Македонија, експеиментално "гето" на ЕУ?

• Креатор на темата ABC
  • Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
11 април 2007
Мислења
1.677
Поени од реакции
25
Нема ние да ги набвиме, ќе ги набават нивните со нивна фабрика ама овде. Нивни луѓе со кредити подигнати од нивна банка, само наши вработени и кај нас. А сега да запалиме по една цигара.....

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
Колку само не го сфаќа овој бугаров, општеството во кое живее тоа е чудо...

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.592
Trn: na Tunevski li mislish? ;-)

ABC напиша:
Tunevski a? pa go poznavam zaedno vadevme Bukarski pasosh.Samo shto togash kazuvashe edno za sega da mi prodava "bubrezi za madinja" po nalog na Gvujo.

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
Ма само во неговата „бистра“ глава со Туневски заедно ваделе пасоши :) :) Јас лично се познавам со Туневски, единствена конекција со Бугарија му се неколкуте посети на Козлодуј, и успат ако ебнал некоја Бугарка...

А типов што пробува да направи некоја непромислена инсинуација, еднаш е газда на 10 души, другпат тутунар, третпат дијаспорец...и на него неможе крајот да му се најде...а уствари е уште едно лигаво пропагаторче како оној Илија Стојановски or whatever....

Ама ако :) Поинтересен е овака...:tapp:

606

Член од
24 септември 2005
Мислења
511
Поени од реакции
51
ABC напиша:
...Makedonskite 2 milioni gragani so 500 milioni Evropa koja moze da gi "vcica" tie 2 milioni potencijalni emigranti.Se uplashila EU od "bedni" 100-200 000 potencijalni emigranti koj ne ni mozat da ja koristat socijalata so ogled na dogovorot za readmisija shto go potpishavme...
Незнам дали знаеш но во земјите на ЕУ, се случува најмалку едно кривично дело ДНЕВНО за кое е предвидена казна од над три години за кое пак стоеле лица од земјите на Западен Балкан? Овој податок мислам беше за последните десет години али ќе проверам во текот на денот.

JASMIN

Шехерезада
Член од
10 април 2006
Мислења
480
Поени од реакции
19
ABC напиша:
Se gleda deka odamna ne si izlegol na pazar Mistik,se gleda.Vtoro epten si kontradiktoren vo razmisluvanjata koga ke recesh deka ne sakash da ti dojdat 10 milioni Pakistanci vo zemjava i ja sporeduvash viznata bariera kon Makedonskite 2 milioni gragani so 500 milioni Evropa koja moze da gi "vcica" tie 2 milioni potencijalni emigranti.Se uplashila EU od "bedni" 100-200 000 potencijalni emigranti koj ne ni mozat da ja koristat socijalata so ogled na dogovorot za readmisija shto go potpishavme,ne be bratce tie namerno ne drzat vo GETOTO se dodeka ne proglasat deka experimentot e zavrshen....
Не се малтретираат бе европјаните со заговори, откривање на светски мистерии, магии и баења. Да, си имаат фина, софистицирана политика, ама си се децидни, ти вели, не те сакам по дома и точка. Да не’ вцицале, па уште 100- 200 илјади имигранти, све паметни убави Македонци, без проблем? Шо зафркаваш. Па згора на се’, и нив ги окривуваш. Не може Европа да е крива за тоа што сме и што претставуваме кај нив.
Им се смачило на нив од Македонци, Бугари, Арапи, црнци, итн. Кинезите си ги сакаат еве, и зашто да не. Си имаат убави економски договори, релации, ги пречекуваат луѓето со раширени раце.

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
ABC напиша:
Kako prvo EVN ne uvezuva struja,toa go pravi nashata vlada.Kako vtoro cenite na proizvodite vo EU ne mozat da bidat "spoznaeni" od shirokite narodni masi osven od poedinci zatoa shto ziveeme vo vizno GETO.Toa shto velish deka edno shishence bonaqva go nabavuvaat po 15 a go prodavaat po 50-60 denari isto taka "ne drzi" zatoa shto vo EU nabavna cena na Bonakva e 10 denari a se prodava po 100 denari.I sekoj eban fraer vo sekoja EU drzava saka da se zbogati isto kako i ovde "preku nok".Ete toa e "poentata" za naslovov na temata dragi moj prijatele Misticen koj samo ti se cini deka e promashen.
Vaka kje go pocnam postov...kolku da te pobijam vo paradoxalnoto shto ni samiot ne mozhesh sebesi kako prvo da si go objanish, pa za drugite da ne zboram.

- Ako kaj nas, se nabavuva po 15 denari a se prodava po 60 denari, toa e hmm...400%?
- Vo Evropa se nabavuva po 10 denari a se prodava po 100...da pogodime...1000%?

