ABC напиша:
Kako prvo EVN ne uvezuva struja,toa go pravi nashata vlada.Kako vtoro cenite na proizvodite vo EU ne mozat da bidat "spoznaeni" od shirokite narodni masi osven od poedinci zatoa shto ziveeme vo vizno GETO.Toa shto velish deka edno shishence bonaqva go nabavuvaat po 15 a go prodavaat po 50-60 denari isto taka "ne drzi" zatoa shto vo EU nabavna cena na Bonakva e 10 denari a se prodava po 100 denari.I sekoj eban fraer vo sekoja EU drzava saka da se zbogati isto kako i ovde "preku nok".Ete toa e "poentata" za naslovov na temata dragi moj prijatele Misticen koj samo ti se cini deka e promashen.
Vaka kje go pocnam postov...kolku da te pobijam vo paradoxalnoto shto ni samiot ne mozhesh sebesi kako prvo da si go objanish, pa za drugite da ne zboram.
- Ako kaj nas, se nabavuva po 15 denari a se prodava po 60 denari, toa e hmm...400%?
- Vo Evropa se nabavuva po 10 denari a se prodava po 100...da pogodime...1000%?
Znaci spored tebe, vo Evropa povekje se bogatuele taka? Epa aj i nie tebe da ti shibneme 150 denari bonaqua, pa da vidime ti so koi crni ebani pari kje si ja platish? Za toa nema Evropa da ti bide kriva....Taka? Barem vo ovoj primer, Evropa ne ti ja diktira cenata na bonaquata...
Druga rabota... 40 % nevrabotenost, 20% vraboteni lugje neprijaveni, 50% vozat mercedesi, a drugi 30 % sedat na kej i po cel den kafe pijat? Evropa ni e kriva?
Ti samiot vo eden post imash kazano deka izdrzhuvash 10 dushi...dali se vraboteni vo tvoja firma ili? Ako e taka, dali se prijaveni so site nishani? Kolkava im e platata, 200 evra? Za da izdrzhish ti 10 dushi, treba bogami biznis od jak kalibar da imash. Ako vekje imash takov biznis, ne postoi niedna ebana ambasada vo svetot shto tebe nema da ti dade viza na makedonski pasosh, a ti sepak imash bugarski...
Uvoz/izvoz problematika - Znam eden primer kade shto holandska firma barashe jabolki da kupuva. Za razlika od makedonche shto kje kupuva toa shto e najeftino, dzankerite od Amsterdam go baraa najdobroto...za zhal nemashe koj da im go nudi. Zasto? Baraa slednovo. Dogovor na 12 godini, za isporaka na xx toni jabolka mesechno,od nekoja si klasa tamu ne znam klasifikacija na jabolki. E sega, klasata nekoj kje ja pogodeshe, ama dali beshe vo mozhnost tipot mesechno da mu isporacha po 100 tona jabolka? Zimi stojko...
Toa e problemot so zemjodelieto kaj nas, piperki patlidzani i tutun. Pato e masovno na celo selo. Kup patlidzani, sho mene kje mi gi shitkaat ko bozhemski e meso, i za mesec dena kje im se rasipat i po 50 denari gajba kje idat...i posle muabeti od tipot "ebate evropa ne mi gi kupuvaat patlidzanite, vladata nishto ne pravi za moite patlidzani koi shto jas gi prodavam po 200 denari kilo, Gruevski e losh premier". Ako odlucish da se bavish so zemjodelie, ne ocekuvaj deka nekoj drug kje ti go prodade produktot. Vladata ne e zadolzhena da kupuva tutun na lugje shto ne pominale ni 8 godini osnovno shkolo pa nemaat drug izlez od siromashtijata.
Evropa ne testirala, zimi takvoto....edinstven problem koj shto ja smetam deka postoi vo drzhavava e toa shto groto na narodot se mrza tolku golema shto i crnogorcite ni zaviduvaat.