонците односно во регионите кои граничеле со Македонија сеуште го зборувале и македонскиот јазик. Ова истовремено покажува дека македонскиот е посебен јазик од грчкот а епирците биле нарекувани уште и Македонци иако некои го зборувале и вториот јазик (сигурно се мисли на јазикот на јужните племиња).

"The Amphilochians are Epeirotes; and so are the peoples who are situated above them and border on the Illyrian mountains, inhabiting a rugged country—I mean the Molossi, the Athamanes, the Aethices, the Tymphaei, the Orestae, and also the Paroraei and the Atintanes, some of them being nearer to the Macedonians and others to the Ionian Gulf. It is said that Orestes once took possession of Orestias—when is, exile on account of the murder of his mother—and left the country bearing his name; and that he also founded a city and called it Argos Oresticum. But the Illyrian tribes which are near the southern part of the mountainous country and those which are above the Ionian Gulf are intermingled with these peoples; for above Epidamnus and Apollonia as far as the Ceraunian Mountains dwell the Bylliones, the Taulantii, the Parthini, and the Brygi. Somewhere near by are also the silver mines of Damastium,1 around which the Dyestae and the Encheleii (also called Sesarethii) together established their dominion; and near these people are also the Lyncestae, the territory Deuriopus, Pelagonian Tripolitis, the Eordi, Elimeia, and Eratyra. In earlier times these peoples were ruled separately, each by its own dynasty. For instance, it was the descendants of Cadmus and Harmonia who ruled over the Encheleii; and the scenes of the stories told about them are still pointed out there. These people, I say, were not ruled by men of native stock; and the Lyncestae became subject to Arrabaeus, who was of the stock of the Bacchiads (Eurydice, the mother of Philip, Amyntas' son, was Arrabaeus' daughter's daughter and Sirra was his daughter); and again, of the Epeirotes, the Molossi became subject to Pyrrhus, the son of Neoptolemus the son of Achilles, and to his descendants, who were Thessalians. But the rest were ruled by men of native stock. Then, because one tribe or another was always getting the mastery over others, they all ended in the Macedonian empire, except a few who dwelt above the Ionian Gulf. And in fact the regions about Lyncus, Pelagonia, Orestias, and Elimeia, used to be called Upper Macedonia, though later on they were by some also called Free Macedonia. But some go so far as to call the whole of the country Macedonia, as far as Corcyra, at the same time stating as their reason that in tonsure, language, short cloak, and other things of the kind, the usages of the inhabitants are similar,2 although, they add, some speak both languages."

2 That is, to those of the Macedonians.

http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus:text:1999.01.0198:book=7:chapter=7:section=8

Племињата во црно се на епирска територија според Страбон.
Племињата во зелено, не ми е јасно што сака да каже преводот???

Казаки

Атаманот - Army of Christ
Член од
2 септември 2011
Мислења
1.526
Поени од реакции
1.969
Е, значи овој Мане, сељачиште едно, не е свесен колку ми иде на нерви! Дозволува се` и сешто да се појави на нет, па иди после кажи што е точно, а што не е. Смачено ми е да читам глупости од „експерти“ кои прочитале една книга, а заклучокот го украле од некој друг.

Да не знае човек од каде да почне...

Прво, ние не сме Илири, ниту пак Кирилицата има било каква врска со Илирите!
Второ, треба да се каже за во кој регион зборува, секој јазик си има дијалекти, тоа не е од сега измислено. Во старогрчкиот јазик нема 2500 илирски зборови, бидејќи местоположбата на двете говорни подрачја е поделена од Македонија, па поради фактот што македонскиот јазик е различен од илирскиот и од старогрчкиот, оваа теза на „екпертов“ му паѓа во вода. А, посмешно е што кај ниту една книга од историска граматика на старогрчкиот јазик, се` едно кој ја напишал не постои ваква паралела. Ниту германската, ниту руската, ниту пак француската школа немаат објавено вакво нешто. Ова е негова измислена работа!
Потоа многу ме интересира за какви илирски Дорци станува збор? Тоа е исто `ко да зборуваме за македонски Абориџини (мислам на австралиските Абориџини). Леле, не можам да поверувам дека го прочитав делов со лувитскиот јазик и со илирските Дорци, па уште и дека БАШ ТОА е доказ дека македонските племиња први ја населиле територијава. Да не испадне дека Дорците дошле од зад Карпатите, ама ние не сме знаеле.

:facepalm: Уште и вицкаст се прави... Ние знаеме многу повеќе работи, кои си ги кажуваме како што треба!
Дечкото е заостанат во 19 век и верува во пан-илирската теорија?! И баш ме интересира кои се тие 2.500 илирски зборови во грчкиот... кога досега ни се познати само 2 илирски глоси :facepalm:

ПС. Жалосно шо испари од темата lo6ko piratot па сега нема кој да го брани „АКАДЕМИШТЕТО“, на сметка на нас обичните смртници!!

Член од
28 мај 2005
Мислења
6.373
Поени од реакции
177
But the Illyrian tribes which are near the southern part of the mountainous country and those which are above the Ionian Gulf are intermingled with these peoples; for above Epidamnus and Apollonia as far as the Ceraunian Mountains dwell the Bylliones, the Taulantii, the Parthini, and the Brygi.
За зеленото, Епидамнос е денешен Дурес, Аполонија исто така била на денешна албанска територија.

Еве превод од друго место, може е појасно

But the Illyrian tribes which are near the southern part of the mountainous country and those which are above the Ionian Gulf are intermingled with these peoples; for above Epidamnus and Apollonia as far as the Ceraunian Mountains dwell the Bylliones, the Taulantii, the Parthini, and the Brygi.

http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/Strabo/7G*.html#ref451

H

HITCH

Гостин
Дечкото е заостанат во 19 век и верува во пан-илирската теорија?! И баш ме интересира кои се тие 2.500 илирски зборови во грчкиот... кога досега ни се познати само 2 илирски глоси :facepalm:
Лошо е што „мислите“ од вакви „експерти“ се промовираат во јавноста како вистински докази, а не се мисли на последиците кои можат да настанат од ваквите глупости. Човеков ништи некои историски вистини и се труди да го прикаже „илирскиот карактер“ на Балканот. Недозволливо!

Лошо е да се разговара на вакви теми со луѓе кои не се доволно компетентни, па лесно може да дојде до промовирање на нешто ново. За жал, луѓето кои ги објавуваат текстовите, поради непознавање на работите и во желба да објават нешто, често создаваат проблеми од ваквите „експерти.“

Kajgana Shop

На врв Bottom