Znaci spored tebe, vo Evropa povekje se bogatuele taka? Epa aj i nie tebe da ti shibneme 150 denari bonaqua, pa da vidime ti so koi crni ebani pari kje si ja platish? Za toa nema Evropa da ti bide kriva....Taka? Barem vo ovoj primer, Evropa ne ti ja diktira cenata na bonaquata...

Druga rabota... 40 % nevrabotenost, 20% vraboteni lugje neprijaveni, 50% vozat mercedesi, a drugi 30 % sedat na kej i po cel den kafe pijat? Evropa ni e kriva?

Ti samiot vo eden post imash kazano deka izdrzhuvash 10 dushi...dali se vraboteni vo tvoja firma ili? Ako e taka, dali se prijaveni so site nishani? Kolkava im e platata, 200 evra? Za da izdrzhish ti 10 dushi, treba bogami biznis od jak kalibar da imash. Ako vekje imash takov biznis, ne postoi niedna ebana ambasada vo svetot shto tebe nema da ti dade viza na makedonski pasosh, a ti sepak imash bugarski...

Uvoz/izvoz problematika - Znam eden primer kade shto holandska firma barashe jabolki da kupuva. Za razlika od makedonche shto kje kupuva toa shto e najeftino, dzankerite od Amsterdam go baraa najdobroto...za zhal nemashe koj da im go nudi. Zasto? Baraa slednovo. Dogovor na 12 godini, za isporaka na xx toni jabolka mesechno,od nekoja si klasa tamu ne znam klasifikacija na jabolki. E sega, klasata nekoj kje ja pogodeshe, ama dali beshe vo mozhnost tipot mesechno da mu isporacha po 100 tona jabolka? Zimi stojko...
Toa e problemot so zemjodelieto kaj nas, piperki patlidzani i tutun. Pato e masovno na celo selo. Kup patlidzani, sho mene kje mi gi shitkaat ko bozhemski e meso, i za mesec dena kje im se rasipat i po 50 denari gajba kje idat...i posle muabeti od tipot "ebate evropa ne mi gi kupuvaat patlidzanite, vladata nishto ne pravi za moite patlidzani koi shto jas gi prodavam po 200 denari kilo, Gruevski e losh premier". Ako odlucish da se bavish so zemjodelie, ne ocekuvaj deka nekoj drug kje ti go prodade produktot. Vladata ne e zadolzhena da kupuva tutun na lugje shto ne pominale ni 8 godini osnovno shkolo pa nemaat drug izlez od siromashtijata.

Evropa ne testirala, zimi takvoto....edinstven problem koj shto ja smetam deka postoi vo drzhavava e toa shto groto na narodot se mrza tolku golema shto i crnogorcite ni zaviduvaat.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
606 напиша:
Незнам дали знаеш но во земјите на ЕУ, се случува најмалку едно кривично дело ДНЕВНО за кое е предвидена казна од над три години за кое пак стоеле лица од земјите на Западен Балкан? Овој податок мислам беше за последните десет години али ќе проверам во текот на денот.
Vo zemjite na EU se slucuvaat najmalku po 100 krivicni dela za koj e predvidena kazna od nad tri godini a zad niv stojat lica koj ne se po poteklo od "Zapaden Balkan".Mislish li deka narodite od Zapaden Balkan se "pokrimogeni" od drugite Evropejci?Ne be bratce tuku tie moraat toa da go pravat zatoa shto se opkoleni so "bodlikava zica".Eve otkako Bugarija i Romanija se clenki na EU kriminalot e vo frapantno opaganje,znaci nekoj mora "prv da potegne".

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
TpH_Bo_OkO напиша:
Ма само во неговата „бистра“ глава со Туневски заедно ваделе пасоши :) :) Јас лично се познавам со Туневски, единствена конекција со Бугарија му се неколкуте посети на Козлодуј, и успат ако ебнал некоја Бугарка...

А типов што пробува да направи некоја непромислена инсинуација, еднаш е газда на 10 души, другпат тутунар, третпат дијаспорец...и на него неможе крајот да му се најде...а уствари е уште едно лигаво пропагаторче како оној Илија Стојановски or whatever....

Ама ако :) Поинтересен е овака...:tapp:
Go poznavash Tunata?,ej odlicno,aj vidi dali mu e gotov ukazot za pridobivanje na B`lgarsko grazdanstvo.Jas ne sum "gazda" na 10 dushi,jas samo im pomagam da zarabotat po 200-300 evra so toa shto im obezbeduvam rabota vo gradeznishtvoto barem dosega iako vo posledno vreme kako da gi mestat ova tenderive pa taka posledniot na koj ucestvuvav go dobija nekoi bliski na SDSM iako bea duplo poskapi a sepak mozebi i pomalku kvalitetni od mojata ponuda.Za tutunarite ednostavno se grizam zatoa shto celiot region e paraliziran za bedni 4 milioni evra veteni pari koj nikako da se isplatat na lugeto,trpi i gradeznishtvoto,trpi i trgovijata a bogami trpat i onie 10 familii koj bi imale rabota dokolku se isplateshe tutunot navreme.
A za toj nekoj Ilija Stojanovski "me boli Stojko" ako ne pee na radio.:)

Член од
19 јули 2006
Мислења
3.157
Поени од реакции
129
rymz напиша:
Evropa ne testirala, zimi takvoto....edinstven problem koj shto ja smetam deka postoi vo drzhavava e toa shto groto na narodot se mrza tolku golema shto i crnogorcite ni zaviduvaat.
Iako se slagam so celiot post ke odgovoram samo na poslednovo. Mislam deka zagatna edna od crnite i malku diskutirani tocki od naseto opstestvo...

Член од
19 јули 2006
Мислења
3.157
Поени од реакции
129
ABC напиша:
Vo zemjite na EU se slucuvaat najmalku po 100 krivicni dela za koj e predvidena kazna od nad tri godini a zad niv stojat lica koj ne se po poteklo od "Zapaden Balkan".Mislish li deka narodite od Zapaden Balkan se "pokrimogeni" od drugite Evropejci?Ne be bratce tuku tie moraat toa da go pravat zatoa shto se opkoleni so "bodlikava zica".Eve otkako Bugarija i Romanija se clenki na EU kriminalot e vo frapantno opaganje,znaci nekoj mora "prv da potegne".
Vo Romanija i bugarija mozebi e vo opagjanje ama vo EU e vo porast (gi vidov najnovite statistiki) zatoa sto site lopovi i kriminalci se preselija vo EU na "sezonska rabota" (najpoveke od od Romanija i Bugarija).

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
A sega da mu odgovoram i na rymz-ov,koga sum veke tuka:
-Za slabiot kvantitet na nashite proizvodi se znae,koga i jas sum go imal istiot problem ushte odamna,pred 15 godini koga Grcite baraa 400 tona krushi i ja proshetav cela Makedonija za da soberam edvaj 30 tona po shto "zdelkata" propadna oti se baraa minimum 400,cenata beshe odlicna a kvalitetot ne beshe "presuden".Znaci bitna beshe kolicinata.
Edinstven problem vo Makedonija e toj shto site dosegashni vladi ne uspeaa da najdat reshenie za garantirani i pristojni ceni na zemjodelskite proizvodi so koj site Makedonski zemjodelci ke vi dokazea deka ne se mrzi vam na "maminite sincinja" zatvoreni vo virtuelniot svet i zadolzeni da gi potkrepuvate garniturite koj se menuvaat na vlast.
Pa zarem ne e sramno koga kilogram tutun se otkupuva kolku polovina paklo cigari,koga za 2 kilogrami grozje se plaka kolku za litar voda,koga za kilogram zelka ili bostan se plaka kolku za 500 grama najobicna zemja?Neka najde ovaa ili bilo koja vlada nacin so garantirani ceni da im go otkupuva proizvodstvoto na ovie napateni gragani koj ushte se rangirani kako kategorija na luge poniska otkolku zivotni(so najnoviot "pompezno" najaven dogovor za ukinuvanje na vizniot rezim),pa togash da vidime dali tie se "mrzi" ili vie ste propagandni piuni na nekoja vlada.Za toa kolku se mrzi nashite gragani mozam da ti kazam deka posledniot mesec im najdov rabota na 20 luge od Makedonija tokmu vo Crna Gora kade gi obozavaat i im plakaat po 1000 evra mesecno samo da naucat kako moze nekoj da bide pomrzliv od niv vo gradeznishtvo.Shto napravi ti ili bilo koj od vas ovde na forumov za sopstveniot narod i sopstvenata drzava?

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Silen напиша:
Vo Romanija i bugarija mozebi e vo opagjanje ama vo EU e vo porast (gi vidov najnovite statistiki) zatoa sto site lopovi i kriminalci se preselija vo EU na "sezonska rabota" (najpoveke od od Romanija i Bugarija).

Pa znaesh deka koga i najobicen "pes" ke go pushtish posle dolgo vrzuvanje za sindjir kako po pravilo ke napravi tolku belja shto ni sam nema da mozesh da ja zamislish.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Мистичен напиша:
А не па балкански пес...
Posebno "Sharplaninec":)!Samo shto ovie "Sharplanincive" nashi se veke bez problem za vizi vo EU,ostanuva ushte degradiraniot i kategoriziran obicen narod.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom